Ártatlanok (Fjällbacka 8.) 201 csillagozás

Camilla Läckberg: Ártatlanok

1974 ​nagyszombatján egy öttagú család nyom nélkül eltűnik a Fjällbacka partjainál fekvő Valö szigetéről. A kiérkező rendőröket különös látvány fogadja: a ház úgy fest, mintha a család – az ünnepi ebéd közepén – egyszerűen felállt és távozott volna, magára hagyva az egyéves Ebbát, aki magányosan sírdogált az étkezőben.
Évtizedekkel később Ebba visszatér a szigetre, hogy felújítsa az egykor az apja által vezetett iskola épületét. Férjével nemrégiben veszítették el a kisfiukat, és most a munkába temetkezve próbálják feldolgozni a gyászt. Úgy tűnik azonban, valakinek nagyon az útjában vannak: egy éjszaka rájuk gyújtják a házat. Szerencsére csak az épületben esik kár, s folytatódhat a felújítás. Ám hamarosan újabb baljós esemény történik: amikor felszedik az étkező padlódeszkáit, emberi vér nyomaira bukkannak.
A nyomozást vezető Patrik Hedström és kollégái egyre biztosabbak abban, hogy a család egykori eltűnése és a mostani gyújtogatás összefügg. Természetesen a nyomozó… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2019
386 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633244289 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2016
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633244289 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2016
388 oldal · ISBN: 9789633244296 · Fordította: Dobosi Beáta

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Erica Falck


Kedvencelte 5

Most olvassa 6

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 70


Kiemelt értékelések

bokrichard>!
Camilla Läckberg: Ártatlanok

Stabil jó, az előzőnél kissé jobb, de a hableánynál rosszabb. Szokásos elemek a családi dráma, a múlt-jelen vezetése, és Erica visszatérően idegesítő személye. Most számomra az alapötlet húzza fel fél csillaggal a könyvet, mert a részletek megint csak sok ponton unalmasak, és idegesítőek lettek. Nem tudom, hogy a rendőrséget miért kell mindig hülyének titulálni egy könyvben? Mostanában sok ilyenbe futottam bele, itt is ez volt. És a vége is kicsit nagyon gagyira sikeredett… Hát nem is tudom, hogy miért 4 csillag ez, talán a kezdeti lendülete, meg a fülszövege fogott meg jobban, mint az előző könyvnél, de a sok kritika felett elsiklok, és kedves leszek.

Kovaxka P>!
Camilla Läckberg: Ártatlanok

Megosztó, úgy látom, de nekem tetszett. Nem tudtam összerakni, mi történhetett 74-ben, és érdekesnek találtam a felnőtt fiúk sorsának alakulását. Szeretem azt is, amikor össze-vissza hajókáznak, meg házat újítanak fel. Anna továbbra sem a szívem csücske, gyerekből is elég sok van, de működik a szokásos recept, és Camilla még mindig tud írni. Mellberg engem kifejezetten szórakoztat! Jöhet a következő!

Zanit>!
Camilla Läckberg: Ártatlanok

Uh, a vége nem semmi! Briliáns csavar, amire őszintén szólva nem számítottam. Azt hittem, tudok mindent, de nem :)
Először nem is értettem, a múltbéli szál miért fut ennyire messze, de pont azokat a részeket szeretem a legjobban.
Anna hihetetlenül spoiler, Erica pedig olyan kotnyeles, hogy arra már új szót kellene kitalálni.
A jó öreg kedvencem, Mellberg ismét hozta a szokásos formáját, de sajnos róla kevesebb szó esett ebben a kötetben.

2 hozzászólás
kriszet_Paulinusz P>!
Camilla Läckberg: Ártatlanok

„ Ha valaki egyedül ennyire tud gyűlölni, vajon együtt mennyi szeretetre volnánk képesek?”

Örülök, hogy úgy döntöttem visszatérek a krimi műfajához. Läckberg enyhén szólva is meglepett. Szeretem az olyan krimiket, amiben nem szuttyog állandóan a vér és brutálisnál brutálisabb gyilkosságokról szólnak.
Fjällbacka partjainál fekvő Valö szigetén játszódik a történet és volt egy régi esemény, konkrétan egy egész család eltűnése. Ez áll a történet középpontján. Nagyon érdekes volt az egész kibontása, és az ügy körül a jelenben játszódó események megélése. Először kicsit nehezményeztem, hogy több ember szerepel párhuzamosan és újabbnál újabb svéd neveket kell megjegyeznem, de hamar belejöttem. Läckberg szépen bemutatja a hátteret, a szereplőinket és az embereket. Szeretem az ilyen leírásokat, és nem veszti el az arányt, megfelelően adagolja a történet szempontjából is.
„ Senki sem sejthette, mennyire tud fájni a megbánás. Azt hitték, helyesen cselekszenek. Amikor rájöttek, hogy nem így van, már túl késő volt.”

Jól szövi az emberek bemutatását is, egyre több szálat tesz a történetünkhöz, hogy jobban beleláthassunk az emberek fejébe. Sok árnyalat érződik a szereplőinkben, én majdnem minddel együtt tudtam érezni. Mindannyiunk hurcol sebeket, de vannak olyanok, amik nagyon fájnak és vannak olyanok, amik feledésbe merülnek. Itt is akad jó pár. Azt kell mondjam, hogy az írőnő jól csinálja, amit csinál. És jól keveri a kártyákat is. Már több mint a felénél jártam, amikor egy halvány, de tényleg nagyon halvány gyanú támadt bennem. Volt egy nagyon régi szál is méghozzá olyan, ami a valóságnak is megfelel. Hermann Göringé és ez meglepett. Ott is szinte tapintható az izgalom. Utána olvastam, tényleg igaz volt, ahogy Läckberg beleszőtte őt a régmúltba.

„ – Te vagy a partra vetett bálna. Én terhes vagyok. Neked mi a mentséged? ”
Kellemes humora is van az írónőnek. Semmi erőltetettség, csak szimplán jó poénok. Csűrhetem, csavarhatom a lényeg ugyanaz. Egy nagyon jó könyvet olvastam és biztos vagyok benne, hogy tovább olvasom az írőnő könyveit. Megmutatta az embereket minden oldalról, és ért hozzá ez biztos.

2 hozzászólás
Cs_N_Kinga P>!
Camilla Läckberg: Ártatlanok

Hát végre eljutottam a 4,5 csillaghoz, ez a rész nekem eddig a legjobb mert bár itt is van több idősík, meg a szokásos dolgokkal játszik, mégis nem tudtam mindenre végül rájönni sem a gyilkosságok valódi okára se a Baráti kör terveire kicsit tévútra tudott vezetni. Lehet mert több minden is futott, gyilkosság, kísérlete, politika, stb.
Nekem nagyon tetszett!
spoiler

smetalin>!
Camilla Läckberg: Ártatlanok

..és tudja és tudja és tudja!!!! Nagyon jó volt ez a rész, álmomban sem és teljes tudatomnál sem tudtam kitalálni, hogy mi is történt 1974-be!
Ahogy elolvastam az utószót így már megértettem, hogy miért is startolt ennyire a régmúltból, hisz sok valós elemet is belecsempészett, és bizony ezeket másképp bajosan tudta volna megoldani és összekötni a szigeten történtekkel. Bravúrosan megoldotta. Már a sokadik résznél kezdem megszokni ezt a sok magánéleti bizbaszt, mint például hogy valaki mindig gyereket vár, és erről jut eszembe hova lett Senorita??? (ő egy kutya, Paula anyukájáé, Ernst "csaja") Nekem egy kicsit spoilerspoiler volt kakukktojás, a viselkedése olyan hirtelen jött, de ennyi, minden más………klassz volt.

mate55 P>!
Camilla Läckberg: Ártatlanok

Nagyon kíváncsi voltam arra, hogyan építi fel Camilla Lackberg a dramaturgiai ívet, változtat-e megszokott stílusán. Hát nem. Amint elkezdtem olvasni rögtön egyértelművé vált, hogy mi mellett döntött. Jelen időben halad előre, majd egy-egy ponton jönnek a múlt idejű történések, hogy jobban megértsük a jelent, és még inkább átérezzük mire fel az újabb baljós események. Az írónő rutinosan hozta a tőle elvárt feszültséget és izgalmat, ezzel nincs is gond. A történet hosszú időt ölel fel, néha kínzóan lassan mozdul előre, néha meg túl gyorsan kerül elő túl sok minden, és nem tudtam, hova kapjam a fejemet; sőt, néha azt se tudtam, hogy Ebba (az egyik főszereplő) egyáltalán létezik-e… (s eközben néha szépen lassan rám telepedett az unalom). Jó, nem volt ez rossz könyv, csak néha tényleg rám fért volna egy jó erős kávé. Azt viszont be kell látnom (az ötödik könyve olvasása után), hogy Lackberg sajnos fokozatosan ismétli önmagát, ráadásul a magánéleti mellékszálak is egyre hihetetlenebbek. Lassan elérem, hogy az írónő mostanra már szinte szappanoperai szinten közel hozza állandó hőseit hozzám. Egy dolgot nem tudok Camillának megbocsátani és talán nem is fogom: a krimi befejezését, mely akkora pofánverés volt számomra, hogy mindössze csak annyit tudtam kinyögni: „Most mi van??”

3 hozzászólás
klaratakacs P>!
Camilla Läckberg: Ártatlanok

Mindig jó érzés visszamenni Fjallbackába, nem is a krimi rész miatt, hanem mert megszerettem az állandó szereplőket, jó látni, mit történik velük. Most egy évtizedekkel ezelőtti eltűnés oldódik meg, kicsit hasonlít Agatha Christie Szunnyadó gyilkosság c. könyvére, hiszen ott is visszatér a lány korábbi élete helyszínére. A megoldásra félig-meddig rájöttem, azt sejtettem, hogy spoiler, a tényleges ok viszont csak később derült ki.
Anna és Dan története miatt kíváncsi vagyok a folytatásra is, a főszereplő Erika és Patrik már nagyon nem tud érdekelni, kicsit belevesztek a gyerekezésbe.

Galagonya33>!
Camilla Läckberg: Ártatlanok

Läckberg számomra megbízhatóan kiegyensúlyozatlan módon írja a könyveit.
Ez a rész kifejezetten tetszett (az előző annyira nem), nagyon jól haladtam vele, érdekes volt, izgalmas.
Most volt először, hogy Erica idegesített a kotnyelességével, és a magam részéről a való életben kizártnak tartom, hogy Patrick csak épp egy picit lesz dühös rá.
Göstának nagyon örültem, végre ő lépett előtérbe. Annát nem értettem, de tényleg.
Igen, valóban van valami szappanopera-szerű a sorozatban, de én ezt most pont ezért szeretem.


Népszerű idézetek

robinson P>!

„Ha valaki egyedül ennyire tud gyűlölni, vajon együtt mennyi szeretetre volnánk képesek?”

(első mondat)

robinson P>!

–Szia, öreg bácsi! Én Maja vagyok.
– De Maja, ilyesmit nem illik mondani! – vetett Erica egy szigorú pillantást a lányára.
– Semmi baj – állt fel Gösta hangosan kacagva. – A gyerekek és a bolondok mindig igazat mondanak, és hát tényleg öreg bácsi vagyok.
Ugye, Maja?

robinson P>!

A gyász nem hagyott helyet más érzelemnek. Sem szeretetnek, sem melegségnek, sem együttérzésnek.

robinson P>!

Anna rögtön indult kávét főzni. Noha lelki szemei előtt még mindig a sápadt hájhurkákat látta, gyorsan elhessentette a kellemetlen képet, és kivett néhány csokoládémázas vajas süteményt a hűtőből.

mate55 P>!

Egy könyv a hét mindennapján huszonnégy órában az emberrel van.

10. oldal

robinson P>!

Ebba úgy érezte, csak ki kellene nyújtania a kezét, és megérinthetné a múltat. A ház története itt van a falak közt.

robinson P>!

Patrik a homlokát ráncolta. Nem vallott Göstára, hogy ennyire megérintse egy ügy, de volt már rá példa. Minden idősebb rendőrnek van legalább egy olyan esete, amelyben túl sok kérdés maradt nyitva. Egy ügy, amelyen évről évre töri a fejét, hátha fel tudja deríteni, mielőtt túl késő volna.

robinson P>!

– Hahó! – kiáltott az ajtó felé, de nem kapott választ.
Minden olyan valószínűtlennek tűnt, mintha egy másik világba került volna. A Nyuszi barlangjába, mint Alice Csodaországban.

Kapcsolódó szócikkek: Alice Csodaországban
robinson P>!

Aztán az ölébe ejtette a kezét, és Fjällbackát nézte. Számtalan lámpa világította meg a települést, olyan volt, mint egy hatalmas csillogó kiskocsma. A víz fölött Valö felé pillantott. A régi táborban nem égett semmi fény.

robinson P>!

– Mintha nem tudtad volna. Te is tisztában vagy azzal, hogy ebben az országban a médiáé a hatalom.
John bólintott.
– Nekem mondod?
– A következő választásokkor más lesz a helyzet. Az embereknek már nincsenek illúzióik a társadalomról.


A sorozat következő kötete

Fjällbacka sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Stieg Larsson: A tetovált lány
Lars Kepler: Tükörember
Anders de la Motte: Halálos ősz
Lucy Foley: Vendéglista
Sienna Cole: Elmejáték
J.D. Barker: A hatodik éjszaka
Mike Omer: Egy gyilkos elme
Chris Carter: Kivégzés
Steve Cavanagh: Tizenhárom
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd