Napóleon 15 csillagozás

Carlo Marcello – Guido Buzzelli – Milo Manara: Napóleon

Lábbal tiporta a forradalom vívmányait! Más népeket leigázott! Saját népét végsőkig fárasztotta háborúival…
Zseniális hadvezér, aki a franciáknak polgári törvénykönyvet adott, aki a terjeszkedő osztrák és orosz birodalmat egy időre megállította…
Napóleon alakja máig a legellentétesebb indulatokat kelti. Ha a spanyolok elleni irtóháborút nézzük, ő a véres, vak hódító… ha a száműzött, öregedő uralkodót nézzük, ő a három győztesnek, az orosz, osztrák és angol birodalomnak áldozata. Ha pedig a francia népet nézzük, ő az, aki a későbbiekben minden vágy, függetlenségi eszme és nemzeti önérzet megtestesítője…
Az ő életét mutatja be ez a képregény, történelmi hitelességgel.

Tartalomjegyzék

>!
Interpress, Budapest, 1989
72 oldal · ISBN: 9633162483 · Fordította: Fáber András

Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

pável>!
Carlo Marcello – Guido Buzzelli – Milo Manara: Napóleon

Diadal és pusztítás hullámvasútja, remek rajzokban, szikár adatokkal.
Vaskos monográfiáknak is kihívás összefoglalni ezt a pár évtizedet, képregénytől mást várunk: már-már érzéki élményt a forradalmaiba belefáradt Párizs zsivajával, a csaták lőpor- és vérszagával, a bécsi kongresszus forgatagának és az szüntelen árulások* fojtogató levegőtlenségével, az uralkodók vásári kofákat megszégyenítő alkudozásával a térkép felett. És a büntetés, mely a történelemben alig pár diktátornak járt ki – hogy még adatott neki pár békés év**. (Mondjuk az már szinte posztumusz kegyeletsértés – persze erről nem tehetnek a grafikusok, és esküszöm, nem belelátom, hiszen mi közös lenne bennük –, a Szent Ilonán merengő ex-zsarnok arcéléből a bukott Demszky rajzolódik ki…)

* Ajánlott olvasmányok: https://moly.hu/konyvek/hahner-peter-allamferfiak
** https://moly.hu/konyvek/betsy-balcombe-a-csaszar-kis-baratneja

Keikorca P>!
Carlo Marcello – Guido Buzzelli – Milo Manara: Napóleon

Nagyon élvezetes volt. Szerintem ez életem első képregénye (ami nem manga), így nem nagyon volt összehasonlítási alapom, de mindenképpen igényes kiadványnak tartom. Minden lényeges dolog benne van és igazán kifejezőek és szépek a rajzok is. (Csak a tollforgók színeinek egységesítése nem sikerüt Napóleon kalapján.)
Nem is értem miért nem lapozgattam már korábban.

Havasi_Máté I>!
Carlo Marcello – Guido Buzzelli – Milo Manara: Napóleon

Egyetértek az előttem szólókkal. Nem tudom, kinek volt az ötlete, hogy szűk nyolcvan oldalba férjen bele egy ilyen élettörténet, meg hogy a rajzolók mit mondtak erre, de minimum a duplája kellett volna. Így tényleg inkább egy sietős, bár egészen szép ívet kiadó sztori lett belőle, ahol sokszor képenként váltanak helyszínt, hogy minden fontos beleférjen… Napóleonnal kapcsolatos tudásomnak ez a képregény képezi az alapját. :-) Ott van a többi klasszikus kötet mellett a polcomon, és nem válnék meg tőle, mert nagyon szép emlékeket idéz, és mert néha még elő fogom venni.
Jó hír, hogy most jelent meg magyarul a Történelmet írtak-sorozatban egy háromrészes Napóleon-képregény első kötete, mely ennél azért ráérősebb. Írtam is róla egy összefoglalót, szóval akit érdekel, keressen rá.

Acanthinula>!
Carlo Marcello – Guido Buzzelli – Milo Manara: Napóleon

Nagyon rég volt, hogy képregényt olvastam, de nekem az rémlik, hogy a képregényekben a történetet a szereplők párbeszédei és gondolatai viszik előre. Ebben a könyvben sajnos párbeszédek nem igazán vannak (nincsenek), csak a száraz történelmi tények ledarálva az igencsak szűkre szabott fizikai keretek között. Mélyebb ok-okozati összefüggések bemutatására (mi vezetett a Napóleon császárságához és miért bukott el) esély sincs. A száraz törikönyv anyagát viszont csodás rajzok illusztrálják, ami mindenképp nagy előnye a kiadványnak.

Geomarcsi>!
Carlo Marcello – Guido Buzzelli – Milo Manara: Napóleon

Gyerekkoromban olvastam ezt a képregényt utoljára. Most ismét elővettem. Nagyon tetszett, ahogy Napóleon életútját röviden összefoglalja.


Hasonló könyvek címkék alapján

Yuval Noah Harari – David Vandermeulen – Daniel Casanave: Sapiens: Rajzolt történelem – Az emberiség születése
Larry Gonick: Képregényes világtörténet 1.
Bernard Deyries – Dennys Lemery – Michael Sadler: Rajzos zenetörténet az őskortól napjainkig
Geronimo Stilton: Amerika felfedezése
André Bérélowitch – François Lambert: A világ felfedezése rajzos regényekben II.
Marta Breen – Jenny Jordahl: Nagyszerű nők
Mino Milani – Pierre Castex: A világ felfedezése rajzos regényekben
Ligeti Róbert: A második honalapító
Larry Gonick: A modern világ képregényes története 2. – A Bastille ostromától az iraki háborúig
Larry Gonick – Mark Wheelis: Képregén