Két ​írás az analitikus pszichológiáról 1 csillagozás

Carl Gustav Jung: Két írás az analitikus pszichológiáról

A ​Két írás az analitikus pszichológiáról alapvető fontosságú mű, melyet az egyik legjobb bevezető olvasmánynak tartanak Jung munkásságához, és egyaránt ajánlott jungiánus és nem jungiánus olvasóink számára. A jungi fogalomrendszer az orvosi praxison túlmenően a szellemi, lelki vizsgálódás széles körében jelenik meg; ez a lényegre törő, csillogó logikájú okfejtés a modern humán ismeretvilág alapművei közé sorolható.
Célja a tudattalan természetének és pszichológiájának nagy ívű feltérképezése, háttér-információk és bevezetés nyújtása a későbbi vizsgálódásokhoz. Történetileg Jung és Freud szoros együttműködésének végét jelzi, és kiolvasható belőle az a szándék, hogy Jung egységes keretbe foglalja Freud és Adler munkásságát. A kötet két esszét tartalmaz, melyek a jungi pszichológia leglényegesebb nézetein alapulnak.
A függelékben megtaláljuk az írások eredeti változatát is. Mindkettőt a szerző halála után fedezték fel, és nagy segítséget nyújthatnak a jungi gondolkodás… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Carl Gustav Jung összegyűjtött munkái Scolar

>!
Scolar, Budapest, 2016
314 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632446547 · Fordította: Nagy Péter, Sára Balázs, Ferentzi Eszter

Enciklopédia 3


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 9


Népszerű idézetek

DAZs>!

Aki fél, annak függőségre van szüksége, miként a gyengének támaszra.

194. oldal

Kapcsolódó szócikkek: függőség
DAZs>!

A neurotikus ember lelke gyermeki lélek, amely nehezen viseli el az olyan önkényes korlátozásokat, melyeknek értelmét nem látja be; igyekszik ugyan a morált elsajátítani, de ezúton meghasonlik önmagával: egyfelől el szeretné nyomni természetes törekvéseit, másfelől fel akar szabadulni, és ezt a küzdelmet hívjuk neurózisnak.

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: neurózis
DAZs>!

Minden egyes embernek gyökeres változásra, belső szakadásra, a meglevő feloldására és megújulásra van szüksége, nem pedig arra, hogy embertársaira kényszerítse ezt, a keresztény, felebaráti szeretet vagy a szociális felelősségérzés képmutató köntösében, vagy bármi mást hirdető szép szavakkal, amelyek tudattalan személyes hatalomvágyból fakadnak.

13. oldal

1 hozzászólás
DAZs>!

Közismert, hogy a „szerelem” tágítható fogalom, a mennytől a pokolig ér, mindent, jót és rosszat, magasztosat és alantasat egyesít magában

21. oldal

DAZs>!

Egy elmebeteg így szólt hozzám egy alkalommal: „Doktor úr, ma éjjel szublimáttal fertőtlenítettem az egész mennyboltot, és mégsem találtam meg az Istent”. Többé-kevésbé mindnyájunkkal ez történt.

73. oldal

1 hozzászólás
DAZs>!

Az emberiség nagy problémáit sohasem általános törvények, hanem mindig csak az egyes ember beállítottságának megújulása oldotta meg.

12. oldal

DAZs>!

[…] ritka az olyan testi betegség, amelynek lelki vetülete ne lenne, ha esetleg oka nem pszichikai is.

109. oldal

DAZs>!

A túl sok állati eltorzítja a kultúrembert, s túl sok kultúra beteg állatokat eredményez.

33. oldal

DAZs>!

[…] a terápia azonban akkor kezdődik igazán, amikor a páciens belátja, hogy nem apja vagy anyja állnak az útjában, hanem ő maga, vagyis személyiségének tudattalan része, amely a szülők szerepét folytatja.

62. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Verena Kast: Búcsú az áldozatszereptől
Marie-Louise von Franz: Női mesealakok
Marie-Louise von Franz: Az árnyék és a gonosz a mesében
A pszichológia nagykönyve
Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek
Ernest Jones: Sigmund Freud élete és munkássága
D. M. Thomas: A fehér hotel
Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő
Erich Fromm – Daisetz Teitaro Suzuki: Zen-buddhizmus és pszichoanalízis
Jean Shinoda Bolen: Bennünk élő istenek