Jéghercegnő (Fjällbacka 1.) 717 csillagozás

Camilla Läckberg: Jéghercegnő Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A fiatal nő a kádban feküdt. Körülötte a vízen jéghártya csillogott. Csuklói felvágva, a kövezeten vérfoltok. Így találnak rá a holtan is gyönyörű Alexre, akiről csakhamar kiderül, hogy nem magával végzett, hanem gyilkosság áldozata lett. Vajon kinek lehetett útjában ez a kiskorától fogva különösen viselkedő, visszahúzódó nő, akit férfiak és nők egyaránt csodálattal vettek körül? Arra lehet számítani, hogy hamar meglesz a tettes, hiszen a színhely egy tengerparti kisváros, ahol mindenki mindenkit ismer. Vagy csak úgy tűnik… Patriknak, a rendőrtisztnek és Ericának, az írónőnek azzal kell szembesülnie, hogy fogalmuk sem volt, kikkel élnek együtt, milyen titkokat rejtegetnek a takaros házak, s hogy ki volt valójában az áldozat, akit pedig gyerekkoruktól ismerni véltek.

Eredeti megjelenés éve: 2003

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2022
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243176 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2022
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243176 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2019
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243176 · Fordította: Torma Péter

4 további kiadás


Enciklopédia 29

Szereplők népszerűség szerint

Erica Falck · Patrik Hedström · Anders Nilsson · Bertil Mellberg · Birgit · Francine Bijoux · Henrik Wijkner · Jan Lorentz · Julia Carlgren · Karl-Erik Carlgren · Nelly Lorentz · Vera Nilsson

Helyszínek népszerűség szerint

Fjällbacka


Kedvencelte 33

Most olvassa 20

Várólistára tette 291

Kívánságlistára tette 166

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Sokáig halogattam, hogy elolvassam ezt a könyvet, biztos volt valami hátsó gondolatom, hogy nem biztos, hogy tetszeni fog. Sokan leírták már előttem, hogy logikai bakik és a főhősnő következetlen cselekedetei gyengítik a könyvet. Én ezeken még így-úgy felül tudtam emelkedni, inkább azt éreztem, hogy ez a rövidke könyv bizony erősen túl van írva és túlontúl meg van bonyolítva. Rengeteg a felesleges szál, a beleerőltetett romantikus vonal. Különösen idegesítő, amikor az amatőr és a hivatalos nyomozó is rájön valamire, de nem osztja meg velünk a tudását. (Ez Poirot-nál még oké, de itt nekem totál idegennek tűnt ez az írói fogás.)
Nem mondom, hogy nem fogok próbálkozni a sorozat második vagy x-edik részével, mert valószínűleg az írónő fejlődőképes, (Az Aranykalitka speciel tetszett tőle.) de nem a közeljövőben…
Az Animus kiadónak pedig legalább két feketepont jár, amiért a könyv sokadik újrakiadását is tele hagyták elgépelésekkel, betű hiányokkal. :/

>!
Animus, Budapest, 2019
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243176 · Fordította: Torma Péter
6 hozzászólás
Maminti9 P>!
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Szülővárosába, Fjällbackaba kalauzol Camilla Läckberg ezzel a krimivel, ahol nem csak az időjárás zord, hanem a fürdőkádban holtan talált hercegnői szépségű fiatal nő is jégbe fagyott. Hosszú szempillái deresek, teste pedig egy hete a jéghideg víz martaléka.
A gyanú szinte mindenkire ráterelődik, hiszen számos indítékot találhatunk a gyilkosság elkövetésére gyermekkori traumáktól kezdve elhidegült házasságon át, örökösödési kérdésekig.
Egy szövevényes családi sorsdráma is helyet kap a történetben, olyannyira, hogy a sztori végére ezek a szálak kicsit túlzottan bonyolulttá válnak, megkuszálva az addig egyszerűen felépített történetet.
Jó skandináv krimihez méltón helyet kap a regényben az alkoholizmus, öngyilkosság, családon belüli erőszak, valamint a pedofilizmus. Annak ellenére, hogy végig fenntartotta az érdeklődésemet, ezekből az elemekből azért kimaradhatott volna némelyik.
Mindezek mellett megismerhetjük a szintén Fjällbackaból származó írónő, Erica magánéletét, aki szülei halála után tért vissza a tengerparti kisvárosba, és aki a Jéghercegnő gyerekkori barátnője volt. Az eset körülményeinek vizsgálatába nem csak a gyilkosság által ihletett regény írása miatt folyik bele, hanem a nyomozó iránt táplált gyengéd érzelmei miatt is. Számomra fura volt egyébként, hogy a teraszon zajló romantikus borozásuk közben vagy a háromfogásos ínyenc vacsora felett az emberölési ügy részleteit taglalják, bár lehet, hogy Északon ebben nincsen semmi különös.
A végső megoldás felderítését nehezíti, hogy az áldozat egy visszahúzódó, csendes nő volt, akit a férje sem ismert igazán. Vajon mi rejtőzhetett a titokzatossággal övezett személyisége mögött?
Ahogy a múlt sötét titkai feltárulnak előttünk, egyre bizonytalanabbá válik, hogy ki lehet a valódi elkövető és mi lehetett az indítéka. Talán valaki a múltból? Egy titkos szerető? De az is lehet, hogy nagyon mélyre kell ásnunk ahhoz, hogy az igazságra fény derüljön.

Nekem összességében elnyerte a tetszésemet, de amit mindenképpen ki kell emeljek mint negatívum, az az, hogy rengeteg elütést, nyelvhelyességi hibát, magyartalan mondatot tartalmaz a könyv. Ez számomra kifejezetten zavaró volt.

11 hozzászólás
Csoszi>!
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Ismét egy remek skandináv krimi sok szereplővel, több szálon futó cselekménnyel. A jelenben elkövetett bűntény okai a múltban keresendők. A krimiszál mellett szerepet kap a családon belüli erőszak, illetve említés szintjén a pedofília, és nagy-nagy örömömre a romantika is. A főszereplő, Erica egy szerethető karakter, hivatását tekintve írónő, aki Fjällbacka-ba tér vissza, hogy szülei hagyatékát intézze. Rátalál gyerekkori barátnője holttestére és közben akarva-akaratlanul belecsöppen a nyomozásba. A szereplők közül Patrikot és Annikát kedveltem még. Mellberg főfelügyelő és Lucas (Erica sógora) volt számomra a legellenszenvesebb. A gyilkos személye nagyon meglepett, másra gondoltam.

4 hozzászólás
Iloonka>!
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Ez most jót tett a kis lelkemnek, mivel mostanában nem a legjobb krimiket fogtam ki, kellemes csalódás volt ez a könyv, pedig nem nagy elvárásokkal fogtam neki.

Fjällbacka egy kis tengerparti település, ahol persze mindenki ismer mindenkit szegről-végről. A felhőtlen, gondtalan vidéki életet azonban egy gyilkosság csúfítja be. A valaha itt élt Erica egykori barátnőjéről van szó, és az írónőt megviselik a történtek, és legfőképpen az ő és Patrik nyomozó szemszögéből követhetjük a történéseket, és fedezhetjük fel a kisváros minden csúfságát.

Annyira élveztem az olvasását, de tényleg. Azt hiszem, ez az eddigi második legjobb skandináv krimi, amit eddig olvastam. Läckbergnek van érzéke az íráshoz, és számomra nagyon megmosolyogtató, hogy pont a saját szülővárosa környezetében ír, tehát az eszközök adottak, hogy jól írjon meg egy regényt. Nagyon átéreztem a teljes hangulatát a helyszínnek. A pletykálkodás, és az attól való félelem nem újdonság számomra, hisz én is kisvárosban nőttem fel, tudom jól, hogy sok ember mennyire próbálja elkendőzni a maguk kis titkait, hogy ne vegyék szájára az emberek.
Szépen volt felépítve a nyomozás, minden lényeges információt megkaptunk és megfelelő időben fel is lett tárva, szóval egy rossz szavam se lehet. Talán a romantika az, ami picit elhamarkodott, elkapkodóvá vált. Nem megszokott, hogy egy krimiben szerelmi szálat is belevonnak ilyen szinten, talán ezért volt zavaró. Mert ott volt, de nem lett eléggé kidolgozva.

Annyi biztos, hogy figyelemmel fogom követni mostantól az írónő munkáját, mert élvezetesen ír. Nem is kérdés, hogy folytatni fogom a sorozatot.

Cs_N_Kinga P>!
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Nos ez egy kellemes meglepetés lett a végére, bár kicsit döcögve indult el a történet, de a végére minden a helyére került. Nem volt ez rossz egyáltalán, aminek nagyon örülök, mert a többi részt is várólistára tettem. Erica és Patrick is szimpatikus volt. Én örültem a megkezdődő lamournak, remélem tovább viszi/vitte az írónő, az is tetszett, hogy a testvérének volt ereje továbblépni egy mérgező kapcsolatból, bár szerintem sokkal hamarabb kellett volna ezt megtennie, de hát nagy erő kell ehhez, ahogy olvastam már máshol is, szerencsére én még nem tapasztaltam a családban ilyesmit és remélem ez így is marad. A krimi szál, hááát….. elvileg ugye ez egy krimi lenne, nem mondom hogy rossz volt, de nagyjából a könyv első harmadában már tudtam/sejtettem a sztorit, de azért volt benne csavar és olyan amire nem is gondoltam volna, többek között a gyilkos személye, hát nem rá tippeltem ez az igazság. Azért ha mondanivalót akarnék keresni többet is találnék, de talán a legnagyobb az, hogy előbb-utóbb minden kiderül. Jó volt jöhet a következő!:)

2 hozzászólás
bokrichard>!
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Isten hozta Fjällbackában! Egy svéd tengerparti kisváros, ahol olyan dermesztő hideg uralkodik, hogy a fürdőszobában a hullára is jégcsapok fagynak, és hártyásodik már a víz teteje. (Nyilván, mert vagy nyitva hagyták az ajtókat, és befújt a szél, vagy nem fizették a fűtést.) Ahol olyan kevesen laknak, hogy mindenki mindenkit névről, és TAJ-számról ismer. Gondolnák ők, de pofára esnek, amikor jönnek a titkok csőstül, annyi, amennyi abban a kamrában sem volt, aminek a neve is ez. Van itt pedofília, családon belüli erőszak, szóval rászolgálhatna ez egy durva leírásra. Mégis, amikor olvastam, akkor ez a kifejezés jutott eszembe: „skandináv-chick lit- krimi”. Patrik és Erika tavaszi rügyként kipattanó érzelmei, és kapcsolata lágyítja azt a fajta lelki „passzív terrort”, amivel ez a műfaj járhatna. Azokban a momentumokban, amikor Patrik és Erika (aki nem is nyomozó, mégis nyomoz??) a verandán vagy az étkezőben egy vacsi, kávé vagy bor mellett a „Hogy telt a napod, drágám?”- mondatra nyomozati referálásokba bonyolódnak, nos ezek felettébb érdekesek. Félreértés ne essék, első könyvem Läckergtől, és meg vagyok elégedve azzal a könnyed, olvasmányos stílussal, amivel képviseli az írói tábort, viszont egyáltalán nem gondoltam, hogy a hideg külső langyos belsőt takar. Kíváncsi leszek a folytatásra, érdemes rá, mert szerethető.

4 hozzászólás
szadrienn P>!
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Könnyű volt megszeretni Camilla Läckberg világát. A mínusz tizenöt fokban didergő kisváros, Fjällbacka hangulatos helyszín, a főszereplők legszimpatikusabb vonása pedig az, hogy távolról sem tökéletesek.
Sötét titkok egy zárt közösségben, ahol a rendőrség mellett egy elszánt, talpraesett írónő is nyomoz. A könyv jó választás lehet a skandináv krimi műfajával első alkalommal találkozó olvasók számára is.

MissFortune>!
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Kicsit csalódtam. Többet vártam ettől a könyvtől. Sok része számomra vontatott volt, unalmas. A végére indult be igazán a történet. Elismerem, az utolsó 20 percben alig tudtam letenni. Patrikot és Ericát meg is kedveltem. Eleinte problémám volt az is, hogy ahhoz képest, hogy rövid könyv, mégis elég sok szereplője van, megjegyezhetetlen svéd nevekkel ugyebár.
Egynek nem volt annyira gáz. Ha ezt kipihenem , lehet kap még egy esélyt a sorozat.

smetalin>!
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Régebben olvastam már két részt a sorozatból, akkor valamiért nem éreztem hogy még annyira szeretnék Tőle olvasni. Itt a molyon viszont nagy kedvenc és „csígatta” a fantáziámat, hogy csak engedni kellene a „nyomásnak” és adni még esélyt az írónőnek. Így került kezembe az első rész. Köszi srácok, jól tettem hogy olvastam és folytatni is fogom.
Itt még gyerekcipőben jár Erica és Patrik kapcsolata, most lehetünk tanúi e kicsiny falu megismerésének is, mely kicsiny és nem sok lakója van ,de annál több titok lapul a házak mélyén és a szívekben.
Friss gyilkosság de régi sérelem, a jól megszokott skandináv hangulat övezi e történetet is.

3 hozzászólás
OctoberRain>!
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Skandináv krimihez méltóan lassú, borongós hangulatú. Kellemes olvasmány volt, de itt-ott kissé untam.
A gyilkos kiléte számomra végig rejtve maradt, eszembe sem jutott rá gyanakodni.
A sorozat többi részét is el fogom olvasni, főleg mert már el is kezdtem beszerezni őket :)


Népszerű idézetek

>!

Megpróbált ellenállni, amikor az asztalon megjelent a süteményes tál, de rövid úton elvesztette a vastag szelet piskótával folytatott párbajt.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erica Falck
gybarbii >!

– Na látja. Művészet és jó borok. Ehhez a kettőhöz sosem fogok érteni.

33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bor · Erica Falck · művészet
Judit_56 P>!

Egy szülőt elveszteni nehéz, de mégiscsak része a dolgok természetes rendjének. Egy gyermeket elveszíteni borzalmas lehet.

Kapcsolódó szócikkek: Erica Falck
lizke>!

Lehet, hogy túl érzelgős vagyok. Talán ideje továbblépni, nem azon bánkódni, mi lehetett volna, hanem azon gondolkodni, mi lehet ezután.

196. oldal (Animus, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: Erica Falck · továbblépés
Niki_Salamon>!

Eddig sosem gondolt rá, mekkora teher nehezedett Karinra. Természetesnek vette a tiszta, rendes lakást. Egyáltalán, sok mindent vett természetesnek.

gybarbii >!

Erica kezdett belefáradni ebbe. „Lucas szeretné, Lucas azt mondja, Lucas így, Lucas úgy…” Az ő szemében a sógora mintapéldánya volt a fajtiszta seggfejnek.

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erica Falck
PöttömP>!

Hinni valamit egy dolog, de bizonyosságként hallani nem ugyanaz.

52. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Patrik Hedström
gybarbii >!

Francine megint elhallgatott. Erica leküzdötte a késztetést, hogy felugorjon, és addig rázza ezt a nőt, amíg ki nem köpi végre, amit mondani akar.

32. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erica Falck · Francine Bijoux
Ildikó_Nagy_2 P>!

De a főnöke leggusztustalanabb szokásának Annika azt tekintette, ahogy olyan rettenetes módon keresztbefésülte a haját a feje tetején levő kopasz folton. Megborzongott a gondolatra, hogy hogy nézhet ki a hosszúra növesztett maradék haj, amikor nincs odafésülve.

4 hozzászólás
Aoimomo P>!

Megfogadta, hogy hétfőtől megpróbál lefogyni. Most nem lett volna jó elkezdeni, mert háromfogásos vacsorát tervezett, és ha egy férfit a gyomrán keresztül próbál megfogni, akkor a tejszínnel és a vajjal nem spórolhat. De hétfőtől már tényleg tornázni fog, és betartja a diétáját.


A sorozat következő kötete

Fjällbacka sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Malin Stehn: Boldog új év
David Lagercrantz: Ami nem öl meg
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Richard Osman: Az eltévedt golyó
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Guillaume Musso: Holnap
Loreth Anne White: Sötétedik
J. D. Robb: Meztelenül a halálba