Analitikus ​pszichológia 12 csillagozás

Carl Gustav Jung: Analitikus pszichológia Carl Gustav Jung: Analitikus pszichológia

1935-ben ​a hatvanas éveiben járó Jung professzor öt előadásból álló kurzust tartott a londoni Tavistock Klinikán a legkülönbözőbb iskolákból érkezett pszichiátereknek és pszichoterapeutáknak. Az előadásoknak és az azokat követő vitáknak anyagát adja közre ez a könyv.
Jung előadásaiban azokra az alapelvekre összpontosított, amelyekre saját munkássága épült. Két fő területről beszélt: egyrészt a lélek szerkezetéről és tartalmairól, másrészt a kutatásokban és gyógyításban használatos eljárásokról, köztük a szóasszociációs tesztről, az álomanalízisről, az aktív imaginációról, az álmokban előforduló szimbólumok ősi jelentéseiről. Az előadásokat kiváltképpen élvezetessé tette Jung szemléletes és szellemes beszédmódja, személyiségének az írott szövegen is átsugárzó varázsa, valamint pszichológiájának lenyűgöző szellemi ereje.
A könyv, melyet az olvasó kézben tart, nem csak kitűnő bevezetést nyújt Jung analitikus lélektanának alapjaiba, hanem komoly adósságot is törleszt; s… (tovább)

>!
Göncöl, Budapest, 1995
228 oldal · ISBN: 9637875735 · Fordította: Vizi János
>!
Göncöl, Budapest, 1991
230 oldal · ISBN: 9637875468 · Fordította: Vizi János

Enciklopédia 10


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Black_Venus>!
Carl Gustav Jung: Analitikus pszichológia

A fülszöveg egyben pontos értékelést is ad a kötetről. Jung 5 londoni előadásának és az azt követő beszélgetéseknek a szövege. Egyéni, jó stílusú előadó, érdekes témák, szerintem az élőbeszédben jobb lehetett, mint az írásban. Kedvem lett többet olvasni tőle, pedig eddig Freudot preferáltam, de Jung teljesen más nézőpontot használt, a kollektív pszichológiával és az ősképekkel.

kata__>!
Carl Gustav Jung: Analitikus pszichológia

Be kell látnom, hogy minimum 500 évig kéne élnem, hogy ilyen széles körű műveltséget szedjek magamra, miközben nem felejtem el azt se, hogy tulajdonképpen még a végén is csak nagyon-nagyon keveset tudok.
Nem tudom mennyire valódi a kép, amit ez a könyv kialakított Jungról, de mindenesetre elég megnyerő.

szöszmösz I>!
Carl Gustav Jung: Analitikus pszichológia

Ez egy nagyon jó könyv. Nem tudom, hogy szó szerinti leirat-e (igazából erősen kétlem), de aért Jung személyiségéből is kaptunk egy keveset. Ő maga nem kimondottan lett szimpatikusabb, de az olvasás közben valahogy végig azt éreztem, hogy valamikor élt a pszichológia „doktorhouse”-a és ő mostanra halott – ami elég nyomasztó volt.
A Jungi elméleteket nagyon jól és érthetően átfedi, és azért el tudja gondolkodtatni az embert.

sz_andras>!
Carl Gustav Jung: Analitikus pszichológia

Tökéletes bevezető Jung munkásságához.

Mindenkinek ajánlom, akit a téma kicsit is érdekel.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

moonsugar>!

A hinduk, ha építenek egy templomot, az egyik sarkát befejezetlenül hagyják, mert csak az istenek csinálhatnak valamit tökéletesen, az emberek sohasem. Sokkal jobb tudni, hogy nem vagyunk tökéletesek, sokkal jobban érezzük így magunkat. A gyerekekkel is így van ez, a betegeinkkel is. Nem jó megfosztani az embereket a sorsuktól, és segíteni őket abban, hogy meghaladják a szintjüket. Ha az van egy emberben, hogy alkalmazkodnia kell, segítsék minden eszközzel, de ha valójában az a célja, hogy ne alkalmazkodjon, minden eszközzel segítsenek neki abban, hogy ne alkalmazkodjon, mert így kerül a helyére.

moonsugar>!

De pontosan tudom, hogyan tehetem magam neurotikussá: ha valami olyat mondok, vagy olyanban hiszek, ami nem én vagyok. Azt mondom, amit látok; ha valaki egyetért velem, annak örülök, ha senki sem ért egyet, az érdektelen számomra.

Kapcsolódó szócikkek: neurózis
kata__>!

Egy percig sem hiszem, hogy tökéletesen igazam van. Senkinek sincsen tökéletesen igaza pszichológiai kérdésekben. Soha ne felejtsék el, hogy az az eszköz, amelynek segítségével megítéljük és megfigyeljük a pszichét, az a psziché maga. Hallottak valaha olyan kalapácsról, amely önmagát üti? A psziché nemcsak tárgya, hanem egyben alanya is tudományunknak.

160. oldal

Kapcsolódó szócikkek: pszichológia
Black_Venus>!

Mivel az aktív imagináció során az egész anyag az elmetudatos állapotában keletkezik, sokkalta összefüggőbb, mint az álmok bizonytalan nyelvezete. Az imaginációk többet is tartalmaznak, mint az álmok; például bennfoglaltatnak az érzelmi értékelések, az imaginatív tartalmak érzéseinkkel megítélhetőkké válnak. Elég sokszor a pácienek maguk is érzik, hogy bizonyos dolgok hajlamosak a képi megjelenésre. Azt mondják például: „Az álom olyan hatással volt rám, bárcsak tudnék festeni, megpróbálhatnám kifejezni az atmoszféráját”. Vagy úgy érzik, hogy bizonyos dolgot nem racionálisan hanem szimbolikusan kellene kifejezni. Vagy lebilincseli őket egy bizonyos emóció, amely ha alakot kapna, megmagyarázható lenne, és így tovább. Így hát elkezdenek rajzolni, festeni vagy plasztikusan megformálni imaginációikat, a nők pedig néha szőttest készítenek. Egyszer vagy kétszer az is előfordult velem, hogy nők eltáncolták nekem tudattalanjuk alakjait. Természetesen ezek írásban is kifejezhetők.

217. oldal (Göncöl, 1995)

Kapcsolódó szócikkek: álom · imagináció
kata__>!

Azok a dolgok, amelyek neurózishoz vezetnek, különleges körülmények között normális embereknél is megtalálhatók. Az ellenállhatatlan emóciók önmagukban nem kórosak, pusztán nem kívánatosak. Nem kell kitalálnunk olyan szavakat egy nem kívánatos dologra, mint a patológia, vannak más nem kívánatos dolgok is a világon, amelyek nem patológiásak, például az adószedők.

35. oldal (Első előadás)

Kapcsolódó szócikkek: neurózis
kata__>!

A fanatikusság mindig elfojtott kétségek jele. Ezt az egyház történetében tanulmányozhatjuk. Minden időben, ha az egyház ingadozni kezdett, a stílus fanatikussá vált, fanatikus szekták keletkeztek, mert a titkos kétségeket el kellett fojtani. Ha valakinek igazi a meggyőződése, akkor tökéletesen békés, és úgy tud vitatkozni a hitéről, mint személyes nézetéről, minden különösebb harag nélkül.

193-194. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fanatizmus · kétség · tolerancia
moonsugar>!

Ha valakinek igazi a meggyőződése, akkor tökéletesen békés, és úgy tud vitatkozni a hitéről, mint személyes nézetéről, minden különösebb harag nélkül.

Kapcsolódó szócikkek: meggyőződés
moonsugar>!

Pszichikai szenvedés idején, amikor az egyén mindig izolálódik az úgynevezett normális emberek csoportjától, szintén annak megértése a legnagyobb jelentőségű, hogy a konfliktus nemcsak személyes kudarc, hanem ugyanakkor mindenki közös szenvedése is, talán az egész korszakot terhelő gond. Ez az általános nézőpont kiemeli az egyént önmagából, és összekapcsolja az emberiséggel.

Kapcsolódó szócikkek: konfliktus
FoolsGold>!

Ha egy magyarországi vagy orosz vonaton utaznak, és kinéznek a különös nyelven írott különös táblákra, asszociálhatnak az összes komplexusukra. Csak hagyni kell magunkat sodortatni és akkor természetes módon a komplexusainkhoz jutunk.

107. oldal

Kapcsolódó szócikkek: komplexus

Hasonló könyvek címkék alapján

Sigmund Freud: Újabb előadások a lélekelemzésről
Verena Kast: Búcsú az áldozatszereptől
Ranschburg Jenő: Személyiségünk titkai
Neil Mulholland (szerk.): Harry Potter pszichológiája
Bagdy Emőke – Mirnics Zsuzsanna – Nyitrai Erika (szerk.): Transzperszonális pszichológia és pszichoterápia
Kalmár György: Szöveg és vágy
Halász László (szerk.): A freudizmus
Pető Katalin: A csodálatos csecsemő
Bokor Judit – Mészáros Viktória (szerk.): Intimitás, áttétel, viszontáttétel
Aldous Huxley: Előadások az emberről