Kapcsolat 69 csillagozás

Carl Sagan: Kapcsolat

A KAPCSOLAT minden idők legérdekesebb ismeretterjesztése a fizika, matematika és a csillagászat terén, s mindez regényes, olvasmányos formában. Sagan fantasztikus kalandra invitálja az olvasót – egy magasan fejlett civilizáció felfedezésére a határtalan világűrben. Egy nemzetközi kutatócsoport végigéli a fénysebesség és a relativitás fogalmát eltörlő utazást, hogy tanúi és résztvevői lehessenek az emberi történelem leglélegzetelállítóbb találkozásának…

Eredeti megjelenés éve: 1985

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Harmadik évezred

>!
Édesvíz, Budapest, 1993
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638290242 · Fordította: Simóné Avarosy Éva

Enciklopédia 8


Kedvencelte 16

Most olvassa 8

Várólistára tette 75

Kívánságlistára tette 51


Kiemelt értékelések

>!
Chivas
Carl Sagan: Kapcsolat

Nagyon jó kis olvasás kerekedett ebből, persze kellett hozzá az általam nagyon szeretett film is. :) Hátborzongató élmény volt, de most komolyan? Ki tud ilyesmit kitalálni? Honnan jöhetnek vajon az ilyen ötletek? Persze nem vagyok fizikus, csillagász sem, annak ellenére hogy az apukám az, nem tudom megítélni hogy megállja-e a helyét a valóságban mindaz, amit olvastam, de én elhittem. Elképzeltem, hogy mindez megtörténhet, és ez az ami szerintem fantasztikus. Ezért érdemes olvasni. :)

3 hozzászólás
>!
Aurore
Carl Sagan: Kapcsolat

Amikor Ellie „hangya lett”, meg amikor a rádiócsillagászatot „felfedezték”, de végkép mikor félbe lett vágva egy mondat és nem lett semmi értelme, belevágtam az eredeti, angol verzió olvasásába. Pláne hogy, mint kiderült, egy rakás fejezet hiányzik is a magyar fordításból. És milyen jól tettem! Ha egymás mellé párba állítjuk az idézeteket, világosan kiviláglik egy sor félrefordítás, vagy ha nem is az, akkor szomorú pandaként (ezt @Juci-tól tanultam, de egyébként © South Park) vesszük tudomásul: Carl ütős mondatai a mi nyelvünkön laposak lesznek, mint rutinos alkesz zsebében az üveg. Szinte csodálom a könyv molyos százalékait (2015.02.19.: 86%), mert a hiányzó mondatok-bekezdések-fejezetek nélkül (összesen kb. 100 oldal) ezt-azt nem is lehet érteni, az élvezeti értéket pedig hagyjuk is. Akkor hát az olvasók többségének valami mégis átjött! Tudomány ide, tudomány oda, mégis vannak hát csodák e világon.

Kellene végre egy tisztességes újrafordítás, a teljes szövegről. Az 1001 könyvben is benne van, megérdemelné.

Az értékelésem az angol verzióról: http://moly.hu/ertekelesek/1664973

>!
Édesvíz, Budapest, 1993
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638290242 · Fordította: Simóné Avarosy Éva
14 hozzászólás
>!
Jaina
Carl Sagan: Kapcsolat

Rengetegszer láttam a filmet, és nagyon szeretem…legalábbis az elejét. A könyvnek is az első része volt érdekesebb, viszont folyamatosan hiányérzetem volt. Aztán kiderült, hogy a magyar kiadásból hiányoznak egyes részek, ezt nagyon sajnálom. A fordítás sajnos szintén kritikán aluli volt, ha ezt tudom megkpróbálkozpm vele eredetiben :(

>!
kvzs P
Carl Sagan: Kapcsolat

Rendkívül érdekfeszítő és látókör-szélesítő könyv, amely rámutat arra, hogy mennyire kicsik vagyunk, és mennyire nem ismerjük a világot, amiben élünk.
Mindig csodálattal és érdeklődéssel figyelem a legújabb természettudományos kutatásokat (nem mintha olyan sokat értenék belőlük) és eredményeket, és lenyűgöz, ahogy egy-egy új tény megismerése mennyire át tudja írni a világról és a természeti törvényekről alkotott képünket, illetve az, amikor régóta ismert elméletekre sikerült bizonyítékot találni. A tudósoknak ezt a mániákus ismeretlen-megismerési vágyát mutatja be a könyv egy kis csavarral. Látszólag fantázia, de az ismereteink mai állása szerint akár valósággá is válhat Sagan álma. Mert az égboltnak csak parányi töredékét ismerjük, és matematikában illetve fizikában is egyre inkább látszik, hogy a kutatásoknak nagy része még előttünk áll.
A történetben érzékeltetett monumentalitás arra is rávilágít, hogy mennyire picik vagyunk fajilag és egyedileg is, és hogy a látszólag hatalmas problémáink mennyire aprók térben és időben is. Mindenkinek ajánlom a könyvet, akit érdekel a tudomány, és szokott azon is gondolkozni, hogy honnan jöttünk és mi célból vagyunk a világban.

>!
anesz P
Carl Sagan: Kapcsolat

Kisebb olvasási nehézségek ellenére az év egyik legnagyobb könyvélménye. Ott a helye az 1001-es listán!

http://olvasasfolyam.blogspot.hu/2017/08/kapcsolat.html

>!
Blissenobiarella
Carl Sagan: Kapcsolat

Meg kell valljam, egy picit csalódott vagyok, mert a könyvet egyáltalán nem élveztem annyira, amennyire vártam… Ha ismeretterjesztő könyvként fogjuk fel, nagyon érdekessé és élvezetessé teszi a regényforma, azonban regényként szerintem nagyon sok benne az ismeretterjesztés. Nekem nehézkes volt, helyenként túl bonyolult – pedig a laikus érdeklődők között nem tartom magam teljesen süketnek a témához.
Egy picit úgy voltam vele, mint a régi Carl Sagan dokumentumfilmekkel (azt hiszem a Kozmosz címet viselte a sorozat). Abban is hajlamosak voltak arra, hogy egy ismeretterjesztő sorozathoz képest túl komolyan vegyék magukat, és ezeken a részeken én mindig édesdeden elaludtam. Viszont megtalálható volt benne – ahogyan ebben a könyvben is – a fanyar, kissé ironikus humor, és egyes részek tényleg jól vannak megírva, de a többi sajnos számomra a teljes tudományos unalomba fulladt. Aztán úgy az ötödik fejezet környékén felderengett előttem Jodie Foster arca, és az eszembe ötlött, hogy „hé, én ezt a sztorit ismerem”. Ennyire voltam felkészült, fogalmam sem volt róla, hogy kamaszkorom egyik legjobb filmje ebből a könyvből készült. A kivétel erősíti a szabályt, de én ezúttal inkább a filmet ajánlom.

5 hozzászólás
>!
mariannkiss1980 P
Carl Sagan: Kapcsolat

A könyv utolsó pár oldaláért megbocsájtottam az összes többit. Az üzenet, a megfejtés körüli herce-hurca, a konferenciák, meg tudományos magyarázatok nagyon, de nagyon untattak. Persze tanulságosak voltak, és sokkal érthetőbbek, mint a gimis fizika meg matekórák, de nem véletlenül nem mentem tudományos területre :). Ez a rész egyszerűen nem érdekel. Viszont a gép bekapcsolása, az utazás és a visszatérés után történtek mindent felülírtak. Így már értem, hogy miért dicséri sok ember agyon ezt a könyvet, a borzalmas magyar fordítás ellenére.

>!
CoyoteStarrk
Carl Sagan: Kapcsolat

Habár a filmet előbb láttam, de nem okozott így sem csalódást. Kellemes sci-fi, mely feszegeti a hit és a tudomány kapcsolatát, amely talán nem is áll távol egymástól (?). Emellett szépen bemutatja a kormányok szerepét és fafejűségét a tudomány útján. Hihetetlen milyen idegesítőek tudnak lenni.

12 hozzászólás
>!
atella
Carl Sagan: Kapcsolat

A magyar kiadásból hiányzó fejezetek miatt járna egy csillag levonás, de ez a kiadó hibája, nem az íróé és a regényé. A trillió dollár pedig az amerikai skála miatt itt félrefordítás, „csak” billió dollárról van szó.

1 hozzászólás
>!
Batus
Carl Sagan: Kapcsolat

Érdekes, de többnyire nem élvezetes. Kicsit olyasmi csalódást érzek, mint amit legutóbb az Alapítványnál éreztem. Hogy végre valami érdekes és értékes, de élvezni képtelen vagyok, mert csapong, mert nem szépen van megírva (csak okosan), mert a tudományos része izgalmas, de a politikai rettentően száraz. És a „végállomással” sem voltam kibékülve.

https://youtu.be/bKlnQ5BDM08


Népszerű idézetek

>!
seabird P

Egész életében a világegyetemet tanulmányozta, és közben elkerülte a figyelmét az univerzum legvilágosabb üzenete: Az olyan parányi teremtményeknek, amilyenek mi vagyunk, a mérhetetlen teret csak a szeretet teszi elviselhetővé.

311. oldal, A művész kézjegye (Édesvíz, 1993)

2 hozzászólás
>!
Aurore

– Tudja, Ellie, számomra már csak egyetlen kérdés maradt: létezik-e értelmes élet a Központi Bizottságban?

Átprogramozás

4 hozzászólás
>!
Debut P

– Amikor háborút akar indítani, minden kormány szörnyetegnek festi az ellenfelet – szólalt meg Ellie. Nem akarják, hogy a másik oldalon levőkben is embereket lássunk. Ha az ellenség gondolkodik, érez, esetleg elbizonytalanodunk, hogy megöljük-e. Márpedig ölni kell. Szóval, inkább lássunk bennük szörnyeket.

>!
Blissenobiarella

Küzdenie kellett maga ellen, nehogy túlságosan támadóvá, netán mizantróppá váljék. Hoppá. Az embergyűlölő mindenkit gyűlöl, nemcsak a férfiakat. Arra, aki a nőket gyűlöli, szintén van külön szó: mizogin. Ahhoz azonban, hogy a férfigyűlöletre kifejezést alkossanak, a – hímnemű – lexikonszerkesztők nem vették maguknak a fáradságot. Fel sem tételezték, hogy szükség lehetne rá.

Második fejezet - Koherens fények

>!
Debut P

Néha maga is elképedt, hogy ebben a szerelemben miket képes mondani és tenni. Annyira csodálta a férfit, hogy Ken szerelme megnövelte az önbecsülését: saját magát is jobban szerette, mióta Ken szereti. És mivel a férfi szemmel láthatóan ugyanígy érzett iránta, kapcsolatuk végtelen szerelmen és kölcsönös tiszteleten alapult. Ellie legalábbis így fogalmazta meg magában. Bármennyi barátja vette is körül korábban, alapjában véve mindig magányos maradt. Most, Kennel ez a magányérzet tökéletesen megszűnt.

Minden gátlás nélkül mesélgetett a férfinek mindarról, amiről álmodozott, emlékfoszlányokról, gyerekkori megrázkódtatásairól, töprengéseiről. Ken meg rendkívül figyelmesen hallgatta. Órákon át faggatta a gyerekkoráról. Minden kérdését kertelés nélkül tette fel, néha szinte számonkérően, de mindig nagyon kedvesen. Ellie kezdte megérteni, hogy a szerelmesek gügyögnek egymásnak. A benne élő gyermek semmilyen más, a társadalom által elfogadhatónak ítélt módon nem tudott kitörni belőle.

1 hozzászólás
>!
Aurore

Ha az ember már férjhez ment hozzájuk, a férfiakból teljesen új, korábban nem is gyanított, szörnyű személyiség tör elő.

A felfoghatatlanok

2 hozzászólás
>!
Aurore

– Lássuk csak, jól látom-e a dolgot – mondta Ken Ellie gyakran használt kifejezésével, melyet ő is átvett. – Adva van egy lustálkodásra teremtett, nyugalmas szombat délután, és adva van egy emberpár, akik pucéran hevernek az ágyban, és az Encyclopaedia Britannica-t olvasgatják fel egymásnak, közben pedig azon vitatkoznak, hogy az Androméda galaxis „felfoghatatlanabb”-e vagy a Feltámadás. Hát ezek aztán tudják, mi a jó, vagy nem?

A felfoghatatlanok

5 hozzászólás
>!
Aurore

Kiválasztunk valakit, hogy elküldjük az olimpiára, közben sejtelmünk sincs róla, milyen vetélkedők lesznek egyáltalán. Azt sem értem, miért kellene feltétlenül tudósokat küldenünk. Ahelyett, hogy Mahatma Gandhit küldenénk. Vagy, ha már itt tartunk, Jézus Krisztust.

Érvek és ellenérvek

Kapcsolódó szócikkek: Gandhi · Jézus Krisztus
>!
Aurore

És ha elakadnak ezen a sosemvolt helyen, aztán lassan elfogy az oxigénjük? Elképzelhető, hogy a vegaiak ennyit vesződnek velünk, és pont arról feledkeznek meg, hogy nekünk lélegeznünk kell? Nem vették észre, hogyan ordítoznak a nácik?

Csupasz szingularitás

2 hozzászólás
>!
Debut P

A kétmillió délkeletázsiai pusztulásának emlékét egész bolygónkon nem őrzi semmi, csupán családtagjaik és barátaik szívében él. Amerikában általában a katonai hatalommal való politikai visszaélésnek tekintették ezt a háborút, pszichológiai értelemben valahogy úgy, ahogyan a német militaristák „hátbadöfésnek” tulajdonították első világháborús vereségüket. A vietnami háború olyan kelevény volt a nemzet lelkiismeretén, amelyet egyetlen amerikai elnöknek sem volt még bátorsága felnyitni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Bret Easton Ellis: Nullánál is kevesebb
Andy Weir: A marsi
Ernest Cline: Ready Player One
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd
Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
Philip K. Dick: Szárnyas fejvadász
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd / Slaughterhouse-Five
Michael Cunningham: Otthon a világ végén
Alice Walker: Bíborszín