A ​Köd Hercege (A Köd trilógiája 1.) 39 csillagozás

Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

1943, Spanyolország. A Carver család a háború elől a városból az Atlanti-óceán partjára menekül. Apa, anya, kislány, nagylány és kamasz fiú. Mindenki fél a változástól. Leghamarabb a kislány barátkozik meg a helyzettel, mert érkezéskor már a pályaudvaron a bokájához dörgölőzik egy varázslatos cica.

Ez a macska nem issza a tejet. Hízelegni, dorombolni nagyon tud, de a tejre rá se néz. A pókot viszont levadássza!
Az új házban rejtélyes dolgok történnek. Szinte tapintható a régi tulajdonosok jelenléte. Aztán a múlt ködéből lassan kibontakozik egy ördögi figura: a Köd Hercege, aki minden kívánságot teljesít – de megkéri az árát.

„A Köd Hercegé-t olyan regénynek írtam, amit én is szívesen elolvastam volna tizenhárom-tizennégy évesen, és ami még huszonhárom, negyvenhárom vagy nyolcvanhárom évesen is magával ragad.”
Carlos Ruiz Zafón

Eredeti megjelenés éve: 1993

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Európa, Budapest, 2020
232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635041732 · Fordította: Báder Petra

Kedvencelte 2

Most olvassa 14

Várólistára tette 160

Kívánságlistára tette 255

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Márk_2011 P
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Minden kor „TÁRS” irodalma ez a könyv! Minden korosztály számára lenyűgöző lehet.
Engem elvarázsolt. Nagyon szimpatikus szereplők, gyönyörű helyszín, egy kis borzongás, rejtély, varázslat. A titok szépen lassan csordogál hozzánk. Végig fenntartja az olvasó figyelmét a könyv. Én alig tudtam letenni!
A háború elől menekülve a Carver család az Atlanti – óceánhoz költözik. Max az egyetlen fiúgyermek a családban rossz néven veszi édesapja döntését, de a döntés végleges.
A család elköltözik. A ház gyönyörű, úgy tűnik más dolguk sem lesz itt mint boldognak lenni! Aztán különös dolgok történnek, és Max a kert végében egy rejtélyes helyet fedez fel. A köd szállta terület misztikus szobrokat rejt…..
Édesapja pedig valami nagyon érdekes dolgot talál a garázsban….. Max kíváncsisága a mi kíváncsiságunk, és elindulunk a rejtélyek nyomában.

32 hozzászólás
>!
Suba_Csaba P
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Első Zafónom, de biztosan nem az utolsó. Lenyűgözött a stílus, a történet, a hangulat! Volt itt minden, ami egy misztikus ifjúsági történetbe belefér: macska, temető, világítótorony, elsüllyedt hajó, szoborpark, bohóc, régi filmszalagok, rejtélyes baleset, titkolózó öregúr, mágia, varázslat, és sok-sok köd, vihar és víz. Alig várom a trilógia folytatásait, de addig úgyse bírom ki Zafón nélkül. Úgyhogy rávetem majd magam a Marinára és az Elfeledett Könyvek Temetője sorozatra.

5 hozzászólás
>!
Réka0128 P
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Teljesen magával ragadott. :)

Ez volt az első olvasmányom az írótól, pedig már tavaly óta folyamatosan ajánlgatja egy barátnőm, hogy olvassak tőle. Na most elérkezett végre az ideje, mert amikor megláttam a könyv csodaszép borítóját akkor rögtön beleszerettem. Zafón a szerzői jegyzetében megemlíti, hogy bármelyik korosztály számára élvezhető a regény és ez valóban így is van. Már az első oldalaktól kezdve beszippantott a történet és annyira olvastatta magát, hogy le se akartam tenni. Nagyon izgalmas, rejtélyes, titkokkal teli és egy kicsit félelmetes is. A befejezés szerintem elég meglepőre sikerült, egyáltalán nem erre számítottam, de teljesen elégedett vagyok vele.
A szereplők mind nagyon szimpatikusak voltak, de akit a legközelebb éreztem magamhoz az Max volt. Annyira eggyé tudtam válni vele olvasás közben, hogy szinte én is újra egy kíváncsi gyereknek éreztem magam. A címben is szereplő Köd hercege egy nagyon érdekes karakter volt, de szerintem egy kicsit keveset tudtunk meg róla.
Biztos vagyok benne, hogy el fogom olvasni a trilógia további részeit is, amint megjelennek. Ezen kívül szeretnék még mást is olvasni majd Zafóntól, mert igazán megtetszett a stílusa. :)

1 hozzászólás
>!
Kkatja P
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Borzongatóan jó ifjúsági paravonat volt ez a történet, de bennem minden Kinget idézte fel (varázsló, bohóc, macska, tengerpart, vidampark), ha nem tudom, hogy ki írta, elhittem volna hogy egy korai King zsengét tartok a kezeim között. Mindegy, tetszett, fogok még Zafóntól olvasni. :)

1 hozzászólás
>!
Pistacchio
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Tényleg letehetetlen, bár igyekeztem elhúzni, hogy minél tovább tartson, így is három nap alatt elolvastam. Nagyon izgalmas, félelmetes is. A fordítás is nagyszerű lett.
Emellett lehet érezni a történeten a szerző tipikus stílusát, hiába az első könyve. Azt vettem észre, hogy több visszatérő elemet is használ a könyveiben, így ebben is. Mindenképp érdemes beszerezni, elolvasni!

8 hozzászólás
>!
Junes P
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Bár Zafon zseniális, ezen a művén érződik, hogy bizony az első volt. Vannak még benne bizonytalanságok, elvarratlan szálak, kiforratlanság hiánya, felvetések, melyekre nem kapunk választ, csak mintha megfeledkezne az adott dologról. Például mi történt a macskával? Hova tűnt? Miért nem kereste egyetlen családtag sem a vihar elültével? (OK, mindenki utálta és félt tőle, de akkor is…)
Mi van a szobrokkal? Hogy kerültek oda a kertbe? És mi lesz azokkal az emberekkel, akik beadják a derekukat a Mágusnak? Lehet, ezekre a kérdésekre választ kapunk majd a következő kötetekből, mindenesetre meglehetősen hiányosnak, szellősnek éreztem a vonalvezetést.
A frászt viszont már ezzel a szösszenettel is rám tudta hozni. Az biztos, hogy másképp viszonyulok ezentúl a tejködhöz, valamint a macskámnak is sűrűbben nézek a szemébe.
A világítótornyok kimondottan jó alapot szolgáltatnak egy kísértethistóriához, és évtizedes rejtélyek hurcolásához. A falu szélén álló, elszigetelt ház csak úgy vonzza a sötét lelkeket, nem beszélve a titkos kis öblökről, melyek sziklái halálról suttognak az eltévedt utazó fülébe (kell a csudának szirén…).
A könyv borítójának tervezőjét külön dicséret illeti: a külcsín miatt vettem meg fizikai formátumban a művet, s nem az elektronikus könyveim tárházának egy darabjaként.
Valóban sikerült egy minden korosztály számára élvezhető művet alkotnia, bár kétségtelenül az Elveszett könyvek temetője sorozat eddigi munkásságának a csúcsa.

>!
Valcsa P
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Sajnos, nem győzött meg maradéktalanul. :(
Az eleje nagyon érdektelen és lapos volt, untam. Kb. a felétől kezdett felpörögni, ami egy 230 oldalas könyvnél nem a legjobb arány spoiler. Onnantól már nagyon kezdett érdekelni, volt egy kis creepy hangulata is, az őrült vigyorgó bohóc-jelenés miatt. spoiler Nekem kicsit a Stranger Things és a King-féle AZ keveréke volt ez a történet. Csak valami mégis nagyon hiányzott belőle mindvégig, nem tudott igazán magával sodorni. :(
Az mindenesetre jó dolog, hogy hiába „trilógia”, de ez a kötet egy kerek, lezárt történet, így nem kell tűkön ülve várni a ki tudja mikor érkező „folytatást”. Azokban már elvileg teljesen más lesz a történet is (a könyv végén található rövid ismertetők alapján…), igaz, ettől még inkább tartok, hogy vajon azok milyenek lesznek, mennyire fognak lekötni. :/ Egyelőre még azt sem látom, hol van a kapcsolódási pont a sorozat köteteiben…
Egész jó volt, és nem mondom, hogy megbántam a megvásárlását, pláne az elolvasását, de nagyon felemásak az érzéseim, nem tudom, mikor fogom újra levenni a polcról.

>!
Fermin
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Nem volt rossz. Zafónnak nagyon mennek a sötét misztikus történetek. Egy problémám volt csupán vele. Az ifjúságnak íródott, így a nyelvezete és a cselekménye is könnyedebbre lett véve. Tizenéves koromban oda meg vissza lettem volna érte, de így is csak ajánlani tudom.

>!
steinerszofi P
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Ezt most annyira jól esett elolvasnom. :) Minden volt benne, amit egy ifjúsági regénytől várok, szerethető karakterek, egy évtizedeken átívelő rejtély, meglepő csavar a végén. Nagyon izgalmas volt a történet, alig vártam, hogy egyre több dologra fény derüljön. spoiler
Nagyon ajánlom mindenkinek ezt a könyvet, mert tényleg kortól függetlenül elvarázsol szerintem. :)

5 hozzászólás
>!
szofisztikáltmacska
Carlos Ruiz Zafón: A Köd Hercege

Ifjúsági regény ugyan, de ahogy Zafón is mondja a bevezetőben, ez egy olyan könyv, amit minden korosztály tud élvezni és értékelni. Az is érződik rajta, hogy első regény, tehát nem tökéletes, nem patikamérlegen kiszámított, és nem is teljesen átgondolt minden pontja, de első könyvhöz képest remek és már ebben is ott van az a bizonyos stílus, amit szerintem csak Zafón képes előállítani. Van ebben a történetben minden, ami megragadja a képzeletet: órák, könyvek, macska, bohóc (brrr…), világítótorony, elsüllyedt hajóroncs, horror-szekrény, elhagyott szoborpark, temető, filmvetítő…
A Köd Hercege nagyon könnyen olvasható, rövidke történet, ami egyszerre varázslatos, rémisztő és magával ragadó is. Ha szerettétek Zafón eddigi regényeit, akkor ezt is érdemes elolvasni, mert minden benne van, ami miatt Zafón annyira szerethető. Ne keressétek benne A szél árnyékának komplexitását és átgondoltságát, annál sokkal könnyedebb, de ugyanolyan letehetetlen. És valóban nem csak a gyerekek fogják élvezni, ezt garantálom.

Bővebben: https://szofisztikaltmacska.blog.hu/2020/03/16/carlos_r…


Népszerű idézetek

>!
Suba_Csaba P

A szerencse megfordulni látszott, de ez alkalommal ő nem dobhatott a kockákkal.

92. oldal

>!
Pistacchio

– Egy szót se! – fenyegette Alicia – Nem azért jöttem a világra, hogy főzzek.

138. oldal

>!
Praetorianus P

A rossz emlékek akkor is veled vannak, ha nem viszed magaddal őket.

44. oldal (Európa, 2020)

1 hozzászólás
>!
steinerszofi P

– Hé – suttogta Max Rolandnak – Ő a nővérem, nem egy sütemény. Érthető?

71. oldal

>!
Nori_Cs

Minél idősebb vagy, annál több dolgot értesz. Most például már tudom, hogy az ember élete három szakaszból áll. Az elsőben még nem gondolunk arra, hogy megöregszünk, hogy az idő telik, sem arra, hogy születésünk napjától kezdve a halál felé haladunk. Ezután jön a második életszakasz: az ember már nem gyerek, éppen ezért tisztában van saját élete törékenységével, ez eleinte kissé nyugtalanítja, majd a nyugtalanság nőttön – nő, egy kétségekkel és szorongással teli tengerré duzzad, ami aztán életünk végéig elkísér. Végül az ember utolsó életszakasza is elérkezik: ekkor már elfogadja a valóságot, beletörődik és türelmesen várakozik. Életem során számos olyan embert megismertem, aki beleragadt valamelyik életszakaszba, és képtelen volt túllépni rajta. És ez szörnyű dolog.

109. oldal

>!
Praetorianus P

Az univerzum egyik nagy ellentmondása: csak akkor döbbenünk rá az igazságra, amikor már túl késő.

110. oldal (Európa, 2020)

>!
Praetorianus P

Az élet egy olyan út, amin nem lehet visszafordulni.

110. oldal (Európa, 2020)

>!
Praetorianus P

Az idő nem létezik, ezért nem is szabad vesztegetni.

120. oldal (Európa, 2020)

>!
Pistacchio

(…) a gyermekkor egyes emlékei úgy rögzülnek az agyunkban, akár a fénykép az albumban: olyan jelenetek, amelyekhez akármennyi idő teljen is el, mindig vissza-visszatérünk, amelyekre mindig emlékszünk.

15. oldal

>!
Praetorianus P

Minél idősebb vagy, annál több dolgot értesz.

109. oldal (Európa, 2020)


Hasonló könyvek címkék alapján

Christine Lynn Herman: Az elemésztő homály
Raymond E. Feist: Az érzőszívű mágus
Stephen King: A Setét Torony – A harcos
Neil Gaiman: Coraline
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Darren Shan: A vámpír inasa
Libba Bray: The Diviners – A Látók
Madeleine Roux: Sanctum – A rejtélyes társulat
Barry Lyga: Gyilkosokra vadászom
Jordie Bellaire – Dan Mora – Raúl Anguló: Buffy, a vámpírok réme 1. – A gimi maga a pokol