Vészmadár (Fjällbacka 4.) 211 csillagozás

Camilla Läckberg: Vészmadár

A Tanumshede melletti országúton fának rohan egy autó. Vezetője – az ütközésnél életét vesztő Marit Kaspersen – szervezetében hatalmas mennyiségű alkoholt találnak. Adja magát a feltételezés, hogy ittasan vezetett, és ezért nem volt képes bevenni a kanyart. A boncolás azonban hamar kideríti, hogy a nő a baleset pillanatában már halott volt: alkoholmérgezés végzett vele. Ám közeli hozzátartozói – volt férje, lánya és leszbikus élettársa – szerint Marit soha életében nem ivott. A holttesten talált különös nyomok is azt erősítik, hogy gyilkosság történhetett. Patrik Hedström nyomozó és csapata nekiveselkedik az ügynek, ám ugyanekkor egy másik bűntény is történik: megölik a városkában forgatott valóságshow egyik szereplőjét. A hatalmas médiafelhajtás miatt a nyomozócsapat kénytelen inkább erre fordítani a figyelmét. Ám lassan kirajzolódik, hogy a két esetnek köze van egymáshoz.

Eredeti megjelenés éve: 2006

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2018
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245798 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2013
336 oldal · ISBN: 9789633242100 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2013
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241059 · Fordította: Torma Péter

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Patrik Hedström · Erica Falck · Bertil Mellberg


Kedvencelte 8

Most olvassa 7

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 58


Kiemelt értékelések

Csoszi>!
Camilla Läckberg: Vészmadár

Már el is felejtettem, hogy mennyire szeretem ezt a sorozatot. Jó volt ismét egy kicsit visszatérni Fjällbacka-ba és pár órát Erica, Patrik és a többiek társaságában tölteni, bár érzésem szerint ez a kötet picit gyengébbre sikerült, mint az előzőek. A nyomozás sokáig úgy tűnt, hogy nem nagyon halad előre. Hanna, a csapat új tagja már az elejétől furcsa volt, de csak az utolsó oldalakon derült ki, hogy miért. A rövid visszaemlékezések a fejezetek elején kicsit zavaróak voltak, nem tudtam hova tenni, de aztán a végére azok is helyre kerültek.

>!
Animus, Budapest, 2013
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241059 · Fordította: Torma Péter
KBCsilla P>!
Camilla Läckberg: Vészmadár

Ez egy teljesen élvezhető, szinte megnyugtató, lecsillapító krimi volt.
Kicsit ugyan zavart a saját figyelmetlenségem, hogy az első után a negyediket tettem a várólistámra, de egye fene, megoldottam. Idővel kiderült, hogy a mindenki által – csak általam nem – ismert szereplők vajon kik lehetnek, és hogy kerültek a képbe.
Olyan gördülékenyen, egyszerűen mennek a dolgok egymás után, miközben épülnek és amortizálódnak a családok a világ legtermészetesebb módján, mintha benne élnénk valóban a történetben.
A valóságshow vonalat kicsit erőltetettnek éreztem, az alkohol folyamatos célzott emlegetése kissé népnevelő jellegű volt, de még ez is belefért.
A remek nyomozás mellett a legnagyobb poénja a könyvnek a nyaraló megvásárlása volt. Annyira nyilvánvaló volt a dolog, hogy már világított a sötétben, de ha valaki vakon szerelmes, hát csak vessen magára.

Zanit>!
Camilla Läckberg: Vészmadár

A szokásos CL minőség: kellemes kis nyomozás, a történet végén nagy meglepetés és minimum 100 oldal üres locsogás, ami részemről simán kihagyható lett volna (ezúttal az esküvőről).
A két főszereplő nekem továbbra is elég uncsi, sótlan, Mellberget viszont imádom! spoiler
Mindenképpen folytatom a sorozatot!

mate55 P>!
Camilla Läckberg: Vészmadár

A skandináv krimik, úgy, ahogy vannak, nagyon ütősek. Ez az a műfaj, amely aktuális témákat dolgoz fel, és oly módon világítja meg őket, hogy azért valamilyen gondolkodásra késztet minket. Camilla Lackberg sokoldalú stílusa már az előző regényeiben is megragadott. De éppen ebből a sokszínűségből fakadóan ez a kötet minőségileg nagyon hullámzó, vannak kiváló, és felejthető részek is benne. Sőt, ki is lehet mondani, hogy talán utóbbiakból van több. Nem tudom, hogy mennyire volt tudatos az írónő részéről, vagy esetleg teljesen véletlenszerűen alakult így, de valahogy inkább a kötet második fele, ami igazán említésre méltó. Ezáltal lehet, hogy egy idő után veszít az olvasó (mint én is) a kezdeti lelkesedéséből. A regénynek egyszerre pozitívuma és negatívuma az, hogy nincs igazán főszereplője. Gyengéje, mert olvasóként igazán nem tudtam azonosulni egyik szereplővel sem, nem találtam meg azt, akivel olvasóként tarthatok, ezáltal amolyan külső szemlélődő maradok. De erőssége is van, mert a hangsúlyozottabbá válik a csapatmunka, a szereplők közötti összhang, illetve a konfliktusok.
A „Vészmadár” nem éppen a legjobb darabja a sorozatának, de C. Lackberg jól ír, és azt hiszem, nem fogjuk sajnálni az olvasásra szánt időt.

7 hozzászólás
Iustitia>!
Camilla Läckberg: Vészmadár

Úgy érzem, a véleményem pont ellentétben áll a kiemelt értékelésekkel, ami ezt és az előző részt illeti. A kőfejtő minden brutalitása ellenére nagyon tetszett, viszont itt voltak fennakadások. Az alapötlet nem rossz, csak éppen két könyv kijönne belőle. Egyre sok. Az egész valóságshow-s cirkusz nem hiányzott a történetből, se az elkényeztetett, rengeteg szereplője. Nem igazán voltak jellegeztesek, így főleg az elején nehéz követni, ki kivel van. És nekem őszintén nem is volt világos, miért kell összekötni mindent mindennel és mindenkit mindenkivel. Tetszett, hogy új nyomozó érkezik a csapatba, spoiler Nem ez a sorozat legerősebb része, azt kijelenthetjük, inkább csak töltelék, de biztos vagyok benne az eddigiek alapján, hogy lesz ez még jobb is.

gyuszi64>!
Camilla Läckberg: Vészmadár

Ha a friss skandináv krimi olvasatomat nézem, akkor olvasási és keletkezési időrendben is kb. Sjövall – Wahlöö, Mankell, Adler-Olsen, Nesbo, Läckberg a sor, és nagyjából ez a „komolyságban” csökkenő sorrend is. Läckberg nagyon könnyen olvasható, a regény szórakoztató, igazi „egyéjszakás kaland”. A krimi vonal mellett nem nagyon kínál pl. intellektualitást (Wahlöö) vagy társadalombírálatot (Mankell), de még tengernyi vér sem folyik (Olsen, Nesbo), hál istennek. :)

A könyv egyik nagy hibája, hogy az elején többtucatnyi, lényegében csak nevesített szereplő jelenik meg. Nekem fizikai nehézségeim támadtak az azonosításukkal, a könyv önmagában ezért nehezen olvasható. Ja igen, a másik (durva) hiba ebből kifolyólag a kiadói: nem jelezték, hogy egy (összefüggő) sorozat negyedik részéről van szó. Persze ha már az állandó személyek ismertek, akkor a többit könnyebb az olvasónak megszokni, ez menti a kezdeti szereplőtúltengést, de hangsúlyozottan:

ezt a sorozatot bizony érdemes az elején kezdeni és sorban olvasni.

(És sajnos a regény sokat vissza is spoilerez, úgyhogy én már nem is nyúlhatok vissza az elejére.)

2 hozzászólás
Szédültnapraforgó>!
Camilla Läckberg: Vészmadár

4. olvasásom az írónőtől. Nem különösebben izgalmas, de valamiért szeretem az ő regényeit is. Ez egy sorozat 4. része, lassan megyek végig a köteteken. Nem összefüggőek a részek. Ez a regénye is hosszú évekre nyúlik vissza a nyomozás során, több szálon fut a cselekmény, bár nekem a címe alapján nem nyújtott semmi segítséget, hogy felismerjem a gyilkos személyét.
A vonal tulajdonképpen Erika és Patrik (nyomozó) akik éppen az esküvőjükre készülnek. Erika húga Anna is velük él a két gyerekével (Emma, Adrian), Patrikéknak is van már egy babájuk, Maja.
A másik szálon folyik a nyomozás, közben megismerjük az elhunytakat, a Big Brother „versenyőit” és új rendőrnő is kerül a csapathoz Hanna személyében, illetve Lars mint pszichológus kezd el dolgozni a BB versenyzőknél. spoiler
Érdekesen alakul a történet, a végére persze minden tisztázódik.

minnie>!
Camilla Läckberg: Vészmadár

Talán egy picivel gyengébb volt számomra, mint az első három kötet. De ez hamar elmúlt, mert ahogy beindult a történet, már el is felejtettem. Nagyon csavaros volt, semmit nem sejtettem és a vége nagyot ütött nálam. Alig várom az 5. kötetet!

Sister>!
Camilla Läckberg: Vészmadár

Ez a kötet tényleg kissé gyengébbre sikerült, mint az első három. Én is jóval lassabban haladtam vele, ráadásul a nyomozás is sokáig egy helyben toporog, nem látszik a fény az alagút végén. De aztán… Az utolsó 100 oldalra rendesen felgyorsulnak az események, ráadásul bármennyire is törtem a fejem, senki sem tűnt igazán gyanúsnak. A valóságshow-s körítés nekem néha sok volt, inkább a nyomozást vártam, hogy végre történjen valami.

Rájöttem, miért szeretem annyira ezt a sorozatot. Mert otthonos. A könyvek állandó szereplői, az ő életük és Fjällbacka világa már annyira a részét képzi a krimiknek, hogy az éppen aktuális eset mondhatni másodrangú, inkább a szereplők életébe szeretnék visszacsöppenni. Patrik és Erica élete szép lassan folydogál a maga medrében, Anna is komoly fejlődéseken megy keresztül. A tanumshedei rendőrőrs tagjait még mindig nagyon szeretem, kiváltképp a kis aranyos Martin Molint. :) Az utolsó fejezet megint nagyon felcsigázott a folytatást illetően, félek, nem bírom sokáig, hogy ne folytassam azonnal!

Hencsulátor>!
Camilla Läckberg: Vészmadár

Imádom ezt a sorozatot!
Az egyetlen baj csak azzal van, hogy kb. 20 szálon futnak a dolgok és nekem fél óráim voltak csak olvasni, így sokszor elvesztettem a fonalat… de ez a körülmények hibája.
Patrik még mindig zseniális rendőr, szinte már túlságosan is.
Nem szeretnék minden szereplőre külön kitérni, de spoiler
A nyomozás hihetetlenül izgalma volt, már az írónő maga lassú stílusában.
Egy két dolog elég egyértelmű volt, de szerencsére nagy meglepetések is értek. Alig várom a folytatást!


Népszerű idézetek

Belle_Maundrell >!

Most ott állt, és próbálta a lehető legpompásabban tálalni az ételt. Nagyobb kihívásnak bizonyult, mint gondolta. A keze ragacsos volt, és ő haragosan meredt a grillcsirkére, amely mintha megvetően bámult volna vissza rá. Ami nem volt akármi, figyelembe véve, hogy már rég levágták a fejét.

216. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bertil Mellberg
Belle_Maundrell >!

Mellberg úgy festett, mint aki menten szívrohamot kap, és bár gyengébb pillanataiban Patrik talán kívánta volna a halálát, azt semmiképpen sem akarta, hogy az ő irodájában múljon ki.

218. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bertil Mellberg · Patrik Hedström
Belle_Maundrell >!

– Ragaszkodik hozzá, hogy az unokaöccse szórakoztassa a násznépet. Patrik unokaestvére.
– És azzal mi a baj?
Erica tartott egy kis szünetet a hatás kedvéért.
– Az, hogy ő nyenyerézik.

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erica Falck
robinson>!

Mindketten pénzzel próbálták pótolni a veszteséget. Az apja azzal, hogy odaadta neki, Calle azzal, hogy elköltötte.

139. oldal

Belle_Maundrell >!

– De meg kell mondanom, a húgod diétája használ, legalábbis egy kicsit. Ma valamivel kevésbé volt szűk a nadrágom.
– De ugye tudod, hogy már csak pár hét van hátra? Addig muszáj csinálnunk!
– Aztán nekiállunk zabálni, és együtt hízunk el – mondta Patrik, ahogy balra fordultak Eva Vegyesboltjánál.
(…)
– És együtt is öregszünk meg. Te meg én. Együtt megyünk az öregek otthonába. Maja pedig majd évente egyszer meglátogat bennünket. Mert azzal fogjuk fenyegetni, hogy ha nem jön, kizárjuk az örökségből.
– Fejezd már be, olyan egy szörnyeteg vagy! – bokszolta meg a karját Erica. – Te is tudod, hogy ha megöregszünk, Majával fogunk lakni. És majd minden udvarlóját elkergetjük.
– Az menni fog, van fegyverviselési engedélyem.

213. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erica Falck · Patrik Hedström
Belle_Maundrell >!

– Vegyetek kávét és sütit, aztán kezdünk – mondta komoly hangon Patrik. Mindenki teletöltötte a csészéjét, és körbejárt a briósos kosár is.

232. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Patrik Hedström

A sorozat következő kötete

Fjällbacka sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Baráth Katalin: A fekete zongora
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Robert Galbraith: Halálos fehér
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz
Åsa Schwarz: Nefilim
Anne Frasier: A testolvasó
Samuel Bjørk: Magányos utazó
Erik Axl Sund: Bomlás
Julie James: A hamis partner