Jane ​Austen 51 csillagozás

Carol Shields: Jane Austen

Sokat halljuk, hogy a napjainkban reneszánszát élő Jane Austen magánélete unalmas volt, ám ez nagy tévedés. Elmezavar, árulás, többszöri költözés, törvénytelenség és lányszöktetés zavarták meg életét. A fiatal Jane falta a korabeli ponyvákat, álnéven olvasói leveleket irkált a lapoknak, „gyűlölöm és szeretem” kapcsolat fűzte nővéréhez, és alig tizenkét órával azután, hogy odaígérte kezét egy dúsgazdag birtokosnak, váratlanul felbontotta az eljegyzését. Austen kitűnő érzékkel formálta át életének hétköznapjait zseniális regényekké.
Az amerikai Carol Shields, a páratlanul népszerű írónő művein keresztül tárja a rajongók elé, milyen volt és hogyan élt a Büszkeség és balítélet, az Értelem és érzelem, a Meggyőző érvek és A klastrom titka titokzatos szerzőnője, akinek könyvei ismét bestsellerek lettek világszerte.

Eredeti megjelenés éve: 2001

Róla szól: Jane Austen

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2007
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632540283 · Fordította: Íjgyártó Judit

Kedvencelte 3

Most olvassa 5

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Bogas P
Carol Shields: Jane Austen

@BridgeOlvas gyakorlatilag már mindent leírt, hogy mi a baj ezzel a könyvvel. Engem főleg az zavart, hogy ráolvasta Jane Austen életét a regényeire, illetve az alaposság teljes hiánya. @blackett-tel körülbelül félóra alatt bejártuk a Weston Library Jane Austen-kiállítását Oxfordban, ami egyetlen terem volt, de nagyon érdekes, és minimum tízszer többet mutat be az írónőből és korából, mint ez a könyv. Persze nem lehet minden évben 200. évfordulója Jane Austen halálának és nem lehet mindenhol kiállítást rendezni az emlékére, de ezt az életrajzot leginkább azoknak érdemes elolvasni, akik tényleg semmit nem tudnak Jane Austenről, és kicsit hosszabb (de nem informatívabb…) olvasmányra vágynak, mint egy Wikipédia-szócikk.

2 hozzászólás
>!
Gabye
Carol Shields: Jane Austen

Kicsit össze vagyok zavarodva, mert azt hittem, hogy majd életrajzot olvasok. Na annak ez egy nagy bakfitty volt, semmi újat nem tudtam meg J.A életéről, amivel eddig is ne lettem volna tisztában. Ellenben kaptam egy nagy „vonjunk párhuzamot az író élete és regényei között” kiselőadást, holott az elején épp azt ecseteli a kedves szerző, hogy ilyet nem akar írni..Hmm..És ami külön bosszantott – igen, kötekedek – hogy vagy háromszor jelenik meg a könyvben az a nüansznyi hiba, mely szerint Cassandra Jane huga, holott mindjárt az elején tisztázásra kerül, hogy Cassandra két évvel idősebb..Nyeh.
Szóval aki most ismerkedi Austennel annak ez érdekes, és elég olvasmányos is, a hozzám hasonló fan-oknak azonban édeskevés..

2 hozzászólás
>!
H_Andi
Carol Shields: Jane Austen

Érdekes kapcsolatom van ezzel a könyvvel. Egyszerűen nem tudom egyértelműen eldönteni, hogy olvastam-e már vagy sem, bár szerintem olvastam. Viszont akkor szomorú, hogy ennyire nem maradt meg, amit mondjuk nem csodálok, mert annyira semmilyen. Nem szeretem, amikor egy életrajzban arról megy az eszmefuttatás, hogy mit gondolhatott az alanya, vagy mit nem ez valahogy engem nem köt le. Tényeket szeretnék megtudni, nem mások találgatásain elmerengeni.
Maga a könyv számomra néhány érdekes információ átadása semmi több, de ezt kb. 20 oldalban meg lehetett volna írni, a többi csak maszlag.

>!
Barbikönyvek
Carol Shields: Jane Austen

Kicsit vegyes érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban. Tényleg többet tudtam meg Jane Austenről, viszont néha voltak idő- és térbeli ugrálások a könyvek, ami engem zavart. Viszont tetszett, hogy Carol Shields a jelent is beleírta a könyvbe :)

>!
BridgeOlvas I
Carol Shields: Jane Austen

Jane Austen for Dummies? Nagyon úgy fest.
Bár számomra a Claire Tomalin által írott életrajz az etalon, nem lenne ellenemre egy könnyedebb, olvasmányosabb biográfia sem, viszont Carol Shields munkája leginkább csak gagyinak mondható. Egyrészt rettentően rövid (most komolyan, ki látott már ekkora margót?), alig vonultat fel tényeket (pedig lenne forrás, nézzük meg Tomalint), és már a kezdetektől folyamatosan ráolvassa Austen életét a regényekre, holott az elején kijelenti, hogy nem ilyen életrajzot akar írni. (Az ilyen rövid távú memóriazavarral én már mindenképpen orvoshoz fordulnék.)
Nem tudom, kinek szólhat ez az életrajz, de a hangneme alapján valaki olyannak, aki nemcsak hogy semmit nem tud Jane Austen koráról, de még a regényeivel sincs igazán tisztában, meg amúgy is számos kihívással küzd – mással nem tudom magyarázni az olyan megjegyzéseket, mely szerint Austen korában „másképp gondolkoztak az emberek, mint ma”. Ne már, komolyan?
Azt pedig már ne is említsük, hogy a fordító számos alkalommal Cassandra nővérének nevezi Jane-t, holott csak 3x tisztázza a könyv, hogy ki az idősebb. Boo.

1 hozzászólás
>!
ValerinLanz P
Carol Shields: Jane Austen

Miután befejeztem ezt a könyvecskét, eszembe jutott, hogy néhány évvel ezelőtt olvastam én egy Jane Austen naplója című könyvet, és gyorsan vissza is kerestem, hogy mennyire is tetszett nekem, illetve, hogy mik történtek benne. Az értékelésemből kiderül, hogy volt néhány pont, ami igaznak bizonyult.
Ez a könyv egy dokumentáció, amely próbálja felgöngyölíteni az írónő életét úgy, hogy nem sok spekulációt tesz hozzá. Kevés tény van, ami tényleg sziklaszilárd. Őszintén mondom, eléggé sajnáltam Austent, amiért abba a korba született, amikor nem hódolhatott annak, amiben jó, amikor kötelessége lett volna férjhez menni, és amikor a pénztelenség még döntő érv volt.
Szívesen olvastam az életéről, a családjáról, bár valamiért a nővérét nem kedveltem meg. Főleg a végén, spoiler
Nem volt rossz, de az ember lánya nyilván jobban szereti azt hinni, hogy Jane… elégedettebb, boldogabb volt az életével. Valószínűleg így lehetett, de sok mindent el is vesztett, és alkalmazkodnia kellett a kor elvárásaihoz, ami nem mindig sikerült.
Örülök, hogy a Lady Susant nem csak én tartottam furának és gyengének. Valamint hatalmas hála az írónőnek, amiért élete vége felé megírta a Meggyőző érveket, ami a legkedvesebb regényem tőle. spoiler Ezt sajnos már sosem tudjuk meg.
Jane Austen megteremtette azt a műfajt, amit én magam sokkal szívesebben olvasok; a mindennapokról szól, nőkről és férfiakról, küzdelemről, csalódásról. A modern időkben is kellemes, tartalmas, tanító jellegű olvasmányok. Újra kedvet kaptam, hogy elmerüljek a világában. :)

>!
Reelka
Carol Shields: Jane Austen

Szinte faltam az oldalakat, mint mindent, ami Jane Austen munkásságával kapcsolatos. Nem igazán van összehasonlítási alapom, de tetszett, hogy az életét úgy vázolta fel, hogy közben azt is tárgyalta, éppen melyik regényen dolgozott akkoriban. Kedvenc írónőm, régóta szerettem volna már ezt az életrajzi írást elolvasni vele kapcsolatban, nem is tudom miért halogattam ilyen sokáig :)

>!
veros
Carol Shields: Jane Austen

Nem tetszett. Talán ha kicsit összeszedettebb lett volna vagy konkrétumokat is közöl az írónőről…Mindenesetre megtudtam egyet s mást Jane Austen életéről és – bár a könyv nem felelt meg a várakozásaimnak – ez volt a célom.

>!
Röfipingvin MP
Carol Shields: Jane Austen

Hát, hát, hát. Nem olvastam korábban még Jane Austen életrajzot, de valami azt súgja, hogy van ennél jobb is. Persze volt számomra több új információ is, érdekességek, de nem éreztem igazán alaposnak, lebilincselőnek (nem biztos, hogy ez ide a legjobb jelző..).
Pláne, hogy az elején azt írja C.S., hogy nem szeretné több életrajzi könyv hagyományát folytatva a könyvek történetein, elemzésein keresztül felvázolni Jane Austen életét…. Az az igazság, hogy végül az egész könyv a regényeken alapult… Mindegy.

>!
Morgana
Carol Shields: Jane Austen

Érdekes, mert egy kedvenc íróról jó többet megtudni.


Népszerű idézetek

>!
varadiera

Ha egy könyv jól van megírva, mindig túl rövidnek találom.

43. oldal

>!
Reelka

Az írók nem az asztalfióknak írnak. Szükségük van a visszajelzésekre, olvasókra, akik nem családtagok, és arra a fajta megerősítésre is, amelyet könyveik megjelenése biztosít.

143. oldal, 13. fejezet

>!
varadiera

Az emberiség egyik fele nem érti meg, amibe a másik fele örömét leli."

205. oldal

>!
GSzabina 

Az írók nem az íróasztalfióknak írnak.

143. oldal

>!
varadiera

Ha van a természetünknek olyan képessége, amelyet csodálatosabbnak lehet nevezni a többinél, azt hiszem, az emlékezet az. Működésében, hibáiban, kihagyásaiban is valahogy érthetetlenebb jelenségekkel szolgál, mint a szellem egyéb területei."

201. oldal

>!
GSzabina 

Bath kirakat város volt, ahol minden a magamutogatásról szólt.Ezért jöttek ide az emberek: hogy lássanak és láttassanak, hogy felmérjenek és felmérettessenek.

132. oldal

>!
GSzabina 

Jane Austen mára a szinte felderíthetetlen múlt részévé vált.

(első mondat)

>!
Reelka

Hatalmas a különbség a között a szerző között, akinek már kiadták a könyvét, és a között, akiét még nem – ebben a világ minden írója egyetért.

189. oldal, 18. fejezet

>!
varadiera

…ha nő, s ha az a balszerencse éri, hogy tud valamit – jól teszi, ha ezt minél gondosabban eltitkolja."

108. oldal

>!
varadiera

A regényekben, Austen érvelése szerint, „ a szellem legnagyobb erőit vonultatják fel, […] a világ legcsiszoltabb nyelvén közvetítik az emberi természet legalaposabb ismeretét, változatainak legszerencsésebb foglalatát, a szellem és a humor leggazdagabb áradását.”

109. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Simon Singh: Kódkönyv
Csötörtök Csaba: Grafológia
Paul Matthews: Énekeld meg a teremtést! – Az írásművészet felszabadítása
Gulyás Jenő István (szerk.): Mindenki grafológiája
Rákosné Ács Klára: Vallanak a betűk
Bálint Vera: Írások írásokról
Bíró József: A modern grafológia
Katona Ágnes – Urbán Gabriella: Grafológiai alapismeretek – Grafológiai mérések és értelmezések
W. Barna Erika – Demeter Anikó: A grafoterápia alapjai
Somoskéry Pál: Népszerű grafológia