Aranykalitka (Faye 1.) 39 csillagozás

Camilla Läckberg: Aranykalitka

Faye élete kívülről tökéletesnek tűnik, hiszen megvan mindene, amire egy nő csak vágyhat: remek férj, tündéri gyermek és egy luxuslakás Stockholm legelőkelőbb városrészében. A csillogó felszín alatt azonban a fjällbackai gyermekkor sötét emlékei szakadatlanul kísértik, és mindinkább úgy érzi, hogy rabmadár egy aranykalitkában. Régen erős és ambiciózus nő volt, ám a férje, Jack kedvéért feladta az álmait. Amikor rájön, hogy a férfi kihasználta és megcsalta, egy világ omlik össze benne. Kisemmizik, elveszíti az otthonát és a családját, teljesen padlóra kerül. Miután összeszedi magát, szilárdan eltökéli, hogy elégtételt vesz, és kieszel egy ördögi bosszútervet.

A Fjällbacka-sorozat tíz kötete után Camilla Läckberg egy vérbeli drámát tett le az asztalra, amely megcsalásról, igazságszolgáltatásról és megtorlásról szól. A kétrészes Faye-sorozat első kötete!

Eredeti mű: Camilla Läckberg: En bur av guld

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Animus, Budapest, 2019
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633246504 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2019
352 oldal · ISBN: 9789633246511 · Fordította: dr. Dobosi Beáta

Kedvencelte 4

Most olvassa 7

Várólistára tette 71

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Camilla Läckberg: Aranykalitka

Mintha nem is Camilla írta volna! Pedig, de! És jól, ha mi olvasók is el tudunk szakadni a „megszokásoktól”. Szerintem mesteri, „boszorkányos” amit előad most Camilla.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/07/aranykalitka.html

23 hozzászólás
>!
mate55 P
Camilla Läckberg: Aranykalitka

A 80-as évek krimiirodalomának tiszteletére.” (Camilla Lackberg) C. Lackberg legerősebb oldala az emberi lélek rejtelmeinek, kétségeinek, küzdelmének bemutatása. Legyen szó bármelyik könyvéről, ott biztosan kézzelfogható lélekábrázolás zajlik, láthatóvá válik a láthatatlan, átérezhetővé a szereplők boldogságai, fájdalmai. Nincs ez másként ebben a könyvében sem. Bár a felszínen szimpla bosszúkriminek tűnik, a valóságban nem ez a lényeg, mert Faye tettei nem szimplán a bosszúra épülnek. Ugyanis, ami megjelenik előttünk a sérült lélek tusájának, vívódásának kézzelfogható megtestesülése. Tulajdonképpen az válik láthatóvá, ami bensőjében zajlik. És ha így tekintünk a könyvre, akkor már nem is akcióról vagy thrillerről beszélünk. Sokkal inkább emberi drámáról és nem egy konkrét ember drámájáról. Kicsit lassan indul: pont azért, hogy precízen felvázolja Faye világát, amin egyre durvább repedések jelennek meg. Ott vagyunk ebben a hétköznapi életben, ami azért nem makulátlan, mert kísértenek a múlt maradványai, kínoznak a régi emlékek. Az „íz” valószínűleg így nem újszerű, de meglepő módon mégis finom, épp annak egyszerűsége miatt. Bár a témák nehezek, mégis könnyen csúszik, nem fekszi meg a gyomrot, sőt, ameddig tart, addig végig megfelelő szinten adagolja az összetevőket.

>!
smetalin
Camilla Läckberg: Aranykalitka

Hű……..hát erősen megosztó könyv lesz szerintem vagy már az is! Női szemmel nézve, Faye nem igazán szimpatikus karakter, talán azért mert sokan azt gondolják, hogy egy buta liba, hisz tűri férje elnyomását! Erről olvasni majd 200 oldalon keresztül elég frusztráló, jól megráznánk szívünk szerint, hogy ébredjen már fel, álljon a sarkára.
És most akkor mindenki vegyen egy mély levegőt, gondoljon arra, hogy ismer e vajon ilyen személyt? Mert bizony köztünk élnek ők, kik mindent feláldoznak a férfiért és ők ezt észre sem veszik, itt gondolok a férfira is, hisz ez természetes nekik. Ezt még tudnám folytatni, de itt most egy könyvet kell értékelnem és nem a véleményemet megosztanom, tehát lakat a számon és nézzük a többi részét a könyvnek.
Ha nem lenne a sztoriban Fjallbacka, akkor meg nem mondanám hogy ezt Camilla írta, teljesen más a stílus és sok a szex. (és persze vannak terhes nők is:))
Szerintem sokáig húzta a főszereplő bemutatását, majd jött a forduló pont és azt meg egy kicsit összecsapottnak éreztem, az hogy kiszámítható már nem is írom. (ja, de leírtam, hoppá)
Vajon miről fog szólni a második rész? Teljesen lezárta a könyv végét, nincsenek nyitott kérdések, egy rejtély számomra.
(na mire ideértem, még egy fél csillagot levontam, mert hiába értek egyet F.-el, akkor sem szimpatikus és nem is hihető karakter)

1 hozzászólás
>!
PRicsmond
Camilla Läckberg: Aranykalitka

Na Camilla-nak sikerült kiszakadnia Fjallbackából, és 10 kötet után végre egy új történetet kapunk tőle. Igazából nem értem, mikért van ráírva a borítóra, hogy skandináv krimi, meg a thriller címkén is töröm az agyamat, hogy mi benne a thriller elem, inkább drámának mondanám én ezt, de a jobbik fajtából.
Szerkezetileg ugyanolyan, mint a többi Lackberg könyv, jelen és múlt eseményei váltakozva mutatják be nekünk Faye életét, kezdve azzal, hogy elhagyja Fjallbackát majd a kezdeti Stockholmi éveket egészen addig a pontig míg házassága tönkre megy és kisemmizik. És itt tartunk a könyv felénél ezután főhősünk kiszabadul az aranykalitkából és bosszút esküszik volt férje ellen és mindenre kész, hogy tervét végig vigye. Érdekes karakter Faye hol elege van már az embernek belőle, hogy ennyire megalázkodik Jack előtt hol pedig drukkolunk neki, hogy sikerüljön elérni célját. Ötletes volt a befejezés bár kicsit kiszámítható is, de tudott bele érdekes csavarokat tenni. Bár látszólag lezárt a történet én azért nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a következő részben, Faye múltjában még biztos vannak érdekes történések, illetve a múltban elkövetett dolgok bizonyára felszínre fognak kerülni. Azt sajnálom, hogy Chrissel már valószínűleg nem találkozunk pedig az ő karakter nagyon jóra sikeredett, de ezzel a könyvvel nekem Camilla bizonyította hogy Erika és Patric történetein kívül is tud ő könyvet írni.

>!
Nushi P
Camilla Läckberg: Aranykalitka

A fülszöveg és a címkék alapján ez a könyv semmilyen. Nincs kedved a kezedbe venni mert olyan olyan jaj mi is ez izé családregény? Pszicho-thriller? baromira nem derül ki. Aztán elolvasod mint önnádló felnőtt nő és dühös vagy rettenetesen elkeseredett, Hogy Fay a szerelem nevében évekig vak megalázkodó háztartási rabszolga és még örül is neki…. Eh igen itt rájössz hogy a látszat ellenére ez a könyv jó lesz. Főleg mikor főhősnőnk összeszedi magát és spoiler a végén tapsikoltam örömömben, mert ez a könyv csak így végződhetett. De felmerült bennem a kérdés mi lesz a második részben?

2 hozzászólás
>!
Mariann_ P
Camilla Läckberg: Aranykalitka

A könyv lassan indul be. Bemutatja Faye világát.
Milliomos-feleségként aranykalitkába zárva…
A látszat ellenére helyzete nem irigylésre méltó.
Aztán szép lassan érlelődik egy változás .
Időnként sérült énje (ami a múltból is gyökeredzik ) felszínre tör.
Egyszer csak a felsőbb körökben mozgó nőből kisemmizett lesz, aztán elkezdődik az ördögi bosszú. Faye nem szimpatikus nőként lélektani csatát vív, amiből sejteni lehet itt-ott, hogy ki kerül ki győztesen.

>!
Zanit
Camilla Läckberg: Aranykalitka

Hasonlóra számítottam, mint a Fjällbacka-sorozat, de mást kaptam. Jobbat!
Faye nem lett a kedvencem spoiler, mégis találtam kedvenc karaktert, mégpedig spoiler.
Azt sejteni lehetett, hogy spoiler, de ezzel nem veszít a történet az értékéből.
Ami nekem kicsit fura: spoiler
Most azonnal szeretném a folytatást! Kíváncsi vagyok, mit tartogat még Camilla a számunkra, hiszen az első rész önmagában is egy kerek történet.

>!
Isabel_Rose IP
Camilla Läckberg: Aranykalitka

Nagyon érdekes történet volt. Tetszett, hogy már az elején belecsöppenek a dolgok közepébe.
Faye lelki tudásit nem mindig értettem, ahogy a férje pszichés gondjait sem. Na de kb. a közepétől csak úgy olvastatta magát. Egy olvasásnak tökéletes volt, aztán majd meglátjuk melőveszem-e újra. (Valószínűleg igen :D)

>!
Barbár
Camilla Läckberg: Aranykalitka

Camilla Läckberg megteremtette a feminista thriller fogalmát. Világ bántalmazott női egyesüljetek, Faye megvéd titeket! Mire képes egy nő, ha bántják, semmibe veszik, és van benne akarat és spiritusz, hogy visszavágjon. Jó próbálkozás, és ez még csak az első kötete az új iránynak.


Népszerű idézetek

>!
mate55 P

– A hűtőben van reggeli. Én még mindig Lindsay Lohan-diétát tartok. (…)
– Nevezetesen? – Kávé, cigi és esemény utáni tabletta.

232. oldal

2 hozzászólás
>!
mate55 P

– Még mindig ugyanolyan szerelmes vagyok.

348. oldal

>!
PRicsmond

Mivel az a terv, hogy keverjük az üzletet az élvezettel, szerintem vágjunk is bele. Csak utána akarok berúgni, hogy ne rángathass bele a zavaros ügyeidbe. Alkoholos állapotban sosem hoztam jó döntéseket. Legfeljebb vicceseket, de jókat nem.

>!
robinson P

Szerette a whisky szagát, de az ízét undorítónak tartotta.

>!
Barbár

A jövő olyan ragyogó volt, hogy csak napszemüvegben lehetett ránézni.

149. oldal

>!
robinson P

A spagetti és a darált hús visszajött, a paradicsom íze az epe keserű ízével keveredett. Miután lehúzta, a hideg porcelánra hajtotta a fejét, és hagyta folyni a könnyeit.


Hasonló könyvek címkék alapján

Paula Hawkins: A víz mélyén
Stephen King: Agykontroll
Aleatha Romig: Út a Fénybe
Blake Crouch: Wayward Pines
Dan Brown: Inferno
Leslie L. Lawrence: A vérfarkas éjszakája
Lee Child: Esti iskola
Lars Kepler: A bosszúálló
Mari Jungstedt: Észrevétlen
Kathryn Croft: A lány akit elvesztettél