Jéghercegnő (Fjällbacka 1.) 475 csillagozás

Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A fiatal nő a kádban feküdt. Körülötte a vízen jéghártya csillogott. Csuklói felvágva, a kövezeten vérfoltok. Így találnak rá a holtan is gyönyörű Alexre, akiről csakhamar kiderül, hogy nem magával végzett, hanem gyilkosság áldozata lett. Vajon kinek lehetett útjában ez a kiskorától fogva különösen viselkedő, visszahúzódó nő, akit férfiak és nők egyaránt csodálattal vettek körül? Arra lehet számítani, hogy hamar meglesz a tettes, hiszen a színhely egy tengerparti kisváros, ahol mindenki mindenkit ismer. Vagy csak úgy tűnik… Patriknak, a rendőrtisztnek és Ericának, az írónőnek azzal kell szembesülnie, hogy fogalmuk sem volt, kikkel élnek együtt, milyen titkokat rejtegetnek a takaros házak, s hogy ki volt valójában az áldozat, akit pedig gyerekkoruktól ismerni véltek.

Eredeti cím: Isprinsessan

Eredeti megjelenés éve: 2003

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2019
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243176 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2017
puhatáblás · ISBN: 9789633243176
>!
Animus, Budapest, 2017
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243176 · Fordította: Torma Péter

3 további kiadás


Enciklopédia 26

Szereplők népszerűség szerint

Patrik Hedström · Erica Falck · Anders Nilsson · Bertil Mellberg · Francine Bijoux · Henrik Wijkner · Jan Lorentz · Julia Carlgren · Karl-Erik Carlgren · Nelly Lorentz · Vera Nilsson

Helyszínek népszerűség szerint

Fjällbacka


Kedvencelte 23

Most olvassa 16

Várólistára tette 274

Kívánságlistára tette 160

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Sokáig halogattam, hogy elolvassam ezt a könyvet, biztos volt valami hátsó gondolatom, hogy nem biztos, hogy tetszeni fog. Sokan leírták már előttem, hogy logikai bakik és a főhősnő következetlen cselekedetei gyengítik a könyvet. Én ezeken még így-úgy felül tudtam emelkedni, inkább azt éreztem, hogy ez a rövidke könyv bizony erősen túl van írva és túlontúl meg van bonyolítva. Rengeteg a felesleges szál, a beleerőltetett romantikus vonal. Különösen idegesítő, amikor az amatőr és a hivatalos nyomozó is rájön valamire, de nem osztja meg velünk a tudását. (Ez Poirot-nál még oké, de itt nekem totál idegennek tűnt ez az írói fogás.)
Nem mondom, hogy nem fogok próbálkozni a sorozat második vagy x-edik részével, mert valószínűleg az írónő fejlődőképes, (Az Aranykalitka speciel tetszett tőle.) de nem a közeljövőben…
Az Animus kiadónak pedig legalább két feketepont jár, amiért a könyv sokadik újrakiadását is tele hagyták elgépelésekkel, betű hiányokkal. :/

>!
Animus, Budapest, 2019
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243176 · Fordította: Torma Péter
3 hozzászólás
Csoszi>!
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Ismét egy remek skandináv krimi sok szereplővel, több szálon futó cselekménnyel. A jelenben elkövetett bűntény okai a múltban keresendők. A krimiszál mellett szerepet kap a családon belüli erőszak, illetve említés szintjén a pedofília, és nagy-nagy örömömre a romantika is. A főszereplő, Erica egy szerethető karakter, hivatását tekintve írónő, aki Fjällbacka-ba tér vissza, hogy szülei hagyatékát intézze. Rátalál gyerekkori barátnője holttestére és közben akarva-akaratlanul belecsöppen a nyomozásba. A szereplők közül Patrikot és Annikát kedveltem még. Mellberg főfelügyelő és Lucas (Erica sógora) volt számomra a legellenszenvesebb. A gyilkos személye nagyon meglepett, másra gondoltam.

4 hozzászólás
bokrichard>!
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Isten hozta Fjällbackában! Egy svéd tengerparti kisváros, ahol olyan dermesztő hideg uralkodik, hogy a fürdőszobában a hullára is jégcsapok fagynak, és hártyásodik már a víz teteje. (Nyilván, mert vagy nyitva hagyták az ajtókat, és befújt a szél, vagy nem fizették a fűtést.) Ahol olyan kevesen laknak, hogy mindenki mindenkit névről, és TAJ-számról ismer. Gondolnák ők, de pofára esnek, amikor jönnek a titkok csőstül, annyi, amennyi abban a kamrában sem volt, aminek a neve is ez. Van itt pedofília, családon belüli erőszak, szóval rászolgálhatna ez egy durva leírásra. Mégis, amikor olvastam, akkor ez a kifejezés jutott eszembe: „skandináv-chick lit- krimi”. Patrik és Erika tavaszi rügyként kipattanó érzelmei, és kapcsolata lágyítja azt a fajta lelki „passzív terrort”, amivel ez a műfaj járhatna. Azokban a momentumokban, amikor Patrik és Erika (aki nem is nyomozó, mégis nyomoz??) a verandán vagy az étkezőben egy vacsi, kávé vagy bor mellett a „Hogy telt a napod, drágám?”- mondatra nyomozati referálásokba bonyolódnak, nos ezek felettébb érdekesek. Félreértés ne essék, első könyvem Läckergtől, és meg vagyok elégedve azzal a könnyed, olvasmányos stílussal, amivel képviseli az írói tábort, viszont egyáltalán nem gondoltam, hogy a hideg külső langyos belsőt takar. Kíváncsi leszek a folytatásra, érdemes rá, mert szerethető.

4 hozzászólás
szadrienn P>!
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Könnyű volt megszeretni Camilla Läckberg világát. A mínusz tizenöt fokban didergő kisváros, Fjällbacka hangulatos helyszín, a főszereplők legszimpatikusabb vonása pedig az, hogy távolról sem tökéletesek.
Sötét titkok egy zárt közösségben, ahol a rendőrség mellett egy elszánt, talpraesett írónő is nyomoz. A könyv jó választás lehet a skandináv krimi műfajával első alkalommal találkozó olvasók számára is.

MissFortune>!
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Kicsit csalódtam. Többet vártam ettől a könyvtől. Sok része számomra vontatott volt, unalmas. A végére indult be igazán a történet. Elismerem, az utolsó 20 percben alig tudtam letenni. Patrikot és Ericát meg is kedveltem. Eleinte problémám volt az is, hogy ahhoz képest, hogy rövid könyv, mégis elég sok szereplője van, megjegyezhetetlen svéd nevekkel ugyebár.
Egynek nem volt annyira gáz. Ha ezt kipihenem , lehet kap még egy esélyt a sorozat.

smetalin>!
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Régebben olvastam már két részt a sorozatból, akkor valamiért nem éreztem hogy még annyira szeretnék Tőle olvasni. Itt a molyon viszont nagy kedvenc és „csígatta” a fantáziámat, hogy csak engedni kellene a „nyomásnak” és adni még esélyt az írónőnek. Így került kezembe az első rész. Köszi srácok, jól tettem hogy olvastam és folytatni is fogom.
Itt még gyerekcipőben jár Erica és Patrik kapcsolata, most lehetünk tanúi e kicsiny falu megismerésének is, mely kicsiny és nem sok lakója van ,de annál több titok lapul a házak mélyén és a szívekben.
Friss gyilkosság de régi sérelem, a jól megszokott skandináv hangulat övezi e történetet is.

3 hozzászólás
sztinus>!
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Északi. Krimi. Nem túl bonyolult irodalom, de nem baj. Én néha féltem, de nálam nem nehéz elérni. Bonyolult volt a nyomozós szàl, egyáltalán nem erre az elkövetőre számítottam, de nálam ezt sem nehéz elérni. Az északisága jó, a nagy hó, nem indul a kocsi…érdekes lehet megélni. A szereplők elég kidolgozottak voltak, és van akinek a sorsa érdekelne még.
A levonást kizárólag azért kapja, mert zavart az elgèpelès, hiányzó betűk, még ha nem is magasröptű irodalmat olvasnék ezek ne maradjanak így egy könyvben.
Köszönöm @gybarbii az ajánlást!!

2 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Vegyes érzésekkel raktam le a könyvet. Egyrészt tetszett az északi, tipikus skandináv környezet, másrészt kissé kiforratlannak éreztem az egészet és hianyérzettel fejeztem be az utolsó oldalt. Egy kriminek a végén mindig jó, ha ott a csattanó – nekem ez itt most elmaradt. A szereplők viszont jól kidolgozottak, és mivel számos szál elvarratlan maradt, biztosan visszatérek meg Fjällbacka-ba.
Sorozatindítónak teljesen rendben van, remélem innentől csak jobb lehet.

2 hozzászólás
Kókuszka>!
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Jean Edith Camilla Läckberg Eriksson könyvei igazi kikapcsolódást jelentenek. A „Jéghercegnő” a „Fjällbacka-sorozat” első kötete. A kisváros egyhangúságát egy haláleset zavarja meg. Felszínre kerülnek a mélyen fortyogó indulatok, az eltitkolt bűnök. A nyomozás mellett bepillanthatunk emberi sorsokba, szerelem kibontakozásába, családon belüli erőszak következményeibe. A történetvezetés és a karakterek jól kidolgozottak. A vége csattanó kissé fura, hogy ezért kellett egy fiatal nőnek meghalnia, de hát az emberi lélek kiszámíthatatlan.
Svédországban most jelent meg az írónő új regénye. Remélem hozzánk is eljut.

AniTiger P>!
Camilla Läckberg: Jéghercegnő

Érdekes a stílusa, de izgalmas volt ez a rengeteg, szinte oldalanként változtatott szemszög. Erica Falck és Patrik Hedström egymásra találása szerintem kellett a sztoriba, hogy egy kicsit lazítson a rengeteg erőszakon, halálon és titkon. Igazából tetszik ez a szál, amin elindultak, alig várom, hogy még jobban belekeveredjen Lucas és Anna magánélete is ebbe az idillbe. Emiatt akár folytatnám is egyszer…!
(A legjobban a kis öreg szökése tetszett a vén boszorkányától! :D)

Miért nem 5 csillag?
A regény élvezeti értékéből a kiadás minősége elég sokat levont, ugyanis az első kiadást olvastam, ami tele van elírásokkal, betűhiányokkal és magyartalan mondatokkal. spoiler

Bővebben…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/07/camilla-l…

>!
Animus, Budapest, 2009
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639884434 · Fordította: Torma Péter

Népszerű idézetek

Emerencia P>!

Megpróbált ellenállni, amikor az asztalon megjelent a süteményes tál, de rövid úton elvesztette a vastag szelet piskótával folytatott párbajt.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erica Falck
gybarbii >!

– Na látja. Művészet és jó borok. Ehhez a kettőhöz sosem fogok érteni.

33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bor · Erica Falck · művészet
Judit_Sike P>!

Egy szülőt elveszteni nehéz, de mégiscsak része a dolgok természetes rendjének. Egy gyermeket elveszíteni borzalmas lehet.

Kapcsolódó szócikkek: Erica Falck
lizke>!

Lehet, hogy túl érzelgős vagyok. Talán ideje továbblépni, nem azon bánkódni, mi lehetett volna, hanem azon gondolkodni, mi lehet ezután.

196. oldal (Animus, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: Erica Falck · továbblépés
Niki_Salamon P>!

Eddig sosem gondolt rá, mekkora teher nehezedett Karinra. Természetesnek vette a tiszta, rendes lakást. Egyáltalán, sok mindent vett természetesnek.

gybarbii >!

Erica kezdett belefáradni ebbe. „Lucas szeretné, Lucas azt mondja, Lucas így, Lucas úgy…” Az ő szemében a sógora mintapéldánya volt a fajtiszta seggfejnek.

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erica Falck
PöttömP>!

Hinni valamit egy dolog, de bizonyosságként hallani nem ugyanaz.

52. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Patrik Hedström
gybarbii >!

Francine megint elhallgatott. Erica leküzdötte a késztetést, hogy felugorjon, és addig rázza ezt a nőt, amíg ki nem köpi végre, amit mondani akar.

32. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erica Falck · Francine Bijoux
Niki_Salamon P>!

Azt nevelték belé, hogy az élet végtelen szenvedés, melynek jutalmát csak a túlvilágon nyeri el.

>!

De a főnöke leggusztustalanabb szokásának Annika azt tekintette, ahogy olyan rettenetes módon keresztbefésülte a haját a feje tetején levő kopasz folton. Megborzongott a gondolatra, hogy hogy nézhet ki a hosszúra növesztett maradék haj, amikor nincs odafésülve.

4 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Fjällbacka sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Karin Slaughter: Sebek
Margit Sandemo: Remény nélkül
E. K. Blair: Bang
Åsa Schwarz: Nefilim
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Karin Slaughter: Kegyetlen kötelékek
Danielle Girard: Kihantolt múlt
Lars Kepler: A tűz tanúja
Mari Jungstedt: Észrevétlen