A ​Köd Hercege (A Köd trilógiája 1.) 418 csillagozás

Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

1943, Spanyolország. A Carver család a háború elől a városból az Atlanti-óceán partjára menekül. Apa, anya, kislány, nagylány és kamasz fiú. Mindenki fél a változástól. Leghamarabb a kislány barátkozik meg a helyzettel, mert érkezéskor már a pályaudvaron a bokájához dörgölőzik egy varázslatos cica.

Ez a macska nem issza a tejet. Hízelegni, dorombolni nagyon tud, de a tejre rá se néz. A pókot viszont levadássza!
Az új házban rejtélyes dolgok történnek. Szinte tapintható a régi tulajdonosok jelenléte. Aztán a múlt ködéből lassan kibontakozik egy ördögi figura: a Köd Hercege, aki minden kívánságot teljesít – de megkéri az árát.

„A Köd Hercegé-t olyan regénynek írtam, amit én is szívesen elolvastam volna tizenhárom-tizennégy évesen, és ami még huszonhárom, negyvenhárom vagy nyolcvanhárom évesen is magával ragad.”
Carlos Ruiz Zafón

Eredeti megjelenés éve: 1993

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
Európa, Budapest, 2020
232 oldal · ISBN: 9789635042548 · Fordította: Báder Petra
>!
Európa, Budapest, 2020
232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635041732 · Fordította: Báder Petra

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Max


Kedvencelte 26

Most olvassa 23

Várólistára tette 355

Kívánságlistára tette 340

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Első Zafónom, de biztosan nem az utolsó. Lenyűgözött a stílus, a történet, a hangulat! Volt itt minden, ami egy misztikus ifjúsági történetbe belefér: macska, temető, világítótorony, elsüllyedt hajó, szoborpark, bohóc, régi filmszalagok, rejtélyes baleset, titkolózó öregúr, mágia, varázslat, és sok-sok köd, vihar és víz. Alig várom a trilógia folytatásait, de addig úgyse bírom ki Zafón nélkül. Úgyhogy rávetem majd magam a Marinára és az Elfeledett Könyvek Temetője sorozatra.

9 hozzászólás
szabadosági I>!
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Letehetetlen, egy délután alatt elolvastam! A szél árnyéka után nem volt kétség, hogy jó lesz ez is, de lenyűgöző, hogy 26-27 évesen (maga írja az előszóban – szerettem, hogy volt benne) ezt így megírta. Kicsit Stephen King jutott eszembe miközben olvastam. Volt, hogy rendesen féltem. Iszonyú jó kaland volt átélni és olvasni is. Olvassátok el, könnyed szórakozás, elképesztő hangulatteremtés. Szerettem. Ez is olyan könyv volt, amiből a szereplők, a helyszín, a hangulat tuti, hogy jó sokáig bennem marad. Elképesztően intenzív utazás. A könyvborító pedig csodálatos! :)

11 hozzászólás
Málnika >!
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

”A rossz emlékek akkor is veled vannak, ha nem viszed magaddal őket.”

A Köd Hercegének magyar kiadása mellett képtelenség elmenni, hiszen olyan varázslatos külsőt kapott, amely egyszerűen kiköveteli magának a helyet a könyvespolcon. A lenyűgöző borító pedig egy kalandokban és mágiában bővelkedő izgalmas ifjúsági könyvet rejt, amely a friss hazai megjelenés ellenére valójában Zafón legelső regénye.

A kis Max és családja 1943-ban a háború elől menekülve egy kísérteties házba költözik, korábbi lakóinak tragikus sorsát pedig a családapa el is meséli feleségének és három gyermekének. Emellett többek között az ijesztő szoborkert, a különös macska és a körbe foglalt hatágú csillag jelképe is előrevetíti, hogy az új lakóhely nem lesz éppen a béke szigete. A történetet körüllengi a küszöbön álló veszély érzete, miközben egy gyerekkori szerelem is kibontakozik. Annak ellenére, hogy a misztikus kalandok viszonylag távol állnak tőlem, mégis sodort magával a történet, amely valóban minden korosztály számára élvezetes lehet, ám mégis elsősorban tizenéveseknek ajánlanám.

4 hozzászólás
Márk_2011>!
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Minden kor „TÁRS” irodalma ez a könyv! Minden korosztály számára lenyűgöző lehet.
Engem elvarázsolt. Nagyon szimpatikus szereplők, gyönyörű helyszín, egy kis borzongás, rejtély, varázslat. A titok szépen lassan csordogál hozzánk. Végig fenntartja az olvasó figyelmét a könyv. Én alig tudtam letenni!
A háború elől menekülve a Carver család az Atlanti – óceánhoz költözik. Max az egyetlen fiúgyermek a családban rossz néven veszi édesapja döntését, de a döntés végleges.
A család elköltözik. A ház gyönyörű, úgy tűnik más dolguk sem lesz itt mint boldognak lenni! Aztán különös dolgok történnek, és Max a kert végében egy rejtélyes helyet fedez fel. A köd szállta terület misztikus szobrokat rejt…..
Édesapja pedig valami nagyon érdekes dolgot talál a garázsban….. Max kíváncsisága a mi kíváncsiságunk, és elindulunk a rejtélyek nyomában.

32 hozzászólás
Niitaa P>!
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2020/08/carlos-ruiz-zaf…

"Carlos Ruiz Zafón sokak által szeretett író. Sok embert motivált, olvasásra és tanulásra egyaránt. A művei örökre tovább fogják vinni a belső tüzét és azt az elhivatottságot, ami jellemezte. Első regénye, A Köd Hercege kapcsán szeretett volna egy olyan történetet megalkotni, amit egyaránt élvezhet gyermek és felnőtt is. Nos, úgy vélem, ez sikerült. Ebben a könyvben mindenki megtalálhatja magának azt a motívumot, amit igazán kedvel. Az összecsengő szavak, a gyönyörű táj, a szerethető karakterek és a baljós előjelekkel tarkított sötét események kellemes összhangja jelenik meg a lapokon. Az elején megmelengeti az olvasó lelkét, majd lassanként egy kis kíváncsiságot csepegtet vele, ami egy izgalmas kalanddal és sok kétséggel párosulva egyedi képet alkot. Sok jeleneten mosolyogtam és még többször borzongtam meg. Jó érzékkel és kellő érzékenységgel megírt jelenetek sora alkotja a fő cselekményszálat.
Örülök, hogy végül a szerző úgy döntött, nem írja át a történetet, hanem az eredetileg megalkotott változatát adatja ki. Úgy érzem, ezáltal lehetőségem nyílt betekinteni a fiatal író lelkébe, ahol megszemlélhettem, milyen erősen fűti az alkotási vágy. A Köd Hercege egy csodás történet egy kisfiúról és életének egy nagy fordulópontjáról: mikor felnőtté kell válnia."

4 hozzászólás
meseanyu P>!
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Már ebben az első könyvében is látszik, hogy micsoda nagy mesélővel, hangulatteremtővel állunk szemben, megvan minden kicsiben, a mágia, a sziporkázó ötletek, a szövevényes és borzongató történet. Nagy veszteség, hogy nem írhat már többet. Isten nyugosztalja!

1 hozzászólás
Annamarie P>!
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Zafón 26 évesen írt regénysorozatának, a Köd trilógiának az első része ez a letehetetlen, egy szuszra is elolvasható történet. A Carver családról szól, akik 1943-ban a háború fenyegető réme elől egy, az Atlanti-óceán partján fekvő kicsiny településre költöznek. Max, a történetet mesélő kamaszfiú nővérével és húgával egyetemben, először elég rosszul érzi magát az új helyen. Nem is akart eljönni otthonról, idegenek veszik körül, hogy az egyéb furcsaságokról ne is beszéljünk! Például, hogy az otthonos kis házikóból rálátni egy szoborkertre, ahol olybá tűnik, hogy a szobrok változtatják magukat, vagy a helyüket? Az órásmester édesapjától kapott zsebóra össze-vissza jár, és a befogadott macska tej helyett pókokra vadászik. Az apró furcsaságok és különös hangok száma egyre szaporodik. Beilleszkedésük nehézségét a világítótorony őrének nevelt unokája, Roland töri meg, akivel Max először csak biciklizik, majd a búvárkodás izgalmában mélyednek el, a szó szoros értelmében. Egy a partok közelében elsüllyedt hajóhoz járnak merülni a fiúk, aminek legendája elevenen él sokak emlékezetében. Roland nagyapja elmeséli ugyan nekik a régi históriát, de mindenki érzi, hogy az öreg elhallgat valamit. Egészen addig, amíg Max kishúga rejtélyes körülmények között le nem zuhan a lépcsőről. A gyerekek letagadhatatlanul érzik, hogy a ház ellenük fordult. Az sem kizárt, hogy minden mindennel összefügg? A furcsa szobrok, a víz mélyére került hajó és a ház régi lakóinak sorsa is egy elképzelhetetlen történetben szövődnének egybe? Roland, Max és a fiú nővére, Alicia hármasban szeretnék kideríteni az igazságot. Erre az igazságra viszont, senki nem számított. Egy titokzatos alak, a Köd Hercege ölt testet a spanyol kisváros nyári nyugalmában. De ki is ez a Herceg?

„Voltak, akik úgy hívták, hogy a Köd Hercege, mert a szóbeszéd szerint mindig éjszaka jelent meg, a mellékutcákat borító sűrű ködből lépett elő, aztán még hajnalhasadta előtt ismét ködbe veszett.”

Zafón hozza a tőle jól megszokott hátborzongató hangulatot. A történet olvasmányos, nem kis feszültséget kelt olvasójában. Mind szerkezetében, mind ritmusában a körülbelül 14-15 éves korosztálynak szól leginkább, de még én is, aki ritkán olvasok ilyen horrorba hajló misztikus történetet, kellően rettegtem. Egy vidéki házban olvastam, egyedül, éjszaka. Ezt már a Poe novelláknál is mondtam, egész más a civilizált világ kebelén ringatózva olvasgatni az ilyen történeteket, mint mondjuk gyertyafénynél, éjszaka, távol az elérhető külvilágtól. A szerző fiatalkori műve egyáltalán nem tekintendő zsengének. Már itt látszik fergeteges tehetsége például abban, ahogy rezignált nyugalommal tudja a frászt az emberre ráhozni. Nem gondolnám, hogy ez volt az első munkája, a szövegből csak úgy sugárzik a magabiztosság. Azt is el kell ismernek, hogy rendkívül jól láttatja a helyszíneket és a jeleneteket. Egy elég határozott film futott a fejemben mindvégig. Persze volt egy-két dolog, ami miatt most moroghatnék, de úgy tűnik, hogy ezeket a csorbákat a későbbi munkáiban kijavítgatta.

Az újdonság erejével hatott rám a sorozat első része, de ahogy említettem, nemigen olvasok a kategóriába tartozó műveket, nem nehéz meglepni. Volt azért egy-két elkoptatott, klisé számba menő részlet, például a macska alakja vagy szegény bohócok, akik már így is le vannak írva. Sajnáltam, hogy Zafón csupán hangulati elemként használta fel Kopernikusz alakját, vagy az apai ajándékot. Ezekben lett volna még lehetőség. De az is igaz, hogy így az olvasó is törheti a fejét, és a sorozat elvileg folytatódik, még az is lehet, hogy visszaköszönnek majd ezek a részletek.

Kellemes kikapcsolódást jelentett számomra a kötet, még engem is meglepett mennyire nem tudtam letenni.

1 hozzászólás
Réka0128 P>!
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Teljesen magával ragadott. :)

Ez volt az első olvasmányom az írótól, pedig már tavaly óta folyamatosan ajánlgatja egy barátnőm, hogy olvassak tőle. Na most elérkezett végre az ideje, mert amikor megláttam a könyv csodaszép borítóját akkor rögtön beleszerettem. Zafón a szerzői jegyzetében megemlíti, hogy bármelyik korosztály számára élvezhető a regény és ez valóban így is van. Már az első oldalaktól kezdve beszippantott a történet és annyira olvastatta magát, hogy le se akartam tenni. Nagyon izgalmas, rejtélyes, titkokkal teli és egy kicsit félelmetes is. A befejezés szerintem elég meglepőre sikerült, egyáltalán nem erre számítottam, de teljesen elégedett vagyok vele.
A szereplők mind nagyon szimpatikusak voltak, de akit a legközelebb éreztem magamhoz az Max volt. Annyira eggyé tudtam válni vele olvasás közben, hogy szinte én is újra egy kíváncsi gyereknek éreztem magam. A címben is szereplő Köd hercege egy nagyon érdekes karakter volt, de szerintem egy kicsit keveset tudtunk meg róla.
Biztos vagyok benne, hogy el fogom olvasni a trilógia további részeit is, amint megjelennek. Ezen kívül szeretnék még mást is olvasni majd Zafóntól, mert igazán megtetszett a stílusa. :)

1 hozzászólás
smetalin>!
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Én elhiszem, hogy ezt idősebb fejjel sokkal jobban megtudta volna írni, és tisztelem hogy bevállalta azt hogy még sem javít bele és elénk tárja így. Még így is jobbat alkotott mint nagyon sok „író” akik mögött már egy csomó könyv van. Nagyon sajnálom, hogy soha többet nem ír már:( Nagy kedvenc marad örökre!
Ez egy ízig vérig ifjúság regény, annak minden csínjával és bínyjával, fiatal szereplők, egy régi titok és egy kis mágia amibe belekóstolhatunk. Mi más is lenne a fő gonosz mint egy bohóc, én sose kedveltem őket, ha valaki egy kis borzongást szeretne belevinni regényébe tuti befutó. Itt is. Várom a folytatást, mert bohócunkkal még találkozni fogunk.

robinson P>!
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Zafón „varázsa” érezhetően jelen van minden oldalon. Írásmódja és képi világa magával ragad, a történet kellően titokzatos és misztikus. Ez egy szórakoztató és jó olvasmány, kortól függetlenül.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/06/a-kod-hercege.html


Népszerű idézetek

Annamarie P>!

Életem során számos olyan embert megismertem, aki beleragadt valamelyik életszakaszba, és képtelen volt túllépni rajta. És ez szörnyű dolog.

robinson P>!

Ha életünk kezdetén mindnyájan képesek lennénk megérteni ezt az egyszerű igazságot, a világ nyomorúságainak és gyötrelmeinek nagy része nem következne be. De hát ez az univerzum egyik nagy ellentmondása: csak akkor döbbenünk rá az igazságra, amikor már túl késő. Ez a tanulság.

1 hozzászólás
Málnika >!

De hát mindig az ellenkezője történik annak, mint amire számítunk; nem így van?

108. oldal

Suba_Csaba P>!

A szerencse megfordulni látszott, de ez alkalommal ő nem dobhatott a kockákkal.

92. oldal

Praetorianus P>!

A rossz emlékek akkor is veled vannak, ha nem viszed magaddal őket.

44. oldal (Európa, 2020)

1 hozzászólás
theodora P>!

A zuhogó esőben mintha megállt volna az idő. Olyan volt, mint egy fegyverszünet: az ember abbahagyhatja azt, amivel éppen foglalkozik, és akár hosszú órákon át egyszerűen csak figyeli az ablakból az ég könnyeinek végeláthatatlan függönyét. Max az éjjeliszekrényre tette a könyvet, a villanyt lekapcsolta. Hagyta, hogy körülölelje az eső hipnotizáló hangja, és lassan álomba szenderült.

54. oldal

robinson P>!

– Ez családi vonás lehet. Mindannyian szerettek hősködni – mondta nyájasan a varázsló.

robinson P>!

Az utolsó napsugarak a rétre vetültek, ezért a fiú hunyorogni kezdett, hogy jobban lásson. Elhagyatott kert volt. Szoborkert. Max megbabonázva bámulta a kertbe zárt és a gaz által foglyul ejtett szobrok furcsa látványát; olyan volt, akár egy apró falusi temető.

Praetorianus P>!

– Az idő nem létezik, ezért nem is szabad vesztegetni.

120. oldal (Európa, 2020)

Nori_Cs>!

Minél idősebb vagy, annál több dolgot értesz. Most például már tudom, hogy az ember élete három szakaszból áll. Az elsőben még nem gondolunk arra, hogy megöregszünk, hogy az idő telik, sem arra, hogy születésünk napjától kezdve a halál felé haladunk. Ezután jön a második életszakasz: az ember már nem gyerek, éppen ezért tisztában van saját élete törékenységével, ez eleinte kissé nyugtalanítja, majd a nyugtalanság nőttön – nő, egy kétségekkel és szorongással teli tengerré duzzad, ami aztán életünk végéig elkísér. Végül az ember utolsó életszakasza is elérkezik: ekkor már elfogadja a valóságot, beletörődik és türelmesen várakozik. Életem során számos olyan embert megismertem, aki beleragadt valamelyik életszakaszba, és képtelen volt túllépni rajta. És ez szörnyű dolog.

109. oldal


A sorozat következő kötete

A Köd trilógiája sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never never – Soha, de soha 2.
Rick Riordan: A szörnyek tengere
L. M. Montgomery: Az arany út
R. J. Palacio: Az igazi csoda
R. J. Palacio: Csodácska
Stephanie Garber: Finale
Christine Lynn Herman: Az elemésztő homály
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei