A ​királyság titkai 36 csillagozás

Carmen Bin Láden: A királyság titkai Carmen Bin Láden: A királyság titkai

2001. ​szeptember 11-én Svájcban megcsörren Carmen Bin Láden mobiltelefonja. Carmen ekkor tudja meg, hogy percekkel korábban két repülőgép ütközött a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyainak. Úgy érzi, hogy a világ kifordult a tengelyéből, és ösztönei azt súgják, hogy sógorának, Oszáma Bin Ládennek köze van a szörnyű eseményhez. Az írónő, Carmen Bin Láden, a félig svájci, félig perzsa, szabadszellemű európai lány 1974-ben férjhez megy a nagyhatalmú, dúsgazdag szaúd-arábiai Bin Láden család egyik tagjához. Fiatal, fülig szerelmes, és úgy érzi, hogy férje kedvéért az egész világot a vállára tudná venni. Bár Jeszlám sok mindenre előre figyelmezteti, amikor szembesül férje hazájával és a nagyhatalmú Bin Láden klánnal, az szinte sokkolja. Carmen először nem érti, hogy mi olyan felfoghatatlanul idegen számára új hazájában, de aztán rádöbben: Szaúd-Arábia a férfiaknak szinte földi paradicsom, a nőket viszont ebben az országban nem tekintik másnak, mint házikedvencnek: ki vannak… (tovább)

>!
Művelt Nép, Budapest, 2016
188 oldal · ISBN: 9786155617249 · Fordította: Sillár Emőke
>!
Művelt Nép, Budapest, 2016
304 oldal · ISBN: 9789631242508 · Fordította: Sillár Emőke
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2006
244 oldal · ISBN: 9789639348295 · Fordította: Sillár Emőke

1 további kiadás


Kedvencelte 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Carmen Bin Láden: A királyság titkai

Az egyik lányunktól kaptam kölcsön azzal, hogy „érdemes elolvasni, egy délutános könyv, és nagyon jól leírja azt a kultúrát, ahol lábtörlőnek tekintik a nőket”.
Nem az első olyan olvasmányom, ami az eltérő kultúrákból származó emberek házasságának nehézségeiről, a kultúrák ütközéséről szól.
Nagyon érzékletesen írja le, milyen is egy aranykalitkában élő nő élete, és milyen az élet Szaúd-Arábiában, külső, külföldi szemmel. És hogy milyen érzés Oszama bin Láden rokonának lenni…

Zanit>!
Carmen Bin Láden: A királyság titkai

Ez a könyv is régóta szerepelt a kívánságlistámon és most sem kellett csalódnom.
Szinte két részletben kiolvastam, egyszerűen nem engedte magát letenni. Mintha egy barátnő mesélte volna el az életét.Néha csapongó, néha csacsogó, volt benne ismétlés is bőven, de ettől nem lett kevésbé szerethető.

KleineKatze>!
Carmen Bin Láden: A királyság titkai

Majdnem megadtam az öt csillagot. Abban a pillanatban, amikor befejeztem, öt csillagot akartam adni, az utolsó két-három fejezet ezt hozta ki belőlem. De egy könyvet mindig egészében kel értékelni, úgy pedig levontam egy felet.
Azt tudni kell, hogy nem vettem volna kézbe, ha nem figyelt volna rám a polcról, és előtte ne olvastam volna Borsa Brown:Arab című regényét. Igen, némileg kíváncsibb lettem erre a kultúrára, pontosabban, hogy mennyire ír hitelesen az írónő. (Megj.: Ne akarj hozzámenni egy arab herceghez. Csak ne.)
A regény egy igazi hős történetét meséli el, és bár sokszor tettem le, mert nem éreztem azt, hogy ez túlzottan érdekelne – azt nem mondanám, hogy untam – valahogy nem fogott meg Carmen története. Ám az önkritika, amit a végén gyakorolt, hogy elismerte, hogy még lány volt, amikor Svájc helyett Szaúd-Arábiát választotta, de nő, amikor onnan menekülni kényszerült, nagyon tetszett. Lehet azt mondani, hogy nem megyek Szaúd-Arábiába, mert ott hát huuu hogy bánnak a nőkkel, de Carmen-t még otthonról is biztatták, hogy fogadja el Jeszlám ajánlatát, legyen egy Bin Láden felesége (amely nevet akkor még nem ismert a világ). Márpedig egy anyai vélemény és a szerelmes szív vezethet irracionális döntésekhez. Az pedig, ami ott várta a nyugati szellemű Carmen-t , szerintem mindenkit elborzasztana. Habár a könyv 90%-a arról szól, mennyire kilóg onnan Carmen, és mennyire megdöbbenti őt az ottaniak viselkedése, mentalitása, az utolsó fejezetek teszik csak be a kaput, de azok nagyon.

Anheszenamon>!
Carmen Bin Láden: A királyság titkai

Tetszett. A könyv is, és Carmen életszemlélete is. Bár azt nem értem, hogy tudott mindent feladva Svájcból Szaúd-Arábiába költözni…. Drukkoltam neki, hogy mielőbb megszabaduljon abból az országból, attól az élettől, a férjétől…

alexa19900726 P>!
Carmen Bin Láden: A királyság titkai

Talán életem első nem szerelmen alapuló könyve (ami nem kötelező) de teljesen jól megfogott és meg is tartott….az ami ott megy…ahogy a nőket kezelik…..és ahogy ez a nő kitörni képes a múltból…..mindenkinek ajánlom :) egy új szemléletmódot ad nekünk.
Arról nem is beszélve hogy betekintést enged a Bin Laden család titkaiba én ezért kezdtem el olvasni hogy megtudjak egy kicsit többet abból a szempontból is…..szegény nő olyan miatt érte szégyen amiről nem is ő tehett.

gumicukor>!
Carmen Bin Láden: A királyság titkai

Amikor ilyen témájú könyvet olvasok, mindig rájövök, hogy mennyire szerencsés vagyok. El sem tudom képzelni, hogy ne legyen szabad akaratom, véleményem és hogy ne csak és kizárólag kísérettel léphessek az utcára (azt se túl gyakran). Egyszerűen megdöbbentő, hogy még vannak olyan országok, ahol ennyire semmibe veszik a nőket. Ezek az emberek megragadtak a középkorban. Ezt az írónő is gyakram megemlíti. Többször le kellett tennem a könyvet, mert egyszerűen nem tudtam tovább olvasni. Kíméletlenül őszinte kritika a vahhabizmusnak és ezzel egész Szaud-Arábiának. Nekem nagyon tetszett a könyv, főleg az, hogy Carmen Bin Láden saját magát is megkritizálja, ha arról van szó.

Filippino P>!
Carmen Bin Láden: A királyság titkai

Ajándékba vittük ezt a könyvet, és az úton odafele rosszalkodtam, és elolvastam vigyázva, hogy ne törjön meg, és csak résnyire volt nyitva. De annyira izgalmas volt, hogy nem csak bele-bele kukkantottam, hanem úgy a teljeset…mikor átadtam, tudtam bólogatni, hogy naggggyyon jó könyv, én már csak tudom.:)

MariannaMJ>!
Carmen Bin Láden: A királyság titkai

Érdekes könyv. Kicsit modoros, de egész jó.
Sok mindent már olvastam más iszlám témájú könyvekben/ néhány dolgot tapasztaltam személyesen. Az elég furcsa volt, hogy Carment a szaúdiak egész ott tartózkodása alatt idegenként kezelték, sok év alatt sem válhatott elfogadottá. A végtelen, agyzsibbasztó unalom, amiben a nők élnek Szaúd-Arábiában nagyon átjött a könyvből.
Az külön tetszett, hogy nem Jeszlámmal való válásukra hegyezte ki élete történetét, hanem inkább saját és férje családjáról, szerelmükről, a szaúdi szokásokról írt, a lányok neveléséről, az iszlám és a nyugati életmód közti éles különbségek okozta meghasonlásról.

Füzesi_Judit>!
Carmen Bin Láden: A királyság titkai

Ha eddig nem lettem volna biztos benne, hogy nem lesz arab férjem, akkor most már 1000%-ig biztosan tudnám, hogy soha de soha.


Népszerű idézetek

ppeva P>!

Szaúd-Arábia fizikai értelemben is megváltozott – méghozzá óriási mértékben. Sehol a világon nem ment végbe olyan gyors fejlődés, mint ebben az országban az ottlétem első öt-hat éve alatt. Fél évszázada az emberek még vizes lepedőbe csavarták magukat éjszakára, hogy lehűljenek, és el tudjanak aludni; most mindenkinek volt légkondicionálója. Mindenhol autószalonok kínálták a portékájukat: néhányba még a tevéket is be lehetett hajtani, hogy beszámítsák őket egy új Toyota árába.

84. oldal

2 hozzászólás
MariannaMJ>!

Kezdetben az ember nem veszi észre, hogy valaki másnak az alávetettjévé válik. találkozik valakivel, és egy lesz vele, összeolvad az ízlésük és a személyiségük, mígnem azt azt érzi, hogy együtt legyőzhetetlenek. Kezdi kerülni a nézeteltéréseket, s közben a személyisége lassacskán feloldódik abban a törekvésben, hogy a másik kedvében járjon. Elvész a másikban – és ez még inkább igaz, ha a két ember két annyira különböző kultúrából származik, mint én és Jeszlám. A terhesség nagyon sebezhetővé tett, és ehhez járult még a fiatalságom is. Fokozatosan történt, szinte észre sem vettem, de lassanként teljesen behódoltam Jeszlámnak.

65. oldal

ppeva P>!

A szaúdi társadalom mélyen gyökerezik a nomád beduinok ősi törvényeiben, akiket a végtelen sivatag elszigetelt a körülöttük virágzó kultúráktól. Szaúd-Arábia kemény, kérlelhetetlen ország. Néha az az érzésem, hogy a legtöbb szaúdi számára az öröm bármely formája bűn.

70. oldal

szatman>!

Biztosan vannak fel nem ismert zsenik ebben az országban is. Oszáma talán lehetett volna az egyik. A huszonegyedik században él, mégsem arra használja a képességeit és hatalmát, hogy az embereket közelebb vigye egymáshoz – hogy a jóakaratot és a toleranciát erősítse. Inkább a viszályt és a pusztítást választotta.
Oszámát a szigorú vahhabi doktrína formálta. Meglátásaim és tapasztalatom azt mutatják, hogy Szaúd-Arábiában az emberek túlnyomó többsége úgy gondolkodik, ahogy ő. A szemükben nem létezik túlzott vallásosság.

172. oldal

MariannaMJ>!

Először nem jöttem rá, hogy mi olyan furcsa ebben az országban, de aztán mellbe vágott a felismerés: Szaúd-Arábia népességének felét a falak mögé zárják. Nehéz egy olyan várost kifürkészni, ahonnan hiányoznak a nők. Úgy éreztem magam, mint egy kísértet: ebben a férfi világban nem léteztek nők. És nem léteztek parkok, virágok, de még csak fák sem. Ennek a helynek nem volt színe. A fakó homoktól eltekintve, amely puha, poros szőnyeggel terítette be az utakat, csak a fekete és fehér ötlött az emberek szemébe. A férfiak fehér tóbja és elvétve egy-egy merev, fekete háromszög: a lefátyolozott nők.

53. oldal

MariannaMJ>!

Jeszlám megvette a legelső személyi számítógépek egyikét; megérezte milyen óriási befektetési és üzleti lehetőségek rejlenek ezen a téren. Összeismerkedett egy Steve Jobs nevű férfival, aki valami egészen merészet és újat művelt a számítógépekkel a garázsában.

62. oldal

pelika_Bp>!

De Szaud-Arábia más módon is szinte paranoiásan ellenőrzi a sok millió külföldit, akiket kénytelen beengedni az országba, hogy legyen, aki megtervezi és működteti a modern élet gépezetét. A diplomatákat kivéve a Királyságba belépő minden külföldiért egy szaudinak kell kezességet vállalnia, aki elveszi az útlevelét, hogy „biztonságban megőrizze”, és aki minden lépését szigoruan ellenőrzi. A kezes engedélye nélkül egyetlen külföldi sem hagyhatja el az országot: ahhoz, hogy kilépő vizumot kapjanak, a kezes aláirása szükséges.

141. oldal

ppeva P>!

A nőt jelentő arab szó a hormah, ami a haram, vagyis a bűn szóból származik. Om Jeszlám [az anyós] életének minden pillanatában szigorúan ügyelt rá, hogy betartsa az iszlám szokások rítusait és szabályait. Az ő szemében minden haram volt; de ha véletlenül mégsem volt bűn, akkor abénak, szégyenteljesnek számított. Haram volt zenét hallgatni, abe az utcán sétálni; abe, ha egy férfiszolgához szólt az ember, haram, ha egy családon kívüli férfi rápillantott. Om Jeszlám jóindulatú asszony volt, és merev, nyugodt arca ritkán árult el rosszallást, de udvariasan kifejezésre juttatott meghökkenéséből mindig kiéreztem, ha nem értett egyet a viselkedésemmel.
Egy Bin Láden asszony szemében csak haram vagy abe lehetett, ha kilépett a házból. Arcunkat nem láthatta egyetlen férfi sem a családon kívül. Ha elmentünk valahová, az csak fontos céllal történhetett, és egy férfinak kellett minket kocsival odavinnie.

52-53. oldal

ppeva P>!

Egyik este azt mondtam Jeszlámnak, muszáj elengednie a fűszereshez, hogy magam is meggyőződhessem róla, létezik-e Similac. Beleegyezett.
Elmehetek a fűszereshez! Micsoda haladás! Rettenetesen örültem. Abdu és Jeszlám vitt el; persze talpig abajában voltam. Jeszlám megkért, hogy várjak egy kicsit a kocsiban, majd eltűnt. Végül úgy tíz perc múlva visszatért, és odakísért a bejárathoz.
Vagy egy tucat férfi mellett kellett elhaladnom, akik az ajtón kívül álltak, és mereven elfordították a fejüket. […] És ahhoz, hogy egy teljesen lefátyolozott nő bemehessen a férjével, kiürítették az üzletet – tökéletesen kiürítették –, kiküldték az összes vevőt és az egész személyzetet.
Mi a csodától féltek – hogy fertőzést kapnak? Egy olyan nőtől, akinek még csak nem is látják az arcát vagy a testét? Valóban az udvariasság és tisztelet jele lenne, hogy ezek a férfiak hátat fordítanak nekem, mert nő vagyok? Forrt bennem a düh.

53-54. oldal

ppeva P>!

Az első alkalommal, amikor elhatároztam, hogy átsétálok a házukhoz az utca túloldalára – vagyis először jelentem meg nála gyalog, miután egyedül tettem meg azt a pár métert az utcán, ahelyett, hogy a sofőrömet hívtam volna – Haifa széles vigyorral fogadott.
– Carmen! – kiáltotta. – Kész forradalom! Holnap az összes Bin Láden szörnyülködni fog: „Láttuk Carment az utcán!”

72. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ayaan Hirsi Ali: A hitetlen
Jean Sasson: A fátyol mögött
Laila Shukri: Sejk felesége vagyok
Borsa Brown: A koronaherceg
Makai György: A szaúdi kapcsolat
Khalaf Ahmad Al-Habtoor: Önéletrajz
Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala
Juszra Márdini: Pillangó
Shirin Ebadi: Szabadnak születtem
Nudzsúd Ali – Delphine Minoui: Nudzsúd vagyok, 10 éves elvált asszony