A ​gyilkosság alkímiája (Nellie Bly 1.) 92 csillagozás

Carol McCleary: A gyilkosság alkímiája

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Párizs 1889. A Világkiállítás területén már áll Eiffel lenyűgöző tornya, szenzációs látványosságok, az ipar, a technika vadonatúj vívmányai bűvölik el a nagyérdeműt.
Ám egy rejtélyes gyilkos lopakodik a Fény városának utcáin, s lakóit pestisjárvány tizedeli. Nellie Bly-nak, a világ első oknyomozó újságírónőjének meggyőződése, hogy a gyilkosságok kapcsolatban állnak a járvánnyal, és elhatározza, hogy véget vet mindkettőnek. Szövetkezik a zseniális fantáziájú Vernével, az intelligens és szégyentelen Oscar Wilde-dal és a történelem legnagyobb mikrobavadászával, Louis Pasteurrel, hogy együtt megoldják az évszázad bűntényét.

Eredeti mű: Carol McCleary: The Alchemy of Murder

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
K.u.K., Budapest, 2012
352 oldal · ISBN: 9789639887800 · Fordította: Boda András

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Oscar Wilde · Victor Frankenstein · Henri de Toulouse-Lautrec · Jules Verne (Verne Gyula) · Nellie Bly · Eugène-François Vidocq

Helyszínek népszerűség szerint

Notre-Dame · Chat Noir


Kedvencelte 8

Most olvassa 3

Várólistára tette 95

Kívánságlistára tette 57

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Ria23
Carol McCleary: A gyilkosság alkímiája

Annyira akartam szeretni, de ez valami borzalmas volt :( Vontatott. Engem untatott és idegesített. A sok szereplő és a még több esemény miatt azt hitte, hogy mennyire überkirály regény lesz majd, de a körülményességgel agyoncsapta az írónő az – egyébként kiváló – alapötletet. A gyönyörű borító sem tudja ellensúlyozni itt a szereplők idiotizmusát. :( A főszereplő, Nellie Bly enyhe skizofrénia jeleit mutatja. Egyszer ő a tökös csaj, aztán meg olyan, mint valami csetlő-botló liba… Borzasztó. Azt hiszem, ő a legidegesítőbb női protagonista, akivel valaha találkoztam. A kiválasztott kor, helyszín és a cselekmény kiinduló pontja jó lett volna. Sőt, sok mindent lehetett volna tanulni ebből a regényből, amiért nagy részben Louis Pasteur karaktere a „felelős”. A sztori többi része engem nem különösebben kötött le. Egyébként második nekifutásra sikerült csak elolvasnom. Tavaly egyszer már félbehagytam…

>!
Gyöngyi0309
Carol McCleary: A gyilkosság alkímiája

Mostanában sok olyan könyv akad a kezembe ami Párizsban játszódik. Ez a történet sem vette el a kedvem egy utazástól a fények városába.
Nagyon tetszett. hogy olyan szereplőktől hemzsegett a történet, akik valóban éltek. Az irodalmi személyek mellett külön örültem, hogy a festészet egyik hírhedten híres képvisleője Toulouse-Lautrec is feltűnt egy epizód ereéig. Ismét űtjött a város szenvedélye, fülledt erotikája, laza erkölcsei, nagy egójú, de rettenetesen sármos férfiúi, romlott, félvilági női.
A főszereplőnket szerettem, igazából nem ismertem Nellie Bly munkásságát, de most utána olvastam.Az biztos, hogy érdekes életet élt, nagyon tetszett, hogy őt választották a főhősnek.
Érdekes humora van az írónőnek, de nekem tetszik, nem szokványos, az bizonyos.
Picit untam a mikróbás részeket, de mivel központi szerepük volt a sztoriban, nem lehetett elhagyni.
Pasteur nagyon cuki volt, ő volt a kedvencem.
Kíváncsi leszek a folytatásra.

>!
Agatha
Carol McCleary: A gyilkosság alkímiája

Imádtam minden egyes betűjét – meg az írásjeleket a mondatok végén, na meg persze a központozásokat :D
Ahogyan bevezetett minket a 19. századi Párizsba, de nem a csillogósba, hanem a Montmartre világába, ahol prostik, zsebmetszők és kávéházi forradalmárok élik az életüket.
Ahogyan megismertet minket a történelem számos érdekes elemével, Párizs nevezetességeivel vagy éppen a természettudomány, az orvoslás akkori eredményeivel.
Ahogyan a híres embereket – nemcsak Vernét, Pasteurt vagy Wilde-ot, hanem spoiler is – sima mindennapiakká, közelikké teszi, (hogy már nemcsak valamiféle poros, halott valakik,) azzal, ahogy beépíti őket a történetbe,
A történetbe, ami egy eléggé elborult és sötét bűntény, kellően átgondolt és átejtő.
És mindenekelőtt Nellie Bly, aki egy karakán újságíró, aki sok mindent megtapasztalt már, ahogyan kivívta megbecsülését spoiler, ahogyan nyomoz és igyekszik elérni, hogy ugyanúgy megbecsüljék, ahogyan a férfiakat.

>!
Lorelei
Carol McCleary: A gyilkosság alkímiája

Megmondom őszintén, hogy nem volt sok kedvem belekezdeni ebbe a könyvbe. Mióta levettem egy Coop bolt polcáról el is felejtettem, hogy miről szól. De híve vagyok az „amit főztél edd is meg" hozzáállásnak, így sort kerítettem rá. Vegyesek az érzéseim. Szerintem nem teljes mértékben nekem való a könyv, de ennek ellenére jó a történet. Sajnos, több mint 10 nap alatt fejeztem be és ez vonhatott le az olvasási élményből. Viszont nem mehetek el amellett a tény mellett, hogy a könyvnek köszönhetően nyertem a Honfoglaló társasjáték egyik menetében. :D

Szóval, a kezdetekkor megismerhetjük Nellie háttértörténetét, ahogyan nő létére próbál boldogulni a férfiak világában. (Éljen a feminizmus és az ahhoz vezető út!) Pulitzerrel is találkozunk, számos történelmi hírességgel együtt, egy kicsit mindannyiuk történetét megismerhetjük. Nagyon tetszett Nellie hozzáállása és akaratossága, valóban a hozzá hasonló nőktől kellett rettegnie a férfiaknak. Ezt tehát pozitívumként értékeltem, ugyanakkor néha már kicsit sok volt nekem a stílusa.

Bővebben: http://maybeitisaboutthestory.blogspot.hu/2015/08/carol…

>!
szilvamag
Carol McCleary: A gyilkosság alkímiája

A könyv segítségével egy csodálatos utazásban volt részem az 1880-as évek Párizsában. Nagyszerűen sikerült az írónőnek a történelmet egyesítenie a tudománnyal és megspékelnie egy izgalmas rejtéllyel.
http://szilvamagolvas.blogspot.hu/2012/07/carol-mcclear…

>!
HoneyBunny
Carol McCleary: A gyilkosság alkímiája

Régebben is szemeztem ezzel a könyvvel, de már akkor is felháborítottak a hangyabetűk, és valahogy elfelejtődött. Aztán amikor megláttam a két részt, ami magyarul is megjelent (mert miért is jelenne meg a trilógia befejező kötete?!!!) a kis ABC forgó állványán fillérekért, mondtam másnap életem párjának, hogy hozzon már 25 dkg sajtot, meg két Carol McCleary regényt. Merte volna nem megtenni!
A hangya méretű betűkön kívül, felháborított a rengeteg helyesírási hiba is, és az volt az érzésem jó darabig, hogy a fordítás is pocsék! Átolvasta ezt valaki mielőtt a boltokba került?
Kicsit lassan is haladtam vele, de nem szeretni egyszerűen nem tudtam, mert annyira finom hozzávalókból készült. Alternatív történelmi katyvasz, valós személyek, fiktív összeboronálása, bűntény, pestis, hasfelmetsző, nagyszájú főhősnő, ipari forradalom. Az sem zavart egy percig sem, hogy lépten-nyomon tanítani akart, mint valami ismeretterjesztő könyv. Tetszett a kivitelezés alapötlete is, képekkel, lábjegyzetekkel.
Valahogy az volt az érzésem, hogy jobban szerettem azt amit az írónő létrehozni akart, mint amit valójában sikerült neki. Persze annyira azért rácuppantam, hogy biztosan olvassam majd a folytatást is! Sőt, nagyon vevő lennék a 3. részre is…persze csak LENNÉK!!!!

>!
Veron P
Carol McCleary: A gyilkosság alkímiája

Az év egyik pozitív meglepetése ez a könyv, valamiért pejoratíve azt hittem valami gagyi, kicsit nőcis, de nagyon nem…
Szeretek vagány, kemény csajokról olvasni, legyen az akár a régi Anita Blake, vagy Borbíró Bori, de külön fílingje van annak, ha ez a tökös csaj tényleg létezett, és kikészítette a kortársait :))
Na jó, ha már agyon sok krimin vagy túl, akkor néha kicsit belassultnak lehet érezni, de azért még nem unalmas… És addig is ott vannak fűszerként Verne, Wilde, Pasteur és társai, a párizsi világkiállítás az Eiffel toronnyal (ami ugye a világ nagy baklövése :D) hogy megszínesítsék a történetet :)
Mindenképp megér egy olvasást, és egyszer mindenképp sorra kerül a folytatás :)

>!
Shanara
Carol McCleary: A gyilkosság alkímiája

Kétségtelen előnye a regénynek, hogy szórakoztatva tanít és fejleszti a tudást. Rengeteg olyan információt tartalmaz az elbeszélés, amely történelmileg hiteles, tudományos szempontból is megállja a helyét és mégis remekül beleillik a cselekménybe. Észrevétlenül, szinte játszi könnyedséggel kerül az olvasó számára elérhetővé a technikai újdonságok leírása, a történelmi tények és adatok elképesztő mennyiségű halmaza. Közben pedig részt veszünk egy időutazáson, részesei leszünk egy fergeteges kalandnak és elképesztő helyzetekben találjuk magunkat. Az adott történelmi kor Párizsa hitelesen jelenik meg a regényben, az események filmként peregtek előttem és bár nem tudok rosszat mondani a történetre, mert egyébként tényleg szeretni való olvasmány, de sajnos meg kell állapítanom, hogy mégsem tudott maradéktalanul lenyűgözni, utolérhetetlen hatást kelteni bennem. Kerestem valamit, amit nem találtam meg, ellenben volt, amiből túl is került a lapokra (leginkább a híres emberekből, mert szinte minden oldalon azokba botlottam).
A könyv eleje nagyon magával ragadott, mind hangulatában, mind pedig mondanivalójában és stílusában képes volt olyat nyújtani, ami elvarázsolt. Az első ötven oldal után úgy éreztem, hogy nagyon szeretni fogom ezt a történetet, aztán a lelkesedésem a későbbiekben némiképp visszaesett. Voltak részei a könyvnek, amelyeken nehezen, sőt kifejezetten nehezen evickéltem át és untatott egyes tulajdonságok, jelenségek, történelmi jellegzetességek folyamatos ismételgetése. Többször is félre kellett tennem a könyvet, mert a cselekmény nem tudta fenntartani az érdeklődésem. A történetvezetés számomra nem volt elég egyenletes, inkább hullámzónak éreztem, egyes részek nagyon mozgalmasra és érdekesre sikerültek, másokat legszívesebben tovább lapoztam volna.
Főhősnőnk stílusa és vakmerősége, ami az elején még annyira egyedinek és életrevalónak tűnt, a könyv vége felé helyenként már inkább erőltetettnek érződött. Nellie Bly igazán különleges, talpraesett, néha azonban szeleburdi és végletekig bizonyítani akaró nő volt, aki tényleg úttörőként viselkedett és követni való példát mutatott. Nagyságát és egyediségét elismerem, de sajnos a regényben megrajzolt személyét nem igazán tudtam megkedvelni.
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2013/05/carol-mccleary-g…

>!
Jeffi SP
Carol McCleary: A gyilkosság alkímiája

2012. első olyan könyve ami Kedvenccé is vált. Persze borítékolhattam volna, hogy az lesz, mert Wilde benne van meg hát Verne is, és tuti jó lesz, de na, előre nem lehetett tudni, mert ugyanúgy rossz is lehetett volna, de nem!! Wilde, egy mackó akit megölelgetnék, mert annyira hülye néha, felnéznék rá (egyrészt mert magas!) mert nagy a szíve, mert nem mindig bolond, de nagy a szája és azt nem tudja befogni, és mert színpad számára a világ, szeretni való:*
És akkor ott van Verne, hogy legyen egy racionálisan gondolkodó, bár néha igen borús jövőképen ábrándozó férfiúnk is, aki gondoljon mindenre, gondoskodjon mindenkiről, és lehetőleg ne harapja le Nellie fejét. Nem harapta le, sőt :D
És akkor Nellie, újságírók gyöngyszeme és a modern nő :) Hümmm, ez egy nagyon jó könyv, kérem a folytatását! :D

3 hozzászólás
>!
Amadea
Carol McCleary: A gyilkosság alkímiája

Nagyon szerettem ezt a könyvet, olyan, mint egy előző századeleji kaleidoszkóp, amelyhez a mesélést Nellie Bly, ez a karakán, bátor, pöttöm nő adja. Csak azt sajnálom, hogy rengeteg benne az elgépelés, és A párizsi Notre-Dame helyett igazán nem kellett volna A Notre-Dame-i toronyőrt írni.
Bővebben a blogban.


Népszerű idézetek

>!
Gate P

– Még csak reggel van, Mademoiselle. Tudtom szerint a furcsa dolgok sötétedés után történnek.

1 hozzászólás
>!
Életveszélyes_és_Tilos

„Nem az a lényeg, hányszor ütnek ki, hanem az, hányszor tudsz felállni.”

27. oldal

>!
s_l_m

Azt tapasztaltam, hogy akik sokat nélkülöztek, sokkal szívesebben osztják meg másokkal azt a keveset is, amijük van – szemben azokkal, akik egész életüket valami jól párnázott kis fészekben töltik.

10. oldal

>!
Katerina_Kania

A világ nagy szerencséje, hogy Jules képzelete túlságosan fejlett. Ha minden megvalósulna, amit elképzel, olyan világban élnénk, ahol az emberek léghajón röpködnk egyik városból a másikba, mozgólépcsőkön jutnak fel a toronymagas épületekre, rakéták tülekednek a Hold felé, a mozgó képeket gépekkel rögzítik, nem emberek hozzák létre, mint az árnyszínházban, és persze mindenki otthonában természetes a telefon és a villanyvilágítás. Micsoda őrült világ is lenne az.

200. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jules Verne (Verne Gyula)
>!
Életveszélyes_és_Tilos

Eugène-François Vidocq, egy tolvaj, épp börtönben ült. Sikerült meggyőznie a rendőrséget, hogy egy tolvaj elfogását legjobb egy másikra bízni, úgyhogy egyezséget kötött velük: visszaszerzi a nyakláncot, ha cserébe kegyelmet kap. Vissza is szerezte, szabad ember lett, mi több, engedélyt kapott rá, hogy megalapítson egy új rendőrségi szervezetet – ez lett a police de sûreté, vagyis a titkosrendőrség.

86. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eugène-François Vidocq
>!
kicsiboszi

-Ugye nem azt akarja mondani, hogy az az Oscar Wilde?
Felragyog:
-Belőlem csak ez az egy van: ez is épp elég ajándék a világ számára.

175. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nellie Bly · Oscar Wilde
>!
Szédültnapraforgó

Amíg egy társadalmat tudatlanságban tartanak, amíg az emberek nem tudják, mi is történik valójában, addig nem jöhet semmilyen változás.

28. oldal

>!
Egyszeregy

– Lenyűgöző az a nő, nem?

– Megszállott… börtönben kéne megrohadnia.

Na, ennyit a mi kis politikai diskurzusunkról.

118. oldal

>!
Életveszélyes_és_Tilos

Vidocq színes életét többen is a halhatatlanságba emelték: Victor Hugo róla mintázta könyörtelen rendőre, Javert felügyelő figuráját a Nyomorultakban, Balzac a bűnöző zsenit, Vautrin-t az Emberi színjátékban. Az első detektívtörténetet, a Morgue utcai kettős gyilkosságot, Edgar Allen Poe-tól is Vidocq ihlette.

86. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Edgar Allan Poe · Eugène-François Vidocq · Javert
>!
Audrey__

Mindig is az volt az érzésem, hogy semmi sem lehetetlen, ha valaki a szükséges energiákat a megfelelőirányba sugározza. Ha meg akarod csinálni, meg is tudod.
/Nellie Bly/

19. oldal


A sorozat következő kötete

Nellie Bly sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Robert Harris: Führer-nap
Steve Berry: A templomosok öröksége
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért
Emma Donoghue: Érzékek tánca
Umberto Eco: Mutatványszám
C. J. Sansom: Sötét tűz
John Dickson Carr: A London Bridge rejtélye
R. Kelényi Angelika: A grófnő árnyékában
Greg Iles: Lángoló kereszt