Don ​Juan tanításai 38 csillagozás

Carlos Castaneda: Don Juan tanításai Carlos Castaneda: Don Juan tanításai Carlos Castaneda: Don Juan tanításai

A ​cimben szereplő don Juan ugyan nem azonos a hires nőhóditóval, tanitásai azonban Castaneda jóvoltából már csaknem három évtizede hóditanak szerte a világon. Csak a Penguin Kiadó több mint hússzor jelentette meg!
Carlos Castaneda néprajz szakos hallgatóként gyógyitó és különleges hatású növényekkel kapcsolatos indián hiedelmeket gyűjtött Amerika délnyugati vidékein, amikor 1960-ban találkozott don Juannal, a Mexikóból származott jaki indián varázslóval, akit a benszülöttek félelemmel vegyes tisztelettel öveztek. Öt évre tanitványául szegődött, s ez alatt az idő alatt don Juan misztikus tudása elvezette őt – hallucinációt okozó növénykeverékek elfogyasztását követően – a gyönyörnek és a félelemnek a nyugati civilizáció fogalmi rendszerével megközelithetetlen dimenzióihoz. Tudata határait kitágitó szerek (a peyote, a datura és különböző gombák) hatását követően Castaneda nemcsak szellemekkel és sámánokkal találkozott, hanem varjúvá változva átélte a halált is, és három izben… (tovább)

Eredeti mű: Carlos Castaneda: The Teachings of Don Juan

Eredeti megjelenés éve: 1968

>!
Édesvíz, Budapest, 2014
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635291830
>!
Édesvíz, Budapest, 2014
272 oldal · ISBN: 9789635291656
>!
Édesvíz, Budapest, 2003
270 oldal · ISBN: 9635287119 · Fordította: Zala Györgyi

2 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

indián


Kedvencelte 9

Most olvassa 6

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Carlos Castaneda: Don Juan tanításai

Hát ez bizony csak egy élvezetes drog-napló, meg némi állatkínzás. Castaneda élményei mozzanatról mozzanatra, ahogy az öreg indian don Juan tanítgatja a fogyasztás szabályaira, s közben meséli a hozzá fűződő hiedelmeket, varázslatokat. Mescalito is megjelenik többször fény formájában a szerzőnek, azaz elfogadja őt, de egyértelmű – szól a tanítás – hogy csak egy világ van, az embereké. Pszichedelikus élmények részletes megörökítése olvasmányos stílusban – de hogy pl. a művészek ihletszerzésén kívül pontosan mire használható – azt legfeljebb valóban csak Mescalito tudja megmondani …

>!
metahari
Carlos Castaneda: Don Juan tanításai

igen, igen, ebből meg lehet tudni, hogyan lehet csajozni :)) meg gyököt vonni… ;)

>!
kharoon
Carlos Castaneda: Don Juan tanításai

Bevallom, egy picit másra számítottam, és ezért talán nem teljesen elfogulatlan az értékelésem. Felemás érzéseim vannak a tartalommal kapcsolatban.
Egyfelöl a könyv gyakorlatilag egy pszichedelikus élménybeszámoló, egy „drogkalauz”, amit a szerző megpróbált valami más köntösbe bújtatni. Semmi más nincs benne, mint a különböző tudatmódosító szerek hatásának E/1 elbeszélése. Ez önmagában nem is lenne baj, csak az ábrázolásmód öncélusága zavar. Szvsz egy indián „varázsló” még laikus szemmel is több kell(ene) legyen egy urambocsá' szimpla drogosnál, nemhogy egy néprajzkutató szemszögéből nézve. (számomra) Úgy fest a dolog, mintha Don Juan személye pusztán kitaláció, egyfajta szócső lenne, hogy a szerző előadja a világról drogmámorban alkotott elképzeléseit.
Másfelöl viszont tetszik a hozzáállás, amivel az egyes természetes szerekhez hozzányúlnak a természeti népek. kialakult egyfajta tisztelet, és szabályrendszer a használattal kapcsolatban, ami ellentétes a nyugati kultúra „mindent azonnal” hozzáállásával. Tisztában vannak a szerek értékeivel, de a veszélyekkel is, és felelősen, ésszel használják azokat.
Maga a könyv olvasmányos, és szórakoztató, a cselekmény néhol kicsit vontatott, és következetlen.

>!
kissakos I
Carlos Castaneda: Don Juan tanításai

A cím megtévesztő, ez nem egy amolyan „hohgyan szerezzek magamnak csajt” könyv. Sokkal inkább egy merész antropológiai írás, a dél amerikai indiánok szellemvilágáról és arról hogy milyen kommunikációs csatornákat (értds tudatmódosító szereket) használtak a kívánt hatás elérése érdekében. A „főszereplő ” pedig Don Juan, aki nem egy nőcsábász, hanem egy öreg indián sámán.

>!
Édesvíz, Budapest, 2003
270 oldal · ISBN: 9635287119 · Fordította: Zala Györgyi
1 hozzászólás
>!
Zakkant_Tudós
Carlos Castaneda: Don Juan tanításai

3 csillagot kap tőlem a könyv, remélem, Mescalito nem büntet meg érte, bár kötve hiszem, hogy gyakran molyolna.
Lehetett volna ez sokkal jobb, de ami nekem nagyon nem tetszett, az az állatkínzás volt, amikor összevarrták a gyíkok szemét meg száját a rituálékhoz. Illetve a vége igencsak unalmasra sikeredett. Plusz még pár kisebb hiba is akadt.
Ezeket leszámítva viszont igen érdekes mű.
Egy kérdés végig a fejemben motoszkált olvasás közben: ha az indiánok tudják a módját, miképp lehet különféle növényeket (szövetségeseket) segítségül hívni, aminek révén óriási, emberfeletti hatalomra lehet szert tenni, akkor vajon miért nem tudták visszaverni a fehér hódítókat?

>!
SignorFormica
Carlos Castaneda: Don Juan tanításai

A mágia megtestesülése, egy igazi brujo mély humanizmusa, és repülés a végtelenbe. Egy könyv az egzakt tapasztalás határain túlról.

>!
KGabi
Carlos Castaneda: Don Juan tanításai

Elképesztő, mi minden megtanulható egy olyan embertől, akit még nem nyelt el rohanó világunk. Mindenkinek ajánlom a könyvet, aki egy kicsit is nyitott a különös/különleges dolgok felé.

>!
Sulyok_Lili
Carlos Castaneda: Don Juan tanításai

Egyet kell értenem a már olvasott értékelésekkel, ez a könyv valóban inkább egy drogkalauz, mint mélyebb belelátás az indián kultúrába. A másik észrevételem az, hogy a Belülről Izzó Tűz című írással sok helyen ellentétben álló állítások és események vannak ugyan arról az időszakról, plussz ez lehet más miatt van, de a megnevezések, mint a „szövetséges” a BIT-ben valami egészen mást takar, és a „diablero” mint olyan talán nagual-néven jelenik meg a másik könyvben.


Népszerű idézetek

>!
Zakkant_Tudós

A tudáshoz vezető úton először a félelmet kell az embernek leküzdeni.

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: félelem · tudás
>!
PsyMinded

Soha nem haragszom senkire. Nincs emberi lény, aki olyan fontos dolgot tehetne, amiért én mérges lennék. Csak akkor tudsz emberekre haragudni, ha cselekedeteiket fontosnak tartod.

75. oldal

>!
PsyMinded

Keresd és vedd észre a csodákat magad körül. Kifáradsz, ha csak magadra figyelsz, és ez a kimerültség minden mással szemben süketté és vakká tesz.

54. oldal

>!
Amarysa

Minden út egyforma: sehova sem vezet. Az ösvények a bozótba vezetnek, vagy azon keresztül haladnak. Saját életemben hosszú-hosszú utakat tettem meg, mégsem vagyok sehol. De jótevőm kérdése megvilágosodott. Van ennek az útnak szíve? Ha igen, akkor az út jó, de ha nem, akkor haszontalan. Egyik sem vezet sehová, de míg az egyik szívvel rendelkezik, a másik nem. Az egyiken az ember örömmel utazik, és amíg az utat követi, eggyé olvad vele. Ha a másikat választja, elátkozza az életét. Az egyik út erőssé tesz, a másik legyöngít.

141. oldal

>!
Zakkant_Tudós

A különböző népek számára a világ eltérő formában jelenik meg. Maguk a metafizikai előfeltételezések különböznek: a tér nem igazodik az euklideszi geometriához, az idő nem alkot töretlen, egyirányú folyamot, az oksági viszony nem felel meg az arisztotelészi logikának, az embert nem különböztetik meg az emberen túlitól, vagy az életet a haláltól, mint ahogy a mi világunkban teszik.

9. oldal

>!
Zakkant_Tudós

Egy szövetséges olyan hatalom, ami képes arra, hogy egy embert a saját korlátain felülemeljen.

51. oldal

>!
Zakkant_Tudós

    Miután megállapítottuk, hogy a “tudással rendelkező ember” az első szerkezeti egység, lehetségessé vált számomra, hogy a következő hét koncepciót, mint megfelelő alkotórészeket, felsoroljam: 1. tudással rendelkező emberré válni tanulás kérdése; 2. a tudással rendelkező embernek tántoríthatatlan a szándéka; 3. a tudással rendelkező embernek világos az elméje; 4. tudással rendelkező emberré válni kemény munka; 5. a tudással rendelkező ember harcos; 6. tudással rendelkező emberré válni megszakítatlan folyamatot jelent; 7. a tudással rendelkező embernek szövetségese van.

178. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tudás
>!
PsyMinded

Ezen a világon semmit nem kapunk ajándékba, és ha valamit meg akarunk tanulni, annak megvan a maga fáradtságos útja.

34. oldal

>!
Zakkant_Tudós

Én soha nem haragszom senkire. (…) Csak akkor tudsz emberekre haragudni, ha cselekedeteiket fontosnak tartod. Én már nem érzek így többé.

68. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Aldous Huxley: Az észlelés kapui
Aldous Huxley: Az érzékelés kapui
James Bowen: Bob, az utcamacska
Irvine Welsh: Skagboys
Don Winslow: Drogháború
Jo Nesbø: Kísértet
Christiane F.: A végállomás gyermekei
Géczi János: A Bunkerrajzoló
James Frey: Millió apró darabban