A ​szél árnyéka (Az Elfeledett Könyvek Temetője 1.) 1014 csillagozás

Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​tízéves Daniel élete egy csapásra megváltozik, amikor egy hűvös hajnalon apja elviszi Barcelona szívébe, ahol az Elfeledett Könyvek Temetőjében felfedezi azt a regényt, mely döntő hatással lesz sorsára. A kötet titokzatos szerzőjének nyomait kutató fiú életében kalandos évek következnek. Minél több mindent tud meg Daniel a lenyűgöző könyv történetéről, annál inkább szaporodnak a rejtélyek. Különös módon élete minden fordulatát mintha a rajongásig szeretett könyvnek köszönhetné: az első szerelmet, a nagy kiábrándulást, új barátait és még inkább fenyegető ellenségeit, majd a szívét betöltő újabb nagy szerelmet. Az elveszettnek hitt könyv elfelejtett szerzőjének nyomdokain járva elszánt és veszélyes ellenfelekkel kell megküzdenie, mivel akadnak, akik bármire képesek azért, hogy a múlt sötét titkaira ne derüljön fény. A sodró lendületű epizódok váltakozó hangulatú sora sajátosan rabul ejtő kaleidoszkóppá válik: szenvedélyes romantikus jelenetek váltakoznak regénybe illően félelmetes… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2001

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2019
620 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634059493 · Fordította: Vajdics Anikó, Berta Ádám
>!
Európa, Budapest, 2018
620 oldal · ISBN: 9789634059790 · Fordította: Berta Ádám, Vajdics Anikó
>!
Európa, Budapest, 2015
620 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634052357 · Fordította: Vajdics Anikó, Berta Ádám

2 további kiadás


Enciklopédia 33

Szereplők népszerűség szerint

Fermín Romero de Torres · Daniel Sempere · Julián Carax · Miquel Moliner · Nuria Monfort

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs · Elfeledett Könyvek Temetője · Barcelona · Katalónia tér · Tibidabo út · lépcsőház


Kedvencelte 367

Most olvassa 96

Várólistára tette 783

Kívánságlistára tette 510

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

>!
Bla I
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka

Kitűnő posztmodern mese, van ebben minden, ami lekötheti az olvasót, de oly eredményesen írta meg szerzője, hogy a könyv szinte olvastatja magát, fenntartja, kiterjeszti az olvasó érdeklődését a bemutatott hús-vér szereplők iránt, akik egyébként a spanyol történelem egy sötét korszakában igyekeznek boldogulni. Szerelem, férfiasság, csalódás, önkény, erőszak, s még sorolhatnám… – erőteljes érzelmek ábrázolása a részletek kifinomult eszközökkel történő bemutatása közben… kítűnő mese, varázslatos mesélés.
A főszereplőn kívül a kedvencem viszont Fermín, a könyv-nyomozó. Kiváló közösségi gondolkodó, humorral teli, nagyon ütős szöveget nyomott, helyén volt az esze és a szíve. A kötetet – amelyet Amazon-Kindle segítségével olvastam – indenkinek nagyon ajánlom!

4 hozzászólás
>!
vicomte P
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka

Posztmodern ponyva.

S ez most az én számból igen nagy dicséret volt.
Gyerekkorom óta, amikor először merültem el egy könyvben úgy, hogy szinte megszűnt a külvilág, mindig is nagy becsben tartottam azokat az írókat, akik nem csak szeretnek, hanem tudnak is mesélni.
A mesélés és a mesék befogadásának képessége nagyon ősi összekötő kapocs az emberek között, és attól tartok, hogy talán a kultúra végét jelentené, ha ez megszűnne.

A szórakoztató irodalom – ha jól csinálják – akkor a tábortűz melletti történetmesélés hangulatát idézi. Azt a fajta előadást, amikor a mesélő el akarja varázsolni a hallgatóságot, és ezért nem rest bármilyen eszközt bevetni.
Sajnos, ehhez kevesen értenek igazán jól, és rengetegen vannak azok, akik csupán a varázslat látszatára törekvő hatásvadász szemfényvesztők. Ők igazi kóklerek.
Hogy miért?
Mert a hatásvadászat során lemészárolják a saját történetüket.

Zafón szerencsére nem ilyen; ő józanul céloz és csupán ritkán pazarolja a munícióját, így aztán olvasóként csak ritkán éreztem, hogy a szóvirágok feltartóztathatatlan pergőtüze és a cselekmény meglepő fordulatainak nehéztüzérsége megtépázta volna ebbe a klasszikus gótikus rémmeséket idéző történetbe vetett hitemet.

Mert ennek a regénynek a fundamentuma valójában ugyanaz, mint Az operaház fantomjának és még ki tudja hány misztikus-romantikus rémregénynek volt: a titokzatos, megátkozott idegen, aki rettenetes terhet cipel magával, ami alól nincs feloldozás.
Ez az egyik legtisztább ponyva motívum, ami végeláthatatlanul ismétlődve tűnik fel a szórakoztató irodalomban és a filmekben is. S ennek megfelelően csonttá is van koptatva.
Úgyhogy Zafón ezt a ponyvás alaphelyzetet három dologgal emeli ki az érdektelenségből.
Egyrészt a posztmodern irodalom egész széles eszköztárát használja – az egymásba ágyazódó történetek, a vissza-visszatérő motívumok, a gyakori narráció és idősíkváltás mind-mind régi jó ismerőseim.
A másrészt a történetet belehelyezi a XX. századi spanyol történelem egyik legsötétebb periódusába, a Franco diktatúra idejére, és nem csupán háttér a történelem, hanem a cselekmény szerves része.
Harmadrészt pedig azzal a – néha sajnos vadul túlburjánzó – nyelvezettel, ami miatt jó olvasni a sorokat.

Összességében ez a regény kellemes élményt jelentett a számomra, de úgy éreztem, hogy ha a Zafón merészebb és játékosabb és néhány ordas közhellyel felérő fordulatot kihagy, akkor közelebb kerülhettünk volna egymáshoz.

9 hozzászólás
>!
Bea_Könyvutca P
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka

Ez egy igazi könyvmolyoknak való olvasmány, hiszen az egész cselekménye aköré épül, hogy a főszereplő annyira belegabalyodik a kedvenc könyvébe, amennyire ez csak lehetséges.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/07/ezeket-is-olvastam.html

>!
zakkant
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka

Szenzációs, és ahogy az idézet szól:

„Az embert semmi nem jellemzi olyan jól, mint az a könyv, amely legelőször rabul ejti a lelkét.”

1 hozzászólás
>!
Chivas
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka

Nagyon szeretem azokat az írásokat, amik keretbe vannak foglalva, ugyanúgy lesz vége, ahogy kezdődik. Megkönnyeztem. :) Nagyon tetszett. :)

>!
entropic P
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka

Egy nap alatt elolvastam, úgyhogy nevezhetjük letehetetlennek. De csak attól még nem lesz jó egy könyv, hogy letehetetlen.
Szerintem ez egy nagyon megcsinált könyv. Van benne egy kis gótika, egy kis szerelmi tragédia, egy kis családi dráma, egy kis háborús nyomor. Meg egy kis cseles játék az idősíkok meg a narrátorok keverésével, csak hogy én is tudjak minek örülni.
Ez a könyv mintha mindenkinek tetszeni akarna. De nekem nem tetszett, talán pont ezért.

38 hozzászólás
>!
shadowhunter1975 P
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka

Az idei év (2017) első kedvenc könyve :) Régóta ott figyelt polcomon, fogalmam sincs, hogy miért éppen most nyúltam érte. A lényeg, hogy tetszett, nagyon is, sőt..még most is ezen agyalok.

2 hozzászólás
>!
bokrichard
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka

Az év egyik legszebb és legszótlanabb pillanata ez, amikor befejeztem a könyvet. Minden dicséretet megérdemel, hisz amit átéltem, az maga a művészet. Az írás, mint a festészet vagy a szobrászat művészeti ág, és erre ez nagybetűs példa. A könyvet boncolgatni napestig lehetne, de nem érdemes, inkább olvasni kell. Igazi műfaji korlátokat döntögető, összemosó nagy regény, tele gyönyörűséges, és mélységesen sötét leírásokkal, magasságokkal és mélységekkel, hús-vér szereplőkkel. A nagy köszönet a molyt illeti, mert ez a könyv tuti, hogy nem került volna a kezembe, bármennyire is bestseller. Ha a folytatások is ilyen jók, akkor minél előbb folytatnom kell.

4 hozzászólás
>!
csillagka P
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka

Szél és árnyék ha már a napnak akad, akkor a szélnek miért is ne lehetne.
Nem tudtam semmit erről a könyvről, valamilyen ismeretlen okból felkerült a várólistámra (kihívást nem is találtam mellé) és utána a papírra vetettem, dunsztos üvegbe raktam, és kivarázsolódott. (innentől kötelező)
Rejtélyes, misztikus,krímibe illő történet, mint maga a könyv.
Mai spanyol szerző, Barcelona, elnyomás az a fajtája, ahol már puhul a rendszer de azért vannak hatalmak akiknek mindent szabad.
Lélektani romantikus dráma, a könyvek bűvöletében, és végre nem éreztem a sikerhajhásznak a téma felvetését. Nagyon tetszett a kor és az emberek leírása, pont annyira volt régi, hogy hittem a múltjának és reménykedhetem a jövőében.
Élveztem a lassúságát, és ahogyan minden utcába, házba, szobába bevezetett, rengeteg leíró részlet, fontos vagy kevésbé fontos apróság, amivel többet tudok a spanyol építészetről, művészetről és kultúráról.
Egy gondom van, a történet maga nekem kicsit nyálasra sikerült, főleg a vége, Bea nem hiányzott, akkor sem ha elraktározom, és majd valahol szépen felhasználom druszámat.
Különleges könyv, amit nem bántam meg, akkor sem, ha fogalmam sincs miért is került a kezembe, lehet vannak angyalok, akik vezetik a rejtélyes égi listájukat, és egyes könyveket kiosztanak, nehogy feledésbe merüljenek mint a Fahrenheit 451ben .

>!
Levandra
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka

„Minden itt látható könyvnek, kötetnek lelke van.”

Ennek a könyvnek lelke van. Olvasás közben hallod a sóhajtását, érzed, ahogy homlokodat simogatja szellő formájában. Vagy csak egy aprócska léghuzat lenne az? Ez a könyv gondoskodik róla, hogy a képzelet szárnyra kapjon. Felkap a szél és visz magával, sorsokat, életeket, történeteket mesél el, az olvasó pedig befogadja, issza a szavakat és a lelkében ott marad valami lenyomat, valahol mélyen, valami nyomasztó. Ez lenne a szél árnyéka? Amit maga után hagy? Tény, hogy lelkileg nagyon nehéz kiszakadni ennek a könyvnek a világából, miután elolvastad az utolsó sorát is.

http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2017/09/carlos-ruiz-za…


Népszerű idézetek

>!
Sozora

– A könyvek olyanok, mint a tükör: mindenki azt látja bennük, amit a lelkében hordoz (…)

264. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
5 hozzászólás
>!
Alizee

(…) az embert semmi nem jellemzi olyan jól, mint az a könyv, amely legelőször ejti rabul a lelkét.

13. oldal

9 hozzászólás
>!
Dün SP

Minden titok annyit ér, amennyit azok az emberek jelentenek számunkra, akik elől rejtegetjük őket.

17. oldal (Palatinus, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: titok
>!
DZSUDZSEE

(…) az embert semmi nem jellemzi olyan jól, mint az a könyv, amely legelőször rabul ejti a lelkét. Az a korai képi világ, az első szavak csengése örökre az emlékezetünkbe vésődik, és egész életünkben elkísér, akkor is, ha azt hisszük, már elfelejtkeztünk róla, aztán előbb vagy utóbb – nem számít, hány könyvet olvastunk közben, hány világot fedeztünk fel, mennyit tanultunk és mennyit felejtettünk – visszatérünk hozzá.

>!
Niki_

– (…) Minden itt látható könyvnek, kötetnek lelke van. Mindegyikben benne rejtőzik annak a lelke, aki írta, és mindazoké, akik olvasták, átélték és álmodtak róla. Ahányszor csak valaki a kezébe vesz egy könyvet, s tekintetével átfutja a lapjait, a könyv szelleme újraéled, erőre kap

10. oldal (Ulpius-ház, 2009)

3 hozzászólás
>!
Pixelhiba

– Valaki egyszer azt mondta, hogy amint azon kezdünk el gondolkodni, hogy szeretünk-e valakit, akár örökre le is mondhatunk róla – mondtam.

217. oldal, 21.fejezet (Palatinus, 2005)

>!
finding_dori

Sokan hajlamosak vagyunk úgy tekinteni az emberekre, mint a lottószelvényekre: azt hisszük, az a dolguk, hogy valóra váltsák az álmainkat.

435. oldal

>!
Dün SP

Minél üresebb az élet, annál gyorsabban múlik az idő. A jelentéktelen sorsok úgy suhannak el az élet apró szépségei mellett, mint azok a vonatok, amelyek nem állnak meg minden állomáson.

525. oldal

>!
Sárhelyi_Erika I

(…) az ostobák fecsegnek, a gyávák titkolóznak, a bölcsek pedig végighallgatnak másokat.

361. oldal

2 hozzászólás
>!
Ardid

Az eső magával ragadta a könnyeimet, és én is utánuk eredtem.

423. oldal

4 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Az Elfeledett Könyvek Temetője sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Helena Silence: Ezüsthíd
Marni Bates: Zűrzavar a vonal végén
Joss Stirling: Summer
Dan Brown: Eredet
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Karen M. McManus: Lehull a lepel
Szabó Tünde: Rácsok
Joss Stirling: Storm és Stone
Meg Cabot: Egy kis túlsúly nem a világ vége
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye