Jéghercegnő (Fjällbacka 1.) 318 csillagozás

Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A fiatal nő a kádban feküdt. Körülötte a vízen jéghártya csillogott. Csuklói felvágva, a kövezeten vérfoltok. Így találnak rá a holtan is gyönyörű Alexre, akiről csakhamar kiderül, hogy nem magával végzett, hanem gyilkosság áldozata lett. Vajon kinek lehetett útjában ez a kiskorától fogva különösen viselkedő, visszahúzódó nő, akit férfiak és nők egyaránt csodálattal vettek körül? Arra lehet számítani, hogy hamar meglesz a tettes, hiszen a színhely egy tengerparti kisváros, ahol mindenki mindenkit ismer. Vagy csak úgy tűnik… Patriknak, a rendőrtisztnek és Ericának, az írónőnek azzal kell szembesülnie, hogy fogalmuk sem volt, kikkel élnek együtt, milyen titkokat rejtegetnek a takaros házak, s hogy ki volt valójában az áldozat, akit pedig gyerekkoruktól ismerni véltek.

Eredeti cím: Isprinsessan

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Animus, Budapest, 2017
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243176 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2015
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243176 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2014
272 oldal · ISBN: 9789633242087 · Fordította: Torma Péter

1 további kiadás


Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Erica Falck · Patrik Hedström


Kedvencelte 16

Most olvassa 14

Várólistára tette 201

Kívánságlistára tette 127

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Csoszi P
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Ismét egy remek skandináv krimi sok szereplővel, több szálon futó cselekménnyel. A jelenben elkövetett bűntény okai a múltban keresendők. A krimiszál mellett szerepet kap a családon belüli erőszak, illetve említés szintjén a pedofília, és nagy-nagy örömömre a romantika is. A főszereplő, Erica egy szerethető karakter, hivatását tekintve írónő, aki Fjällbacka-ba tér vissza, hogy szülei hagyatékát intézze. Rátalál gyerekkori barátnője holttestére és közben akarva-akaratlanul belecsöppen a nyomozásba. A szereplők közül Patrikot és Annikát kedveltem még. Mellberg főfelügyelő és Lucas (Erica sógora) volt számomra a legellenszenvesebb. A gyilkos személye nagyon meglepett, másra gondoltam.

4 hozzászólás
>!
bokrichard
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Isten hozta Fjällbackában! Egy svéd tengerparti kisváros, ahol olyan dermesztő hideg uralkodik, hogy a fürdőszobában a hullára is jégcsapok fagynak, és hártyásodik már a víz teteje. (Nyilván, mert vagy nyitva hagyták az ajtókat, és befújt a szél, vagy nem fizették a fűtést.) Ahol olyan kevesen laknak, hogy mindenki mindenkit névről, és TAJ-számról ismer. Gondolnák ők, de pofára esnek, amikor jönnek a titkok csőstül, annyi, amennyi abban a kamrában sem volt, aminek a neve is ez. Van itt pedofília, családon belüli erőszak, szóval rászolgálhatna ez egy durva leírásra. Mégis, amikor olvastam, akkor ez a kifejezés jutott eszembe: „skandináv-chick lit- krimi”. Patrik és Erika tavaszi rügyként kipattanó érzelmei, és kapcsolata lágyítja azt a fajta lelki „passzív terrort”, amivel ez a műfaj járhatna. Azokban a momentumokban, amikor Patrik és Erika (aki nem is nyomozó, mégis nyomoz??) a verandán vagy az étkezőben egy vacsi, kávé vagy bor mellett a „Hogy telt a napod, drágám?”- mondatra nyomozati referálásokba bonyolódnak, nos ezek felettébb érdekesek. Félreértés ne essék, első könyvem Läckergtől, és meg vagyok elégedve azzal a könnyed, olvasmányos stílussal, amivel képviseli az írói tábort, viszont egyáltalán nem gondoltam, hogy a hideg külső langyos belsőt takar. Kíváncsi leszek a folytatásra, érdemes rá, mert szerethető.

4 hozzászólás
>!
szadrienn P
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Könnyű volt megszeretni Camilla Läckberg világát. A mínusz tizenöt fokban didergő kisváros, Fjällbacka hangulatos helyszín, a főszereplők legszimpatikusabb vonása pedig az, hogy távolról sem tökéletesek.
Sötét titkok egy zárt közösségben, ahol a rendőrség mellett egy elszánt, talpraesett írónő is nyomoz. A könyv jó választás lehet a skandináv krimi műfajával első alkalommal találkozó olvasók számára is.

>!
sztinus P
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Északi. Krimi. Nem túl bonyolult irodalom, de nem baj. Én néha féltem, de nálam nem nehéz elérni. Bonyolult volt a nyomozós szàl, egyáltalán nem erre az elkövetőre számítottam, de nálam ezt sem nehéz elérni. Az északisága jó, a nagy hó, nem indul a kocsi…érdekes lehet megélni. A szereplők elég kidolgozottak voltak, és van akinek a sorsa érdekelne még.
A levonást kizárólag azért kapja, mert zavart az elgèpelès, hiányzó betűk, még ha nem is magasröptű irodalmat olvasnék ezek ne maradjanak így egy könyvben.
Köszönöm @gybarbii az ajánlást!!

2 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Érdekes a stílusa, de izgalmas volt ez a rengeteg, szinte oldalanként változtatott szemszög. Erica Falck és Patrik Hedström egymásra találása szerintem kellett a sztoriba, hogy egy kicsit lazítson a rengeteg erőszakon, halálon és titkon. Igazából tetszik ez a szál, amin elindultak, alig várom, hogy még jobban belekeveredjen Lucas és Anna magánélete is ebbe az idillbe. Emiatt akár folytatnám is egyszer…!
(A legjobban a kis öreg szökése tetszett a vén boszorkányától! :D)

Miért nem 5 csillag?
A regény élvezeti értékéből a kiadás minősége elég sokat levont, ugyanis az első kiadást olvastam, ami tele van elírásokkal, betűhiányokkal és magyartalan mondatokkal. spoiler

Bővebben…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/07/camilla-l…

>!
Animus, Budapest, 2009
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639884434 · Fordította: Torma Péter
>!
Kókuszka
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Jean Edith Camilla Läckberg Eriksson könyvei igazi kikapcsolódást jelentenek. A „Jéghercegnő” a „Fjällbacka-sorozat” első kötete. A kisváros egyhangúságát egy haláleset zavarja meg. Felszínre kerülnek a mélyen fortyogó indulatok, az eltitkolt bűnök. A nyomozás mellett bepillanthatunk emberi sorsokba, szerelem kibontakozásába, családon belüli erőszak következményeibe. A történetvezetés és a karakterek jól kidolgozottak. A vége csattanó kissé fura, hogy ezért kellett egy fiatal nőnek meghalnia, de hát az emberi lélek kiszámíthatatlan.
Svédországban most jelent meg az írónő új regénye. Remélem hozzánk is eljut.

>!
Nefi P
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Határozottan tetszett a történet. De számomra ez nem volt igazán krimi, pláne nem igazán a fajsúlyos skandináv fajtából való. Olyan kis lim-lom gyorsan olvasható, nem túl bonyolult történet volt némi kis (valóban nem túl nagy) izgalommal. Inkább a romantikus krimi kategóriába sorolnám, mert a szerelmi szál majdnem olyan erős volt, mint a krimi vonal.

Nagyon kíváncsi lettem a következő részre :)))

>!
K_Eraa93 P
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Éreztétek már azt,hogy minél jobban tetszik egy könyv,annál nehezebb róla véleményt írni!?
Én folymatosan így vagyok a jó könyvekkel! Megpróbálok azért írni valami értelmeset! :D
Az már biztos,hogy új kedvencre bukkantam. Camilla is egy zseni és egy újab krimi királynő. (Számomra biztosan.) Nagyon szerettem olvasni. Az első sorától kezdve,tapadtak a képernyőre a szemeim. Minden,de minden teljesen jól volt kidolgozva! Ahogy fogytak a betűk,láttam magam előtt mindent,mint egy filmet. Pörgött az agyam,sehol nem unatkoztam. Na és be kell valjam,a gyilkosokat eltaláltam, csak épp fordítva. ;) A legvége teljes meglepetés volt,ami az utolsó pillanatban villant be. Ericát és Patrikot, nagyon megkedveltem! Külön – külön is szimpatikusak,de együtt szuperek. Csak a jót hozzák ki egymásból. Annát nagyon sajnáltam és őszintén remélem,hogy a továbbiakban minden rendben lesz vele. Lucast pedig, úgy – de úgy elkalapáltam volna… nem férfi az ilyen!
Kíváncsian várom a folytatást! Mindeet! *-*

>!
Felixa P
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Ez most elkapott, de rendesen. Nem tudtam letenni, amíg a végére nem érek és végre fény derül mindenre. Sodort az írónő lendülete és stílusa. A váratlan fordulatok mindig megleptek, ezért is haladtam folyamatosan az olvasással. A karakterek sokasága igazán tarkította a sorokat. Lettek közöttük olyanok, akikkel már a kezdetektől szimpatizáltam, de unszimpatikus szereplőbe is belebotlottam. A gyilkos kiléte nálam vakvágányra futott, de végére minden sínre került, kitisztult a kép.

>!
Galagonya33 
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Tavaly olvastam először Läckbergtől, de a Fjällbacka 2. részét, A prédikátort. Nem kapott el jókor, nekem az nagyon nyomasztó volt.
A Jéghercegnőt pedig már évekkel ezelőtt, még aktív rukkolás koromban kiszúrtam a borítója és a címe miatt, ezért nem akartam elengedni.
Most, hogy túl vagyok már 7 részen, visszatekintve úgy értékelem, hogy A hableány és az Eltitkolt életek mellett ez az egyik legjobb rész.
Patrick és Erica nekem nagyon szimpatikus, hétköznapi főhősök, akár a szomszédaim is lehetnének. Kedvelem az őrsön lévő rendőrcsapatot, valahol még Mellberget is, aki a maga módján komikus, laissez faire-vezető. Ebben a részben még nagyon bosszantott, később jobb lett.
A krimiszál és a megoldás is jó volt.
Läckberg stílusán kezdetben én éreztem egy erős Henning Mankell-hatást, nem tett neki rosszat.


Népszerű idézetek

>!
Emerencia

Megpróbált ellenállni, amikor az asztalon megjelent a süteményes tál, de rövid úton elvesztette a vastag szelet piskótával folytatott párbajt.

26. oldal

>!
gybarbii

– Na látja. Művészet és jó borok. Ehhez a kettőhöz sosem fogok érteni.

33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bor · Erica Falck · művészet
>!
gybarbii

Erica kezdett belefáradni ebbe. „Lucas szeretné, Lucas azt mondja, Lucas így, Lucas úgy…” Az ő szemében a sógora mintapéldánya volt a fajtiszta seggfejnek.

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erica Falck
>!
PöttömP

Hinni valamit egy dolog, de bizonyosságként hallani nem ugyanaz.

52. oldal

>!
lizke

Lehet, hogy túl érzelgős vagyok. Talán ideje továbblépni, nem azon bánkódni, mi lehetett volna, hanem azon gondolkodni, mi lehet ezután.

196. oldal (Animus, 2009)

>!
gybarbii

Francine megint elhallgatott. Erica leküzdötte a késztetést, hogy felugorjon, és addig rázza ezt a nőt, amíg ki nem köpi végre, amit mondani akar.

32. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erica Falck
>!
Judit_Sike P

Egy rendőr fizetésén poénkodni olyan, mintha elgáncsolnál egy sántát!

>!
robinson P

Elmondani az igazat nem mindig a legjobb megoldás.

56. oldal

>!
gybarbii

Erica emlékezett, hogy Birgit szekrénye a szép ruhákért rajongó nyolcéves kislányok Mekkája volt, az ékszeres doboza pedig szinte maga a mennyország.

20. oldal

>!
gybarbii

A gondolat egyszerre volt undorító és legyűrhetetlenül vonzó a számára.

21. oldal


A sorozat következő kötete

Fjällbacka sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Erik Axl Sund: Bomlás
Karin Fossum: Aki mást szeret
Ta-mia Sansa: A menekülés éve
Harlan Coben: Bűnösnek nyilvánítva
Martina Cole: A madám
Torey Hayden: Szellemlány
Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete
Jo Nesbø: Csótányok
Lotte Hammer – Soren Hammer: Elvetemültek