Mezítláb ​a selymes fűben 8 csillagozás

Carolina Schutti: Mezítláb a selymes fűben

A kertben csak menta, kamilla, snidling és kapor termett. A fű szurkálta a meztelen talpunkat, de puha füvet el se tudtam volna képzelni. Már nem. Kiskoromban biztosan futkároztam puha füvön, legalább egyszer, mert évekkel később kaptam a nagynénémtől egy fotót, amin az anyámmal állunk egy parkban. Rövid, fehér, hímzett virágos ruha van rajtam, a gallérja kézzel beszegve. Az anyám fogta a kezemet, a kamerába mosolygott, és nem bírt egy helyben maradni a fotó kedvéért, a karja életlen lett, akárcsak az arca. Mezítláb álltunk a füvön, bizonytalannak látszottam, a szemem tágra nyílt, a számat eltátottam.

Eredeti cím: Einmal muss ich über weiches Gras gelaufen sein

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa női szemmel

>!
Noran Libro, Budapest, 2018
108 oldal · ISBN: 9786155761515 · Fordította: Győri Hanna

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Carolina Schutti: Mezítláb a selymes fűben

Mezítláb a selymes fűben egy csodálatos érzés, olyan, ami méltán maradhat életünk egyik meghatározó emléke. Legyen az a fű a kertünkben, vagy egy meleg, tücsökciripeléses mező kellős közepén, ahol egyszer régen meztelen talpunkkal éreztük a fű bársonyosságát és simogatását. Imádom ezt a címet!

A történet keserédes, szomorú, pókhálóként szövik át oldalait az emlékek, sőt az egész történet egy nagy pókháló, mert az emlékek hol jönnek, hol pedig nem, egy utazás a múltba, egy részletekből álló élettörténet, melyben mi vagyunk a pókok, akik összeszövik a szálakat. És akkor talán minden a helyére kerül, akár az egymásba pakolt matrjoskababák.

Szép, érzékeny, szívet fájdító történet, mely Maja életének gyökértelenségét és útkeresését helyezi előtérbe, nem ritka érzés ez sem múltban, sem jelenben. Mi magunk is eltűnődhetünk, hogy vajon megtaláltuk-e, amit kerestünk, kerestünk-e egyáltalán és lenne-e mit megtalálni.

Tömör, egyszerű, rövid történetdarabok, Bábuska, Pihekuckó, Meleg málna, Száz kefesimítás, Savanyú tej, A hármas szoba és Holle anyó fejezetcímekkel egy múltját, jelenét és önmagát kereső kislány, majd fiatal nő élettörténete leírható. A szavak finoman és puhán ölelnek körbe bennünket, majd hullanak le, mint a hópelyhek, amikor Holle anyó kirázza a párnáját.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2018/09/mezitlab-selymes-…

>!
patakizs P
Carolina Schutti: Mezítláb a selymes fűben

A könyv borítója nagyon tetszik. A belsejével se volt sok gondom, csak valahogy nem voltam ráhangolódva. Szeretnék még olvasni az írónőtől, sőt, lehet, hogy ezt is el fogom majd még egyszer olvasni. Egyszerűen most nem tudtam összeraknia kirakós elemeit. Maja nagyon szimpatikus szereplő, azt hiszem, nem teljesen úgy alakul az élete, ahogy szeretné, spoiler


Népszerű idézetek

>!
Bea_Könyvutca P

Megnőtt a gyerek, gondolja, és hogy három év semmi egy öregasszonynak, de egy örökkévalóság egy gyereknek.

17. oldal

>!
Annamarie P

Az emlékezet néma. Egy néma, hideg házra emlékszem, amiben csak a hajópadló nyikorog, amikor a néni járkál: a múltból nem lehet szeleteket szelni, csend, maradj csendben, elégedj meg azzal, amid van!

100. oldal

>!
Bea_Könyvutca P

Hagyom, hogy a vonat elringasson, és elképzelek egy lehetséges gyerekkort, egy gyerekkort, ami megtörténhetett volna…

97. oldal

>!
Annamarie P

Sírtam, amikor felhívtál a születésnapomon. Olyan közel volt a hangod, és tudtam, hogy csak fel kéne ülnöm a buszra, és pár óra alatt nálad lehetnék. Tudni, hogy gondolsz rám, hogy nem adtad fel a reményt. És megint ez a mondat, vigyázz magadra! A legszebb mondat a világon. Halk mondat, fülelni kell rá, aztán szétárad, hullámzik, cseng-bong, olyan sok bizalom van benne, és több szeretet, mint ami a szeretet szóba belefér.

101. oldal

>!
Annamarie P

Ne gondold, hogy ostobaság egész nap a vonaton ülni, csak hogy megkeress egy házat, ami talán már nem is áll. Látnom kell mindent, mindent, amit az anyám látott, érezni szeretném, milyen hosszú ez az út, hallani szeretném, ahogy megváltozik a hangok szövedéke a vagonban, mikor átrobok a különféle országokon.

101. oldal

>!
cickány

És megint ez a mondat, vigyázz magadra! A legszebb mondat a világon. Halk mondat, fülelni kell rá, aztán szétárad, hullámzik, cseng-bong, olyan sok bizalom van benne, és több szeretet, mint ami a szeretet szóba belefér.

101. oldal

>!
Kek P

Az emlékezet néma. … a múltból nem lehet szeleteket szelni, csend, maradj csendben, elégedj meg azzal, amid van!

100. oldal

>!
Kek P

Sok történet befolyásolta az enyémet, megváltoztatták egymást, elkeverednek, néha nem is tudom, hol van vége az egyiknek és hol kezdődik a másik. Magamévá tettem őket, kikölcsönöztem, továbbgondoltam, talán túlságosan is, magamra borítottam, mint egy álruhát…

99. oldal

>!
Bea_Könyvutca P

A múltból nem tudsz levágni egy szeletet, szokta mondogatni a néni, a szeletelésben, abban kiismeri magát, szeletel kenyeret, szeletel hagymát, szalonnát, répát, paradicsomot.

18. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Edith Eva Eger: A döntés
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje
Natsuo Kirino: Kín
Ïsa Schneider: A tizenegyedik parancsolat
Alice Feeney: Időnként hazudok
Erlend Loe: Leltár
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Afonso Cruz: Kokoschka babája
Paulus Hochgatterer: Az élet édessége
Emiliosz Szolomu: Egy hűtlenség naplója