Vannak örök, kimeríthetetlen témák, amelyek új megvilágításban új dimenziót nyernek. Ilyen az élet, a halál, a vallás, a kereszténység, a jó, a rossz, a szenvedés, a gyógyítás, a szexualitás, a szerelem, a házasság – hogy csak néhányat említsünk. S ha ezeket a témákat olyan ember fejti ki, mint C. G. Jung, a modern lélektan egyik nagy alakja, az analitikus pszichológia megalapítója, akkor biztosak lehetünk abban, hogy érdemes kézbe vennünk a könyvet, ismereteink gyarapodnak, érzelmeink letisztulnak, és sokkal több megértést tudunk tanúsítani problémákkal küszködő embertársaink iránt. Sorozatunk tíz kötetét azoknak ajánljuk, akik szeretik az aforizmákat, a mély bölcsességeket hordozó gondolatokat, s képesek arra is, hogy e gondolatokat életre keltsék a mindennapok forgatagában.
Gondolatok a látszatról és a létezésről 19 csillagozás

Egy apró szelet egy látszólag hatalmas munkásságból. Általában nem szeretem a terjengősséget, itt mégis azt kívántam, bár volna terjengősebb. Egy válogatás Jung különböző műveiből, logikusan felépített, mégis hiányérzetet kelt. Vannak néhány soros gondolatok, vannak hosszabban kifejtettek is, de egy-két oldalnál hosszabb egy sincs. Ezen változtatva biztosan elolvasom majd más könyveit is, amikből ide idéztek, hogy egy kerekebb összképet kaphassak.
Érdekes megvilágításba helyezi az élet-halál, a felnőtt-gyermek, ahogy a férfi-nő kapcsolatát is, de ami engem leginkább megfogott, az a külső és a belső, a maszk és a lélek elméletének tálalása.
Egyáltalán nem bonyolult, nem arra törekszik, hogy ne értse az olvasó, nem magasról beszél.

Gondolatébresztő merengő, rövid idézetek. Néha ilyen is kell.
Olyan könnyű elolvasni ezeket, de átgondolni, felfogni, tényleg a magadénak tudni az igazságát már jóval nehezebb. Főleg ebben a rohanó világban

De ha egyedül maradunk, s leszáll az éjszaka, és olyan sötét és csönd van, hogy semmi mást nem hallunk és nem látunk, mint azokat a gondolatokat, amelyek összeadják és kivonják életünk éveit, mint a kellemetlen tények hosszú sorát, amelyek könyörtelenül bizonyítják, mennyire előrehaladt már az óramutató, mint annak a fekete falnak lassú és feltartózhatatlan közeledését, amely végleg elnyel majd minket, amit szeretünk, kívánunk, birtokolunk, remélünk és elérni akarunk, akkor az összes életbölcsesség nyomtalanul elmenekül valami rejtett zugba, s az álmatlanul hánykolódó emberre fojtogató takaróként nehezedik rá a félelem.

Az a fiatal, aki nem küzd és nem győz, elmulasztja fiatalsága javát,az az öreg pedig, aki nem tud figyelni a hegycsúcsokról a völgyekbe csordogáló patakok titkára, esztelen, valóságos szellemi múmia, nem egyéb, mint megdermedt múlt.
94. oldal, FÉLELEM ÉS VÉSZ ELLENÉRE AKARJUK AZ ÉLETET, Félelem az élettől és a haláltól