Temetetlen ​múlt (Kisvárosi gyilkosságok 1.) 14 csillagozás

Caroline Graham: Temetetlen múlt

A mindenki által szeretett, igen idős Emily Simpson kisasszonyt holtan találják az otthonában azt követően, hogy a közeli erdőben egy ritka orchideafaj után kutatott. Úgy tűnik, olyasminek volt akaratlan szemtanúja, ami aligha tartozott rá. A helybéli orvos szerint öngyilkosságot követett el, ám Emily barátnőjének, Lucy Bellringernek sikerül meggyőznie Barnaby főfelügyelőt arról, hogy indítson nyomozást az ügyben. Gyanúsítottban nincs hiány, hiszen az öreg hölgy halálát megállapító orvos a saját alibijét illetően hazudott, továbbá Iris Rainbird, a temetkezési vállalkozó édesanyja pedig bőven az anyagi lehetőségein felül költekezik. Időközben Barnaby főfelügyelő megtudja, hogy pontosan egy esztendővel korábban is történt itt egy haláleset, ami bizonyíthatóan nem a véletlen műve volt. És amikor egy szörnyű kettős gyilkosság is történik a környéken, Barnaby rájön, hogy az álmos kisváros súlyos titkokat rejteget…

Eredeti megjelenés éve: 1987

>!
Viktória, Budapest, 2008
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639803084 · Fordította: Reichenberger Andrea

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

gyuszi64>!
Caroline Graham: Temetetlen múlt

2021/160, könyvtár, 4/10 eddigi értékelés

Azzal az előfeltevéssel kezdtem neki az olvasásnak, hogy a krimi klasszikus brit stílusa Agatha Christie óta alapjaiban nem sokat változott, legfeljebb manapság modernebbül tálalják a szerzők. Nos, pontosan ezt kaptam a regénytől: frissebb szerzői kezet, modernebb tematikus részleteket, de hasonló klasszikus motívumokat. Kisváros, ahol majd' mindenkinek titka van; lassan, de eredményesen csordogáló úriember-nyomozás, esetlen őrmesterrel és éles szemű falusiakkal; és persze jófajta csavarok a történetben. (A filmsorozatot alig ismerem, de úgy tűnik pl. a szereplőválogatásból, hogy regényhű.) Ha ez egy szocialista krimi lenne, megdicsérném, milyen jól megírt; mivel angol, így azt mondom, a regény könnyen olvasható, rövid és szórakoztató.

A krimi klasszikus brit stílusa Agatha Christie óta alapjaiban nem sokat változott. Ebből persze sok minden következik, például hogy ez a regény (csak) a hagyományőrzése miatt kerülhetett fel a „minden idők 100-as” listájára; illetve hogy aki elolvasta a sorozat egyik kötetét, annak a többi már nem ad újat, szerintem.

klaratakacs P>!
Caroline Graham: Temetetlen múlt

Az angol kisváros alapozza meg az egész hangulatot, ahol mindenki ismer mindenkit, ezt a tudását ki vállvonogatással fogadja, ki spoiler. Megismerünk családokat, a saját történeteikkel, mindenkinek vannak titkolnivalói, talán kicsit sok is volt belőlük, főleg a doktor és családja volt sok nekem. A gyilkosság indítéka teljesen egyértelmű, Simpson kisasszony valamit látott. Barnaby kérdezősködése és a meglehetősen jól leírt helyszínelések során több utalás is felmerül, hogy kit vagy kiket. Bennem többször felmerült a végső megoldás a gyilkosra, de elhessegettem azzal, hogy spoiler.
A filmsorozat nélkül elég gyenge könyv lenne, a kiadás is megérne egy újrafésülést, még névelírás is van benne. A filmsorozatot ismerve viszont nagyon könnyen magunk elé képzelhetjük az egész történést és a szereplőket. Bár Barnabyt nem ennyire gyomorbajosnak ismertem.

GergelyBerni>!
Caroline Graham: Temetetlen múlt

Mindig nagyon szerettem nézni a TV-ben a sorozatot, gondoltam, megpróbálom a könyveket is. És milyen jól tettem. (Annak ellenére, hogy volt, amit megváltoztattak a forgatókönyvírók.)
Nagyon jól ír az írónő, jó a stílusa, a könyv ritmusa feszes. A szereplőket nagyon kidolgozottak, és már első könyvben jól megismerhetjük Barnaby főfelügyelőt és Troy őrmestert. Nagyon szerettem Dr. Bullard humorát.
A történet is eredeti volt, én legalábbis még nem olvastam hasonlót.
Engem meggyőzött.
Az egyetlen negatívum, amit meg kell említeni, a relatíve sok nyomdai- és helyesírási hiba.

Catherinne>!
Caroline Graham: Temetetlen múlt

A sorozatból egy részt sem láttam, ezért csupn a könyvön keresztül a rendőrök nem voltak szimpatikus karakterek. Kicsit Miss Marple érzésem volt, a kisváros, és az idős hölgy miatt.
Az írónő stílusa és maga a történetvezetés tetszett, egy könnyed hétvégi olvasmánynak tökéletes.

Bogas>!
Caroline Graham: Temetetlen múlt

Üdvözlök mindenkit az elbűvölő Midsomer megyében, ahol mindig ragyogóan süt a nap, a lakosság bájosan beteg lelkületű és a nem természetes véget érők száma igen magas!
Mielőtt azonban bárki beleélné magát, milyen csodálatos ez a hely, annyit elárulok, hogy bár a könyv volt előbb, a belőle készült filmsorozat sokkal jobb. Vagyis… a gyilkosságokat egy az egyben átvették (aztán, mivel csak hat könyv született, kitaláltak még párat, úgy tizenöt évadra valót), de a karaktereken változatattak. Itt Barnaby meglehetősen mogorva, Troy pedig egyenesen egy utálatos hólyag, és a kapcsolatuk sem olyan kedves, mint a filmben, sőt, egyenesen rideg. Egyedül Joyce az, aki megbízhatóan már itt sem tud főzni. Úgyhogy, aki Midsomer szépségeit szeretné élvezni, válassza inkább a filmeket. Vagy kezdje a könyvvel és aztán örüljön, mennyivel jobb a film.


Népszerű idézetek

Bogas>!

Troy elégedett arccal álldogált mellette, mint egy kiskutya, amely sikeresen visszahozta az eldobott botot, és most dicséretre vár.

Harmadik rész, harmadik fejezet

Bogas>!

Troy riadtan pislogott. Hát ez az, gondolta Barnaby. Ha egy önálló gondolatra sem képes, ne csodálkozzon, ha örök életében őrmester marad.

Harmadik rész, negyedik fejezet

1 hozzászólás
Bogas>!

A lelkész a dolgozószobájában volt, és a következő heti beszédét írta, amit a házvezetőnője is igazolt, aki a konyhában lekvárt főzött. Az asszonyt mélységesen felháborította, hogy a rendőrök még a hetvenhárom éves, rozoga papot is képesek kihallgatni.

Második rész, nyolcadik fejezet

8 hozzászólás
Bogas>!

– Természetesen, uram – mondta Troy, és Badger's Drift irányába kanyarodott. – Az is lehetséges, hogy egy… tudja… meleg párocska huncutkodott az erdőben.
Az elmúlt tíz percben ez volt a tizedik felvetése, és mindvégig udvariasan uramozta Barnabyt. A jólneveltséget semmiképpen nem lehetett a szemére vetni, csóválta a fejét a főfelügyelő kimerülten. Troy őrmester minden tekintetben szabályszerűen járt el; jelesre vizsgázott, a jelentései a pontosság és szakszerűség iskolapéldái voltak. Hűvös tárgyilagossággal végezte a munkáját, és egyes kollégáitól eltérően nem voltak világmegváltó álmai. Ezenkívül az együttérzés teljes hiánya jellemezte. Egy fokkal kedvesebb személyiséggel igazán lehengerlő lenne, gondolta Barnaby.

Második rész, nyolcadik fejezet

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Kisvárosi gyilkosságok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Robert Galbraith: Zavaros vér
Agatha Christie: Tíz kicsi néger / Gyilkosság az Orient expresszen
Agatha Christie: A titokzatos stylesi eset / Függöny
Stephen King: Állattemető
Agatha Christie: Végtelen éjszaka
Stephen King: Kedvencek temetője