Carol Natsis (szerk.) · Meryl Potter (szerk.)

Misztikus ​történetek gyűjteménye 61 csillagozás

Évszázadok természetfeletti jelenségei
Carol Natsis – Meryl Potter (szerk.): Misztikus történetek gyűjteménye

Szellemek, boszorkányok, szörnyek és csodák – évszázadokon keresztül az emberek ámulva tekintettek a körülöttünk lévő világ oly sok rejtélyes jelenségére. Vajon hittek-e őskori elődeink a halál utáni életben? Vajon megalapozottan valljuk-e az elme hatalmát a test felett? Valóban jártak ufók bolygónkon?
A Misztikus történetek gyűjteménye több mint 500, képekkel illusztrált történetével visszarepíti Önt az időben, az őskortól napjainkig. Lapjain izgalmas és színvonalas kalandra hívják Önt mindazok a tudósok és szakértők, akik e páratlan kötet elkészítéséhez kutatómunkájukkal hozzájárultak. Olyan kalandban lesz része, mely során bepillantást nyerhet Földünk sokszor megmagyarázhatatlan misztikumainak titokzatos birodalmába. Tartson velünk!

Eredeti cím: Almanac of The Uncanny

Eredeti megjelenés éve: 1995

Tartalomjegyzék

>!
Reader's Digest, Budapest, 2007
464 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639707580 · Fordította: Farkas István, Boros László, Janáky István, Lénárt Eszter
>!
Reader's Digest, Budapest, 1998
464 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638475242 · Fordította: Farkas István, Janáky István, Lénárt Eszter, Péter Éva, Schmiedl Gábor, Vajda Tünde, Zentai Éva, Boros László

Enciklopédia 101

Szereplők népszerűség szerint

Aleister Crowley · Carlos Castaneda · IV. Sixtus pápa · IX. Gergely pápa · Michel de Nostredame "Nostradamus" · Paracelsus · Raymond Bayless

Helyszínek népszerűség szerint

Kheopsz piramis


Kedvencelte 24

Most olvassa 14

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 57

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Angria_Wolf>!
Carol Natsis – Meryl Potter (szerk.): Misztikus történetek gyűjteménye

Mit is mondhatnék. Átfogó, érdekes, részletes, szórakoztató történetgyűjtemény mindazon dolgokkal kapcsolatban, amik az emberek tudatában az ősidőktől fogva jelen vannak babonák, félelmek, és ősi tudás formájában. Bár már elolvastam, újra és újra fel szoktam ütni a fedelét, hogy a benne található információkat felhasználjam.

Natasha>!
Carol Natsis – Meryl Potter (szerk.): Misztikus történetek gyűjteménye

Inkább belelapozni és úgy olvasni érdemes. Egyértelműen a bibliám.

2 hozzászólás
Lunemorte P>!
Carol Natsis – Meryl Potter (szerk.): Misztikus történetek gyűjteménye

Borító: 5/5
Képek : 5/5
Tartalom : 4
Hitelesség : 3-4

Volt pár érdekes dolog a könyvben, például a repülő macskák. A legtöbb rejtélyről igazából már korábban is hallottam, volt amit tanultam már…stb. Egy 4-est azért megér a könyv, bár olyan nehéz, hogy alig tudtam tartani a kezemben! :D

Demencze_Ilona_blogger P>!
Carol Natsis – Meryl Potter (szerk.): Misztikus történetek gyűjteménye

Nekem teljesen bejön ez a gyűjtemény. Érdekes olvasmány. :)

JustOneMorePage>!
Carol Natsis – Meryl Potter (szerk.): Misztikus történetek gyűjteménye

Érdekes összegzés volt számomra ez a könyv. Egy kedves barátomtól kaptam, mert egyszerűen megtetszett a polcon a borítója, már messziről. Pont akkor tájt kezdtünk egy játszani egy Phasmophobia nevű horror játékkal, amiben mindenféle szellemjárta házban kell kutakodni, megállapítani a szellem fajtáját etc. A könyv remek kis anyag volt a játék után. Gyönyörű képekkel, érdekes történelmi adatokkal. Szerettem olvasni, még ha nem is regény volt, inkább dokumentum alapú könyv. Vannak benne hátborzongató és már már mókás részek is. Az ember van amit nehezen vesz komolyan, míg más részeknél meg el van csodálkozva teljesen. Egy biztos: Vonzódunk és félünk az ismeretlentől. Ez sarkall minket a felfedezésre és ennek örömére…még ha néha veszélyes utakon is kell járnunk eközben.

Pandamonium>!
Carol Natsis – Meryl Potter (szerk.): Misztikus történetek gyűjteménye

Imádtam! Nagyon érdekes könyv! Mindig is érdekeltek a természetfeletti titulussal ellátott dolgok, úgyhogy naná, hogy elolvastam ezt a könyvet. Én elég nyitott vagyok, megadom a lehetőséget hogy talán igaz amiről hallok/olvasok, azért a vonzalmam valamiféle titkolt félelemmel párosul, úgyhogy volt néhány nehéz éjszakám mialatt olvastam. De szerintem megéri elgondolkodni, mert sosem tudhatjuk mi valóság ezekből és mi nem, és pont azért olyan érdekes mert nem tudunk rájuk magyarázatot.

„…meglehet, századunk legfőbb hagyatéka az lesz, hogy ráébredünk, milyen rejtélyes a rejtély.”

Carmilla >!
Carol Natsis – Meryl Potter (szerk.): Misztikus történetek gyűjteménye

    Jó, bár kicsit unalmas ilyen irdatlan mennyiségben olvasni ezeket a különös eseteket. A magamfajta szkeptikus szerint persze mindenre van magyarázat, de ettől még szórakoztató. A sok színes kép is feldobja a könyvet. (Bár a fametszetet rézkarcnak titulálja, a szénrajzot meg festménynek – ez kissé zavart.)

Parlandorka IP>!
Carol Natsis – Meryl Potter (szerk.): Misztikus történetek gyűjteménye

Érdekes könyv, bár nem egészen az, amit vártam. Nekem annyira a misztikus történetek misztikumán van a hangsúly, hanem inkább azok megmagyarázására törekszenek.

martinovickij>!
Carol Natsis – Meryl Potter (szerk.): Misztikus történetek gyűjteménye

Sokszor veszem le ezt a könyvet, és lapozgatom, nagyon érdekes gyűjtemény! :D

julianus>!
Carol Natsis – Meryl Potter (szerk.): Misztikus történetek gyűjteménye

Alapmű. A történelem: csodák és természetfeletti események sorozata…
Harry Potter forever! :-)


Népszerű idézetek

Carmilla >!

    Érdekes véletlen esett meg Anthony Hopkins brit színésszel. 1971-ben megkapta a főszerepet George Feifer The Girl from Petrovka (A petrovkai lány) című könyve filmváltozatában, ám hiába kutatta át London antikváriumait, nem tudta megszerezni a regényt. Aztán földalattival hazafelé menet a Leicester téri állomás egyik padján talált egy példányt. A film 1973-as bécsi forgatásán a szerző elmesélte Hopkinsnak, hogy könyve legutolsó példányát kölcsönadta egy barátjának, aki Londonban elvesztette. Hopkins épp azt a példányt lelte meg – benne voltak Feifer saját széljegyzetei.

443. oldal, Rejtélyek: kihívás a tudomány számára (Reader's Digest, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: 1971 · 1973 · Anthony Hopkins · könyv
Carmilla >!

Kínában a sárkány, az egyszarvú, a főnixmadár és a teknősbéka az a négy jóindulatú természetfölötti lény, amely részt vett a világ teremtésében.

156. oldal, A középkor nagy csodái (Reader's Digest, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: egyszarvú · főnix · sárkány
Carmilla >!

    A legenda szerint a fiatal Konfucius, Lao-céval találkozva annak mind egyéniségét, mind tanítását olyan riasztónak találta, hogy egy szeleken és felhőkön lovagló sárkányhoz hasonlította a nagy filozófust.

55. oldal, Csodálatos történetek a régi időkből (Reader's Digest, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: Konfuciusz · Lao-ce
Carmilla >!

    Egyes vélemények szerint a mai Mindenszentek eredete a kelták újévi Samain ünnepe lenne, amikor hitük szerint megnyílnak a föld alatti kapuk s a természetfölötti és az emberi világ találkozik. A mai „kopogd le a fán” szerencsét hozó babona is valószínűleg a kelták szent fák iránti tiszteletének maradványa.

69. oldal, Csodálatos történetek a régi időkből (Reader's Digest, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: Mindenszentek napja
Carmilla >!

    A Malleus az ördöngösséggel és boszorkánysággal kapcsolatos mindennemű groteszk babonához teológiai jóváhagyást biztosított, ami sok ezer ártatlan ember – főként nő – megkínzatásához és halálához vezetett. A könyv ilyen kérdéseket tesz fel: „Miért van az, hogy főleg a nők a gonosz babonák rabjai?”, és arra a következtetésre jut, hogy „az ördöngösség mindig a testi gerjedelemből támad, amely a nőkben kielégíthetetlen… amiért is kéjvágyuk kielégítése érdekében még az ördögökkel is érintkeznek”.

161. oldal, A középkor nagy csodái (Reader's Digest, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: nők
Carmilla >!

    A szinkronicitás terminust Carl Gustav Jung alkotta 1952-ben olyan véletlenek leírására, melyek „két vagy több, egymástól okozatilag független, azonos vagy hasonló jelentésű esemény időbeni egybeesését” jelentik.

442. oldal, Rejtélyek: kihívás a tudomány számára (Reader's Digest, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: 1952 · Carl Gustav Jung · szinkronicitás
Carmilla >!

A Halley-üstökös 76 évenként jelenik meg újra és újra, s a felbukkanásával egybeeső csapások és azok hosszú távú utóhatásai sokat foglalkoztatják az embereket. 1986-os megjelenése például egybeesett az évtized legnagyobb katasztrófájával. A távozóban lévő üstökös április 11-én ért pályáján a legközelebb a Földhöz. Tizenöt nappal később az ukrajnai Csernobilban felrobbant egy atomreaktor, és radioaktív felhőt bocsátott ki, amely déli és nyugati irányban Európa fölé sodródott.

33. oldal, Csodálatos történetek a régi időkből (Reader's Digest, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: 1986 · Csernobil · Halley-üstökös · üstökös
Carmilla >!

A boszorkányszombatok állítólag igen jól megszervezett összejövetelek voltak, amikor a boszorkányok urukkal és parancsolójukkal, a Sátánnal találkoztak, hogy dicsőítsék, beszámoljanak tetteikről, utasításokat kapjanak tőle és féktelen, erkölcstelen mulatozásba merüljenek.

231. oldal, Boszorkányok, démonok és szellemek kora (Reader's Digest, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: boszorkányszombat · sátán
2 hozzászólás
Carmilla >!

Nem sokkal azután, hogy 1986-ban Ukrajnában, a csernobili atomerőműben robbanás történt, a londoni Daily Telegraph megírta, hogy „csernobil” ukránul annyit tesz, „üröm”. A jelenések könyvében (8:10-11) a következő olvasható: „…és leesék az égről egy nagy csillag… a csillagnak neve pedig üröm… és sok ember meghala a vizektől, mivel keserűkké lőnek”. A „csernobil” egy másik jelentése – mutat rá a cikkíró – „fekete esemény”. A baljós nyelvi asszociációknak azonban ezzel még nincs végük. Az alvilág istenét Csernobognak, fekete istennek hívják, ez is hátborzongató kapocs.

435. oldal, Rejtélyek: kihívás a tudomány számára (Reader's Digest, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: 1986 · Csernobil · Csernobog · The Daily Telegraph
Carmilla >!

    Ferdinánd spanyol király és Izabella királyné 1478-ban megszerezte IV. Sixtus pápa hozzájárulását egyházi inkvizítorok kinevezéséhez, akiknek fő tevékenysége a kereszténységre áttért zsidók üldözése, illetve az egyházon belüli eretnekség visszaszorítása volt. A jóváhagyott eljárások különösen szigorúak voltak, és sok visszaélésre adtak lehetőséget – például már egyetlen feljelentés alapján bárki ellen vádat emelhettek. Sokszor áttért zsidókat vádoltak azzal, hogy hamisan vallották magukat kereszténynek, bár a spanyol inkvizíció egyik elsődleges célja a kereszténységet fel nem vett zsidók kipusztítása volt.

191. oldal, Boszorkányok, démonok és szellemek kora (Reader's Digest, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: 1478 · inkvizíció · IV. Sixtus pápa · zsidók

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Nnedi Okorafor: A halálmegvető
Szép Zsolt: Kárpát Walzer
Montse Sant: Sárkányok
Judy Allen: Fantasy enciklopédia
Wm. Paul Young: A viskó
Acsai Roland: Szívhajítók
Leda D'Rasi: Végzet
Acsai Roland: Jin és Jang
Gabriel Wolf: A napisten háborúja
George MacDonald: A királykisasszony és a manó