Vészmadár (Fjällbacka 4.) 242 csillagozás

Camilla Läckberg: Vészmadár

A Tanumshede melletti országúton fának rohan egy autó. Vezetője – az ütközésnél életét vesztő Marit Kaspersen – szervezetében hatalmas mennyiségű alkoholt találnak. Adja magát a feltételezés, hogy ittasan vezetett, és ezért nem volt képes bevenni a kanyart. A boncolás azonban hamar kideríti, hogy a nő a baleset pillanatában már halott volt: alkoholmérgezés végzett vele. Ám közeli hozzátartozói – volt férje, lánya és leszbikus élettársa – szerint Marit soha életében nem ivott. A holttesten talált különös nyomok is azt erősítik, hogy gyilkosság történhetett. Patrik Hedström nyomozó és csapata nekiveselkedik az ügynek, ám ugyanekkor egy másik bűntény is történik: megölik a városkában forgatott valóságshow egyik szereplőjét. A hatalmas médiafelhajtás miatt a nyomozócsapat kénytelen inkább erre fordítani a figyelmét. Ám lassan kirajzolódik, hogy a két esetnek köze van egymáshoz.

Eredeti megjelenés éve: 2006

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2020
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245798 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2018
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245798 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2013
336 oldal · ISBN: 9789633242100 · Fordította: Torma Péter

1 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Erica Falck · Patrik Hedström · Bertil Mellberg


Kedvencelte 10

Most olvassa 8

Várólistára tette 59

Kívánságlistára tette 60

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

bokrichard>!
Camilla Läckberg: Vészmadár

Ennyi egyhangúan pozitív értékelés után jöjjön egy kis más. Őszinte leszek, nem tetszett, megszenvedtem vele. nem is kicsit. Nem a stílus, mert az jó. Olvastam már Läckberg-től, tetszett az írásmódja, bár kicsit az első kötet is körülményeskedő volt. De ez…! Nem is kicsit volt az. Volt egy közepesen érdekes nyomozás, közben meg a 3/4-e „Éjjel-nappal Fjällbacka”, és BB vagy VV vagy bentlakó cunci, és az „úristen, kövér vagyok ebben az esküvői ruhában, jaj istenem, jaj”!! Az első kötet után vettem ezt a kezembe hosszabb kihagyás után, ezt sikerült megszereznem kölcsönbe. Sokat változott a világ, virágba rügyezett szerelem fordul esküvőbe, és … semmi. Nem volt motivációm kinyitni a könyvet, oké, lehet, hogy a sok munka is, de akkor is éreztem, hogy most megtorpantam. Na de majd a következő kötet talán változtat a nézetemen.

5 hozzászólás
Cs_N_Kinga>!
Camilla Läckberg: Vészmadár

Még mindig négy csillag, de még mindig tetszik és tetszik ez a sorozat. Jók a szereplők, tetszik, hogy mindenki emberi, senki se szuperhős, és hogy a megoldás azért várat magára, még ha sejtjük is a dolgokat. Itt az alkoholizmus miatt halnak meg közvetve az emberek, valahogy mindig egy-egy dolog ki van ragadva valami rossz tulajdonság, vagy betegség és bele-bele pillantunk ezekbe is. Az hogy valami rabja lett valaki, hány és hány ember életének tönkretételét okozza közvetve vagy közvetlenül, ez is érdekes, ugye a már megszokott több idősík itt is itt van. A nyomozás pedig fényt derít mindenre. Közben egy valóságshowba is bepillantást kapunk. Több ember múltjáról is derülnek ki dolgok.

Csoszi>!
Camilla Läckberg: Vészmadár

Már el is felejtettem, hogy mennyire szeretem ezt a sorozatot. Jó volt ismét egy kicsit visszatérni Fjällbacka-ba és pár órát Erica, Patrik és a többiek társaságában tölteni, bár érzésem szerint ez a kötet picit gyengébbre sikerült, mint az előzőek. A nyomozás sokáig úgy tűnt, hogy nem nagyon halad előre. Hanna, a csapat új tagja már az elejétől furcsa volt, de csak az utolsó oldalakon derült ki, hogy miért. A rövid visszaemlékezések a fejezetek elején kicsit zavaróak voltak, nem tudtam hova tenni, de aztán a végére azok is helyre kerültek.

>!
Animus, Budapest, 2013
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241059 · Fordította: Torma Péter
KBCsilla P>!
Camilla Läckberg: Vészmadár

Ez egy teljesen élvezhető, szinte megnyugtató, lecsillapító krimi volt.
Kicsit ugyan zavart a saját figyelmetlenségem, hogy az első után a negyediket tettem a várólistámra, de egye fene, megoldottam. Idővel kiderült, hogy a mindenki által – csak általam nem – ismert szereplők vajon kik lehetnek, és hogy kerültek a képbe.
Olyan gördülékenyen, egyszerűen mennek a dolgok egymás után, miközben épülnek és amortizálódnak a családok a világ legtermészetesebb módján, mintha benne élnénk valóban a történetben.
A valóságshow vonalat kicsit erőltetettnek éreztem, az alkohol folyamatos célzott emlegetése kissé népnevelő jellegű volt, de még ez is belefért.
A remek nyomozás mellett a legnagyobb poénja a könyvnek a nyaraló megvásárlása volt. Annyira nyilvánvaló volt a dolog, hogy már világított a sötétben, de ha valaki vakon szerelmes, hát csak vessen magára.

Zanit>!
Camilla Läckberg: Vészmadár

A szokásos CL minőség: kellemes kis nyomozás, a történet végén nagy meglepetés és minimum 100 oldal üres locsogás, ami részemről simán kihagyható lett volna (ezúttal az esküvőről).
A két főszereplő nekem továbbra is elég uncsi, sótlan, Mellberget viszont imádom! spoiler
Mindenképpen folytatom a sorozatot!

mate55 P>!
Camilla Läckberg: Vészmadár

A skandináv krimik, úgy, ahogy vannak, nagyon ütősek. Ez az a műfaj, amely aktuális témákat dolgoz fel, és oly módon világítja meg őket, hogy azért valamilyen gondolkodásra késztet minket. Camilla Lackberg sokoldalú stílusa már az előző regényeiben is megragadott. De éppen ebből a sokszínűségből fakadóan ez a kötet minőségileg nagyon hullámzó, vannak kiváló, és felejthető részek is benne. Sőt, ki is lehet mondani, hogy talán utóbbiakból van több. Nem tudom, hogy mennyire volt tudatos az írónő részéről, vagy esetleg teljesen véletlenszerűen alakult így, de valahogy inkább a kötet második fele, ami igazán említésre méltó. Ezáltal lehet, hogy egy idő után veszít az olvasó (mint én is) a kezdeti lelkesedéséből. A regénynek egyszerre pozitívuma és negatívuma az, hogy nincs igazán főszereplője. Gyengéje, mert olvasóként igazán nem tudtam azonosulni egyik szereplővel sem, nem találtam meg azt, akivel olvasóként tarthatok, ezáltal amolyan külső szemlélődő maradok. De erőssége is van, mert a hangsúlyozottabbá válik a csapatmunka, a szereplők közötti összhang, illetve a konfliktusok.
A „Vészmadár” nem éppen a legjobb darabja a sorozatának, de C. Lackberg jól ír, és azt hiszem, nem fogjuk sajnálni az olvasásra szánt időt.

7 hozzászólás
Iustitia>!
Camilla Läckberg: Vészmadár

Úgy érzem, a véleményem pont ellentétben áll a kiemelt értékelésekkel, ami ezt és az előző részt illeti. A kőfejtő minden brutalitása ellenére nagyon tetszett, viszont itt voltak fennakadások. Az alapötlet nem rossz, csak éppen két könyv kijönne belőle. Egyre sok. Az egész valóságshow-s cirkusz nem hiányzott a történetből, se az elkényeztetett, rengeteg szereplője. Nem igazán voltak jellegeztesek, így főleg az elején nehéz követni, ki kivel van. És nekem őszintén nem is volt világos, miért kell összekötni mindent mindennel és mindenkit mindenkivel. Tetszett, hogy új nyomozó érkezik a csapatba, spoiler Nem ez a sorozat legerősebb része, azt kijelenthetjük, inkább csak töltelék, de biztos vagyok benne az eddigiek alapján, hogy lesz ez még jobb is.

gyuszi64>!
Camilla Läckberg: Vészmadár

Ha a friss skandináv krimi olvasatomat nézem, akkor olvasási és keletkezési időrendben is kb. Sjövall – Wahlöö, Mankell, Adler-Olsen, Nesbo, Läckberg a sor, és nagyjából ez a „komolyságban” csökkenő sorrend is. Läckberg nagyon könnyen olvasható, a regény szórakoztató, igazi „egyéjszakás kaland”. A krimi vonal mellett nem nagyon kínál pl. intellektualitást (Wahlöö) vagy társadalombírálatot (Mankell), de még tengernyi vér sem folyik (Olsen, Nesbo), hál istennek. :)

A könyv egyik nagy hibája, hogy az elején többtucatnyi, lényegében csak nevesített szereplő jelenik meg. Nekem fizikai nehézségeim támadtak az azonosításukkal, a könyv önmagában ezért nehezen olvasható. Ja igen, a másik (durva) hiba ebből kifolyólag a kiadói: nem jelezték, hogy egy (összefüggő) sorozat negyedik részéről van szó. Persze ha már az állandó személyek ismertek, akkor a többit könnyebb az olvasónak megszokni, ez menti a kezdeti szereplőtúltengést, de hangsúlyozottan:

ezt a sorozatot bizony érdemes az elején kezdeni és sorban olvasni.

(És sajnos a regény sokat vissza is spoilerez, úgyhogy én már nem is nyúlhatok vissza az elejére.)

2 hozzászólás
Szédültnapraforgó>!
Camilla Läckberg: Vészmadár

4. olvasásom az írónőtől. Nem különösebben izgalmas, de valamiért szeretem az ő regényeit is. Ez egy sorozat 4. része, lassan megyek végig a köteteken. Nem összefüggőek a részek. Ez a regénye is hosszú évekre nyúlik vissza a nyomozás során, több szálon fut a cselekmény, bár nekem a címe alapján nem nyújtott semmi segítséget, hogy felismerjem a gyilkos személyét.
A vonal tulajdonképpen Erika és Patrik (nyomozó) akik éppen az esküvőjükre készülnek. Erika húga Anna is velük él a két gyerekével (Emma, Adrian), Patrikéknak is van már egy babájuk, Maja.
A másik szálon folyik a nyomozás, közben megismerjük az elhunytakat, a Big Brother „versenyőit” és új rendőrnő is kerül a csapathoz Hanna személyében, illetve Lars mint pszichológus kezd el dolgozni a BB versenyzőknél. spoiler
Érdekesen alakul a történet, a végére persze minden tisztázódik.

Hencsulátor>!
Camilla Läckberg: Vészmadár

Imádom ezt a sorozatot!
Az egyetlen baj csak azzal van, hogy kb. 20 szálon futnak a dolgok és nekem fél óráim voltak csak olvasni, így sokszor elvesztettem a fonalat… de ez a körülmények hibája.
Patrik még mindig zseniális rendőr, szinte már túlságosan is.
Nem szeretnék minden szereplőre külön kitérni, de spoiler
A nyomozás hihetetlenül izgalma volt, már az írónő maga lassú stílusában.
Egy két dolog elég egyértelmű volt, de szerencsére nagy meglepetések is értek. Alig várom a folytatást!


Népszerű idézetek

Belle_Maundrell >!

Most ott állt, és próbálta a lehető legpompásabban tálalni az ételt. Nagyobb kihívásnak bizonyult, mint gondolta. A keze ragacsos volt, és ő haragosan meredt a grillcsirkére, amely mintha megvetően bámult volna vissza rá. Ami nem volt akármi, figyelembe véve, hogy már rég levágták a fejét.

216. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bertil Mellberg
nypiro P>!

– Szeretlek, Icaaa! – mondta Adrian, és megpróbált olyan édesen nézni, ahogy csak tudott. Teljesen világos volt, hogy miért csinálja – ez mindig bevált. Erica valósággal elolvadt, lehajolt, és nagy puszit nyomott a kisfiú arcára.

Kapcsolódó szócikkek: Erica Falck
Belle_Maundrell >!

Mellberg úgy festett, mint aki menten szívrohamot kap, és bár gyengébb pillanataiban Patrik talán kívánta volna a halálát, azt semmiképpen sem akarta, hogy az ő irodájában múljon ki.

218. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bertil Mellberg · Patrik Hedström
Belle_Maundrell >!

– Ragaszkodik hozzá, hogy az unokaöccse szórakoztassa a násznépet. Patrik unokaestvére.
– És azzal mi a baj?
Erica tartott egy kis szünetet a hatás kedvéért.
– Az, hogy ő nyenyerézik.

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erica Falck
robinson >!

Mindketten pénzzel próbálták pótolni a veszteséget. Az apja azzal, hogy odaadta neki, Calle azzal, hogy elköltötte.

139. oldal

Belle_Maundrell >!

– Vegyetek kávét és sütit, aztán kezdünk – mondta komoly hangon Patrik. Mindenki teletöltötte a csészéjét, és körbejárt a briósos kosár is.

232. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Patrik Hedström

A sorozat következő kötete

Fjällbacka sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Baráth Katalin: A fekete zongora
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Robert Galbraith: Halálos fehér
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz
Åsa Schwarz: Nefilim
Anne Frasier: A testolvasó
Samuel Bjørk: Magányos utazó
Erik Axl Sund: Bomlás
Julie James: A hamis partner