Daisy ​és a megmérgezett díva (Daisy Dalrymple 3.) 31 csillagozás

Carola Dunn: Daisy és a megmérgezett díva

A ​Scotland Yard fess nyomozójának oldalán Daisy Dalrymple épp Verdi Requiemjének pompás előadását élvezi a Royal Albert Hallban. Az előadás sztárja a szomszédjában lakó szürke egér, Muriel Westlea ünnepelt nővére, Bettina. De amikor a szerencsétlen díva torkából csodás mezzoszoprán-ária helyett halálhörgés tör elő, Daisy gyorsan rájön, hogy a hírhedten szeszélyes operacsillagnak számos ellensége volt, köztük egy önelégült nőcsábász tenor, egy tagbaszakadt orosz basszus, sőt, a saját hangképzéstanára is, aki egyben a férje is, és akivel a házassága aligha volt harmonikus. Vajon közöttük van a gyilkos, aki halálos mérget kevert a szóban forgó mezzoszoprán italába? Vagy valaki más tette? Valaki, aki eltökélte magát, hogy Daisy nyomozása ugyanolyan keserű véget érjen, mint Bettina utolsó fellépése…

Carola Dunn elbűvölő sorozatának szép és okos, de minden lében kanál főszereplője lépten-nyomon hullákba botlik, akárcsak M. C. Beaton tökéletlen, ám annál megnyerőbb hősnője,… (tovább)

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
318 oldal · ISBN: 9789633834244 · Fordította: Alföldi Zsófia
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633833117 · Fordította: Alföldi Zsófia

Kedvencelte 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

cicus61 P>!
Carola Dunn: Daisy és a megmérgezett díva

Ez a harmadik kötet a sorozatból és ez tetszett a legkevésbé. Lehet, azért is, mert ugye itt nagyrészt a színházban játszódik a történet és persze a gyanusítottak lakásán. Daisy itt egy kicsit mellékszereplő, nem igazán értem miért. Alec a főszereplő, de ebben a könyvben nagyon nem volt szimpatikus az úriember. A történet érdekes volt, bár most kicsit unalmasra sikeredett a sztori. Érdekes volt figyelni, ahogy Daisy és Alec között alakulnak a dolgok :) Jó volt a vége is, megint nem gondoltam, hogy ki volt a tettes, vagy legalábbis nem voltam biztos benne.

Navi P>!
Carola Dunn: Daisy és a megmérgezett díva

Most a fiatal Ms. Marple inkább csak szemlélője az eseményeknek, nem tevékeny nyomozó. Amolyan jóféle AC-könyvre hajaz, a végén a leleplező beszélgetés is megvan, bár itt a tettes fedi fel magát, de a többi stimmel.
Annyi elsiklottam a gyilkos felett, ha nem vallja be, soha nem tudták volna rábizonyítani.
Mire képes a szeretet és az önzetlenség. A szerelem pedig nem vak.

kritta>!
Carola Dunn: Daisy és a megmérgezett díva

Carola Dunn írónő tollából kedvelem a Daisy Dalrymple sorozatot, melynek most a 3. része a Daisy és a megmérgezett díva a színház titokzatos, olykor acsarkodó világába repített el egészen 1923-ba. A nyomozás is leginkább Daisy lakhelye és a színház között zajlik karöltve a Scotland Yard nyomozójával, Alec Fletcher-rel, de szerencsére továbbra is Daisy viszi a történet fő irányvonalát. Az már szinte megszokott a hasonló jellegű angol krimiknél, hogy hősnőnk akarva, akaratlanul hullákba botlik és ezáltal aktív részesévé válik a nyomozásnak. Szerintem ez egy remek recept a sikerhez. Nekem kicsit hiányzott jelen esetben a vidéki táj és birtokok, de a színházi világ picit kárpótolt mindezért. A gyilkossági szál szépen kivitelezett volt a műfaj keretin belül, mert bizony tévútra juthatott az olvasó, hiszen gyanúsítottból most is akadtak szép számmal a jelöltek, de, mint mindig a végére egy kis csavar által eljutottunk a valódi bűnöshöz. Alec és Daisy között pedig szikrázik a levegő és kellemes mellékszálat ad a nyomozásnak ez a romantikus kibontakozás.
Összességében egy kellemes, könnyed angol krimi egy csepp romantikával.

anesz P>!
Carola Dunn: Daisy és a megmérgezett díva

Szeretem Daisyt és a főfelügyelőt, jó párost alkotnak, ezúttal még csak a nyomozás terén, bár mintha más kapcsolat is alakulgatna már…
Ezeknél a könyveknél azonban a lényeg a krimiszál, ami jól is van így! Mindezt könnyed stílusban, jó jellemábrázolással. A kiváló fejtörő tehát kész, lehet találgatni. A színházvilág adja magát arra, hogy sok gyanúsított legyen, az ellenszenves áldozat pedig mágnesként vonzza a rosszakarókat. A megoldás kicsit meglepő, bár én eltaláltam félig-meddig. Kár, hogy nem fordítottak le több részt belőle magyarra! :-((
Jól szórakoztam, köszönöm, kedves írónő!

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633833117 · Fordította: Alföldi Zsófia
Zimmermann_Zita>!
Carola Dunn: Daisy és a megmérgezett díva

Kellemes kis olvasmány volt, könnyen és gyorsan olvasható, utazáshoz éppen megfelel. A sorozat többi kötetéhez képest erősebbnek éreztem a krimi szálat a történetben, a szereplők közötti kapcsolatrendszer is kellőképpen bonyolult volt, így bármelyikük lehetett volna a tettes. Aki olvasott Agatha Christie könyveket, az tudja, hogy spoiler, és ez itt is igaznak bizonyult. Daisy és Alec között is alakulgattak a dolgok spoiler. Kár, hogy a sorozat többi kötetét (egyelőre) nem adták ki magyarul, úgyhogy „kénytelen” leszek angolul elolvasni :)

pieta4>!
Carola Dunn: Daisy és a megmérgezett díva

Sok gyanúsítottal, indítékkal operáló, könnyed krimi. Legnagyobb bánatomra Daisy nem sokat tesz hozzá a gyilkosság felgöngyölítéséhez, pusztán csak jó hallgatóság.

Eli>!
Carola Dunn: Daisy és a megmérgezett díva

Tetszett, csak most azt nem tudom, hogy mire ez a sok új, A. C. féle-krimi sorozat (vagy fogalmazhatnék úgyis, Ki ez a sok új A.C. önjelölt?), bár ez már inkább M.C. Beaton, habár azt sem tudom ki volt előbb…melyik utánozza melyiket? Szórakoztatóak, csak nem eredetiek…mindkettőben van egy nő, aki belekeveredett egyszer egy gyilkossági ügybe, és utána „nincs megállás”, folyamatosan történik valami hasonló a közelükben. De most, hogy az olvasottnál maradjak, ebben kifejezetten tetszett a részletesség, amivel ecsetelte a történet alapját, a komolyzenei hátteret, látszik, hogy otthon van benne, és- ha akarja, ha nem- megkedvelteti az olvasóval ezt a fajta zenét….maga a gyilkossági szál is érdekes volt, leszámitva persze, hogy volt benne szokásos szerelmi vagy éppen anyagi indittatású gyanú…..:)

Emese_Szalai>!
Carola Dunn: Daisy és a megmérgezett díva

Remélem a sorozat többi részét is kiadják! Én marhára élveztem ezt a könyvet is! :D

esztokam P>!
Carola Dunn: Daisy és a megmérgezett díva

Könnyed krimiből úgy fest a történelmi hátterű a kedvencem. Bár itt nem tudom, miért Daisy a főszereplő. Persze segít, megnyílnak neki a lehetséges gyanúsítottak, de a lényegi munkát Alec és csapata végzi el. Daisy rá sem jött, ki az elkövető. Csinos kis dekorációként volt jelen. A többi kötetben is így van? Legalább egyet még el kell olvasnom a sorozatból.

Chris>!
Carola Dunn: Daisy és a megmérgezett díva

Carola Dunn ezúttal nem vidékre küldte bátor hősnőjét, hogy fényt derítsen egy gyilkosságra, hanem egyenesen házhoz is szállította a nyomozást. Amit egyébként igen jól tett, mert ezzel (is) új színt hozott a sorozatba. Habár még csak a harmadik résznél járunk, talán kicsit visszás lenne, ha Daisy ismételten az újságnak szánt cikke miatti utazása kapcsán keveredett volna gyilkossági ügybe. A megújulás azonban itt még nem ér véget, mert immáron harmadik alkalommal is csavart egyet a megszokott sémán. Az első kötetben a bűnhődés hozott váratlan fordulatot, a második rész a morális tartalma miatt vált igen erőssé, de meglepetésekben A megmérgezett díva sem okoz csalódást. Természetesen nem kívánom lelőni a poént, de annyit elárulhatok, hogy a történet kétharmadánál lesz egy pont, amikor igen csak érdekes útra terelődik a nyomozás (és nem mellesleg eléggé félre is vezeti az olvasót jó ideig a szerző).

A színház világa mindig is érdekes volt az olvasók számára, talán éppen azért, mert mindenkinek van egy ideája róla, ám nem is sejti, hogy mennyi kavarás és rosszindulat tud fészket verni egy társulatban. Ha mindezt még krimibe illeszti az ember, szinte mondhatni, hogy nyert ügye van. Ebben az esetben sincs másképp: Dunn a jól bevált eszközökhöz folyamodik, aminek a vége egy élvezetes, ám könnyed bűnügyi regény lesz. Az áldozatot, név szerint Bettina Abernathy-t sokan irigylik a tehetségéért, a szerepeiért, ám éppen ilyen sokan gyűlölik őt tiszta szívből. Mondhatni, elég sok színésztársának hozott szerencsét a halála. Ott van például a váltója, aki nem tud kitörni az állandó másodszereposztásból, a karmester, akinek élete legnagyobb eseménye az aznapi koncert, így a sajtóvisszhang igazán jót tesz neki, vagy éppen a tenor, akinek több nő fordult meg az ágyában, mint a fél színháznak együtt véve. Egy idő után az olvasónak éppen ezért eléggé figyelnie is kell, mert a szeretők jönnek és mennek, és az Abernathy-család tagjai (köztük a szigorú lelkész apa vagy az önfeláldozó húg) sem könnyítik meg a helyzetet.

De eközben a szerelmi szál is szépen fokozatosan halad előre, szépen meghúzódva a háttérben, így akik amúgy nem szeretik a romantikus történeteket, azok is örömmel olvassák ezeket a részeket. Alec végre megismerkedik Daisy barátnőjével, a kissé sznob Lucy-val, aki tökéletesen tükrözi a kor elvárásait a társadalmi rangokat illetően. De ugyanígy Alec családjának az életébe is bepillantást nyerhetünk, egy-két jelentben ugyanis feltűnik az anyja és a lánya, akit egyedül nevel.

Én a magam részéről nagyon megszerettem ezt a sorozatot, így bízom benne, hogy a kiadó tartja az évi három kötet megjelenést, és hogy itthon is megtalálja a maga közönségét a kötetet. Nem mondom, hogy akinek tetszenek M. C. Beaton krimijei, az ebbe is kezdjen bele, mert teljesen más stílusú a kettő (Dunn talán valamivel komolyabb), de azt bátran kijelenthetem, hogy aki szereti a XX. század elején játszódó, könnyedebb krimiket az tegyen próbát bármelyik kötettel. Megbánni nem fogja.


Hasonló könyvek címkék alapján

Dorothy L. Sayers: Kilenc ütés egy ember
Libba Bray: The Diviners – A Látók
Elmore Leonard: Gengszterek földjén
William Faulkner: Szentély
Georges Simenon: A Víg Malom táncosnője
Konsztantyin Georgijevics Pausztovszkij: A pilóta naplója
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája
Joss Stirling: Storm és Stone