Az ​idomár (Fjällbacka 9.) 125 csillagozás

Camilla Läckberg: Az idomár

Egy fagyos januári napon egy súlyosan sérült, mezítelen lány botorkál ki az erdőből Fjällbacka határában. Az arra haladó autó a csúszós úton már nem tud megállni, és elgázolja. Az áldozatnak négy hónapja veszett nyoma, amikor hazafelé tartott a lovasiskolából. Sérülései alapján borzalmas kínokat kellett kiállnia, és félő, hogy más fiatal lányok is hasonló sorsra jutottak.
Miközben Patrik Hedström és csapata elkezdi felgöngyölíteni az ügyet, a nyomozó felesége, Erica Falck egy régi, gyilkosságba torkolló családi tragédiáról írja újabb könyvét. Az eset szálainak kibogozásában egyedül az emberölésért elítélt családanya segíthetne neki, ő azonban hallgat. Ám Erica soha nem félt a végsőkig elmenni, hogy kiderítse az igazságot.

Eredeti megjelenés éve: 2014

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2019
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633244883 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2017
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633244883 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2017
336 oldal · ISBN: 9789633244890 · Fordította: Dobosi Beáta

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Erica Falck


Kedvencelte 6

Most olvassa 9

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 46


Kiemelt értékelések

EssentialHencsi P>!
Camilla Läckberg: Az idomár

Ahogy halad a sorozat, egyre gyengébb és túlbonyolítottabb. Kezd kicsit unalmas lenni mindig ugyanaz a séma: gyilkosság, nyomozás, az egész tanumshedei rendőrségnek nincs annyi esze, mint Erica-nak egyedül, múltbéli történés, jelen, összefutnak a szálak a végén, miközben főhőseink ötpercenként azon filóznak, hogy milyen szerencsések, hogy ilyen gyönyörű családjuk van (ehhez képest a gyerekeket állandóan lepasszolják nagyinak/tesónak/oviba), aztán a végén megoldódik a rejtély, valamelyik női főhős terhes lesz, itt a vége, fuss el véle. Ráadásul most nagyon elvesztem a nevek erdejében, annyi a szereplő, mint égen a csillag. spoiler Ha kivesszük az állandó családi szálat, marad egy ötven oldalas kriminovella. Viszont most Mellberg legalább nem annyira hülye, igaz, jórészt végigalussza az egész könyvet. A megoldás pedig szerintem enyhén izzadságszagú lett, hiába a duplacsavar, az sem menti meg.

18 hozzászólás
tgorsy>!
Camilla Läckberg: Az idomár

Halálosan idegesít mikor egy több szálon futó krimiben már majdnem értem, átlátom, megfejtem, és akkor snitt… Új szálat vesz fel a szerző. és ezt megcsinálja tíz oldalanként.
Viszont ha nem így lenne nem lenne izgalmas, letehetetlen.
Azon is el szoktam gondolkodni, hogy ezeknek a krimiíróknak, pláne ha nő az illető, ilyenek mégis, hogy juthat az eszébe?!

1 hozzászólás
robinson >!
Camilla Läckberg: Az idomár

Camilla a már bevált és eddig jól működő sztereotípiáit hozza: Családon belüli erőszak, a nők megalázása, feltűnően béna rendőrök, egy több évtizedes gyilkosság és négy, napjainkban eltűnt lány sorsa kapcsolódik össze.

http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/04/az-idomar.html

4 hozzászólás
Anarchia_Könyvblog>!
Camilla Läckberg: Az idomár

Eddig nem sok skandináv krimit olvastam, de azt hiszem ezt a hiányosságom sürgősen pótolnom kell. Sokszor hallottam már más olvasóktól, hogy elég beteg alkotások ezek, és meg kell hagyni igazuk volt. Viszont valami oknál fogva én csípem ezt a beteg stílust. Nem! Nem vagyok sem pszichopata, sem szociopata. Egyszerűen szeretem amikor egy könyv folyamatos feszültséggel bír, szeretem, ha közben tudok borzongani, vagy éppen félni.

Camilla Läcckberg Az idomár című könyvétől ezt megkaptam. Zseniálisan tudja csavarni a szálakat, a rövid fejezetek miatt könnyen követhető, és mindig tartogat valami újat, valami rejtélyt, ami miatt vártam, hogy újra az adott szereplőről olvashassak. A több szereplős szemszög is adott volt, ami által minden karaktert egyre jobban megismerhettem. Ami nagyon tetszett a történetben, hogy egyszerűen képtelen voltam rájönni ki a tettes, úgy éreztem, hogy ott van az orrom előtt, sejtettem ki az, de egyszerűen nem tudtam rájönni a hogyanra. Bárhogy próbáltam összerakni a történteket, agyalni a dolgokon nem sikerült. De talán ez így volt jó, mert ebből kifolyólag folyamatosan fenntartotta az érdeklődésem, ez miatt nem tudtam letenni, és ez miatt olvastam ki egy nap alatt. Nem utolsó sorban a végén egy olyan csavart kaptam, amire aztán végképp nem számítottam. Végig elhitetett velem valamit az író, és kiderült, hogy az elejétől fogva az orromnál vezetett. Nem semmi történet volt.

Bővebb ajánló a honlapon:
https://anarchiakonyvblog.wordpress.com/2018/02/18/cami…

smetalin>!
Camilla Läckberg: Az idomár

Rendesen elszaladt most a fantáziája Camillának, de jó értelemben. Egy egész beteg és sötét háttér történetet hozott most nekünk. Igazán tetszett. Simán lehetne egy jó kis sorozatot készíteni a könyveiből, százszor jobbat mint Gillian Flynn könyveiből.

Kovaxka P>!
Camilla Läckberg: Az idomár

Megadom a négyest, mert gyorsan elolvastam, és nem volt rosszabb a sokéves átlagnál. Igaz, nem teszem túl magasra a lécet, de Fjällbackával elfogult vagyok, nem tehetek róla. Igaz, télen nem jártam ott, de nyáron gyönyörű. A sztori nagyon beteg volt, és a múltbeli eseményeket én is előbb összeraktam Ericánál, pedig lassan ő a legokosabb egész Bohuslänben. A cirkuszos részek a szerző remek fantáziáját igazolják, csavar is van elég, talán még futja pár részre a muníció. Én maradok, ha nem lesznek sokkal hosszabbak a történetek.

PRicsmond>!
Camilla Läckberg: Az idomár

Lehet pár ember meglepp a sok csillag, de ez egy olyan rész lett ami gyorsan olvastatja magát és tartogat csavarokat. Először csak 4 csillagra gondoltam, de anno mikor A kőfejtőt olvastam megfogadtam ha a attól jobban tetszik egy könyve az már nálam 4 csillaggal indul.
Maga a történet kegyetlen, sötét, ismét a múlthoz kapcsolódik, amivel nekem nem is volt bajom, kifejezetten érdekes volt ahogy fény derült az eseményekre. Tényleg másabb már ez a sorozat, mint az elején, itt majdhogynem Erica oldotta meg a legtöbb rejtélyt ami nem is baj , de akkor felesleges ennyi rendőr szereplőt felvonultatni.
Erica húga kb. a sorozat elejétől szúrja a szemem, még az elején sajnáltam amiatt ami történt vele, de hogy minden részben lelki vívódásait olvasom az már unalmas, most meg megint terhes, ki hitte volna. Fjallbacka és környékén ennyi gyilkosság volt, de a szereplők gondoskodtak az népesség szám szintentartásáról. Igazából nagyon jó ez a barátok köztös hangulat a főszereplők magánéletében, de ez az állandóság néha rányomja a bélyegét a végeredményre. Pedig Camilla nagyon jó történeteket ír ez meg még brutális is csak néha kicsit bátrabban kéne alakítani egy-egy alapszereplő életét. Én inkább ebben látom a sorozat elfáradásának okát, de ez privát vélemény. Mindenesetre amint lesz új rész azt is tuti elolvasom:D.

7 hozzászólás
Könyvmolyok_Világa>!
Camilla Läckberg: Az idomár

Fjällbacka, a számomra kimondhatatlan nevű kisváros, kimondottan sok pszihopatát rejteget. Skandináv krimik egyik tagjáról Az idomár-ról elsőre ez jut eszembe. Jellemző a regényre és a benne foglaltakra, hogy az egyik szereplő legnagyobb és legszebb élménye, amikor az anyja a szeme láttára kap szívgörcsöt ,így közvetlenül láthatja hogyan hagyja el e világot a legközelebbi felmenője. És ez egy" ember" legszebb és legkedvesebb élménye!!. Szóval el lehet gondolni mennyire beteg szereplőkkel találkozunk olvasás közben… Hát ebben a városban akad egy pár… Az alapsztori, hogy valaki vagy valakik fiatal lányokat rabol , rabolnak el és tűnnek el azok nyomtalanul,nem egyedi. Az, hogy miért , az már igen. Amikor egyik lány előkerül megcsonkítva és agyonkínozva a nyomozást végző csapat nem jut előbbre az ügyben, ugyanis az előkerülése után pár perccel szerencsétlen lányt elüti egy autó és meghal. Bár a sérüléseit ismerve lehet, hogy jobb így Neki… Természetesen mindenki az ügy megoldásán fáradozik. A helyi és a távolabbi- más körzetekből eltűnt lányok- rendőrei és nyomozó csapatai, a kriminológiai írásairól ismer írónő, aki nem mellesleg az egyik helyi nyomozó szeretett és okos neje, és természetesen a szülők és ismerősök, azaz az egész kisváros szinte. Illetve egy régóta elitélt rab is, aki életfogytig tartó büntetését tölti , mivel brutálisan megölte férjét. Ő Laila, aki mindent tud, de nem mond semmit, pedig nagyon nagyon szeretné, ha végre valaki felfedné mit is rejteget valójában . Erica , az írónő – nagyon fifikás és egy csomó olyan dologra rájön amire a rendőrség emberei nem. Így aztán remekül kiegészíti a nyomozók csapatát. A történet minden szereplője pozitív személy volt számomra- – kivételt képeznek a már fentebb említett pszihopaták . Lépésről-lépésre tudjuk meg kik is ők igaziból és hogyan váltak azokká. A történet izgalmas, egy percig nem lehet unni. Melegen ajánlom a skandináv krimik kedvelőinek ,akik szeretik a csavaros történeteket és végkifejleteket. Nem fognak unatkozni! Nekem nagyon tetszett! Camilla Lackberg nagyon jól ír, rengeteg szereplő szempontjából tárja elénk a történetet. És ez jó! Biztosan szereti a gyerekeket, mert sok gyerek is van a szereplők közt és kedvence lehet a fahéjas csiga, amit több háziasszonnyal is megsüttet a könyvben. Tehát mindenképpen olvasásra ajánlott a műve ! Köszönöm Animus Kiadónak, hogy megoszthattam Veletek és elolvasására buzdíthatlak Benneteket ! Tehát Az idomár ! Olvassátok !

@Animus_Kiadó

Zanit>!
Camilla Läckberg: Az idomár

A sorozat legjobb része! Nagyon tetszett, olyan csavarok voltak benne, amikre tényleg nem számítottam.
Hiába panaszkodtam néha Erica és Patrik semmilyenségére, hiányozni fog nekem Fjällbacka. Mellberg karaktere mindent vitt, sokszor hangosan felröhögtem a dolgain.
A szívemhez nőtt ez a sorozat, bár ezt az első egy-két résznél még nem gondoltam volna.

5 hozzászólás
Kókuszka>!
Camilla Läckberg: Az idomár

Sokkal jobbra számítottam. Szeretem az írónőt, de ez most nem az én könyvem volt. Sötét erők, beteg lelkek, borzalmas, kegyetlen történet. Mindez még izgalmas, letehetetlen is lehetett volna, ami számomra nem adatott meg. Sok szereplős, akik között gyakran vált, néha agyonragozza. A végén a csavar is rozsdás volt. Értem én, fel is fogom, de nem díjazom.


Népszerű idézetek

robinson P>!

– Hallottak már arról, hogy egyes kutatások szerint a népesség fél százaléka pszichopata? – kérdezte Erica buzgón.

131. oldal

3 hozzászólás
robinson >!

A ló már azelőtt megérezte a félelem szagát, hogy a lány kijött volna az erdőből.

(első mondat)

robinson >!

Szóval itt történt minden. Erica bemerészkedett a házba, amely úgy festett, mintha bármelyik pillanatban összedőlhetne.

35. oldal

PRicsmond>!

Patrik uralkodott magán, hogy ne sóhajtson egy nagyot.
Együtt dolgozni Mellbergjel néha olyan volt, mintha
csigalassúsággal húznák ki az ember fogát. Semmi sem ment
egyszerűen és fájdalommentesen.

robinson >!

A lány megtorpant az út közepén. Volt valami furcsa a szemében. Fekete lyukak a fehér arcon.

7. oldal

Judit_Sike P>!

Mindig ugyanaz a nóta. Pont olyan nehéz volt hasznát venni Mellbergnek egy nyomozás során, mint evőpálcikával levest enni.

Judit_Sike P>!

Fel nem foghatta, hogyan igényelhet két ilyen apró ember ennyi energiát. Újabban akkor szeretett leginkább velük lenni, amikor békésen aludtak. Ilyenkor a tiszta, feltétel nélküli szeretetébe nem keveredett bele az a bosszúság, amelyet akkor érzett, amikor azt üvöltötték, hogy: „Neeem! Nem akarom!”

Monika_Kakuk>!

Martin sosem volt egy férfiszépség, de kisfiús bája, vörös haja és szeplői megtették a hatásukat.

152. oldal

ÁrnyékVirág P>!

Nem valami nagy sofőr, csak akkor vezetett, ha muszáj volt.

Kapcsolódó szócikkek: Erica Falck
Monika_Kakuk>!

Martinról csorogni kezdett a veríték a benti melegben, ezért kibújt a kabátjából. Amikor beletúrt vörös hajába, érezte, hogy az ujja nedves lesz.

307. oldal


A sorozat következő kötete

Fjällbacka sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Anders de la Motte: Halálos ősz
Tom Rob Smith: A tanya
Jørn Lier Horst: Zivatarfelhő akció
Karin Fossum: Elszabadul a pokol
Jussi Adler-Olsen: Szelfik
Arnaldur Indriðason: Rókalyuk
Jonas Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt
Margit Sandemo: Remény nélkül
Kristina Ohlsson: Az üveggyerekek
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!