Az ​archetípusok és a kollektív tudattalan 19 csillagozás

Carl Gustav Jung: Az archetípusok és a kollektív tudattalan

Az ​archetípusok és a kollektív tudattalan C. G. Jung analitikus felfogásának központi fogalmai. Eredetüket a szerző legkorábbi publikációjáig, a Zur Psychologie und Pathologie sogenannter occulter Phänomene (1902) című orvosi disszertációig követhetjük vissza, amelyben egy fiatal hisztériás médium fantáziáiról számol be, és hasonló forrásokat követve vizsgálódik. A nevezett két fogalomra számos későbbi írásában utal; lassanként egyre határozottabb körvonalat öltöttek az első meghatározások, amelyeket azonban mindig újrafogalmazott, míg végül ki nem alakult az elmélet stabil magva (a szó eredeti értelmében finomította a „meglátásait"). Jelen kötet olyan munkákból áll, amelyek 1933 és 1955 között keletkeztek, és a címként szolgáló két fogalmat körvonalazzák, dolgozzák ki. Az első három tanulmányt ("A kollektív tudattalan archetípusairól”, „A kollektív tudattalan fogalma”, „Az archetípusról, különös tekintettel az animafogalomra") elméleti alapvetésnek tekinthetjük. Ezeket olyan… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Carl Gustav Jung összegyűjtött munkái Scolar

>!
Scolar, Budapest, 2020
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632449784 · Fordította: Turóczi Attila
>!
Scolar, Budapest, 2011
424 oldal · ISBN: 9789632442570

Kedvencelte 6

Most olvassa 7

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 67

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Megitsune>!
Carl Gustav Jung: Az archetípusok és a kollektív tudattalan

Azt hiszem még nem olvastam eddig ehhez fogható könyvet, egyszerűen remek szellemi kalandozás volt az emberi lélektan terén, amit megfejelt az, hogy általában esténként olvastam, Einaudi zenéit hallgatva, és kicsit olyan érzésem volt tőle, hogy két géniusz találkozási pontján vagyok éppen akkor. Fenomenális.
(A mandalás rész viszont már untatott, ahhoz elve szkeptikusabban álltam hozzá, mert sok mindent bele lehet magyarázni, bár a végére próbaként én is rajzoltam egyet.)

Mihriban>!
Carl Gustav Jung: Az archetípusok és a kollektív tudattalan

Erről a könyvről nem lehet értékelést írni. Erről a könyvről nem szabad értékelést írni. Ezt a könyvet el kell olvasni és meg kell emészteni. Ezt a könyvet át kell transzformálni önmagunkon. Ez a könyv kincs. A valódi fajtából.


Népszerű idézetek

Megitsune>!

Az a katasztrofális nézet, mely szerint minden kívülről érkezik az emberi lélekbe, vagyis tabula rasával születik, alátámasztja azt a tévhitet, hogy látszólag normális körülmények között az egyén is rendben van. Boldogulását az államtól várja, és a társadalmat teszi felelőssé saját tehetetlenségéért. Úgy véli, elérheti a lét értelmét, ha ingyen megkapja házhoz szállítva, ami a megélhetéséhez szükséges, vagy ha mindenkinek autója van. Az ilyen és ehhez hasonló naivitások a tudattalanná vált árnyék helyett keletkeznek, és tudattalanul tartják azt. Ilyen előítéletek befolyása alatt az egyén teljesen a környezetétől függően éli meg magát, és elveszti az introspekció képességét. Így fojtja el az etikáját az a tudás, hogy mit szabad vagy mit tilos, vagy mit kell megtennie. Hogyan tudjuk így például elvárni egy katonától, hogy föntről kapott parancsot etikai vizsgálatnak vessen alá? Hiszen még fel sem fedezte azt, hogy képes lehet spontán etikai késztetésekre, és azok kivitelezésére – akkor is, ha senki nem látja.

260. oldal

Farohar P>!

A kellemetlen érzések állapotától nem a megkerülésük vagy az elfojtásuk szabadít meg bennünket ténylegesen, hanem csak az, ha teljes mértékben elszenvedjük őket.

321. oldal

Farohar P>!

Akinek sikerül megválnia egy hitrendszertől, csak azért képes erre, mert egy másikhoz tud nyúlni helyette…

73. oldal

Farohar P>!

Ha a lélek nem mozogna és csillogna, akkor az embert elpusztítaná legnagyobb szenvedélye, a lustaság.

33. oldal

Farohar P>!

(…) egy hétköznapi asztaltársaságban Istenről kínosabb beszélgetni, mint megkockáztatni egy sikamlós viccet.

71. oldal

Farohar P>!

Az egyéni sors messzemenően a tudattalan tényezőkön múlik.

273. oldal

Farohar P>!

A túlságos nőiesség megrettenti azokat a férfiakat, akik nagyon érzékenyek az anyakomplexusuk miatt.

106. oldal

Farohar P>!

Habár Pál Krisztusa aligha jelenhetett volna meg a történelmi Jézus létezése nélkül, a Krisztus-jelenés mégsem a történelmi Jézusból származik, hanem Pál saját tudattalanjából.

124. oldal

Farohar P>!

Ha már mindent megtettünk, amit csak tehettünk, akkor csupán az marad, amit akkor tehetne meg az ember, ha tudná, mit tegyen.

27. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bagdy Emőke: Álmok, szimbólumok, terápiák
Szautner Erika (szerk.): Tanítások tanítója II.
Vas József (szerk.): Lélekgyógyászatról jelképekben
Régheny Tamás (szerk.): Szellemi ösvények az új évezredben
Pressing Lajos: Phoenix
Sigmund Freud: Pszichoanalízis
Sigmund Freud: Újabb előadások a lélekelemzésről
Lukács Dénes (szerk.): Tudományos előadások 1991–1992.
Verena Kast: Búcsú az áldozatszereptől
Marie-Louise von Franz: Az árnyék és a gonosz a mesében