Vészmadár (Fjällbacka 4.) 129 csillagozás

Camilla Läckberg: Vészmadár

A Tanumshede melletti országúton fának rohan egy autó. Vezetője – az ütközésnél életét vesztő Marit Kaspersen – szervezetében hatalmas mennyiségű alkoholt találnak. Adja magát a feltételezés, hogy ittasan vezetett, és ezért nem volt képes bevenni a kanyart. A boncolás azonban hamar kideríti, hogy a nő a baleset pillanatában már halott volt: alkoholmérgezés végzett vele. Ám közeli hozzátartozói – volt férje, lánya és leszbikus élettársa – szerint Marit soha életében nem ivott. A holttesten talált különös nyomok is azt erősítik, hogy gyilkosság történhetett. Patrik Hedström nyomozó és csapata nekiveselkedik az ügynek, ám ugyanekkor egy másik bűntény is történik: megölik a városkában forgatott valóságshow egyik szereplőjét. A hatalmas médiafelhajtás miatt a nyomozócsapat kénytelen inkább erre fordítani a figyelmét. Ám lassan kirajzolódik, hogy a két esetnek köze van egymáshoz.

Eredeti mű: Camilla Läckberg: Olycksfågeln

Eredeti megjelenés éve: 2006

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2018
puhatáblás · ISBN: 9789633245798 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2013
336 oldal · ISBN: 9789633242100 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2013
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241059 · Fordította: Torma Péter

Kedvencelte 4

Most olvassa 3

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 54


Kiemelt értékelések

>!
Csoszi P
Camilla Läckberg: Vészmadár

Már el is felejtettem, hogy mennyire szeretem ezt a sorozatot. Jó volt ismét egy kicsit visszatérni Fjällbacka-ba és pár órát Erica, Patrik és a többiek társaságában tölteni, bár érzésem szerint ez a kötet picit gyengébbre sikerült, mint az előzőek. A nyomozás sokáig úgy tűnt, hogy nem nagyon halad előre. Hanna, a csapat új tagja már az elejétől furcsa volt, de csak az utolsó oldalakon derült ki, hogy miért. A rövid visszaemlékezések a fejezetek elején kicsit zavaróak voltak, nem tudtam hova tenni, de aztán a végére azok is helyre kerültek.

>!
Animus, Budapest, 2013
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241059 · Fordította: Torma Péter
>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Camilla Läckberg: Vészmadár

Ez egy teljesen élvezhető, szinte megnyugtató, lecsillapító krimi volt.
Kicsit ugyan zavart a saját figyelmetlenségem, hogy az első után a negyediket tettem a várólistámra, de egye fene, megoldottam. Idővel kiderült, hogy a mindenki által – csak általam nem – ismert szereplők vajon kik lehetnek, és hogy kerültek a képbe.
Olyan gördülékenyen, egyszerűen mennek a dolgok egymás után, miközben épülnek és amortizálódnak a családok a világ legtermészetesebb módján, mintha benne élnénk valóban a történetben.
A valóságshow vonalat kicsit erőltetettnek éreztem, az alkohol folyamatos célzott emlegetése kissé népnevelő jellegű volt, de még ez is belefért.
A remek nyomozás mellett a legnagyobb poénja a könyvnek a nyaraló megvásárlása volt. Annyira nyilvánvaló volt a dolog, hogy már világított a sötétben, de ha valaki vakon szerelmes, hát csak vessen magára.

>!
mate55 
Camilla Läckberg: Vészmadár

A skandináv krimik, úgy, ahogy vannak, nagyon ütősek. Ez az a műfaj, amely aktuális témákat dolgoz fel, és oly módon világítja meg őket, hogy azért valamilyen gondolkodásra késztet minket. Camilla Lackberg sokoldalú stílusa már az előző regényeiben is megragadott. De éppen ebből a sokszínűségből fakadóan ez a kötet minőségileg nagyon hullámzó, vannak kiváló, és felejthető részek is benne. Sőt, ki is lehet mondani, hogy talán utóbbiakból van több. Nem tudom, hogy mennyire volt tudatos az írónő részéről, vagy esetleg teljesen véletlenszerűen alakult így, de valahogy inkább a kötet második fele, ami igazán említésre méltó. Ezáltal lehet, hogy egy idő után veszít az olvasó (mint én is) a kezdeti lelkesedéséből. A regénynek egyszerre pozitívuma és negatívuma az, hogy nincs igazán főszereplője. Gyengéje, mert olvasóként igazán nem tudtam azonosulni egyik szereplővel sem, nem találtam meg azt, akivel olvasóként tarthatok, ezáltal amolyan külső szemlélődő maradok. De erőssége is van, mert a hangsúlyozottabbá válik a csapatmunka, a szereplők közötti összhang, illetve a konfliktusok.
A „Vészmadár” nem éppen a legjobb darabja a sorozatának, de C. Lackberg jól ír, és azt hiszem, nem fogjuk sajnálni az olvasásra szánt időt.

7 hozzászólás
>!
Zanit 
Camilla Läckberg: Vészmadár

A szokásos CL minőség: kellemes kis nyomozás, a történet végén nagy meglepetés és minimum 100 oldal üres locsogás, ami részemről simán kihagyható lett volna (ezúttal az esküvőről).
A két főszereplő nekem továbbra is elég uncsi, sótlan, Mellberget viszont imádom! spoiler
Mindenképpen folytatom a sorozatot!

>!
minnie
Camilla Läckberg: Vészmadár

Talán egy picivel gyengébb volt számomra, mint az első három kötet. De ez hamar elmúlt, mert ahogy beindult a történet, már el is felejtettem. Nagyon csavaros volt, semmit nem sejtettem és a vége nagyot ütött nálam. Alig várom az 5. kötetet!

>!
Hencsulátor
Camilla Läckberg: Vészmadár

Imádom ezt a sorozatot!
Az egyetlen baj csak azzal van, hogy kb. 20 szálon futnak a dolgok és nekem fél óráim voltak csak olvasni, így sokszor elvesztettem a fonalat… de ez a körülmények hibája.
Patrik még mindig zseniális rendőr, szinte már túlságosan is.
Nem szeretnék minden szereplőre külön kitérni, de spoiler
A nyomozás hihetetlenül izgalma volt, már az írónő maga lassú stílusában.
Egy két dolog elég egyértelmű volt, de szerencsére nagy meglepetések is értek. Alig várom a folytatást!

>!
Szimirza P
Camilla Läckberg: Vészmadár

Az eleje a megszokottnál nehezebben indult, legalábbis számomra, de a vége mindenért kárpótolt. Ajánlom!

>!
Sister
Camilla Läckberg: Vészmadár

Ez a kötet tényleg kissé gyengébbre sikerült, mint az első három. Én is jóval lassabban haladtam vele, ráadásul a nyomozás is sokáig egy helyben toporog, nem látszik a fény az alagút végén. De aztán… Az utolsó 100 oldalra rendesen felgyorsulnak az események, ráadásul bármennyire is törtem a fejem, senki sem tűnt igazán gyanúsnak. A valóságshow-s körítés nekem néha sok volt, inkább a nyomozást vártam, hogy végre történjen valami.

Rájöttem, miért szeretem annyira ezt a sorozatot. Mert otthonos. A könyvek állandó szereplői, az ő életük és Fjällbacka világa már annyira a részét képzi a krimiknek, hogy az éppen aktuális eset mondhatni másodrangú, inkább a szereplők életébe szeretnék visszacsöppenni. Patrik és Erica élete szép lassan folydogál a maga medrében, Anna is komoly fejlődéseken megy keresztül. A tanumshedei rendőrőrs tagjait még mindig nagyon szeretem, kiváltképp a kis aranyos Martin Molint. :) Az utolsó fejezet megint nagyon felcsigázott a folytatást illetően, félek, nem bírom sokáig, hogy ne folytassam azonnal!

>!
Kovaxka P
Camilla Läckberg: Vészmadár

Féltem, hogy csalódás lesz a korábbi kötetekhez képest, de maradt az egyenletesen jó színvonal. Igaz, elég hamar rájöttem, ki a gyilkos, de továbbra is érdekes maradt. Talán a valóságshow-ból még többet ki lehetett volna hozni, de legalább nem volt túlírva. Még mindig érdekelnek annyira a szereplők, hogy folytassam tovább a sorozatot.

>!
hraurie
Camilla Läckberg: Vészmadár

Soha nem fogom megérteni, milyen megfontolásból tettem várólistára egy sorozat negyedik részét, de milyen jól tettem! A könyv nagyjából érthető az előzmény kötetek nélkül is, habár lespoilerez néhány dolgot visszamenőleg, de én elnézem neki. Nem igazán tudom, hogyan is kéne kinéznie a svéd kriminek, de ha ez az, akkor mostantól a szívesen olvasott műfajok közé tartozik nálam.

Annyi szerethető dolog van ebben a könyvben! A fő- és mellékszereplők, akikből néha túl kevés. spoiler Rengeteg szálon fut a történet, és mindegyikért ugyanúgy lehet izgulni. Annyi szívmelengető történetet, annyira élő embereket ismerhetünk meg, akiket könnyű az ember szívébe zárni. A fordulatoktól azért rendesen leesett az állam, még úgy is, hogy véletlenül belelapoztam a végébe jóvanna, volt benne némi titkolt szándékosság és sejtettem, ki lesz a gyilkos. A könyv közepétől nagyjából kiszámítható is, ennek ellenére elsiklottam egy csomó részlet felett, amikkel aztán sokkolt az írónő.

Aztán persze bőven van mit és kiket utálni. Egyszerűen hányingerkeltő a valóságshow-s szál és az ottani szereplők, de hát valószínűleg pontosan ez volt Läckberg szándéka: bemutatni azt a fertőt, azt az érzéketlenséget, szenzáció- és pénzhajhászatot, ami körüllengi ezt a világot. Remekül sikerült neki, többször is meg kellett állnom, mert forgott a gyomrom attól, ahogy azok a szereplők viselkedtek. Ilyenkor persze emlékeztetem magam, hogy ez csak könyv, ezek a szereplők nem léteznek, de a szomorú valóság, hogy sajnos igenis léteznek. Köztünk élnek. Sosem láthatunk elég mélyen a felszín alá, hogy ítélkezzünk.

Legyen ez a könyv tanulsága! Sosem láthatunk elég mélyen a felszín alá, hogy ítélkezzünk. Nem tudhatjuk, mi mozgatja a másik embert, mitől olyan, amilyen. Nem tudhatjuk, mi bújik meg a viselkedése mögött, mi tette őt azzá, aki. És nem szabad elfelejtenünk tükörbe néznünk, mielőtt másokról ítéletet mondanánk.

Abszolút kedvenc lett, már megyek is az első kötetért!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
robinson P

Mindketten pénzzel próbálták pótolni a veszteséget. Az apja azzal, hogy odaadta neki, Calle azzal, hogy elköltötte.

139. oldal

>!
robinson P

Legjobban a parfümjére emlékezett Arra, amit a fürdőszobában tartott. Az édes nehéz illatú, levendulaszínű csillogó üvegcsére. Felnőttként addig kutatott egy parfüm üzletben, amíg rá nem bukkant egy ugyanolyanra. Halkan elnevette magát amikor meglátta a nevét: „Poison”.

5. oldal

>!
hraurie

– A nővéremnek keresünk menyasszonyi ruhát.
Ericára mutatott, mire a hölgy újra összecsapta a kezét.
– Jaj, de nagyszerű, férjhez tetszik menni?
Nem, csak úgy kéne egy menyasszonyi ruha, mert az olyan klassz, gondolta epésen Erica, de hangosan inkább nem mondta ki.

90. oldal

>!
robinson P

– Kit akartatok ti átverni? – nevetett újra Sofie. – Azt a komédiát, amit ti itt játszottatok! ….

Jézus isten, de röhejes volt! Manapság már mindenki homo vagy bi! Ez ilyen!

60. oldal

>!
robinson P

Patrikot szinte fojtogatta a karosszékben ülő férfiból sugárzó előítélet. Nehezen gyűrte le az ingert, hogy megragadja az ingét, és helyre tegye néhány keresetlen szóval.

84. oldal

>!
robinson P

Érezte, hogy könny gyűlik a szemébe. Nem így képzelte el magát menyasszonyként. Az álmaiban mindig kivételesen karcsú volt, a keble kemény, a bőre ragyogó. A tükörből viszont a Michelin-baba női verziója nézett vissza rá.

92. oldal

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Fjällbacka sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Carin Gerhardsen: A mézeskalács ház
Johan Theorin: A falon túl
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!
Kristina Ohlsson: Elnémítva
Maj Sjöwall – Per Wahlöö: Az elveszett tűzoltóautó
Karen Rose: Vigyázz rám
Julie Garwood: Árnyéktánc
Pierre Lemaitre: Téboly
Lauren Beukes: Tündöklő lányok
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten