Legördül a függöny… (Kisvárosi gyilkosságok 2.) 6 csillagozás

A Caustoni Amatőr Színtársulat az Amadeus című színdarabot próbálja. Mindenki lázasan készül a nagy napra, ám a háttérben forrnak az indulatok. Szenvedélyes szerelem, féltékenység, bánat, betegség, keserű csalódás, bölcs megalkuvás és – elvétve – békés egyetértés jellemzi a fő- és mellékszereplők mindennapjait.
A bemutató azonban véres tragédiába torkollik, ugyanis előadás közben az egyik főszereplő a nyílt színen egy borotvakéssel elvágja a saját torkát. Szerencsére Tom Barnaby nyomozó is a nézőtéren tartózkodik, és azonnal cselekszik. Először azt hiszi, hogy a társulat tagjai körében pillanatok alatt magyarázatot találhat a történtekre, ám minél mélyrehatóbban tárja fel a körülményeket, annál nagyobb fejtörést okoz neki, hogy kiderítse, kinek állhatott útjában az amatőr csapat vezető színésze.
Caroline Graham írónő, aki annak idején maga is kipróbálta a világot jelentő deszkákat, ismerős terepen mozog, és könyörtelen iróniával mutatja be a kisvárosi dráma királyait… (tovább)
Eredeti megjelenés éve: 1989

A színház világa tetszett, a próbák hangulata, a szereplők közti szakmai és főleg magánéleti ellen- és rokonszenv (sok ellen- és kevés rokonszenv :)) sokat dobott rajta. Mint krimi azonban nem nyűgözött le, a nyomozás nem kötött le, a megoldás csak úgy megszületett és nem következett az előzményekből, nem adott olyan élmény, hogy „összeállt a kép”.
Troy borzasztó, annyira nem tudja magát hova tenni, hogy én sem tudok vele mit kezdeni. (Nem láttam a sorozat egy részét sem, remélem ott értelmesebb.)
Annyira sok az elütés, hiba a könyvben, hogy még én is észrevettem, pedig nálam pocsékabb proofreadert keresve is nehéz találni :))

A kandúr felpúposította a hátát, a teste görcsösen rángott, majd hangosan öklendezni és fuldokolva köhögni kezdett, majd kiköpött egy jókora falatnyi véres csont- és szőrgombócot, s méltóságteljes léptekkel távozott.
A hosszúra nyúlt csendet Tim törte meg:
– Íme, a kritikus. Már csak ez hiányzott.
– Ugyan, emberek, nézzük a jó oldalát – tiltakozott Van Swieten. – Köztudott, hogy katasztrofális főpróba ragyogó premiert jelent.
Thalia istennő valószínűleg kajánul vigyorgott valahol a magasban.
A próbák

– Ki az a Ványa bácsi?
– Egy orosz színdarab címe.
Troy bólintott. Véleménye szerint az angol daraboknak se szeri, se száma, semmi szükség az ócska külföldi, ráadásul kommunista szemétre.
A nyomozás

Riley nagy szökkenésekkel sietett eléje. Deidre lehajolt és megsimogatta a kandúrt.
Szép állat volt. Melle, mancsa és farka vége fehér, a bundája többi része koromfekete. Egyik szeme felett egy verekedés következtében kopasz folt maradt; szeme gyönyörű zöld fényben villogott.
Senki sem tudta, hány éves. Két évvel korábban öntudatosan végigsétált a színpadon, amit a döbbent közönség hatalmas tapssal jutalmazott. Egy ideig rendszeresen megjelent a Könnytelen francia nappalijában, ám miután az előadás lekerült a műsorról, új otthon után kellett néznie.
A próbák

Causton bájos kisváros, noha azok, akik nem bírtak létezni a Sainsbury meg a Marks and Spencer nélkül, kénytelenek voltak Slough-ba vagy Uxbridge-be utazni. A kényelmesebbek beérték a főutcán található áruházzal, a halassal, a tejbolttal, a pékséggel meg egy közepesen felszerelt fűszeressel. Két hentes is volt (az egyikük igazán első osztályú, aki francia módon is képes volt feldarabolni a húsokat), valamint McAndrew gyógyszertára, ahol parfümöket és szépségápolási szereket is árusítottak, meg két bank, egy fodrászat, meg Doreece ruhaüzlete. A szolgáltatásokat két temetkezési vállalkozás, egy könyvesbolt, a borkereskedők, a posta és egy könyvtár tette teljessé.
Három helyen is lehetett étkezni. Az Adelaide-ben mindenféle főzelékeket, a Puhacipő kávéházban házi süteményeket, tejszínes teát, szendvicseket és reggeli kávét szolgáltak fel. A Víg lovagban húsos tepsiskrumplit és goujon-t lehetett enni. És ott volt még a színház.
Közjáték (szombat délelőtt, Causton, High Street)

A lányukat négyéves korában elvitték egy pantomim előadásra, és Cully azóta is rajongott a színház iránt. Az általános- és középiskolában töretlen lelkesedéssel jelentkezett minden létező darabba, és most, a New Hall utolsó éves, angolszakos hallgatójaként is kiváló alakításokat nyújt az egyik helyi társulatban.
Dramatis personae
![]() | Kisvárosi gyilkosságok sorozat · Összehasonlítás |