Étkezz ​okosan! 2 csillagozás

„Érthető, világos és alapos, alapmű mindazoknak, akik törődnek az egészségükkel.”
Carol Ann Rinzler: Étkezz okosan!

Olyan ​ismereteket ad, amelyekre szükséged van ahhoz, hogy okosan válaszd ki azokat az ételeket, amelyek fogadra valók, jók a lelkednek és a testednek is. Az információk között vannak valóban alapvetők: a vitaminok, az ásványi anyagok, a fehérjék, a zsírok, szénhidrátok – hitted volna? – a jó öreg tiszta víz. Találsz ötleteket arra, hogyan állíts össze egy olyan bevásárló listát, ami tápláló élelmiszerekből áll, ugyanakkor finom ételeket is tudsz varázsolni belőlük.

Ez a könyv Neked íródott, ha:

Nem foglalkozol a főiskolán vagy az egyetemen táplálkozástudománnyal, és most rájöttél, hogy jobb eséllyel maradsz egészséges, ha tudod, hogyan állíts össze egy kiegyensúlyozott, tápláló ételt.
Összezavarodtál a vitaminokkal, az ásványi anyagokkal, a zsírokkal, a fehérjékkel és a szénhidrátokkal kapcsolatos egymásnak ellentmondó tanácsoktól. Egy szóval, egy áttekinthető térképre van szükséged a táplálkozás útvesztőjében.
Alapvető információkra van szükséged, de… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Tantusz

>!
Panem, Budapest, 2009
362 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635455065 · Fordította: Maráczi Orsolya

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

katacita I>!
Carol Ann Rinzler: Étkezz okosan!

Carol Ann Rinzler: Étkezz okosan! „Érthető, világos és alapos, alapmű mindazoknak, akik törődnek az egészségükkel.”

Sok újat nem mondott, inkább csak tudatosított bennem egy-két dolgot, amire esetleg érdemes odafigyelni.
Nekem a konklúzió elég tömör: ha nem vagy allergiás, egyél mindenből. Mindenből mértékkel, de csak olyat, ami ízlik.
Egyél:
– májat (de ne túl sokat!)
– halat (főleg tengerit)
– zöld és narancssárga zöldségeket
– tojást
– búzakorpát, teljes kiőrlésű kenyeret és hasonló rémes kajákat
– és naponta 5x

A stílus különben aranyos.

Tipti>!
Carol Ann Rinzler: Étkezz okosan!

Carol Ann Rinzler: Étkezz okosan! „Érthető, világos és alapos, alapmű mindazoknak, akik törődnek az egészségükkel.”

Mostanában sokat foglalkoztat az egészséges életmód, étkezés, így a könyvtől azt vártam, hogy segít majd tisztábban látni – mit, mennyit, mikor és számomra a legfontosabb: miért. Csakhogy úgy érzem, hogy nem kaptam válaszokat és még mindig ugyanazok a kérdőjelek lebegnek a fejem felett amelyek akkor is ott voltak már mielőtt elkezdtem volna az olvasást. Sajnos (vagy szerencsére) nem vagyok annyira laikus a témában, mint akiknek ezt az olvasmányt szánták. És iszonyúan zavart, hogy olyan amerikai volt az egész! Triviális dolgokat is újdonságként kezelt – nem szeretnék szőrszálhasogató lenni, lehet, hogy valakinek ezek is újak voltak, de az picit szomi :( . Oh, és azért pár nem teljesen korrekt info is van azért benne, meg mivel 2009-es kiadású, ezért azóta már biztos, hogy a táplálkozástudomány eredményei is túlnőttek egy csomó a könyvben olvasható dolgot.
DE a könyv elvitathatatlan előnye a könnyed és érthető stílusa, így akinek tényleg tud újat mondani, annak nagyon hasznos lehet. Hiába tűnik úgy a fenti kritikák miatt, hogy jól lehúztam szegény Tantuszt.


Népszerű idézetek

Jeffi P>!

Tápanyagok a 21. században
Utálod a pirulákat? Unod már a folyamatos keresgélést, hogy most melyik étel fedezi a tápanyagigényedet? Egy új-zélandi vitamingyártó cég pont téged vesz célba. Vagy mondjam inkább, hogy a hátsódat? Feltaláltak egy természetes anyagokkal impregnált fehérneműt, amely akár 15 mosás után is hatékony marad, vagyis bőrvédő hatású antioxidánsokat juttat a fenekedbe. Nem én találtam ki, tényleg létezik!

64. oldal, I. rész: Minden, amit a táplálkozásról tudni kell - 5. fejezet: Az étrend-kiegészítőkről (Panem, 2009)

Carol Ann Rinzler: Étkezz okosan! „Érthető, világos és alapos, alapmű mindazoknak, akik törődnek az egészségükkel.”

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rüdiger Dahlke – Doris Ehrenberger: Testi és lelki megtisztulás
Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás és korunk betegségei
T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány
L. Kovács Eszter: Török basa, hol a hasa?
Nagy Réka: Ökobaba
Ruediger Dahlke: Peace Food – Békés táplálkozás hús és tejtermékek nélkül
Schobert Norbert: A Norbi titok
Szendi Gábor – Mezei Elmira: Paleolit szakácskönyv
Forgács Attila: Az evés lélektana
Reisinger Orsolya: Mérlegen a vegetarianizmus