A ​Köd Hercege (A Köd trilógiája 1.) 1028 csillagozás

Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

1943, Spanyolország. A Carver család a háború elől a városból az Atlanti-óceán partjára menekül. Apa, anya, kislány, nagylány és kamasz fiú. Mindenki fél a változástól. Leghamarabb a kislány barátkozik meg a helyzettel, mert érkezéskor már a pályaudvaron a bokájához dörgölőzik egy varázslatos cica.

Ez a macska nem issza a tejet. Hízelegni, dorombolni nagyon tud, de a tejre rá se néz. A pókot viszont levadássza!
Az új házban rejtélyes dolgok történnek. Szinte tapintható a régi tulajdonosok jelenléte. Aztán a múlt ködéből lassan kibontakozik egy ördögi figura: a Köd Hercege, aki minden kívánságot teljesít – de megkéri az árát.

„A Köd Hercegé-t olyan regénynek írtam, amit én is szívesen elolvastam volna tizenhárom-tizennégy évesen, és ami még huszonhárom, negyvenhárom vagy nyolcvanhárom évesen is magával ragad.”
Carlos Ruiz Zafón

Alicia Carver · Max · Max Carver · Víctor Kray

világítótorony

Suba_Csaba P>!
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Első Zafónom, de biztosan nem az utolsó. Lenyűgözött a stílus, a történet, a hangulat! Volt itt minden, ami egy misztikus ifjúsági történetbe belefér: macska, temető, világítótorony, elsüllyedt hajó, szoborpark, bohóc, régi filmszalagok, rejtélyes baleset, titkolózó öregúr, mágia, varázslat, és sok-sok köd, vihar és víz. Alig várom a trilógia folytatásait, de addig úgyse bírom ki Zafón nélkül. Úgyhogy rávetem majd magam a Marinára és az Elfeledett Könyvek Temetője sorozatra.

232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635041732 · Fordította: Báder Petra
szabadosági I>!
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Letehetetlen, egy délután alatt elolvastam! A szél árnyéka után nem volt kétség, hogy jó lesz ez is, de lenyűgöző, hogy 26-27 évesen (maga írja az előszóban – szerettem, hogy volt benne) ezt így megírta. Kicsit Stephen King jutott eszembe miközben olvastam. Volt, hogy rendesen féltem. Iszonyú jó kaland volt átélni és olvasni is. Olvassátok el, könnyed szórakozás, elképesztő hangulatteremtés. Szerettem. Ez is olyan könyv volt, amiből a szereplők, a helyszín, a hangulat tuti, hogy jó sokáig bennem marad. Elképesztően intenzív utazás. A könyvborító pedig csodálatos! :)

Mulán>!
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Látod az olvasási időmet? Na ez másoknak kb másfél óra olvasás lesz mert nem lehet le tenni nincs benne felesleges sor vagy szó vagy bármi ami nem kellene bele. Egy kísértet történet egy szellemhajó jaj imádom, rendesen izgultam hogy mi lesz a vége. A vége az nagyon nagyon szomorúra sikerült de esküszöm hogy baromi jó a sztori nem fogod megbánni ha elolvasod. Most este van már mikor írom az értékelést de még most is a hatása alatt vagyok a könyvnek.

Edmond>!
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Úgy kezdtem neki ennek a regénynek, hogy most a vizsgák mellett kevés időm van olvasni, így majd csak maximum szigorúan 50 oldalt olvashatok el belőle. Az alapvető tervemet Zafón meghiúsította, mert annyira izgalmas, letehetlen és magával ragadó volt a regény, hogy egyszerűen ki kellett olvasnom egy nap alatt.

Ifjúsági könyv, de én eléggé paráztam a cselekménytől ( lehet az is fokozta a hangulatot, hogy vihar volt felénk olvasás közben ) nagyon misztikus, rejtélyes, valóban ködös és ez legjobb kifejezés rá. Olyan megfoghatatlan a könyv is, mint a köd maga. A szereplőkkel nagyon tudtam izgulni, pontosan azt a hatást érte el nálam a regény, hogy én is a szöveg soraiba veszhettem el, olyan valóságosan éreztem az egész történetet, mintha tényleg valóban benne lennék.
Nekem ahol van temető, homály, titkos, kísértetek és az a hátborzongató érzés, az egyenlő a gótikus angolszász irodalommal. Pontosan itt is megvolt ez a hangulat, ami nekem nagyon gyengém és imádom, ha ilyen atmoszférája van egy regénynek.
A Manderley-ház asszonya után mondhatni tökéletes hiánypótló volt a regény, most tudatosan keresni is fogom azokat a műveket, amik tényleg ezt az élet érzést tudják kiváltani belőlem, mindenesetre azt már tudom, Zafón biztosan az én szerzőm, az én emberem!

A történet csavaros volt, de egy fiatal gyerek számára is könnyen követhető, örültem volna, ha a kezembe adják 12 évesen. Az öcsémnek eddig csak elmeséltem arról, hogy miről szól, de látom a szemén, neki is tetszik a cselekmény. A szereplőkkel azonosulni is lehetett, a „három jó barát” Harry+Hermione+Ron triót idézte elő, szerintem ez a tipikus barátikör jól tud működni az ifjúsági könyvekben.

Csak ajánlani tudom és nem kérdés, hogy a jövőben újra elolvasom! :)

Málnika>!
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

”A rossz emlékek akkor is veled vannak, ha nem viszed magaddal őket.”

A Köd Hercegének magyar kiadása mellett képtelenség elmenni, hiszen olyan varázslatos külsőt kapott, amely egyszerűen kiköveteli magának a helyet a könyvespolcon. A lenyűgöző borító pedig egy kalandokban és mágiában bővelkedő izgalmas ifjúsági könyvet rejt, amely a friss hazai megjelenés ellenére valójában Zafón legelső regénye.

A kis Max és családja 1943-ban a háború elől menekülve egy kísérteties házba költözik, korábbi lakóinak tragikus sorsát pedig a családapa el is meséli feleségének és három gyermekének. Emellett többek között az ijesztő szoborkert, a különös macska és a körbe foglalt hatágú csillag jelképe is előrevetíti, hogy az új lakóhely nem lesz éppen a béke szigete. A történetet körüllengi a küszöbön álló veszély érzete, miközben egy gyerekkori szerelem is kibontakozik. Annak ellenére, hogy a misztikus kalandok viszonylag távol állnak tőlem, mégis sodort magával a történet, amely valóban minden korosztály számára élvezetes lehet, ám mégis elsősorban tizenéveseknek ajánlanám.

Márk_2011>!
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Eltelt közel egy év, olvasásom óta, és csak arra emlékszem, mennyi kérdés maradt bennem… Pedig 5 csillagot adtam! Ma már, csak 3,5 ezt írtam anno róla….

Minden kor „TÁRS” irodalma ez a könyv! Minden korosztály számára lenyűgöző lehet.
Engem elvarázsolt. Nagyon szimpatikus szereplők, gyönyörű helyszín, egy kis borzongás, rejtély, varázslat. A titok szépen lassan csordogál hozzánk. Végig fenntartja az olvasó figyelmét a könyv. Én alig tudtam letenni!
A háború elől menekülve a Carver család az Atlanti – óceánhoz költözik. Max az egyetlen fiúgyermek a családban rossz néven veszi édesapja döntését, de a döntés végleges.
A család elköltözik. A ház gyönyörű, úgy tűnik más dolguk sem lesz itt mint boldognak lenni! Aztán különös dolgok történnek, és Max a kert végében egy rejtélyes helyet fedez fel. A köd szállta terület misztikus szobrokat rejt…..
Édesapja pedig valami nagyon érdekes dolgot talál a garázsban….. Max kíváncsisága a mi kíváncsiságunk, és elindulunk a rejtélyek nyomában.

Kriszta_89 P>!
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Elkapott a hév Zafón könyvei kapcsán, így A szél árnyéka után A köd trilógiája sem maradhatott ki. Először féltem, hogy mint ifjúsági regény mennyire fog izgalmas lenni, nem e lesz túl egyszerű nekem. Teljes mértékben pozitívan éltem ezt meg, az elejétől beszippantott és két szuszra el is olvastam. Teljesen magával ragadott a történet, a kert és a temető olykor nekem félelmetesen is hatott. Nagyon érdekelt a Köd hercegének misztikuma és a múltbeli kis titkok is felcsigáztak, ahogy egyre jobban fény derült rájuk.
Nagyon jó könyv egy kis borzongással ködösítve ;)
Folytatás következik… :)

reccs P>!
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Kétségtelenül megvan ebben is az a valami, amitől olyan jó olvasni az író történeteit. Pedig ez sem éppen vidám. Kifejezetten nyomasztó az elejétől, ami egyre csak fokozódik.
Az író könyveiben jellegzetes, a hangulatához sokat adó elem, ahogy a múltban történt eseményeket egy-egy szereplővel mesélteti el. Ezeket én nagyon szeretem olvasni. Olyan, mint amikor a nagypapám mesél valami régen történt eseményről.
Bár rendben voltak a szereplők, annyira nem nyíltak ki a történet alatt. Mindegyikük életében volt valami szomorú, vagy nyugtalanító, de nehéz volt igazán átérezni a sorsukat. A helyszínek viszont nagyon izgalmasak. Igazi gótikus, misztikus atmoszférát teremt a viharos tenger, a világítótorony, a temető, a furcsa szobrok. Igazi éjszaka olvasós könyv.
Annak ellenére, hogy egy ifjúsági fantasyról van szó, ahol ez nem lenne akkora elvárás, igazán szépen van megírva. Én hisztis vagyok a nem elég szép stílusra, de nála igazán szavam se lehet. Tartalmas, de nem eltúlzott mondatok, érzékletes jelzők, amiket a fordítás is élvezhetően ad vissza.
Ami furcsa volt, hogy végig emlékeztetett valamire. Először csak az tűnt fel, hogy mennyi jellegzetes dologban hasonlít a Marinára. Ami persze nem meglepő, mert hasonló a téma, egy az író. Viszont meglepő felfedezés volt, hogy nagyon emlékeztet a stílusa, a hangulata, a szereplői, a történetvezetése a Harry Potter könyvekre. Nem állítom, hogy ez előnye vagy hátránya, csak egyszerűen érdekes. Kíváncsi lennék, ez más szerint is így van-e, vagy ez csak az én személyes benyomásom. De az biztos, hogy akkoriban, mikor azokat olvastam, kb. 12-13 évesen, (jobban) tetszett volna ez a történet is.
Bár tényleg egyedi a hangulata, érdekes a történet, a szereplők, gyönyörűen van megírva, egyelőre nem csábít a sorozat többi része, talán majd egyszer.

Nikolett0907 P>!

Bővebb értékelés a blogomon:

„(…) a gyermekkor egyes emlékei úgy rögzülnek az agyunkban, akár a fénykép az albumban: olyan jelenetek, amelyekhez akármennyi idő teljen is el, mindig vissza-visszatérünk, amelyekre mindig emlékszünk.”

Ó, te jó ég! Ez volt az első kiáltás, ami elhagyta a számat, miután befejeztem ennek a könyvnek az olvasását. A második pedig annak a felháborodásomnak adott hangot, mely abbéli dühömet és kétségbeesésemet kívánta alátámasztani: mégis, hogy lehet így befejezni egy könyvet? Nos, a válasz egyértelmű, hiszen az író jót kacaghatna most kétségbeesésemen és dörzsölhetné a tenyerét, hogy lesz ez még így se. Pontosan tudom, hogy egy trilógia első részét volt szerencsém olvasni, de egyszerűen még mindig nem tértem magamhoz igazán.

A fenti monológom csupán egy töredéke mindannak a mély érzésnek, melytől nem tudok szabadulni és ez az érzés a kétségbeesés. De mielőtt ebbe belemennék, szeretném megköszönni az Európa Kiadónak, hogy meghonosítottátok itthon az írót és műveit. Ha ti nem vagytok, akkor valószínű én se avatok új kedvenc alkotót.

Az első, ami teljesen elbűvölt, az a borító volt. Az Európa Kiadó könyveire alapvetően is jellemző egy bizonyos kiemelkedő „borítókép világ”, de amikor egy-egy kiadványukat bátorkodom kézbe venni, csak ámulok és nagyon hamar nagy elvárásokkal fogok neki az olvasásnak. Ez most is így történt.

Carlos Ruiz Zafón neve először nagyjából egy éve került elém, amikor karácsonykor kerestem olvasnivalót a Páromnak. Akkor megvettem A szél árnyéka / Tűzrózsa című alkotását –ami azóta is várat magára a polcon-, de nem fűztem hozzá különösebben nagyobb elvárásokat. A köd hercege című regénye viszont már megjelenése előtt vonzott magához, hiszen lépten-nyomon „belebotlottam” és sokszor úgy éreztem, hogy be kell szereznem, de végül erre idén kerítettem sort. A borító csodálatos, ahogy fent már említettem és bizony többször csak hosszan nézegettem. Külön vonzódásom van ehhez a kötethez, amit még így utólag sem tudok ész érvekkel megmagyarázni, csupán csak annyit írhatok, hogy szerelem első látásra és olvasásra.

Fülszöveg alapján történetünk 1943 nyarán kezdődik valahol Spanyolország egy városában. A Carver család a háború elől a városból az Atlanti-óceán partjára menekül, egy kis faluba, abban a reményben, hogy békére és nyugalomra lelnek a világi zavargások elől. A család tagjai a két szülő és a három gyermek, Alicia (16), Max (13) és Irina (8). Az apa nagy lelkesedésétől eltekintve a többiek nagyon nehezen viselik a változást, de igyekeznek a helyzethez megfelelően viselkedni. Látszólag az új szituációval és a környezettel Irina barátkozik meg először, hiszen még az érkezésük napján egy „jó barátra” tesz szert, egy cica személyében. A macska különleges minden szempontból, bár ki látott még olyat, hogy nem issza a tejet, de az óriás pókokat pillanatok alatt levadássza! Bár hízelegni nagyon tud, de mégis sokszor furcsa, vizslató tekintettel néz a gazdáira és a világra is. Az új ház sok felfedezni valót nyújt a családnak, bár szinte még tapintható a régi tulajdonosok jelenléte. Max és Alicia jó barátságot köt egy helybéli fiatallal és egészen idilli érzettel kezdenek neki az új életüknek. De, ahogy mondani szokták a látszat néha csal, hiszen a ház mögötti ködbe borult szoborkert folyamatosan éberen figyeli az eseményeket. Hogy mi köze van mindehhez egy titokzatos hajóroncsnak és egy világítótoronyőrnek? Nos, erről igazán nem beszélhetek, de javaslom, hogy olvasd el a könyvet.

„ A rossz emlékek akkor is veled vannak, ha nem viszed magaddal őket (…).”

Ez az idézet valahogy meghatározza az egész történet hangulatát, mert a múltból előtűnik egy bizonyos Köd Hercege, aki nem engedi, hogy begyógyuljanak azok a régi sebek. Sokáig nem tudtam vagy nem akartam megérteni, hogy miért is nyomasztó ennyire ez a történet, mire végre ráébredtem, hogy sok olvasóban felszínre hoz majd olyan emlékeket, melyeket a legszívesebben elfelejtene….

232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635041732 · Fordította: Báder Petra
Amál P>!
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Gondolkodtam, hogy mit is írjak, mert igazából nem tetszett annyira, mint ahogy vártam volna. Számomra lassú, vontatott, kicsit nehézkes, mondhatnám gyerekes a stílusa. Pedig aztán annyi minden volt bent, hogy pörögni kellett volna az eseményeknek.Misztikum, szerelem, rengeteg titok. Mégis olyan lassan történtek a dolgok, mintha itt is visszafelé haladt volna az idő. Ez volt az első könyvem Zafontól, de ennek ellenére biztos, hogy nem az utolsó. A borítója viszont gyönyörű.

Annamarie P>!

robinson >!

Ha életünk kezdetén mindnyájan képesek lennénk megérteni ezt az egyszerű igazságot, a világ nyomorúságainak és gyötrelmeinek nagy része nem következne be. De hát ez az univerzum egyik nagy ellentmondása: csak akkor döbbenünk rá az igazságra, amikor már túl késő. Ez a tanulság.

Praetorianus P>!

A rossz emlékek akkor is veled vannak, ha nem viszed magaddal őket.

44. oldal (Európa, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: emlék
Málnika>!

De hát mindig az ellenkezője történik annak, mint amire számítunk; nem így van?

theodora >!

A zuhogó esőben mintha megállt volna az idő. Olyan volt, mint egy fegyverszünet: az ember abbahagyhatja azt, amivel éppen foglalkozik, és akár hosszú órákon át egyszerűen csak figyeli az ablakból az ég könnyeinek végeláthatatlan függönyét. Max az éjjeliszekrényre tette a könyvet, a villanyt lekapcsolta. Hagyta, hogy körülölelje az eső hipnotizáló hangja, és lassan álomba szenderült.

Kapcsolódó szócikkek: eső
Suba_Csaba P>!

A szerencse megfordulni látszott, de ez alkalommal ő nem dobhatott a kockákkal.

Kapcsolódó szócikkek: szerencse
Nori_Cs>!

Minél idősebb vagy, annál több dolgot értesz. Most például már tudom, hogy az ember élete három szakaszból áll. Az elsőben még nem gondolunk arra, hogy megöregszünk, hogy az idő telik, sem arra, hogy születésünk napjától kezdve a halál felé haladunk. Ezután jön a második életszakasz: az ember már nem gyerek, éppen ezért tisztában van saját élete törékenységével, ez eleinte kissé nyugtalanítja, majd a nyugtalanság nőttön – nő, egy kétségekkel és szorongással teli tengerré duzzad, ami aztán életünk végéig elkísér. Végül az ember utolsó életszakasza is elérkezik: ekkor már elfogadja a valóságot, beletörődik és türelmesen várakozik. Életem során számos olyan embert megismertem, aki beleragadt valamelyik életszakaszba, és képtelen volt túllépni rajta. És ez szörnyű dolog.

Praetorianus P>!

– Az idő nem létezik, ezért nem is szabad vesztegetni.

120. oldal (Európa, 2020)

Trixi >!

Az univerzum végtelenjében túl sok részlet van, ami az emberi értelem előtt rejtve marad.

Praetorianus P>!

A szórakozás olyan, mint a mákony; még ha csak rövid időre is, de felemel a nyomorúságból, és megszünteti a fájdalmat.

119. oldal (Európa, 2020)

A Köd trilógiája sorozat · Összehasonlítás