Mirror, ​mirror 104 csillagozás

Cara Delevingne – Rowan Coleman: Mirror, mirror

Red, ​Leo, Rose és Naomi nehezen találják a helyüket. Red anyja alkoholista, az apja pedig alig van otthon. Leo bátyja folyton zűrös ügyekbe keveredik. Rose a bulizásba és a pasizásba menekül egy múltbéli trauma elől. Naomi néha elszökik otthonról, hogy megtapasztalhassa a szabadság ízét.

A négy elveszett lélek szövetséget köt egymással és a zenével: megalakítják Mirror, mirror nevű zenekarukat, és létrehoznak maguknak egy új családot.

Aztán Naomi megint elszökik, és félholtan kerül elő a Temzéből. Az életéért küzd, a rendőrség pedig öngyilkossági kísérletnek tekinti az ügyet. A csapat nem érti, mi történt a barátjukkal, és miért nem vettek észre semmit a látszólag életvidám Naomin. Lehet, hogy nem is ismerték őt valójában? Egymást vajon mennyire ismerik?

De amikor már több nyom is arra utal, hogy Naomival valami egészen más történt, a csapat mozgásba lendül. A nyomozás során azonban mindnyájukról sötét titkok derülnek ki, amely megrendíti az addig… (tovább)

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
GABO, Budapest, 2018
362 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634066057 · Fordította: Benedek Leila
>!
GABO, Budapest, 2018
362 oldal · ISBN: 9789634066491 · Fordította: Benedek Leila

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Red · Ashira · Leo · Rose


Kedvencelte 13

Most olvassa 2

Várólistára tette 94

Kívánságlistára tette 73

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Finn_Hudson P>!
Cara Delevingne – Rowan Coleman: Mirror, mirror

Az egyik legjobb ifjúsági könyv, amit valaha olvastam.

Amikor elkezdtem olvasni, az elején teljesen úgy tűnt, hogy a Papírvárosok egy sötétebb és komorabb változatát tartom a kezemben. Azonban Cara nagyon hamar eltért ettől az iránytól és egy izgalmas, életszagú történetet írt négy fiatal útkereséséről. Komoly témákat boncolgat a könyvben, mint az alkoholizmus, bántalmazás, emberrablás, önmagunk és mások elfogadása. Bár lassabban indult, és viszonylag több időbe telt, míg ismerkedtünk a helyzettel és a szereplőkkel, a könyv második fele mindenért kárpótolt. A nyomozás is tetszett, ahogy Red és Ash olyan apróságokból rakták össze a képet, amely a rendőrségnek fel sem tűnt, és bár már nagyon korán tudtam, hogy ki áll a bűnténysorozat háttérében spoiler, ettől még ugyanolyan izgalmas maradt.
A könyv felhívja a figyelmet arra, hogy milyen könnyen kerülhetünk kilátástalan helyzetbe úgy, hogy fel sem tűnik számunkra, milyen zűrbe keverjük magunkat, valamint hogy mennyire fontos az internet biztonságos használata. Éppen ezért ajánlom bátran ezt a könyvet mindenkinek, nem csak a fiatalabb korosztálynak.

1 hozzászólás
KöfférTzitzah>!
Cara Delevingne – Rowan Coleman: Mirror, mirror

Cara Delevingne könyvét jó néhány tini kezébe belenyomnám, mert nagyon fontos témákról ír hiteles formában.

Először is ott van az, hogy senki élete sem könnyű, mindenkinek megvan a maga saját kis problémája, amivel nehéz megküzdenie. Akkor is, ha esetleg észre sem veszi, mert annyira a mindennapjai része, hogy már normálisnak könyveli el, megszokottnak, pedig nem az. Hiába iszik már évek óta az egyik családtagod, vagy egy rosszhírű banda tagja, vagy csak nem tudod elfogadni, hogy az édesanyád helyét átvette egy veled majdnem egykorú nő, azt is kezelni kell, és nem szabad a szőnyeg alá söpörni. Beszélni kell róla, kommunikálni kell a probléma forrása felé (ha lehet), a barátaid felé, de legalább önmagad számára be kell ismerned, mi bánt, mert az elnyomás nem megoldás.

Ott van az is, hogy ne hagyd magad befolyásolni mások által, a saját utadat járd, ne engedd, hogy valamilyen irányba elvigyenek, ami nem tetszik, mert az biztosan nem te vagy. Azt, hogy mit szeretnél, mik a vágyaid, a céljaid, csak is egyedül te tudod, és senki sem más nem plántálhatja beléd a saját akaratát. Megismerni önmagadat nem midig egyszerű, olykor egész ijesztő tud lenni, de utána már tudni fogod, mi a jó neked és mi nem az. És persze az sem elhanyagolható, hogy az igaz barátok az életben nem hagynak cserben, megértenek, elfogadnak, támogatnak, még akkor is, ha ők maguk teljesen mások, mint te. Nem az a barát, aki a társaságát függővé teszi attól, hogy mire vagy hajlandó érte vagy milyen véleménnyel vagy egy-egy tettéről, hanem az, aki mindig szeret, akkor is, amikor te magad erre képtelen vagy és nem tetszik, amit a tükörbe nézve látsz.

A főszereplő, Red neme a könyv nagyobb részében nincs feltüntetve. Csak találgatni lehet, hogy akkor most mi is a helyzet, de mire kiderül, már nem is olyan zavaró a nemét körüllengő homály. Red kemény dolgokon ment keresztül, amíg rátalált önmagára, de onnantól kezdve foggal-körömmel harcol azért, hogy meg is maradjon annak, aki tényleg ő. Nem változtat sem a külsején, sem a viselkedésén mások kedvéért, ha neki az nem esik jól. Nagyon erős karakter, akire minden szempontból fel lehet nézni, és remek példát állít a fiatalság elé, akik éppen most mennek keresztül ezen a korszakon, amikor keresik önmagukat, próbálgatják a szárnyaikat. Viszont fontosnak tartom kiemelni, hogy csodálatos dolog az önérvényesítés, az önelfogadás, az, hogy szeretni tudjuk magunkat, de ennek semmiképpen sem szabad átmennie önzőségbe és egoizmusba, mert az már káros a saját és mások érzéseire is. Red ezt nagyon jól kezeli: mindazok mellett, amik elmondhatóak róla, odafigyel másokra, segít a barátainak, értük él, és mindent megtesz, hogy megértse őket és ott legyen nekik. És igen, valóban oda kell figyelni másokra, mert ahogy egy nagyon jó idézet is mondja „Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about.” (Mindenki, akivel találkozol, háborút vív, amiről te semmit nem tudsz.) És közben azt sem szabad elfelejteni, hogy ha egyszer ismerünk valakit, a barátunk és a bizalmunkba fogadtuk, nem szabad állandó dolgokként elkönyvelni mindazt, amit tudunk róla, mert mindenki változik, és az emberek tartogatnak meglepetéseket.

A könyv tehát nagyon sok mondanivalóval ellát minket, felhívja bizonyos dolgokra a figyelmünket és gondolkodásra késztet. A lényeg főleg erre koncentrál, valamint a részletesen felépített kapcsolatokra és azok dinamikájára, ami így rendben is van, de sajnos kevés idő jut az izgalomnak. A történet a 3/4-éig épül, aztán pedig beindulnak az események, de az olvasó addigra már talán azon gondolkozik, hogy szép és jó ez a sok duma, de nem történik semmi. Van, ami előreviszi az eseményeket, nagyon is megvan a fő szál, de meglehetősen lassan indulnak be a dolgok. Ez a könyv egyetlen negatívuma, de ha a mondandóra koncentrál az ember, akkor nagyon is sokat tud adni.

A Mirror, mirror-tól mást kaptam, mint amit vártam, mert a fülszöveg alapján egy jó kis nyomozós történetre számítottam. De egyáltalán nem bánom, hogy így alakult. Összetett, részletesen kidolgozott olvasmány bátorságról, útkeresésről, barátságról és szeretetről.

link

ellafisher>!
Cara Delevingne – Rowan Coleman: Mirror, mirror

Ki gondolta volna, hogy egyszer egy szupermodell könyvét fogom olvasni? Megleptem magam, ahogy Cara Delevingne is meglepett engem. Így a regény végére érve azt kell, hogy mondjam, ez egy egész izgalmas utazás volt a számomra. Akadtak laposabb, kissé vontatottabb részek, de alapvetően a könyv olvastatja magát, a karakterek pedig otthonos közeget teremtenek az olvasónak.
Én gimis koromban mindig is akartam egy zenekart, ezért nem volt nehéz azonosulnom főszereplőinkkel, akik történetesen a Mirror, mirror banda tagjai. Főszereplőnk Red a vöröshajú dobos, aki az eltűnt basszusgitáros lány, Naomi után kezd nyomozni Ash-sel karöltve, miközben jó barátként próbálja pátyolgatni Leo-t és Rose-t, a csapat másik két tagját, akiknek a viharos élete megérdemelne külön egy-egy kötetet. Van ebben a regényben minden, ami a mai fiatalok életét képezi! Elcseszett szülői kapcsolatok, online jelenlét, applikációk aktív használata, egy csipet hacker-kedés, a darkweb feltúrása, és legfőképp önmagunk megtalálása. A regény tele van nyomasztó témákkal, szereplőink mégis vidámmá teszik az olvasási élményt. Talán ez az élet… amikor a nyomasztó súlyok ellenére képesek vagyunk mosolyogni.
Hogyha téged is vonzanak a zenekaros történetek, önmagunk felfedezése és úgy általában az YA regények pici krimi szállal, szerintem érdemes beszerezned egy példányt ebből a regényből. Meg amúgy is, milyen klasszul mutat már a polcon! :)

Bővebben:
https://mymoonlightlibrary.blogspot.hu/2018/05/cara-del…

ggizi P>!
Cara Delevingne – Rowan Coleman: Mirror, mirror

Az eleje viszonylag nyugisan és kiszámíthatóan indult. Adott három fiatal, akik negyedik társuk eltűnését próbálják feldolgozni, miközben mindegyiknek meg kell küzdenie a saját családi hátterével is. Ragaszkodnak váratlan barátsággá erősödött bandájukhoz, ami biztos menedéket nyújtott a zűrös hétköznapokban, de érzik, hogy társuk eltűnésével ez az egység kezd széthullani. Értetlenül állnak kérdéseikkel és megérzéseikkel a helyzet kellős közepén, de megnyugtató válasz és odafigyelő felnőtt, aki tenni is tudna valamit, nincs körülöttük. És aztán előkerül Naomi, de olyan állapotban, ami még több kérdést vet fel és még inkább gyanakvásra ad okot.
Nagyon nyomasztó hangulata van a könyvnek. A meg nem értettséget, a felnőtté válás, önkeresés bizonytalanságát, a mélyen rejtett titkokat és a családi problémák erősen meghatározó vonulatait mind Red szemszögéből, a többiekhez kötődő kapcsolataiból ismerhetjük meg. Nagyon érdekes volt számomra a regény második része, ahogy a különböző karakterek egymásra gyakorolt hatása egyre inkább kibontakozott és a végjáték is kimondottan izgalmassá vált.

Kikiriki>!
Cara Delevingne – Rowan Coleman: Mirror, mirror

Nagyon felbosszantott, hogy az elején nem tudtam eldönteni, hogy fiú vagy lány a főszereplő, de aztán végül döntöttem, persze rosszul.
Szépen kidolgozott történet, gyorsan lehet vele haladni, izgalmas és meglepően nagy hangsúly a mai fiatalok problémáin. Engem megvett. :)

2 hozzászólás
ap358 P>!
Cara Delevingne – Rowan Coleman: Mirror, mirror

„Van a tökéletes, filteres, online arcunk; van a sulis, dolgozó álarc, az az ember, akinek a barátaink gondolnak, és egy igazi, amit gyakran rejtegetünk. Az üzenetem a Mirror, mirrorban az, hogy csak egy arcra van szükségünk, erre az igazira.” (C.D. megjegyzése)

Sokáig gondolkodtam, mit is írjak, és hány csillagot adjak erre a könyvre. Mindenképp merész vállalkozás volt első könyvesként ilyen témákat feszegetni, de a kivitelezés felettébb tetszett.
A fülszövegből kiderül, hogy a történet középpontjában egy bűnügy felderítése lesz, de valójában ez csak a könyv egy részét alkotja. A másik fele – a fontosabb része – inkább a karakterekre összpontosít. A fiatalok gondjai, az önmaguk-és mások megismerése és a problémákkal való szembenézés, leküzdés a fő téma.
A négy főszereplő életébe besűrítve találkozhatunk szörnyűbbnél-szörnyűbb akadályokkal, amikkel a társadalom számos fiataljának szembe kell néznie.
Red szemszögéből olvashatjuk a könyvet, így az ő mindennapjaiba és múltjába tekinthetünk be leginkább. Sokáig nem volt tisztában önmagával, gondjait ételbe folytotta, majd az étel megvonásába, és a külseje drasztikus megváltoztatásába. Édesanyja alkoholista, az apja házasságtörő, és ott van neki a kishúga, Gracie. Red és Gracie kapcsolata szívbemarkoló, ahogy igyekszik gondoskodni róla, és ez az örök aggódás az, amit a barátaira is kivetít, és ez az, ami végül beindítja a nyomozást is. Az LMBTQ szerintem már eléggé keresett műfaj, így kicsit mérges voltam, hogy ezt a vonalat titokzatosan közelítette meg az írónő, mintha félt volna róla beszélni/írni. Egyszerre döbbenetes és idegesítő a Red körüli rejtély.
Leo igazi rosszfiú volt, rossz környékről, rossz társasággal, és még rosszabb lehetőségekkel. A banda az, ami normális kerékvágásba rázza őt, kirántja a bűnből, mígnem a fivérét kiengedik a börtönből, és újra kezdődik minden. De Leonak már ott van a zenekar, és tudja, hogy másként is lehetne élni.
Rose az, aki a leginkább irritáló, mégis az ő múltja a legmegrázóbb. Az iskola szépe, mindenki bolondul érte, imádja a feltűnést, fürdik a hírnévben, de csak Red tudja, hogy ez mind álca. Ezért is haragudtam rá azért, amit Reddel művelt. Általuk ábrázolja az írónő, a fiataloknak egy-egy szó vagy érintés mit is jelenthet, milyen jelentőséget tulajdoníthatnak a legapróbb kedvességnek is, és ez milyen félreértéseket eredményezhet.
Kimondottan érdekesnek találtam, hogy a könyv nagy hangsúlyt fektet a közösségi médiára, tökéletesen ábrázolva ezzel a mai fiatalságot. Egyetlen egy felindulásból írt poszt embereket tehet tönkre, mert egyszerűbb kiírni gyorsan a gondokat és támogatókra találni, mintsem lehiggadni és átgondolni a dolgokat. Mindemellett megmutatja a pozitív oldalát is, hiszen ezeken keresztül derítenek fényt Naomi esetére.
A negyedik szereplőnek Ashirát említeném, Naomi testvérét. Naomi kómában fekszik, és a nővérén keresztül ismerjük meg, miként próbál megbirkózni a család a traumával. Asht ennek ellenére egy klisés, kötelező karakternek találtam, és néha már hihetetlen volt számomra az informatikai tudása. Filmbe illő. Ő az, aki nem csak gyászol, hanem dühös is, és nem hisz a testvére öngyilkosságában. Reddel együtt közösen erednek az igazság nyomába, és közben mind rádöbbennek, mennyire fontos az, hogy figyeljenek egymásra, bízzanak a másikban és törődjenek a barátaikkal és önmagukkal is.
A nagy leleplezésért óriási nagy fekete pontot adtam volna, mivel a tinifilmek kliséit követi, de ifjúsági könyv révén megbocsájtottam. Naomi rejtélye végig sejthető spoiler.
A könyv borús hangvételű, nem pörgős, kellő hangulat kell hozzá, de megéri elolvasni. Csak ajánlani tudom.

életem__könyvtára>!
Cara Delevingne – Rowan Coleman: Mirror, mirror

Nagyon gyorsan kipörgettem. Egyszerűen lehetetlen lett volna nem hamar elolvasni, és akár egy hétig is elhúzni. Amikor olvastam belőle, muszáj volt minél több fejezet olvasnom, amennyit csak tudtam meg amennyihez csak kedvem volt, mert számomra letehetetlen volt. Nagyon érdekelt a sztori, végig fenntartotta a figyelmem ami nálam nagyon ritkán működik hogy tényleg folyamatosan minden percben fenn tartsa a figyelmem. Még nagy kedvenceknél se mindig van meg végig a figyelmem, vagy nagyon jó könyveknél. Én abszolút úgy érzem hogy Cara szuperül ír, és van tehetsége az íráshoz. Az elejétől kezdve be tudtam fogadni az írásstílusát, sosem volt egy pillanatig sem unalmas a tartalom. Izgalmasnak tartottam a kötetet, kíváncsi voltam, hogy pozitív végkimenetelű lesz e a sztori. Tetszett az LMBTQ szál benne, nem úgy volt benne, ahogy elképzeltem, de sokkal jobb is így. Imádtam a főszereplőnket, teljesen én karakter volt.
Nagyon érdekes, hogy van egy elmélete az embernek, hogy a fő szereplő lány vagy fiú mert ez csak a kötet fele után, tehát majdnem a végén derül ki, hogy milyen nemű. ( Természetesen engem is összezavart Cara, és így néztem hogy mi? amikor kiderült mi a szitu a főszereplőnkkel..)
A végkimenetel nekem tetszett.
Nem lepődtem meg igazán amikor kiderült ki a „rosszfiú” a történetben. Mert egyszer gondoltam rá, hogy ő, és be is igazolódott. De ez pont így volt jó, szóval nem vett el az olvasási élményből vagy hasonlók.
Tetszett ahogy Ash és Red nyomoztak Naomi ügyében.
Tetszett, hogy voltak benne dalszövegek is, illetve hogy a végén Cara-nak tettek fel a kötet végén a könyvel kapcsolatban kérdéseket, és ezeket olvashattuk, meg a válaszait. Először ilyennel Jay Asher egyik kötetében a Tizenhárom okom voltban találkoztam, és már ott is bejött nekem ez a kérdések, és válaszok a könyvel kapcsolatban az íróval dolog.
Azt mondta Cara hogy biztos, hogy lesz folytatása, de arra még várni kell. Hát nekem így is kerek, egész, és lezárt a történet, szóval én nem bánom ha esetleg nem lesz, ez nem lenne nagy baj. De az sem lenne gond, ha esetleg lenne, mert az is jó lehet, és én mivel nagyon szerettem ezt a kötetet így nekem az is csak jó lenne.
Tök jó, hogy a Gabo kiadó ugyanazzal a borítóval adta ki itt Magyarországon, amilyen borítóval külföldön is ki lett adva. Meg az is plusz pont a kiadónak, hogy 2017-ben jelent meg Londonban, és rá egy évre 2018-ban megjelent itt. Szóval ha ténylegesen lesz folytatás, akkor remélem azt is minél hamarabb kiadja a Gabo kiadó. Én biztosan azt is elolvasom majd.

SurrealFlash>!
Cara Delevingne – Rowan Coleman: Mirror, mirror

Már most hiányoznak a szereplők, főleg Red. Remélem tényleg lesz folytatása, mert nagyon szeretném. *-*
https://bookdemonkonyvesvilaga.blogspot.com/2018/07/car…

tmezo P>!
Cara Delevingne – Rowan Coleman: Mirror, mirror

Erős kezdés után kicsit belassul a történet. Az első fele nehezen is csúszott. Az eltűnt lány előkerült és a barátai nyomozásba kezdenek, mert nem hagyja őket nyugodni a dolog. Közben persze alaposan megismerhetjük őket.
Egy 4 tagú zenekar tagjai, mind, kicsit sem idilli családi háttérrel, rengeteg problémával. Egyikük élete sem egyszerű és a barátságuk nagyon fontos nekik. De megbomlik az egység, és egyre feszül közöttük a viszony.
A nyomozás viszont zajlik a háttérben, apró elrejtett információkat találnak a lánytól, és a végére összeáll minden.
A könyv felétől már nagyon lendületes és izgalmas a cselekmény, kíváncsian vártam a fejleményeket minden szereplőről. Volt benne csavar is, meglepetés is.

Több dolgot is érint a történet, ami a mai fiatalokkal megtörténhet (negatív értelemben), és szomorú volt látni, hogy sok esetben nincsenek mellettük a szülők.

V_Szilvió IP>!
Cara Delevingne – Rowan Coleman: Mirror, mirror

Most már minden rendben. Vagyis pár hete még úgy tűnt, most már minden rendben van. Aztán egy négy fős társaságból egyszer csak eltűnt Naomi. A társaságot négy különc figura alakítja, ők Red, Leo, Rose és Naomi. Van egy zenekaruk. Mirror, mirror a neve. Egy éve alakult, egy énekórai feladatból, ami összehozta a négy különc srácot, és az első néhány perc zenélés után nyilvánvaló volt számukra, hogy a magányos kis dühük együtt képes valami nagyon igazat létrehozni. Ők innentől csak együtt tudtak igazán önmaguk lenni: Azért lett Mirror, mirror a zenekar neve, mert együtt igazabbak bárminél.

Red meséli el az egész történetet, aki egy elég analitikus karakter, képes kifejezni az érzéseit, és ettől működik ilyen jól a regény. Red egy vörös, rövid hajú, kockás inges, fehér pólós, farmernadrágos arc, aki antiszociális. El akar tűnni, nem akarja, hogy észrevegyék. A családja romokban hever, az apja csalja az édesanyját és egyre többet marad ki, az anyja pedig a vodkában keresi a megoldást, és levegőnek nézi Redet. Red fiatalként az evésben kereste a kiutat, a puffadásig evésben, később pedig egyáltalán nem evett, hogy ezzel úgy érezze, legalább a saját teste felett kontrollja van.

Naomi egy emo lány, aki szereti a japán rajzfilmeket, magán viseli az emo szubkultúra összes jegyét, és sokszor eltűnt otthonról a zenekar előtti időkben, hogy ezzel hívja fel magára a figyelmet. Egyébként kedves, támogató családja van, akik a zenekar tagjait is szeretettel látja. A mostohanővére egy igazi kocka, aki szeret tisztában lenni a dolgokkal kívülről, de nem igazán aktív szereplő a közösségi életben. Az elmúlt egy évben Naomi nem szökött meg. Minden bandatag arról számolhat be, hogy jól volt. Ő írta a dalokat Reddel, és nagyon inspiráltak voltak.

Leo az izmos srác, akit az anyja egyedül nevel, a bátyja börtönbe van, és nem akar a bátyja sorsára jutni, de seftel azért drogokkal. Jó arc srác, vezeti a csapatot, a szava döntő, a tanácsai pedig megszívlelendőek.

Rose a népszerű és jó csaj. Mindig mindenki rá figyel, és ezt el is várja. Gazdag családban él, és lázad valamennyire a nyárspolgári életmód ellen, miközben annak minden előnyét élvezni. Nagyon sokak számára ő A NEGATÍV SZEREPLŐ és az az igazság, hogy megértem őket. És nem is nagyon szoktuk meg, hogy empatizljunk egy gazdag népszerű lánnyal egy ifjúsági regényben. Talán ebben vállalt nagyon a két szerző. Ugyanakkor Rose egy nagyon mély titkot őriz, de ettől még egyszerűen nála valahogy nem tudunk mindig megbocsájtóak lenni. De cserébe nem is vagyunk a barátai.

Felvázolva ez a négy karakter eléggé sablonos, de a regény ezeknél a pontoknál sokkal-sokkal mélyebben dolgozik. Red aktív tagja tud lenni a közösségnek, az egyéniségének megőrzése mellett is, gyakran rá írnak rá, ha tanács vagy segítség kell, és talán a zenekar is Red Leo felől érkező befogadásával alakul meg. Red és Naomi között nem csupán a dalírás közös, hanem az anime szeretete is, és hogy mindketten szerelmesek valakibe, de egyikük sem firtatja a másikukat.

Rose és Leo szerelmesek egymásba, de tudják, hogy barátként van szükségük a másikra, és ezek fontos keretek. Red nem mindig jó ember, követ el hibákat például a húgával szemben, Leo próbál jó lenni, de az anyja és a bátyja között kell valamiképpen állást foglalnia. A regény nagyon erősen dolgozik a lelkeken, és bár a problémáik tipikus kamasz könyves problémák, dilemmák személyesek és tapinthatóak. Nem a moralizálás az első gesztus, amivel az olvasó nyúl hozzájuk, hanem az együttérzés, és ettől válik érthetővé miért is jelent otthont a négy szereplő számára a bandájuk. Elhisszük Rednek, amikor azt mondja:

A négyesük volt a legjobb dolog, ami valaha történt velem.

Red akkor érezte magát először valakinek, amikor együtt a közös dühükből és frusztrációjukból létrehoztak valamit, ami túlnőtt rajtuk, és vigyázott rájuk. Minden szereplő kapott egy lehetőséget, hogy a jót mutassák meg magukból, és nem kellett ehhez megerőltetniük magukat. Kaptak egy nyelvet, amin jobban érezni, ha valaki álságos, és ők igazat tudtak szólni ezzel, és megértésre találtak egymásban.

Pont ezért lesz nagyon fenyegető mindannyiukra nézve Naomi eltűnése. Mert úgy tűnt, minden rendben van, és egy darab kiesése új repedéseket is felszínre hozott. A regényben a felépített jellemeknek külön-külön is meg kell mérniük a barátságukat, és ezek mindig nehéz utak, amiknek a végén jó esetben vár csak bizonyosság.

A regény első felében különösen ezen a világépítésen van a fő hangsúly. Az egyetlen igazi előrelépés az, hogy mind megegyeznek abban, hogy Naomi eltűnése majd gyanús megtalálása nem lehet sem figyelemfelkeltő- sem öngyilkossági kísérlet. Mert képtelenség, hogy az legyen. A nyomozásukba a beszélgetés korai szakaszában lép be Ash, Naomi nővére, aki a tipikus szeretnivaló kocka lány, akit az érzelmi fűtöttsége hajt a kutatásban.

A regény krimi szála a könyv második felében bontakozik ki igazán. Alig van kérdése az olvasónak arról már ekkor, hogy mi történt, talán három-négy gyanúsítottja is van, de a miért, a tényleges miért igazán tisztázatlan, még úgy is, hogy a regénytér tényleg hemzseg a nyomoktól. De éppen így növeli a feszültséget bennünk az a bizonytalanság, hogy Naomi életben marad-e, hogyan lesz szembesítve az elkövető, vagy épp az, hogy mitől lesz LMBT ez a regény. Merthogy igen, ez egy LMBT regény, és amikor kimondja a regény, hogy miért, attól beszakad az asztal annyira pusztulatmódon szuper, és nem mondom el. Végig minden szereplővel kapcsolatban rejt el ilyen nyomokat a szerző, de bevezet az erdőbe, hogy aztán wáó. Jah, ez rendesen ütött.

A regény bátor, fiatalos regény akar lenni, és ezt minden gesztusával ki akarja érdemelni, legyen szó az álomszép borítóról a feltűnő (nálunk a családban ezt úgy mondjuk, hogy hirtelen, nem tudom máshol ezt használják-e) sárgaságával, a cím mindannyiunk által ismert utalásaival, és azzal, hogy kemény témákat is mer mozgatni. Tetszik, ahogy a Red kapcsán megfogalmaztatja az olvasóval, hogy igen, egy fiú is lehet bulimiás. Tematizálja az identitást, és a világban kapaszkodókat kereső léggyökérszerű kamaszéletet, beszél a felnőttekkel szembeni bizalmatlanságról, vagy a barátságról, amiben otthont találunk, anélkül hogy ez egy pillanatig is falvédősnek tűnne.

A fiatalok nyelvén beszél, és chatet, rajongói oldalt és gifküldést is láthatunk, bár ennek a grafikái inkább a kétezres évek eleji MSN-nek vagy a hupont.hu-s oldalaknak a grafikájával dolgozik (ennek egyébként van az a jó vonatkozása, hogy eddig elfelejtettem törölni a legeslegelső 'blogomat', és végre megtettem), ami már nagyon távoli a mai fiatalok számára is. Amiben viszont ez nagyon mai szöveg, hogy tök erősen reflektál a különböző közösségi oldalak jelenlétére, és annak a lehetőségeire vagy épp veszélyeire, amely Rednél például összefolyik a zenekari élettel is, és Red ezt kifejezetten szereti:

Ott úgy néz ki, ez a gyerek tudja, mit csinál. Tudja, mit akar. Merre tart. Az a részem tökéletes. Az a részem mindig jól néz ki, mindig nyugodt, és amikor a dobverő van a kezemben, minden részem úgy működik, ahogy kell, minden izmom, minden reflexem, minden szívdobbanásom.

Persze nem dolgozik csupa új gesztussal ez a regény sem. Már írtam róla, hogy a szereplők mélységük ellenére mégiscsak besorolhatóak a tipikus gimis karakterek közé. A megoldásban nagy segítséget jelent egy kocka karakter összetett analitikus gondolkodása, a szereplők egyáltalán egy iskolai feladatnak köszönhetik, hogy különcségük ellenére egymásra találnak, és imádom, amikor Red az egyik kedvenc filmjeként utal a Nulladik órára, merthát az ennek a jelenségnek mégiscsak az egyik első előképe, vagy hát iskolapéldája.

Úgy kezdtem el olvasni a könyvet, hogy egy könnyed jól működő, gyorsan olvasható krimit vártam, ami ki fog kapcsolni az online oktatás idegörlő hétköznapjaiból, és ezt maximálisan hozta. Összegezve egy izgalmakkal működő mai barátságról olvashattam, ami bőven tartogat meglepetéseket és dolgoztatja az agyunkat. Megszerettük Red elbeszélését, Rose furcsaságait, Leo jóságát, és őszintén reméljük, hogy minden rendben lesz a regény után a világukban. A szerzők ígértek folytatást, ennek azonban még semmi híre.
Itt írtam róla még: https://egymelegsracolvas.hu/cara_delevingne_rowan_cole…

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

ap358 P>!

Olyan világban élünk, ahol mindenki ítélkezik, anélkül hogy bármit is tudna a másikról, vagy legalább megpróbálná megérteni őt.

előszó

_Katie_ P>!

Mert olyan nincs, hogy egyik napról a másikra nyomtalanul eltűnsz. Ennek nincs semmi értelme. Senki nem válik köddé anélkül, hogy ne hagyna nyomot maga után.

13. oldal

életem__könyvtára>!

És ha valamiben ilyen tehetséges vagy, akkor nem kell elmenekülnöd semmi elől.

17. oldal

ap358 P>!

Nem rossz dolog önmagad lenni.

236. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Red
életem__könyvtára>!

Rám nézett a válla fölött. Egyet kellett értenem. Minden megváltozott az elmúlt egy évben. A zenekar előtt mind elveszett lelkek voltunk, aztán egyszerre valahogy minden más lett. Együtt erősekké váltunk, menők voltunk, és elképesztően zseniálisak. Mind azt hittük, Naomi is így éri magát, és nem kell többé menekülnie semmi elől. Egészen addig az éjszakáig biztosak voltunk benne.

12. oldal

életem__könyvtára>!

Végül az elhagyatott, üresen álló, egykori fogadóirodánál kötöttünk ki, amelynek hátuljában matracok hevertek. Ide vonultak el azok a kölykök, akik egyedül akartak lenni. Én soha, mert egy dolgot gyűlöltem igazán az életben: azt, ha egyedül kell lennem.

13. oldal

életem__könyvtára>!

Ugyanúgy fel kell kelnünk reggel, el kell indulnunk a suliba, haza kell jönnünk, és hülye dolgozatokra kell készülnünk. És persze közben „reménykedni, imádkozni és bízni” , meg egy csomó más marhaság, amiről mindenki magyaráz nekünk.
Az élet megy tovább- orbitális kamu, mert amióta Naomi eltűnt azon az éjszakán, olyan az életünk, mintha valaki megnyomott volna egy bazi nagy PAUSE- gombot. Telnek a napok, a hetek, a hónapok, valahogy mégsem történik semmi. Tényleg semmi. Olyan, mintha nyolc hete folyamatosan visszatartanák a lélegzetünket.

15. oldal

életem__könyvtára>!

Jézusom, tulajdonképpen arra születtem, hogy kicsináljanak.

21. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Joss Stirling: Angel
Sara Shepard: Pretty Little Liars – Hazug csajok társasága
David Almond: Csókás nyár
Christine Lynn Herman: Az elemésztő homály
Tamzin Merchant: A Kalaposok
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Kulcs
Leiner Laura: Hullócsillag
John Flanagan: Észak varázslója