Diana, ​a magányos vadász 13 csillagozás

Carlos Fuentes: Diana, a magányos vadász

Milyen ​őrült szenvedélyek, milyen lázas eszmék mozgatják az embert és ragadják el a halála felé? Ezt a kérdést teszi fel Carlos Fuentes, amikor Diana Soren, vagyis az isteni Jean Seberg színésznő életéről és haláláról töpreng: a különös sorsú amerikai színésznőről, aki éppolyan magányos volt, amilyen szép és éppolyan erős, amilyen elpusztítható; aki a személyében és a kor egyik kiemelkedő mexikói írójával megélt izzón erotikus kapcsolatában egy egész nemzedék ideálját testesítette meg egy törékeny történelmi pillanatban, amikor a hatvanas évek illúziói még nem hunytak ki teljesen. A Diana, a magányos vadászban egy olyan, szexualitásában is kivételes nő arcképét látjuk, aki a saját bőrén tapasztalja meg annak a kornak a kétértelműségét, amelynek végül az áldozatául esik, egyszersmind megismerjük a vietnami háború nyugtalanító tanulságai nyomán s a hatvannyolcas diáklázadások elfojtása után kibontakozó Mexikó zűrzavaros világának a képét is. Carlos Fuentes korunk egyik… (tovább)

Eredeti cím: Diana o la cazadora solitaria

Eredeti megjelenés éve: 1995

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2005
290 oldal · ISBN: 9637253742 · Fordította: Szőnyi Ferenc

Most olvassa 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

serengeti P>!
Carlos Fuentes: Diana, a magányos vadász

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 4
Stílus (írói): 4
Ötlet (eredetiség): 3
Tartalom (mondanivaló): 2
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 1
Érzelmek (ábrázolása): 1,5
Izgalom: 2

Miről is szól ez a kötet? Nekem úgy tűnik, Carlos Fuentesből e könyv írása közben kizárólag az elhagyott férfi sértettsége szól. Szól?… Inkább üvölt, ordít és toporzékol dühében. Össze-vissza hadovál, szerelemről szó sincs, csak szexről, piálásról és őszibarackízű hüvelykrémről. Mindezt néhol még nyakon önti egy kis politikával, teljesen oda nem illő módon. Fuentes ezzel a könyvével mutatkozott be nálam, de egyben rögtön le is írta magát. Sértett, önhitt, féltékeny kisfiú.

Fapicula>!
Carlos Fuentes: Diana, a magányos vadász

A történet jó lett volna, ha nem kavarja bele az író ennyire a politikát. Nagy jelentőséget tulajdonít neki, többet, mint amit a történet feltételez.
A stílusa nem tetszett, néhol okoskodó, néhol vulgáris.
Egy rövid viszony története, amelyből szerintem többet is ki lehetett volna hozni.


Népszerű idézetek

serengeti P>!

Az apa, ez a szálfatermetű, faragatlan indián, zárt ajtókra talált a felesége és a lánya otthonában, s egy napon örökre eltűnt a vaskos köd borította, csípős szagú hegyeink között.

serengeti P>!

Martha's Vineyard viszont mind a négy égtáj felé egyaránt nyitott hely, amelyet az év három hónapjában perzselő napsütés éget, az év többi részében pedig annak a nagy fehér bálnának a jeges horkantásai paskolják, ami az északi Atlanti-óceán.

serengeti P>!

A kölyök összeszorította a száját, és félig meghagyta a Coca-Colát.

serengeti P>!

Diana elment. Elment, amikor az esős évszak beköszöntött Mexikóban, és a levegő egyetlen napig megint üveggé és arannyá változott.

serengeti P>!

Luisa Guzmán kivételesen szép nő volt, még mindig. Fekete haj keretezte arcának halvány, derengő, kipirult bőre nemhogy elhomályosult volna, csak még tündöklőbben ragyogott ferde, csaknem keleties, nagy, fekete szemének a fénysugarában, amely kiugró, remegő, ázsiai járomcsontjának a kettős kontinensén nyugodott.

serengeti P>!

A hetvenes évek végén egy este összetalálkoztam vele egy párizsi étteremben. Egyenesen rám mosolygott, de nem ismert fel.

serengeti P>!

Mexikó, a magas tarifák és a külső versenytől védett vállalkozások országa!

serengeti P>!

Évekig éltem Párizsban, Londonban és Velencében, a hivatásom új szövetségesét keresve.


Hasonló könyvek címkék alapján

José López Portillo: A tollas kígyó
Iny Lorentz: A fehér csillag
Carlos Antonio Aguirre Rojas: Engedelmeskedve parancsolni
Richard Wright: Feketék és Fehérek
Karl May: A Gran Cacho kincse
Alexandre Dumas – Adolf Mützelburg: A milliomos menyasszony
B. Traven: A taliga
B. Traven: Híd a dzsungelben
David Garnett: Pokahontasz avagy Virginia gyöngye
Diana Gabaldon: A lángoló kereszt 1-2.