Storytelling 16 csillagozás

A történetmesélés ereje
Carmine Gallo: Storytelling

Mitől ​ér célba az egyik ötlet, és miért sikkad el a másik?
Miért fontos történetünket a különböző kommunikációs csatornákhoz igazítani?
Hogyan jelenthet versenyelőnyt egy igazán jó történet?
A hatékony kommunikáció alapját az üzleti életben is a történetek képezik. Akár konferencián tartunk előadást, akár befektetők előtt prezentáljuk az ötletünket, vagy épp az ügyfeleinket szólítjuk meg – hallgatóságunkat elsősorban nem adathalmazokkal, hanem hiteles és érzelmeket kiváltó történetekkel tudjuk meggyőzni.
A storytelling elismert szakértője, Carmine Gallo legújabb könyvében ehhez nyújt segítséget mintegy ötven kiváló történetmesélő, többek között Steve Jobs, Richard Branson, Sheryl Sandberg és Oprah Winfrey példáján keresztül. Az inspiráló előadóktól megtanulhatjuk a storytelling alapelveit és technikáit, továbbá praktikus tippeket kapunk, hogy minél jobb történetmesélőkké váljunk.
„Az ötlet a 21. század valutája. Az információs korban, a… (tovább)

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2016
360 oldal · ISBN: 9789633045282 · Fordította: Gaál-Smith Katalin
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2016
360 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633043806 · Fordította: Gaál-Smith Katalin

Enciklopédia 45


Kedvencelte 2

Most olvassa 7

Várólistára tette 43

Kívánságlistára tette 30


Kiemelt értékelések

>!
Saille P
Carmine Gallo: Storytelling

Carmine Gallo: Storytelling A történetmesélés ereje

Főleg a második felétől tetszett meg igazán a kötet. Úgy éreztem az elején, hogy túlságosan a marketingcélú megszólalalásokra helyezi a hangsúlyt. Ám amikor kibővítette a storytelling, azaz történetmesélés körét általánosabban, akár amikor egy jó ügy érdekében akarunk meggyőzni valakiket, akár egy brandet akarunk felépíteni egy történetre, vagy csak személyesebbé tenni, akár csak magunkat akarjuk megmutatni. Nagyon tetszett a sok-sok híres ember példája akiket hozott, még azok is ,akiket nem ismertem eddig, hiszen a kötet címéhez méltóan mindegyik fejezetet egy adott személy története vezeti be. A rövidke fejezetek végén pedig összefoglalja a történetmesélés főbb elemeit, amt mi magunk is felhasználhatunk adott esetben.
A legemlékezetesebb történet belőle az volt, hogyan nyerték meg a japánok a tokiói olimpa rendezésének lehetőségét, és sokat idézi Steve Jobdot a szerző (akiről külön könyvet is írt) vagy éppen Richard Bransont (a Virgin cég fejét), vagy éppen Chris Hadfield ezredest, asztronautát (akinek magyarul is megjelent mostanában könyve), de sorra kerül Thomas Edison, Walt Disney, Oprah Winfrey, Elon Musk vagy éppen Luka Skywalker és Darth Vader mint a jó és rossz konfliktusa is…
Mindenképpen érdemes tanulmányozni, ha nem is egyvégtében ezt a könyvet, de ki-kicsipegetve belőle számunkra fontos információkat!

>!
aranyszivárvány
Carmine Gallo: Storytelling

Carmine Gallo: Storytelling A történetmesélés ereje

Inspiráló és informatív, rengeteg hasznos tanács, érdekes ötlet van benne, de nagyon amerikai (picit szájbarágós, néhol túltolt, "túlmotivált"), és elég sokszor megismétli önmagát.

>!
hispan
Carmine Gallo: Storytelling

Carmine Gallo: Storytelling A történetmesélés ereje

Ha szemből nézem, ez látszólag egy ugyanolyan kötet, mint az összes többi példánya a polcon. Friss nyomdaillata van és makulátlan a borítója. Miben más az enyém mégis? Fordítsd kicsit oldalra, és látni fogsz benne egy csomó cetlit. Jelöléseket, amik pontok egy úton, az út pedig egy történetté áll össze. Annak a történetévé, hogy a szerző hogyan juttatja be fejezetről fejezetre éppen a történetmesélés erejének és technikájának kulcsait a fejembe. Látszolag elkülönülő fejezetek híres történetmesélők sztorijaival, valójában azonban az én utazásom a tudás megszerzése felé.

>!
Sztike74 
Carmine Gallo: Storytelling

Carmine Gallo: Storytelling A történetmesélés ereje

Mindenkinek ajánlom, aki prezentációkat vagy beszédeket tart. Motiváló, hasznos tanácsokkal, gyakorlati példákkal. Néha soknak éreztem az ismétlést, de érdemes volt elolvasni.

>!
Theia
Carmine Gallo: Storytelling

Carmine Gallo: Storytelling A történetmesélés ereje

A végén már csak azért olvastam végig a könyvet, mert kíváncsi voltam, hogy tudja még 100 oldalon keresztül ragozni ugyanazt. Amit amúgy pár mondatban össze lehetne foglalni. És a végén pár oldalban egyébként meg is teszi szerencsére a szerző.
Na de ezt leszámítva (meg a tipikus amerikai túltolt stílust) a könyv érdekes, olvasmányos, és elég inspiráló.

>!
Olya
Carmine Gallo: Storytelling

Carmine Gallo: Storytelling A történetmesélés ereje

A szerző 37 példán keresztül arra ösztönöz bennünket, olvasókat/érdeklődőket, hogy bármilyen „termék” bemutatására is vállalkoztunk, saját történeteink megszólaltatásán keresztül tegyük ezt. Tehát meg „kell” fogadnom a tanácsát, és saját történetemről kell most beszélnem, hisz a szerző nagyon is jól tudja, hogy egy történetnek hatalmas ereje van.

A könyvre egy régen kedvesnek nevezett ismerősöm hívta fel a figyelmem. Azt mondta, ez egy olyan könyv, melyet érdemes elolvasni. Akkor hittem neki, ma már sajnos nem. Viszont az olvasás befejeztével, igazat kell adnom neki még akkor is, ha ő mint ember elveszítette előttem hitelességét. Tehát e könyv egy régi barátság édeskeserű gyümölcseként foglal helyet a polcomon és az életemben, emlékeztetve arra, hogy nem minden találkozás végződhet jól, viszont az így nyert kudarcokra bátran építhetünk, mondjuk kacsalábon forgó kastélyt. Minimum…

A könyv főleg üzleti célú tárgyalások kapcsán elhangzó termékbemutató és -promováló sikertörténetekre hegyeződik ki. Kivételt képez Ferenc pápa esete, aki másmilyen „üzleti” beszédet alkalmaz.
Mindenik híresség arról számol be, hogy a storytelling (történetmondás) mennyire fontos része nemcsak az üzleti világnak, a sikeres tárgyalások lebonyolításának, hanem mindenek előtt a társas kapcsolatainknak is.
Elődeink, a nagy mesélők is birtokolták e tudást. Most rajtunk a sor…


Népszerű idézetek

>!
Saille P

Mindannyian jól tudjuk, milyen „belefeledkezni” egy jó könyvbe. A neurológusok arra az eredményre jutottak, hogy ha egy letehetetlen regényt olvasunk, valójában belehelyezkedünk a főhős helyzetébe. Az emberek agyát olvasás közben vizsgáló kutatók aktivitást észleltek az agy azon részeiben, amelyek a könyv szereplői által éppen átélt élményekhez vagy cselekvéshez kapcsolhatók. Tehát belebújunk a szereplők bőrébe, és – már ami az agyunkat illeti – valóban megtesszük, amiket ők.

Carmine Gallo: Storytelling A történetmesélés ereje

1 hozzászólás
>!
Saille P

Muriel Rukeyser költő egyszer azt mondta: „A világegyetem nem atomokból, hanem történetekből áll.”

Carmine Gallo: Storytelling A történetmesélés ereje

Kapcsolódó szócikkek: történet
>!
Saille P

Képzeljük el, hogy a középkorban élünk, és vidéken utazgatunk! Mindenhol por van, zaj és nyüzsgés. Meglátunk egy embert, aki sziklákat zúz össze egy pöröllyel
– Min mesterkedik? – kérdezzük tőle.
– Nem látja? Töröm a követ – feleli az ember.Folytatjuk az utunk, és egy másik pörölyös férfira bukkanunk, aki szintén sziklákat zúz szét apró darabokra.
– Hát maga mit csinál? – kérdezzük.
– Keresem a kenyeremet – válaszolja.Továbbmegyünk, és találunk egy harmadik embert is, aki ismét csak ugyanazt csinálja: pöröllyel aprítja a sziklákat.
– Mi jót csinál? – kérdezzük megint.
– Katedrálist építek.

Ez az ember nem érzi hétköznapinak a munkáját, hiszen egy nagy egység része. Mi nem olyan dolgozókat keresünk, akik követ törni vannak nálunk, és kenyérkereséshez sem ez a munkahely a legjobb választás. De aki valami nagyszerűt szeretne tenni, az jó helyen jár

Carmine Gallo: Storytelling A történetmesélés ereje

>!
Saille P

Míg a Chris Hadfieldhez hasonló történetmesélők űrutazásról álmodtak, Elon magát az űrhajót akarta megépíteni. Dél-Afrikában töltött gyerekkorában fontos szerepet játszottak a történetek. „Egészen fiatal kora óta mindig könyvvel a kezében látták”– meséli életrajzírója. Amikor délután kettőkor véget ért az iskola, elment a könyvesboltba, és ott maradt este 6-ig. A gyűrűk ura (The Lord of the Rings) és a Galaxis útikalauz stopposoknak (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy) a kedvencei közé tartozott.Az ifjú Elon Musk nemcsak az írott, de a szóbeli történeteket is imádta.

Carmine Gallo: Storytelling A történetmesélés ereje

Kapcsolódó szócikkek: Elon Musk
>!
Saille P

Lehet a miénk a világ legnagyszerűbb terméke vagy legnagyszerűbb ötlete, ha az emberek nem értik meg azokat a problémákat, amelyeket megoldanának, sohasem fognak mellénk állni. A történetmesélők történetük leegyszerűsítésére hősöket és gonoszokat szerepeltetnek, üzenetüket pedig olyan szavakba öntik, amelyeket egyszerűségüknél fogva egy általános iskolás diák is képes megérteni.

Carmine Gallo: Storytelling A történetmesélés ereje

Kapcsolódó szócikkek: gonosz · hősök · probléma · problémamegoldás
>!
Saille P

Az igazán hatékony tanítók és lebilincselő előadók humoros körítéssel tálalják a komoly történeteket

Carmine Gallo: Storytelling A történetmesélés ereje

Kapcsolódó szócikkek: humor
>!
Saille P

Calhoun és Tedeschi poszttraumásnövekedés-modelljében a személy „földrengésszerű eseményt” él át, amelytől az élettörténete más irányt vesz, mint amire számított. Ezt követi a „rumináció” (őrlődés, töprengés), amelynek során átgondolja az eseményeket. Végül az „önfeltárás” szakasza következik, amikor képessé válik írni és beszélni a történtekről. Szívesen mesél arról, hogyan tette őt az esemény jobb emberré.

Carmine Gallo: Storytelling A történetmesélés ereje

Kapcsolódó szócikkek: trauma
>!
Saille P

Nem ok nélkül van az ember úgy huzalozva, hogy szeressen történeteket mesélni és hallgatni. Muszáj. A történetek nemcsak fajunk túlélését biztosítják, hanem egyéni szinten segítenek értelmezni a negatív eseményeket is, amelyek bekövetkeztét nem lehet elkerülni. A negatív pozitívvá változtatása annyira fontos a túléléshez és a boldogsághoz, hogy képesek vagyunk felcsapni életünk szövegírójának, és rendszeresen átvizsgálni, újraírni a forgatókönyvet. Minden történetben – azokban is, amelyeket magunknak mondunk – kell hogy legyen egy hős, küzdelem és boldog végkifejlet.

Carmine Gallo: Storytelling A történetmesélés ereje

Kapcsolódó szócikkek: happy end · történet
>!
Saille P

Sacks orvoscsaládban nőtt fel. A vacsoraasztalnál szülei rendszerint valódi orvosok és betegek igaz történeteit mesélték egymásnak. Ezek annyira „elbűvölték és megrémítették” az ifjú Sacksot, hogy maga is az orvosi pályát választotta. „Nagyon erős bennem a történetek, mesék utáni vágy, és mindenki másnak is szüksége van rájuk” – számolt be róla. Az orvosi egyetemen a professzorok pusztán eseteket láttak, Sacks pedig embereket, akiknek meg akarta ismerni a történetét: „Igen kevés emlékem van az orvosi könyvekről, amelyeket olvastam, viszont emlékszem minden egyes betegre, akivel találkoztam.”
Sacks a narratív orvoslás lelkes híve lett. Híres könyve: A férfi, aki kalapnak nézte a feleségét és más történetek (The Man Who Mistook His Wife for a Hat and Other Clinical Tales) elbeszélésgyűjtemény Sacks idegsebészi praxisából. „Mindenkinek az élete egy önálló történet – írja Sacks. – Biológiai, fiziológiai értelemben nem sokban különbözünk egymástól; ám a történetek, narratívák szempontjából mindannyian egyediek vagyunk."

Carmine Gallo: Storytelling A történetmesélés ereje

Kapcsolódó szócikkek: orvostudomány
>!
Saille P

Hogy mi is a történetmesélők szerepe? Walt Disney szerint „újra, meg újra, meg újra reményt öntenek belénk”. A történetmesélők reményt adnak, a remény pedig egyetemes vágy

Carmine Gallo: Storytelling A történetmesélés ereje

Kapcsolódó szócikkek: remény · Walt Disney

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Maczák Edit: A szövegalkotás műfajai
Friedemann Schulz von Thun: Kommunikációs stílusok
Hollós János: Bevezetés a kommunikációelméletbe
Em Griffin: Bevezetés a kommunikációelméletbe
Róka Jolán – Sandra Hochel (szerk.): Interkulturális és nemzetközi kommunikáció a globalizálódó világban
Farkas Edit (szerk.): „Kezdetben van a kapcsolat”
Kovács Lajos: Az egyház mint kommunikáció
Lázár Kovács Ákos: A nyilvánosság etikai és esztétikai dimenziói
Bokor József – Szabó Tibor: A kommunikáció elmélete és gyakorlata
Zsolt Péter: Kommunikációelméletek diszciplínái