Carla Poesio (szerk.) · Rét Viktória (szerk.) · Szalai Lilla (szerk.)

Négy ​égtáj népmeséi 11 csillagozás

Carla Poesio – Rét Viktória – Szalai Lilla (szerk.): Négy égtáj népmeséi

Népek meséi, mítoszok, sokszínű világunk kulturális kincsei.

Világ körüli mesés barangolásunk során egymástól távol eső és nagyon különböző kultúrákat ejtünk útba Nicaraguától Skócián keresztül az eszkimók földjéig. A színes egyedi vonások mellett felfedezhetjük az örök emberi értékeket is: olvashatunk az igazság győzelméről, arról, hogy a jótett elnyeri jutalmát, és a ravaszság győzedelmeskedik az erő felett.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Népek meséi

>!
Kossuth, Budapest, 2011
124 oldal · ISBN: 9789630965477 · Fordította: Érdi-Krausz Erika · Illusztrálta: Germano Ovani

Enciklopédia 4


Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Kek P
Carla Poesio – Rét Viktória – Szalai Lilla (szerk.): Négy égtáj népmeséi

6 egzotikus mese – a 4 égtáj valahogy nekem elsikkadt, nyilván az eszkimó esett ki leginkább, mert nem a hó benne a lényeg, elégedetlen bárhol lehet az ember. Nekem valahogy túl egzotikus, trópusi, forró nyári ez a kötet alapvetően. A kedvencem a Piros cipellő, noha ez elég didaktikus, tanító kis mesécske – nehéz elhinni róla, hogy skót népmese. főhőse egy lusta cukrászlegényke, aki a munkára sarkalló cipőktől egész megjavul. Mint ahogy megjavul az elégedetlen eszkimó fiúcska is és a szorgalmas, áldozatkész legkisebb leányka 6 gonosz nővére is. A jó elnyeri jutalmát, a rosszak pórul járnak. A mesék rövidek, egy szálon futó egyszerűségek. Szóval, inkább kisebbeknek valók. Semmi komolyabb próbatétel, furfang, vagy rejtély. A szép és jó hírnökei. Mint ahogy a ajzok is. Meg kell mondjam: szöveg és kép jól kiegészítik egymást, különösen tetszett a esőcsináló csodaparipa és a fürgén táncoló cukrászfi cipőlejtését megörökítő szaggatott vonal, szinte nyomába lépve pörögtem-forogtam magam is. A könyv egészét nézve: egységes koncepció, egységes stílus – nehéz elhinni, hogy ezek népmesék.

>!
AeS P
Carla Poesio – Rét Viktória – Szalai Lilla (szerk.): Négy égtáj népmeséi

Ez egy nagyon kedves válogatás, a korábbi kötetekhez képest kifejezetten hosszú mesékkel – bár általában az illusztrációk foglalják el az oldal nagyobb részét. A skót mese, a piros cipőkről, ismerős volt nekem már máshonnan is, de valahol, gondolom, ez a népmesék lényege. Mindenesetre néha jól jönne egy ilyen cipő nekem is…

>!
Eule P
Carla Poesio – Rét Viktória – Szalai Lilla (szerk.): Négy égtáj népmeséi

Hat mese van összeválogatva Ázsia, Amerika és Európa népeitől. A mesék többségében a főhősök a kiállt próbák alatt jellemfejlődésen mennek keresztül (vagy külső segítséggel házastársat és királyságot szereznek). Legjobban talán A csodafa polinéz mese tetszett közülük a főhős állhatatossága miatt. Azonban ennél a kötetnél is az volt a benyomásom, hogy a meséket erősen átszerkesztették, hogy „fogyaszthatóbb”, „kellemesebb” legyen a kötet.

>!
zamil
Carla Poesio – Rét Viktória – Szalai Lilla (szerk.): Négy égtáj népmeséi

Ez tényleg egy jó válogatás.
Igazán egzotikus meséket tartalmaz, és mind szép, olyan aminek van tanulsága.
Jó volt más népek mesevilágát megismerni.
Ajánlom a mesék kedvelőinek.

>!
RandomSky
Carla Poesio – Rét Viktória – Szalai Lilla (szerk.): Négy égtáj népmeséi

Jellegéből adódóan a sorozat legszínesebbike, és talán itt zavart a legjobban a rövidsége. Szép és jó, és ha tetszett, ezután jöhetnek Benedek Elek különféle színű mesekönyvei, meg sok-sok további népmesés kötet.
Bővebben: http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2012-03…

>!
Jeffi SP
Carla Poesio – Rét Viktória – Szalai Lilla (szerk.): Négy égtáj népmeséi

Itt éreztem azt, hogy rövid ez a százx oldal. Sok mese volt, de még olvastam volna tovább. Nagyon jól sikerült összeválogatniuk a meséket, mert úgy nagyjából az egész világot körbejárták vele. Volt itt is ismerős, talán kettő, de a többi nekem teljesen ismeretlen volt :)


Népszerű idézetek

>!
Kek P

Vajon milyen lehet az Eső Urának paripáján lovagolni?

83. oldal, Az eső ura

Kapcsolódó szócikkek: eső ·
1 hozzászólás
>!
Kek P

Nem szeretnék sietni, szeretnék örülni az időnek úgy, ahogy jár, s mindennek, amit magával hoz.

76. oldal, Az elégedetlen

Kapcsolódó szócikkek: idő
>!
Kek P

A kerek hold, mint egy nagy pogácsa csillogott az égen.

68. oldal, Az elégedetlen

>!
Kek P

– Már csak a harmadik próba van hátra – mondta a király –, s ez alkalommal is hat ellenfelet kell legyőznöd.
– Mi lesz a feladat? – kérdezte Mussadal.
– Mind a hét versenyzőnek adok egy levelet, amelyet el kell vinnetek a szomszédos ország királyának. Az lesz a győztes, aki leggyorsabban eljut az ország fővárosába, odaadja a levelet a barátomnak, a királynak, s vissza is jön a válasszal.

[…]
A fiú nagyon aggódott, de épp hogy csak leült az útpadkára, a manó már vissza is ért. A király levelét tartotta a kezében, s boldogan integetett vele.
– Kicsit késlekedtem, mert a királyunk uralkodó barátja elég lassan olvas meg ír – mondta. – Viszont láttam, hogy a többi hat versenyző még meg sem érkezett a királyságba.

112-116. oldal, A három nagyevő manó

Kapcsolódó szócikkek: levél
>!
Kek P

Nialong pedig, mikor észrevette, hogy a halacska nincs többé, majd elájult a fájdalomtól. Most aztán a nővéreinek még több gondja lett vele, mint eddig volt, mert bizony a szegény lány olyan mély álomba zuhant, hogy fel sem lehetett ébreszteni.

34. oldal, A csodafa

>!
Kek P

Időről időre Mussadal arra az útra, amelyik az ő birodalmát a Taruapai királysággal összeköti, egy-egy birkanyájat, ménesnyi tevét meg bivalycsordát küldött, s ott szabadon engedte őket. Az állatoknak hamar nyomuk veszett. Sokan kérdezgették, hogy mi történhetett velük, de mindenki a vállát vonogatta.
Csak Mussadal tudta az igazat, de ő nem szólt egy szót sem, mert örökké hálás volt a barátainak, a három nagyevő manónak.

124. oldal, A három nagyevő manó

>!
Kek P

A déli tengerek egyik kis szigetén élt egyszer hét nővér. A szüleik már meghaltak, a legidősebb leány volt a családfő, ő osztotta ki a különböző feladatokat a kisebb testvéreinek. A legkisebb testvér gyönyörű volt, s a többiek féltékenyek voltak rá, bár ezt maguknak sem vallották volna be.
Valójában az igazságnak épp az ellenkezőjét mondogatták: azt állították, hogy a húguk együgyű, semmirekellő teremtés.

27. oldal, A csodafa

>!
Kek P

– Ha meghallod a ló nyerítését, fogd a kulacsot s önts néhány csepp vizet a sörényére. De vigyázz! Néhány csepp is elég ahhoz, hogy hatalmas vihar törjön ki – mondta a lány.

83. oldal, Az eső ura

Kapcsolódó szócikkek: eső ·

Hasonló könyvek címkék alapján

Jakob Grimm – Wilhelm Grimm: Grimm legszebb meséi
Benedek Elek: Nagy mesekönyv 1.
T. Aszódi Éva (szerk.): Kisgyermekek nagy mesekönyve
Világszép Vaszilisza
Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi
Benedek Elek: A vitéz szabólegény
Kovács Ágnes (szerk.): Icinke-picinke
Benedek Elek: Többsincs királyfi
Jakob Grimm – Wilhelm Grimm: Holle anyó
Dömötör Tekla (szerk.): Az aranyláncon függő kastély