Ártatlanok (Fjällbacka 8.) 148 csillagozás

Camilla Läckberg: Ártatlanok

1974 ​nagyszombatján egy öttagú család nyom nélkül eltűnik a Fjällbacka partjainál fekvő Valö szigetéről. A kiérkező rendőröket különös látvány fogadja: a ház úgy fest, mintha a család – az ünnepi ebéd közepén – egyszerűen felállt és távozott volna, magára hagyva az egyéves Ebbát, aki magányosan sírdogált az étkezőben.
Évtizedekkel később Ebba visszatér a szigetre, hogy felújítsa az egykor az apja által vezetett iskola épületét. Férjével nemrégiben veszítették el a kisfiukat, és most a munkába temetkezve próbálják feldolgozni a gyászt. Úgy tűnik azonban, valakinek nagyon az útjában vannak: egy éjszaka rájuk gyújtják a házat. Szerencsére csak az épületben esik kár, s folytatódhat a felújítás. Ám hamarosan újabb baljós esemény történik: amikor felszedik az étkező padlódeszkáit, emberi vér nyomaira bukkannak.
A nyomozást vezető Patrik Hedström és kollégái egyre biztosabbak abban, hogy a család egykori eltűnése és a mostani gyújtogatás összefügg. Természetesen a nyomozó… (tovább)

Eredeti cím: Änglamakerskan

Eredeti megjelenés éve: 2011

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2019
386 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633244289 · Fordította: Dr. Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2016
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633244289 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2016
388 oldal · ISBN: 9789633244296 · Fordította: Dobosi Beáta

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 9

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 57


Kiemelt értékelések

EssentialHencsi P>!
Camilla Läckberg: Ártatlanok

Camilla hozta a szokásos formáját. A koncepció ugyanaz, mint a többi könyvnél: két szálon fut a könyv, az egyik a messzi régmúltból indul, a másik a jelenben játszódik, a végére pedig a két cselekményszál összeér, és megoldódik a rejtély. Egyedül a nagyon sok név az, ami képes volt összezavarni, mert annyi szereplő volt benne, de aztán a végére csak sikerült azt is megjegyeznem, ki kicsoda. Volt benne egy-két butuska hiba, de az megbocsájtható. spoiler spoiler spoiler A régen történt dolgok is nagyon érdekesek voltak, habár nem értettem, miért kellett annyira visszamenni az időben, de a végére összeállt az is. spoiler
Külön érdekességként kiemelném, hogy ebben a részben senki se szül. De még csak terhes sem lesz senki.

11 hozzászólás
Kovaxka P>!
Camilla Läckberg: Ártatlanok

Megosztó, úgy látom, de nekem tetszett. Nem tudtam összerakni, mi történhetett 74-ben, és érdekesnek találtam a felnőtt fiúk sorsának alakulását. Szeretem azt is, amikor össze-vissza hajókáznak, meg házat újítanak fel. Anna továbbra sem a szívem csücske, gyerekből is elég sok van, de működik a szokásos recept, és Camilla még mindig tud írni. Mellberg engem kifejezetten szórakoztat! Jöhet a következő!

Zanit>!
Camilla Läckberg: Ártatlanok

Uh, a vége nem semmi! Briliáns csavar, amire őszintén szólva nem számítottam. Azt hittem, tudok mindent, de nem :)
Először nem is értettem, a múltbéli szál miért fut ennyire messze, de pont azokat a részeket szeretem a legjobban.
Anna hihetetlenül spoiler, Erica pedig olyan kotnyeles, hogy arra már új szót kellene kitalálni.
A jó öreg kedvencem, Mellberg ismét hozta a szokásos formáját, de sajnos róla kevesebb szó esett ebben a kötetben.

2 hozzászólás
smetalin >!
Camilla Läckberg: Ártatlanok

..és tudja és tudja és tudja!!!! Nagyon jó volt ez a rész, álmomban sem és teljes tudatomnál sem tudtam kitalálni, hogy mi is történt 1974-be!
Ahogy elolvastam az utószót így már megértettem, hogy miért is startolt ennyire a régmúltból, hisz sok valós elemet is belecsempészett, és bizony ezeket másképp bajosan tudta volna megoldani és összekötni a szigeten történtekkel. Bravúrosan megoldotta. Már a sokadik résznél kezdem megszokni ezt a sok magánéleti bizbaszt, mint például hogy valaki mindig gyereket vár, és erről jut eszembe hova lett Senorita??? (ő egy kutya, Paula anyukájáé, Ernst "csaja") Nekem egy kicsit spoilerspoiler volt kakukktojás, a viselkedése olyan hirtelen jött, de ennyi, minden más………klassz volt.

mate55 P>!
Camilla Läckberg: Ártatlanok

Nagyon kíváncsi voltam arra, hogyan építi fel Camilla Lackberg a dramaturgiai ívet, változtat-e megszokott stílusán. Hát nem. Amint elkezdtem olvasni rögtön egyértelművé vált, hogy mi mellett döntött. Jelen időben halad előre, majd egy-egy ponton jönnek a múlt idejű történések, hogy jobban megértsük a jelent, és még inkább átérezzük mire fel az újabb baljós események. Az írónő rutinosan hozta a tőle elvárt feszültséget és izgalmat, ezzel nincs is gond. A történet hosszú időt ölel fel, néha kínzóan lassan mozdul előre, néha meg túl gyorsan kerül elő túl sok minden, és nem tudtam, hova kapjam a fejemet; sőt, néha azt se tudtam, hogy Ebba (az egyik főszereplő) egyáltalán létezik-e… (s eközben néha szépen lassan rám telepedett az unalom). Jó, nem volt ez rossz könyv, csak néha tényleg rám fért volna egy jó erős kávé. Azt viszont be kell látnom (az ötödik könyve olvasása után), hogy Lackberg sajnos fokozatosan ismétli önmagát, ráadásul a magánéleti mellékszálak is egyre hihetetlenebbek. Lassan elérem, hogy az írónő mostanra már szinte szappanoperai szinten közel hozza állandó hőseit hozzám. Egy dolgot nem tudok Camillának megbocsátani és talán nem is fogom: a krimi befejezését, mely akkora pofánverés volt számomra, hogy mindössze csak annyit tudtam kinyögni: „Most mi van??”

3 hozzászólás
Galagonya33>!
Camilla Läckberg: Ártatlanok

Läckberg számomra megbízhatóan kiegyensúlyozatlan módon írja a könyveit.
Ez a rész kifejezetten tetszett (az előző annyira nem), nagyon jól haladtam vele, érdekes volt, izgalmas.
Most volt először, hogy Erica idegesített a kotnyelességével, és a magam részéről a való életben kizártnak tartom, hogy Patrick csak épp egy picit lesz dühös rá.
Göstának nagyon örültem, végre ő lépett előtérbe. Annát nem értettem, de tényleg.
Igen, valóban van valami szappanopera-szerű a sorozatban, de én ezt most pont ezért szeretem.

klaratakacs P>!
Camilla Läckberg: Ártatlanok

Mindig jó érzés visszamenni Fjallbackába, nem is a krimi rész miatt, hanem mert megszerettem az állandó szereplőket, jó látni, mit történik velük. Most egy évtizedekkel ezelőtti eltűnés oldódik meg, kicsit hasonlít Agatha Christie Szunnyadó gyilkosság c. könyvére, hiszen ott is visszatér a lány korábbi élete helyszínére. A megoldásra félig-meddig rájöttem, azt sejtettem, hogy spoiler, a tényleges ok viszont csak később derült ki.
Anna és Dan története miatt kíváncsi vagyok a folytatásra is, a főszereplő Erika és Patrik már nagyon nem tud érdekelni, kicsit belevesztek a gyerekezésbe.

dagikám>!
Camilla Läckberg: Ártatlanok

Kifejezetten izgalmas volt, végig izgultam minden egyes lapot. Kíváncsi voltam, mivel magyarázható a család eltűnése és hogy fogja a rendőrség egy több évtizedes bűntény szálait kibogozni. Nem vártam volna ennyi csavart a történetben, de épp ezek tették számomra letehetetlenné a könyvet. Eleinte ez a sok szereplő felvonultatása kicsit zavaró volt, de mikor kezdtek megjelenni az összemosódások, világossá vált minden. Szuper könyv volt.

cicus61 P>!
Camilla Läckberg: Ártatlanok

Már minden könyvét elolvastam, hol szeretem, hol kevésbé. Ez a könyv most nagyon bejött. Nagyon szeretem, ha visszautazunk az időben a történet megértésének a kedvéért. Kíváncsi voltam, hogy ilyen régi bűnügyet hogy fognak megoldani, de nagyon izgalmas volt. A vége felé már alig vártam, mi történik és nagyon jó lett a végkifejlet is. Szereplők is jók voltak. Várom már a következő könyvét.


Népszerű idézetek

robinson >!

„Ha valaki egyedül ennyire tud gyűlölni, vajon együtt mennyi szeretetre volnánk képesek?”

(első mondat)

robinson >!

–Szia, öreg bácsi! Én Maja vagyok.
– De Maja, ilyesmit nem illik mondani! – vetett Erica egy szigorú pillantást a lányára.
– Semmi baj – állt fel Gösta hangosan kacagva. – A gyerekek és a bolondok mindig igazat mondanak, és hát tényleg öreg bácsi vagyok.
Ugye, Maja?

robinson >!

A gyász nem hagyott helyet más érzelemnek. Sem szeretetnek, sem melegségnek, sem együttérzésnek.

robinson >!

Anna rögtön indult kávét főzni. Noha lelki szemei előtt még mindig a sápadt hájhurkákat látta, gyorsan elhessentette a kellemetlen képet, és kivett néhány csokoládémázas vajas süteményt a hűtőből.

robinson >!

Patrik a homlokát ráncolta. Nem vallott Göstára, hogy ennyire megérintse egy ügy, de volt már rá példa. Minden idősebb rendőrnek van legalább egy olyan esete, amelyben túl sok kérdés maradt nyitva. Egy ügy, amelyen évről évre töri a fejét, hátha fel tudja deríteni, mielőtt túl késő volna.

mate55 P>!

Egy könyv a hét mindennapján huszonnégy órában az emberrel van.

10. oldal

robinson >!

Ebba úgy érezte, csak ki kellene nyújtania a kezét, és megérinthetné a múltat. A ház története itt van a falak közt.

robinson >!

– Mintha nem tudtad volna. Te is tisztában vagy azzal, hogy ebben az országban a médiáé a hatalom.
John bólintott.
– Nekem mondod?
– A következő választásokkor más lesz a helyzet. Az embereknek már nincsenek illúzióik a társadalomról.

robinson >!

– Hahó! – kiáltott az ajtó felé, de nem kapott választ.
Minden olyan valószínűtlennek tűnt, mintha egy másik világba került volna. A Nyuszi barlangjába, mint Alice Csodaországban.

Kapcsolódó szócikkek: Alice Csodaországban
robinson >!

Aztán az ölébe ejtette a kezét, és Fjällbackát nézte. Számtalan lámpa világította meg a települést, olyan volt, mint egy hatalmas csillogó kiskocsma. A víz fölött Valö felé pillantott. A régi táborban nem égett semmi fény.


A sorozat következő kötete

Fjällbacka sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Catharina Ingelman-Sundberg: Rablás uzsonnára
Anders de la Motte: Halálos ősz
Jørn Lier Horst: Zivatarfelhő akció
Maj Sjöwall – Per Wahlöö: Az elveszett tűzoltóautó
Carin Gerhardsen: Mama, papa, gyerekek
David Lagercrantz: A lány, aki kétszer élt
Mari Jungstedt: Észrevétlen
Åsa Schwarz: Nefilim
Agneta Pleijel: Egy tél Stockholmban
Margit Sandemo: A bitófa virága