Eltitkolt ​életek (Fjällbacka 5.) 220 csillagozás

Camilla Läckberg: Eltitkolt életek

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Patrik Hedström nyomozó felesége, Erica Falck, döbbenten fedez fel egy náci érmet és egy véres gyermekruhát elhunyt édesanyja hátrahagyott holmija között. Erica mindenképpen tudni akarja, hogyan kerülhettek ezek a tárgyak a padlásukra. Felkeres egy idős történészt is, akit nem sokkal látogatása után brutálisan meggyilkolnak. Erica és férje vállt vállnak vetve folytatja a nyomozást, amelynek során a második világháború legsötétebb napjainak titkai kerülnek a felszínre, középpontban Erica családjának történetével. S még ma is élnek emberek, akik nagyon nem örülnek a múlt bolygatásának, olyannyira, hogy valaki egy újabb gyilkosságtól sem riad vissza…

Eredeti megjelenés éve: 2007

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2019
446 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242568 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2016
446 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242568 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2014
446 oldal · ISBN: 9789633242063 · Fordította: Dobosi Beáta

1 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Patrik Hedström · Erica Falck


Kedvencelte 11

Most olvassa 13

Várólistára tette 84

Kívánságlistára tette 86

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

smetalin>!
Camilla Läckberg: Eltitkolt életek

Nem is olyan rossz. Valamiért kerültem a könyveit, olvastam még évekkel ezelőtt két könyvét (na, jó ezt már leírtam egy hónapja is , akkor még egyszer nem fogom:))………………..Szóval, akkor fellángoltam és olvasom a többi részt is.
Sokan mondtátok ezt a terhességet ebben a részben, és való igaz, már én is azt vártam hogy mikor jelenti be Senorita is, hogy terhes lett Ernstől (ez a két kutya, csak ha valaki nem emlékezne rájuk). Néha ez a családi vonal kicsit sok volt, de hát Erica már csak ilyen, ja Camilla, ez a védjegye ennek a sorozatnak és ennyi. A krimi része rendben volt egyébként, tetszett.

Ibanez P>!
Camilla Läckberg: Eltitkolt életek

Nem tudom, miért az első rész után az ötödikbe fogtam bele, úgy gondoltam, hogy igazából különálló történetek (ez igazi is a krimi-vonalon), így nem lesz gond… Viszont a szereplők magánélete ugye a sorozattal halad előre, úgyhogy lelőttem magamnak most pár poént, de sebaj, inkább a krimi-részek érdekelnek.

Nagyon jó ez a kötet is, megértem, hogy az írónő ennyire sikeres. Talán az egyetlen negatívum ebben a kötetben az volt, hogy nagyon-nagyon-nagyon sokfelé ágazik az egész, annyi embert követünk múltban és jelenben, hogy néha picit „sok” (főleg a magánéleti rész). Ráadásul kicsit ideges lettem, amikor a nyomozók napok óta csak ültek a fenekükön (például a takarítónő személyével kapcsolatosan), plusz valamiért zavart ebben a kötetben, hogy egy kisváros, ahol mittudomén hány nyomozó van ??!!!, de mindegyik ezen az ügyön rágódik, azon kívül meg csak sóhajtozik esetleg, mintha más dolguk nem is lenne (sehol egy közlekedési rendőr vagy ilyesmi, értitek? mintha a rendőrségen csak és kizárólag nyomozók volnának :-D).

A történet viszont végig izgalmas, ráadásul a második világháborúba is vezet egy kicsit és akárhogy filóztam, hogy ki lehet a gyilkos, a végéig nem jöttem rá spoiler. Az azért elég nyilvánvaló volt, hogy a titok az lesz spoiler. Nem unatkoztam egy cseppet sem a történeten!

robinson >!
Camilla Läckberg: Eltitkolt életek

Camilla ezzel most bizonyította nekem, hogy tud jót írni. Igaz, ez a második olvasásom tőle, de nagyon tetszett a történetvezetése. Két szálon nyomozunk, egy hatvanéves titokra derül fény…
Remek, olvasmányos és kerek a történet. Nagyon rendben van.
Blogon többet.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/09/eltitkolt-eletek.html

12 hozzászólás
dagikám>!
Camilla Läckberg: Eltitkolt életek

Mély érzelmeket váltott ki belőlem ez a történet. Voltak részek, ahol el is pityeredtem. Kezdem megszokni az írónőtől, hogy sok szereplőt vonultat fel, de a végére mindig letisztázódik minden. Olyan összefüggéseket tár elénk, amiket eleinte olvasás közben nem is gondolna az ember, hogy hogy fognak a darabkák egymáshoz kapcsolódni. Szívszorító volt, hogy egyes emberek mikre nem képesek, ha egy másik nemzet tagjáról van szó.
Megint nagyot alkotott a szememben Camilla.

pjutko>!
Camilla Läckberg: Eltitkolt életek

Óh, hát ez aztán szuper olvasmány volt!

Mintha Camilla Läckberg legalább egy 10.000 darabos puzzle részecskéit szórta volna elém, de nem egyszerre, gondosan adagolva! Minden egyes darabkán egy mesterien megformázott figura szerepel a maga érzéseivel, indíttatásaival és mindez 3-4 generáción keresztül. Én bizony családfát rajzoltam, mert így szórakoztatott maximálisan a történet. Több szemszög, váltott idősíkok a II. világháborúval a középpontban.

Borzasztóan tetszett ez a regény, talán 2020-am kedvence!

papeerzsepi>!
Camilla Läckberg: Eltitkolt életek

Egy gyöngyökkel teli zsákocskához tudnám hasonlítani a történet szálait, ami egyszer csak annyira megtelik, hogy kihasad az oldala és szétgurulnak a gyöngyök, megmutatva igazi valójukat. A történetben is ugyanígy kerülnek napvilágra azok a titkok, melyeket igyekeznek elfelejteni, elrejteni, de mivel sorra történnek a gyilkosságok és közben egy újságíró és egy író is elkezd a rendőrség mellett kutatni a történtek iránt, így mindenre fény derül.
Izgalmas és igazán skandináv krimi!

klaratakacs P>!
Camilla Läckberg: Eltitkolt életek

Sokkal jobban tetszett, mint az előző rész, ami szinte csak a mai korban játszódott. Itt ismét két idősíkot kezel az író, remekül, egyrészt az 1944-45-ben történteket, másrészt Erica-Patrick és a hozzájuk tartozó kollegák nyomozásait, valamint magánéleti dolgaikat. Ez utóbbiak elég hétköznapiak, gyerekgond, gyes, főzés, új kapcsolatok, de szerethetővé és emberközelivé teszik a őket.
A cselekmény egy idős ember halálával indul, bár lassú folyásúnak tűnik, mégis van jópár halott, klasszikus nyomozás, nemcsak csetlenek-botlanak az arra hivatottak. A miértek egy idő után kitalálhatóak, nagyobb csavar talán nincs is, mégis érdekes látni hogyan jutnak lépésről lépésre az igazsághoz az az után kutakodók.

Zanit>!
Camilla Läckberg: Eltitkolt életek

Ismét egy jó erős négycsillagos történet.
A kedvenc szereplőm még mindig Mellberg spoiler
Patrik és Erica még mindig unalmasak és ismét volt kb. 100 olyan oldal, ami nélkül tökéletesen ellettem volna spoiler de a többi nagyon tetszett!

Iustitia>!
Camilla Läckberg: Eltitkolt életek

Elgondolkodtam azon, hogy vajon miért lopta be magát Läckberg olyan könnyen a szívembe. A válasz egyszerű: nem mesél, hanem megoszt. Megosztja velünk az emlékeit, és nem a kitalációit – ezt érzem. Jogtalan, tudom, de fikciót nehéz ilyen testközelien átadni és Läckberg ezt zseniálisan végzi, nem kérdés. A rengeteg izgalom végre nem a mostanság annyira népszerű írói túlkapásokból, a brutalitás maximalizálásából adódik. Semmi kéjelgés vagy sátánista gondolat, csak az élet apró részecskéi, hogy egyes események megtörténte milyen hatással van a különböző embertípusokra. És Läckberg úgy boncolgatja az emberi lelket, olyan lágyan, mintha a délutáni teánál mesélgetnénk egymásnak folytatásos történeteket arról a családról, aki az utca végén él, az apáról, aki korábban ugyan az utca elején lakó nőnek volt a férje, de most jól megvannak így, csak…

Skeletrino>!
Camilla Läckberg: Eltitkolt életek

Pár hónapja már, hogy utoljára skandináv krimit olvastam, gondoltam hogy itt az ideje. Be is jött, jól is esett.
Szépen indul (persze ha nem számítjuk a pár hónapos oszló hullát), lassan építkezik, sokat tudhatunk meg az állandó szereplőkről. Kialakult bennem néhány verzió a végkifejletre vonatkozólag, de arra gondoltam:"Lepj meg, Camilla!" Hát nem lepődtem meg, de ettől függetlenül tetszett.
Szerintem, megéri elolvasni.
https://snitt.hu/filmek/eltitkolt-eletek-2013/en-es-a-film/skeletrino


Népszerű idézetek

egy_ember>!

Törvénytelen ilyen jókedvűnek lenni hétfő reggel.

118. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hétfő
Youditta>!

Könnyű volt magam mögött hagyni azt, amivé az országom lett. De nehéz volt elhagyni azt az országot, amely a hazám volt valamikor.

276. oldal

2 hozzászólás
Belle_Maundrell>!

– (…) néha az embernek mernie kell ugrani egyet az ismeretlenbe.

275. oldal (Animus, 2016)

robinson >!

Mindkét karját felé nyújtotta, és a férfi megfogta a kezét. Annyi év telt el! Hihetetlen, mennyi év! Hatvan. Egy élet. Amikor fiatalabb volt, el sem tudta képzelni, hogy az idő ilyen gyorsan telhet.

195. oldal

tees06>!

„Mert azok, akik nem hajlandóak szeretni, nem veszíthetnek semmit sem.”

444. oldal

robinson >!

– Jóságos isten, mennyi könyvetek van!
Végig húzta ujját a gerinceken.
– Kölcsön adhatunk párat, ha szeretnéd – mondta Erik nagyvonalúan,aztán hozzátette: – De csak ha vigyázol rájuk. Apa nagyon kényes a könyveire.

63. oldal

Meldryn P>!

– Szerintem pont az a lényeg, hogy senki sem látja a jövőt – felelte Frans a vizet bámulva. – Ha valakinek lenne egy kristálygömbje, amely megmutatná, mi mindent fog átélni élete folyamán, lehet, hogy soha többé nem kelne fel az ágyból. Az embernek kis adagokban kell kapnia az életet. Kis adagokban kell találkoznia a bánattal és a problémákkal, olyan kis adagokban, amelyeket még le tud nyelni.

312. oldal

KATARYNA>!

Én hazaárulásnak hívom, amit csinált, de az emberek olyan birkák.
Csak követik a tömeget, és parancsszóra bégetnek.

Kapcsolódó szócikkek: hazaárulás
Farby>!

Tudom, milyen fontos, hogy ismerjük a múltat ahhoz, hogy képesek legyünk a jelenben élni.

345. oldal

KATARYNA>!

Mert azok, akik nem hajlandók szeretni, nem veszíthetnek semmit.


A sorozat következő kötete

Fjällbacka sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Anders de la Motte: Halálos ősz
Carin Gerhardsen: Mama, papa, gyerekek
Karin Fossum: Elszabadul a pokol
Megyeri Judit: Holttest az Ambróziában
Réti László: Kaméleon
Steve Cavanagh: Tizenhárom
Helena Silence: Ezüsthíd
J.D. Barker: A negyedik majom
Robert Galbraith: Gonosz pálya