She ​Has Her Mother's Laugh 1 csillagozás

The Powers, Perversions, and Potential of Heredity
Carl Zimmer: She Has Her Mother's Laugh Carl Zimmer: She Has Her Mother's Laugh

Award-winning, ​celebrated New York Times columnist and science writer Carl Zimmer presents a profoundly original perspective on what we pass along from generation to generation. Charles Darwin played a crucial part in turning heredity into a scientific question, and yet he failed spectacularly to answer it. The birth of genetics in the early 1900s seemed to do precisely that. Gradually, people translated their old notions about heredity into a language of genes. As the technology for studying genes became cheaper, millions of people ordered genetic tests to link themselves to missing parents, to distant ancestors, to ethnic identities…

But, Zimmer writes, „Each of us carries an amalgam of fragments of DNA, stitched together from some of our many ancestors. Each piece has its own ancestry, traveling a different path back through human history. A particular fragment may sometimes be cause for worry, but most of our DNA influences who we are--our appearance, our height, our… (tovább)

>!
Dutton, 2018
672 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781101984598
>!
Picador, London, 2018
672 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781509818549

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Video
Carl Zimmer: She Has Her Mother's Laugh

Carl Zimmer: She Has Her Mother's Laugh The Powers, Perversions, and Potential of Heredity

A könyv rengeteg számomra újdonságnak számító dolgot mesélt el az öröklődésről. Most csak egy párat említek a legérdekesebbek közül, hogy később emlékezzek rá.

Az egyik nagyon érdekes jelenséget mozaiknak hívják. A lényege az, hogy a DNS másolása közben átlagosan 3 hiba történik, és ezeket a hibákat öröklik az adott sejt osztódásából létrejövő későbbi sejtek is. Így a testedet alkotó sejteknek különböző DNS-e van, ami néha betegségekhez, máskor akár gyógyuláshoz is vezethet. Az is érdekes, ahogy leírja, miképp terjednek ezek a sejtek, és hogyan befolyásolja ez a fenotípust (pl. a bőrödön egy foltban X fajta gén működik, egy másik foltban meg Y). Az egyes sejtek ezen felül azt is továbbörökítik, hogy mely gének vannak kikapcsolva.

Talán még érdekesebb a kimérák helyzete. Itt a testvéreknél a méhben az egyik fél őssejtjei átjutnak a másik szervezetébe, így abban két külön génkészlet fog dolgozni (és mégis működőképes marad!). Ugyanez előfordul anya-gyerek esetében is (mindkét irányban!), és évtizedek múlva is kimérák maradnak. És mindez nem csak valamilyen furcsa ritkaság: a gyerekek akár 42%-a is hordoz anyai sejteket. Sőt, a kiméra anyán keresztül akár a később született gyermekbe is átjuthatnak a korábban született testvér sejtjei. Ezek a sejtek nem csak valami kósza darabkák, amik megbújnak valahol: működnek, osztódnak, teljes mértékben részt vesznek a szervezet működésében. A kutatók még olyan esettel is találkoztak, amikor a gyermekből származó sejtek mentették meg az anyát, mikor az ő szervezete csődöt mondott. (Érdekesség: terhesség után az anyáknak nagyobb esélye van autoimmun betegségekre, és akiknél kialakult, több utódból származó sejtet találtak, mint a kontrollcsoportnál, jóllehet az ok-okozatiság nincs bizonyítva.) A béranyaság esetén ez különösen érdekes lehet, hiszen a legtöbb béranya vélhetően nem tudja, hogy a kihordott gyermek génjei a jövőben az ő testének működését is befolyásolni fogják, jóval a kihordás után is… (Külön érdekes történet annak a kiméra nőnek az esete, akinek a vére nem a saját DNS-éből készült, ezért egy vérből készült DNS teszt után közölték vele, hogy a gyerekeinek nem ő az anyjuk, és hosszú jogi bonyodalom kerekedett az ügyből…)

Aztán itt van a fertőző rák esete. Többnyire seben keresztül, de bizony képes lehet a rák átterjedni az egyik egyedről a másikra.

Érdekes könyv volt, na, csak a végére valahogy elfogyott a lendület. Lehet, hogy csak bennem, mindenesetre amilyen gyorsan tudtam haladni a könyv első felével, olyan lassan haladtam a végén… ennek ellenére nagyon is érdemes elolvasni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Adrian Tchaikovsky: Children of Time
Terry Pratchett – Stephen Baxter: The Long Earth
Richard Dawkins: The God Delusion
Richard Dawkins: The Greatest Show on Earth
Randolph M. Nesse – George C. Williams: Why We Get Sick
Richard Dawkins: A Devil's Chaplain
Adam Rutherford: Creation
Richard Dawkins: The Blind Watchmaker
Ragnar Redbeard: Might Is Right
Michael Swanwick: Bones of the Earth