Jéghercegnő (Fjällbacka 1.) 328 csillagozás

Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A fiatal nő a kádban feküdt. Körülötte a vízen jéghártya csillogott. Csuklói felvágva, a kövezeten vérfoltok. Így találnak rá a holtan is gyönyörű Alexre, akiről csakhamar kiderül, hogy nem magával végzett, hanem gyilkosság áldozata lett. Vajon kinek lehetett útjában ez a kiskorától fogva különösen viselkedő, visszahúzódó nő, akit férfiak és nők egyaránt csodálattal vettek körül? Arra lehet számítani, hogy hamar meglesz a tettes, hiszen a színhely egy tengerparti kisváros, ahol mindenki mindenkit ismer. Vagy csak úgy tűnik… Patriknak, a rendőrtisztnek és Ericának, az írónőnek azzal kell szembesülnie, hogy fogalmuk sem volt, kikkel élnek együtt, milyen titkokat rejtegetnek a takaros házak, s hogy ki volt valójában az áldozat, akit pedig gyerekkoruktól ismerni véltek.

Eredeti cím: Isprinsessan

Eredeti megjelenés éve: 2003

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2017
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243176 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2015
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243176 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2014
272 oldal · ISBN: 9789633242087 · Fordította: Torma Péter

1 további kiadás


Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Erica Falck · Patrik Hedström


Kedvencelte 16

Most olvassa 12

Várólistára tette 207

Kívánságlistára tette 130

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Csoszi P
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Ismét egy remek skandináv krimi sok szereplővel, több szálon futó cselekménnyel. A jelenben elkövetett bűntény okai a múltban keresendők. A krimiszál mellett szerepet kap a családon belüli erőszak, illetve említés szintjén a pedofília, és nagy-nagy örömömre a romantika is. A főszereplő, Erica egy szerethető karakter, hivatását tekintve írónő, aki Fjällbacka-ba tér vissza, hogy szülei hagyatékát intézze. Rátalál gyerekkori barátnője holttestére és közben akarva-akaratlanul belecsöppen a nyomozásba. A szereplők közül Patrikot és Annikát kedveltem még. Mellberg főfelügyelő és Lucas (Erica sógora) volt számomra a legellenszenvesebb. A gyilkos személye nagyon meglepett, másra gondoltam.

4 hozzászólás
>!
bokrichard
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Isten hozta Fjällbackában! Egy svéd tengerparti kisváros, ahol olyan dermesztő hideg uralkodik, hogy a fürdőszobában a hullára is jégcsapok fagynak, és hártyásodik már a víz teteje. (Nyilván, mert vagy nyitva hagyták az ajtókat, és befújt a szél, vagy nem fizették a fűtést.) Ahol olyan kevesen laknak, hogy mindenki mindenkit névről, és TAJ-számról ismer. Gondolnák ők, de pofára esnek, amikor jönnek a titkok csőstül, annyi, amennyi abban a kamrában sem volt, aminek a neve is ez. Van itt pedofília, családon belüli erőszak, szóval rászolgálhatna ez egy durva leírásra. Mégis, amikor olvastam, akkor ez a kifejezés jutott eszembe: „skandináv-chick lit- krimi”. Patrik és Erika tavaszi rügyként kipattanó érzelmei, és kapcsolata lágyítja azt a fajta lelki „passzív terrort”, amivel ez a műfaj járhatna. Azokban a momentumokban, amikor Patrik és Erika (aki nem is nyomozó, mégis nyomoz??) a verandán vagy az étkezőben egy vacsi, kávé vagy bor mellett a „Hogy telt a napod, drágám?”- mondatra nyomozati referálásokba bonyolódnak, nos ezek felettébb érdekesek. Félreértés ne essék, első könyvem Läckergtől, és meg vagyok elégedve azzal a könnyed, olvasmányos stílussal, amivel képviseli az írói tábort, viszont egyáltalán nem gondoltam, hogy a hideg külső langyos belsőt takar. Kíváncsi leszek a folytatásra, érdemes rá, mert szerethető.

4 hozzászólás
>!
szadrienn P
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Könnyű volt megszeretni Camilla Läckberg világát. A mínusz tizenöt fokban didergő kisváros, Fjällbacka hangulatos helyszín, a főszereplők legszimpatikusabb vonása pedig az, hogy távolról sem tökéletesek.
Sötét titkok egy zárt közösségben, ahol a rendőrség mellett egy elszánt, talpraesett írónő is nyomoz. A könyv jó választás lehet a skandináv krimi műfajával első alkalommal találkozó olvasók számára is.

>!
smetalin
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Régebben olvastam már két részt a sorozatból, akkor valamiért nem éreztem hogy még annyira szeretnék Tőle olvasni. Itt a molyon viszont nagy kedvenc és „csígatta” a fantáziámat, hogy csak engedni kellene a „nyomásnak” és adni még esélyt az írónőnek. Így került kezembe az első rész. Köszi srácok, jól tettem hogy olvastam és folytatni is fogom.
Itt még gyerekcipőben jár Erica és Patrik kapcsolata, most lehetünk tanúi e kicsiny falu megismerésének is, mely kicsiny és nem sok lakója van ,de annál több titok lapul a házak mélyén és a szívekben.
Friss gyilkosság de régi sérelem, a jól megszokott skandináv hangulat övezi e történetet is.

3 hozzászólás
>!
sztinus P
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Északi. Krimi. Nem túl bonyolult irodalom, de nem baj. Én néha féltem, de nálam nem nehéz elérni. Bonyolult volt a nyomozós szàl, egyáltalán nem erre az elkövetőre számítottam, de nálam ezt sem nehéz elérni. Az északisága jó, a nagy hó, nem indul a kocsi…érdekes lehet megélni. A szereplők elég kidolgozottak voltak, és van akinek a sorsa érdekelne még.
A levonást kizárólag azért kapja, mert zavart az elgèpelès, hiányzó betűk, még ha nem is magasröptű irodalmat olvasnék ezek ne maradjanak így egy könyvben.
Köszönöm @gybarbii az ajánlást!!

2 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Érdekes a stílusa, de izgalmas volt ez a rengeteg, szinte oldalanként változtatott szemszög. Erica Falck és Patrik Hedström egymásra találása szerintem kellett a sztoriba, hogy egy kicsit lazítson a rengeteg erőszakon, halálon és titkon. Igazából tetszik ez a szál, amin elindultak, alig várom, hogy még jobban belekeveredjen Lucas és Anna magánélete is ebbe az idillbe. Emiatt akár folytatnám is egyszer…!
(A legjobban a kis öreg szökése tetszett a vén boszorkányától! :D)

Miért nem 5 csillag?
A regény élvezeti értékéből a kiadás minősége elég sokat levont, ugyanis az első kiadást olvastam, ami tele van elírásokkal, betűhiányokkal és magyartalan mondatokkal. spoiler

Bővebben…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/07/camilla-l…

>!
Animus, Budapest, 2009
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639884434 · Fordította: Torma Péter
>!
Kókuszka
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Jean Edith Camilla Läckberg Eriksson könyvei igazi kikapcsolódást jelentenek. A „Jéghercegnő” a „Fjällbacka-sorozat” első kötete. A kisváros egyhangúságát egy haláleset zavarja meg. Felszínre kerülnek a mélyen fortyogó indulatok, az eltitkolt bűnök. A nyomozás mellett bepillanthatunk emberi sorsokba, szerelem kibontakozásába, családon belüli erőszak következményeibe. A történetvezetés és a karakterek jól kidolgozottak. A vége csattanó kissé fura, hogy ezért kellett egy fiatal nőnek meghalnia, de hát az emberi lélek kiszámíthatatlan.
Svédországban most jelent meg az írónő új regénye. Remélem hozzánk is eljut.

>!
Nefi
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Határozottan tetszett a történet. De számomra ez nem volt igazán krimi, pláne nem igazán a fajsúlyos skandináv fajtából való. Olyan kis lim-lom gyorsan olvasható, nem túl bonyolult történet volt némi kis (valóban nem túl nagy) izgalommal. Inkább a romantikus krimi kategóriába sorolnám, mert a szerelmi szál majdnem olyan erős volt, mint a krimi vonal.

Nagyon kíváncsi lettem a következő részre :)))

>!
K_Eraa93 P
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Éreztétek már azt,hogy minél jobban tetszik egy könyv,annál nehezebb róla véleményt írni!?
Én folymatosan így vagyok a jó könyvekkel! Megpróbálok azért írni valami értelmeset! :D
Az már biztos,hogy új kedvencre bukkantam. Camilla is egy zseni és egy újab krimi királynő. (Számomra biztosan.) Nagyon szerettem olvasni. Az első sorától kezdve,tapadtak a képernyőre a szemeim. Minden,de minden teljesen jól volt kidolgozva! Ahogy fogytak a betűk,láttam magam előtt mindent,mint egy filmet. Pörgött az agyam,sehol nem unatkoztam. Na és be kell valjam,a gyilkosokat eltaláltam, csak épp fordítva. ;) A legvége teljes meglepetés volt,ami az utolsó pillanatban villant be. Ericát és Patrikot, nagyon megkedveltem! Külön – külön is szimpatikusak,de együtt szuperek. Csak a jót hozzák ki egymásból. Annát nagyon sajnáltam és őszintén remélem,hogy a továbbiakban minden rendben lesz vele. Lucast pedig, úgy – de úgy elkalapáltam volna… nem férfi az ilyen!
Kíváncsian várom a folytatást! Mindeet! *-*

>!
just_aGirl
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Most már be merem vallani, hogy annak ellenére, hogy olvastam a skandináv krimik hozzáértőinek remek értékeléseit és ajánlásait erről a regényről, kicsit félve vettem kézbe Camilla Lackberg művét. Féltem, hogy női írótól nem olyan krimit kapok, amit a műfaj jeles férfi képviselőitől már megszoktam. Nos, valóban nem pont olyat kaptam, de ez kizárólag pozitívumként értendő! Le a kalappal az írónő előtt! Izgalmas, fordulatos a cselekmények sorozata. Soha, de soha ki nem találtam volna, hogy ki a gyilkos. A női lélek megnyilvánulásai, és az, ami kicsit mássá teszi ezt a regényt a férfiak általam olvasott szerzeményeivel szemben, az kizárólag növeli a mű értékét és különleges zamatot biztosít a számára. Az izgalmakat azzal fokozta, hogy a szereplők mindig sokkal többet tudtak, mint mi, előrébb jártak az események fonalának felgombolyításában, amire csak utalásokat tettek mindaddig, amíg el nem érkezett az ideje a lepel lerántásának. Így kicsit drámaibb volt a hatás, de aki nem szereti ezt a stílust, vagy nagyon türelmetlen egyén, az nem fogja annyira élvezni az összhatást, mint ahogy én tettem.

10 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Emerencia

Megpróbált ellenállni, amikor az asztalon megjelent a süteményes tál, de rövid úton elvesztette a vastag szelet piskótával folytatott párbajt.

26. oldal

>!
gybarbii

– Na látja. Művészet és jó borok. Ehhez a kettőhöz sosem fogok érteni.

33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bor · Erica Falck · művészet
>!
gybarbii

Erica kezdett belefáradni ebbe. „Lucas szeretné, Lucas azt mondja, Lucas így, Lucas úgy…” Az ő szemében a sógora mintapéldánya volt a fajtiszta seggfejnek.

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erica Falck
>!
PöttömP

Hinni valamit egy dolog, de bizonyosságként hallani nem ugyanaz.

52. oldal

>!
Judit_Sike P

Egy rendőr fizetésén poénkodni olyan, mintha elgáncsolnál egy sántát!

>!
lizke

Lehet, hogy túl érzelgős vagyok. Talán ideje továbblépni, nem azon bánkódni, mi lehetett volna, hanem azon gondolkodni, mi lehet ezután.

196. oldal (Animus, 2009)

>!
gybarbii

Francine megint elhallgatott. Erica leküzdötte a késztetést, hogy felugorjon, és addig rázza ezt a nőt, amíg ki nem köpi végre, amit mondani akar.

32. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erica Falck
>!
robinson P

Elmondani az igazat nem mindig a legjobb megoldás.

56. oldal

>!
gybarbii

Erica emlékezett, hogy Birgit szekrénye a szép ruhákért rajongó nyolcéves kislányok Mekkája volt, az ékszeres doboza pedig szinte maga a mennyország.

20. oldal

>!
gybarbii

A gondolat egyszerre volt undorító és legyűrhetetlenül vonzó a számára.

21. oldal


A sorozat következő kötete

Fjällbacka sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Erik Axl Sund: Bomlás
Karin Fossum: Aki mást szeret
Ta-mia Sansa: A menekülés éve
Harlan Coben: Bűnösnek nyilvánítva
Martina Cole: A madám
Torey Hayden: Szellemlány
Unni Drougge: Fiatal fiúk dicsérete
Jo Nesbø: Csótányok
Lotte Hammer – Soren Hammer: Elvetemültek