Te (Te 1.) 292 csillagozás

Caroline Kepnes: Te

Joe Goldberg, egy kis East Village-i könyvesbolt eladója egy nap úgy érzi, valóra vált az álma, mikor besétál a boltba egy fiatal írópalánta, Guinevere Beck. Beck megtestesíti mindazt, amire Joe valaha is vágyott: gyönyörű, vagány, okos, és hihetetlenül szexi – egyszerűen tökéletes.
Joe rafinált módon kezdi behálózni Becket, és hála a lány okostelefonjának, Instagram-, Twitter- és Facebook-fiókjának, hamarosan sikerül is közel kerülnie hozzá. De Joe még sokkal többre is képes, hogy hatalmába kerítse rajongása tárgyát.
És vajon Beck valóban olyan angyali és ártatlan teremtés, amilyennek Joe látja? Vagy ő még sokkal sötétebb titkokat rejteget?

Caroline Kepnes kötete vérfagyasztó beszámoló a könyörtelen, eszelős szerelemről. Betekintést enged egy mániákus elméjébe, hasonlóképp, mint John Fowles híres regénye, A lepkegyűjtő. Perverz módon romantikus thriller, amely az utolsó oldalig izgalomban tartja az olvasót.

Eredeti mű: Caroline Kepnes: You

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Alexandra, Pécs, 2014
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633575109 · Fordította: Bakonyi Berta

Enciklopédia 29

Szereplők népszerűség szerint

Joe Goldberg · Chana · Dr. Nicky · Guinevere Beck · III. Benjamin "Benji" Baird Keyes · Karen Minty · Lynn · Mr. Mooney · Paula Fox · Peach Salinger

Helyszínek népszerűség szerint

IKEA


Kedvencelte 48

Most olvassa 16

Várólistára tette 200

Kívánságlistára tette 171

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
Szami81
Caroline Kepnes: Te

Az ilyen könyvekkel mindig bajban van az ember. Jól van megírva? Elgondolkodtat? Átadja az írónő, amit akart? Igen.

De lehet-e szeretni egy olyan történetet, amiben nincs egyetlen szimpatikus, épelméjű szereplő sem? Amiben többszáz oldalon át E/1-ben tolják le a torkunkon egy szerencsétlen, szerelemre/szexre éhes pszichopata közönséges és beteg gondolatait, aki a kiszemelt lány minden lépését, emailjét figyeli, kukkolja, betör hozzá, ésatöbbi?

Nem vagyok naiv, nyilván vannak olyan emberek, akik pontosan így gondolkodnak, sőt, nap mint nap mennek el mellettünk az utcán, boltban, munkahelyen.
De akarom-e hallani, akarom-e tudni a gondolataikat?
Hát…nem.

Két teljesen random idézet, ha kíváncsi vagy a stílusra:
spoiler

spoiler

5 hozzászólás
>!
Ardena
Caroline Kepnes: Te

Őrült egy iromány volt ez, de a „szeretem” fajtából! :) Az elején annyira rákattantam, hogy azt hittem, le sem fogom tudni tenni, persze sajnos muszáj volt, de rendesen birizgálta a fantáziámat, és jó ideig foglalkoztatott a kérdés: vajon én is beteg vagyok, amiért a főszereplőnek szorítok? És ha ez még nem lenne elég ok arra, hogy az előző kérdésre igennel válaszoljatok: azon is eltöprengtem egy kicsit, hogy vajon milyen érzés lehet, ha valakiért ilyen szinten rajongnak, és talán egy picit irigyeltem is Becket..
Tényleg más volt, nem olvastam még hasonlót (bár elképzelhető, hogy van), és vadító is volt, mert cikáztak a gondolataim közben és hiányzott, ha nem olvashattam. Lehet, hogy nem váltott volna ki bennem ilyen hatást, ha nem egy hosszabb kényszerpihenő után olvasom, de így még most sem vagyok túl rajta.
Akkor miért csak 4 csillag? Sajnos a háromnegyedénél már olyan.. hmm.. lassú volt, valahogy leült a cselekmény, és már nem rágtam úgy a körmöm Joe sikeréért.. A vége viszont határozottan tetszett, és már azt lesegetem, hogy mikor ír az írónő valamit, amivel folytathatnám! :)

9 hozzászólás
>!
KönyvMoly_1989
Caroline Kepnes: Te

HŰHA, AZTAMINDENIT….
Ez ütött! De még mekkorát! Totális KO és azonnali kedvenccé avatás!
Rég olvastam ennyire beteg, mégis ennyire JÓ könyvet. Egy elsőkönyves írónő E/1-ben mesél egy pszichopata, mániákus férfi rajongásáról.
Briliáns! Utoljára a Holtodiglan tetszett így, és ez a regény is megüti az imént említett könyv által felállított mércét.
Joe… Beck… Nem vagytok normálisak! És Caroline, valószínűleg Te sem, hogy ennyire azonosulni tudtál egy erősen személyiségzavaros, szocio- és pszichopata emberrel.
Bár azt mondják, az őrültet csak egy hajszál választja el a zsenitől…
Nem igaz?! ;)

6 hozzászólás
>!
mandarina
Caroline Kepnes: Te

Nem thriller ez, „csupán” egy 0-24 óráig tartó élő közvetítés egy pszichopata agyából…annyira addiktív, hogy ha nem figyelsz, elkezdesz neki szurkolni..:)

7 hozzászólás
>!
Ferger_Jolcsi P
Caroline Kepnes: Te

Ez a könyv nagyon beteg! Én egyáltalán nem ilyen cselekményre gondoltam…. De lehet, hogy bennem van a hiba és teljesen félreértettem a fülszöveget….
Ez a Joe egyszerűen nem normális, nem tudom szebben, költőibben kifejezni, ez az egyszerű formula méltán kifejezi, amit vele kapcsolatban érzek: NEM NORMÁLIS!!! Egy igazi pszichopata, aki meglát egy lányt, belebolondul és….
Tényleg spoiler, csak végső esetben olvasd el!!! spoiler
spoiler
Semmi pénzért nem olvasnám újra ezt a történetet, annyira betegnek tartom…. Nem nekem való, az egyszer biztos….

2 hozzászólás
>!
Annie_Cresta
Caroline Kepnes: Te

Hogy ez nekem most mennyire tetszett! Először kicsit megijedtem a 79%-tól, de kellemesen csalódtam, nekem ugyanis nagyon-nagyon bejött ez a könyv. Való igaz, hogy nem azt kaptam, amit a fülszöveg ígért, de nincs is ezzel baj. Nagyon szeretem a pszichopatás történeteket, főleg, ha az ő gondolatait ismerhetjük meg. A főszereplő, Joe, egy elmebeteg, mániákus, eszelős ember, kemény birtoklási vággyal. És tudjátok mi a legfurább? Az, hogy bármennyire is megszállott szereplőről van szó, én egyszerűen képtelen voltam utálni Joe-t. Nem mondanám, hogy kedveltem, de az biztos, hogy nem tudtam rá úgy gondolni, mint a csúnya rossz fiúra. A női főszereplő viszont egyáltalán nem volt szimpatikus, figyeleméhes kis picsa. Imádtam Joe gondolatait olvasni, ahogy meg van győződve az igazáról, hogy teljesen normális, amit ő csinál. Hogy meddig volt képes elmenni a szerelméért (ez megszállottság emberek, nem szerelem. Vagy ha mégis, akkor egy furcsa fajtája)… Mindent összevetve nekem nagyon-nagyon tetszett ez a könyv, egyedül a végső lezárással (utolsó fejezet) nem vagyok kibékülve. Egyébként teljesen magával ragadott és alig tudtam nem rá gondolni.

2 hozzászólás
>!
Bleeding_Bride ISP
Caroline Kepnes: Te

vagyis én ezt még nem is értékeltem?

Ez a kötet a világ csalódása. Semmi köze sincs az beígértekhez, meg az online zaklatáshoz sem sok. egy dolog ellopni a készülékem, és úgy leskelődni, teljesen más síkon mozognak a valós "cyber- predatorok"
Nem tudom eldönteni, hogy itt akkor végeredményben ki volt az áldozat, mert hogy a könyv logikája mentén aki annak van nyilvánítva, az azt hiszem, hogy hülyébb, mint maga a zsarnok.

És be kell vallanom, hogy így, alig 3 hónappal az olvasás után, az sem ugrik be, hogy mi is volt a végső lezárás. Ezt annak a számlájára írom, hogy alig vártam vége legyen, és kb semmi nyomot nem hagyott bennem a végkifejlet.

4 hozzászólás
>!
Lanore P
Caroline Kepnes: Te

Sokat vártam ettől a könyvtől, a fülszöveg alapján legalábbis ennél jóval többet… kb. olyan volt, mint egy mélyrepülés, az első pár fejezet izgalmas és érdekes, de utána már csak lefelé vitt az út, unalmassá vált, és végül már csak idegesített. A főszereplők elképesztően tenyérbemászóak, mindkettő az a típus, akit az életben nagy ívben elkerülnék. Az egyetlen dolog, ami tetszett, és amiért végigolvastam, hogy gyakorlatilag egy őrült elméjébe láthattam bele, egy afféle pszicho-valóságshowt néztem az agytekervényei közt. De ezt leszámítva a közepétől nagyon lelassul és vontatott lesz az egész, miközben a karakterek is egyre szánalmasabbak… fordulat, vagy meglepetés alig fordul elő, egyedül az utolsó oldalakon sikerült egy kis döbbenetet kicsikarni magamból. Lehet, hogy velem van a baj, és túl magasra teszem a thriller-mércét, de nálam „az év legjobb thrillere” egészen biztosan nem ez lenne.

4 hozzászólás
>!
Hópárduc P
Caroline Kepnes: Te

Nem is tudom, hogy mit írjak erről a könyvről….
Egyáltalán nem olyan volt, amint, amire így elsőre számítottam.
A fülszöveg alapján, másra gondoltam.
Az eszelős szerelem hajszolásról szól, de nem a romantikus fajtából….
Beteg történet.
Többet vártam a könyvtől, de ez az én véleményem. :)

>!
kte
Caroline Kepnes: Te

A fülszövegnek megfelelően kicsit beteg történet, de szerencsére nem volt igazán ijesztő. Az eseményeket végig Joe szemszögéből követtük, ami lehetőséget adott volna egy ütős csattanóra a végén, de ez elmaradt, spoiler. Egész természetesnek hatott követni a gondolkodását, ahogy néha elfogadható, máskor teljesen eszement dolgokat tett meg.
A főszereplők: Beck, Joe, Peach mind manipulatív személyiségek, csak a saját igényeikkel törődnek. Ettől időnként kellemetlenül éreztem magam olvasás közben, elmosódtak a határok a normális emberi viselkedés és a regényben szereplő között, mert annyira logikusan volt bemutatva, megindokolva. Például szerintem normális utánanézni a másiknak a neten, egyértelműen nem az spoiler, de vajon megnézni, hol lakik, az még belefér? Az előzmények csak említés szintjén kerültek bemutatásra, pedig érdekelt volna, hogy spoiler
Sajnos tényleg vannak emberek, akik a jelszavaikat egy jelszó nevű file-ban tartják, ahonnan egyszerűen el lehet lopni az összeset. :(
Kihívás miatt olvastam, érdekes volt kitekintésnek, de folytatásra nem vágyom.


Népszerű idézetek

>!
mrsp

Némelyik ember mintha jobban törődne az állapotfrissítéseivel, mint a valódi életével.

91. oldal, 11. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Facebook
>!
mrsp

A könyvekkel az a baj, hogy véget érnek. Elcsábítanak. Széttárják előtted a lábukat, és magukba húznak. És te a mélyükre hatolsz, és minden vagyonodat és a külvilághoz fűző kötelékedet az ajtóban hagyod, és jól érzed magad odabent, és nem kell sem a vagyonod, sem a kötelékeid, és ekkor a könyv elpárolog. Lapozol egyet, és nincs már semmi…

373. oldal, 49. fejezet

>!
mrsp

Vitathatatlan tény: egyesek ezen a világon szerelmet találnak, összeházasodnak, és Cabóra mennek nászútra. Mások pedig nem. Van, aki egyedül olvas a kanapén, mások pedig együtt olvasnak az ágyban. Ez az élet.

394. oldal, 53. fejezet

>!
mrsp

Ha könyvesboltban dolgozol, megtanulod, hogy a legtöbb embernek ezen a világon bűntudata van amiatt, aki.

8. oldal, 1. fejezet

>!
mrsp

Nem menthetsz meg valakit, ha ő nem akarja, hogy megmentsék.

320. oldal, 41. fejezet

>!
mrsp

Micsoda kár, hogy úgy felingerelhet, amid nincs, hogy azt, amid van, semmibe veszed.

270. oldal, 33. fejezet

>!
mrsp

Az elutasítás olyan fogás, amit a legjobb, ha borítékban szolgálnak fel, mert legalább széttépheted vagy elégetheted. #nemvettekfelaColumbiára

23. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Columbia Egyetem
>!
KATARYNA

Bárki is osztogatja a szeretetet ebben a világban, rosszul végzi a munkáját.

>!
mrsp

– A hazugság nem kövezi ki az utat a boldogság felé (…)

296. oldal, 36. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · hazugság

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Diane Setterfield: A tizenharmadik történet
Dennis Lehane: Viharsziget
Dan Wells: Szellemváros
Michelle Hodkin: The Unbecoming of Mara Dyer – Mara Dyer eszmélése
Stephen King: Tortúra
Joyce Carol Oates: Pikk Bubi
Megan Miranda: Minden eltűnt lány
Darcey Bell: Egy kis szívesség
Thomas Harris: A vörös sárkány
A. J. Rich: Aki a tenyeredből eszik