A ​toronyőr (Fjällbacka 7.) 140 csillagozás

Camilla Läckberg: A toronyőr

Egy nyár eleji éjszakán Annie Wester bepattan a kocsijába, a keze a kormányon csupa vér. A kisfiával az egyetlen biztonságos helyre hajt, amit ismer: a Fjällbacka partjainál húzódó Grskär szigetére. Nem érdekli, hogy a szóbeszéd úgy tartja, hogy ott, a gyönyörű, ódon világítótorony árnyékában kísértetek tanyáznak.
Mats Sverin, a nő kamaszkori szerelme szintén nemrég költözött vissza Fjällbackába, s meg is látogatja Annie-t a szigeten. Ám a férfit másnap holtan találják a lakásában. A Patrik Hedström vezette nyomozás igen hamar elakad, mert noha Matsot mindenki szerette, senki nem ismerte igazán. Miért nem beszélt soha a magánéletéről? Mit rejtegetett? Patrik és csapata erejét megfeszítve dolgozik a bűntény felgöngyölítésén, és szép lassan hátborzongató titkokra derül fény…

Eredeti megjelenés éve: 2009

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2019
394 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243794 · Fordította: Dr. Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2015
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243794 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2015
400 oldal · ISBN: 9789633243817 · Fordította: Dobosi Beáta

Kedvencelte 3

Most olvassa 8

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 58

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

EssentialHencsi P>!
Camilla Läckberg: A toronyőr

Már megint szembe megyek az árral, mert nekem ez a rész is nagyon tetszett, nem értem az alacsony százalékot. Oké, hogy a gyilkos második jelenetétől nagyjából tudtam is, mi lesz a vége, de ez nem az író hibája, egyszerűen ilyen zseniális vagyok és kész. Még mindig nem értem, hogy maradt nálam ki ez a rész.
De hogy ne csak jókat írjak: ezek a nevek, Anne, Anna, Annika, Vivianne, hát azért lehetett volna több fantáziája Camillának. (Egyébként ez a Vivianne és a tesója szerepeltek más részben is? Mert régen olvastam már az előző epizódokat, és nem nagyon emlékszem.) És hát konkrétan két szál nem is lett lezárva rendesen. spoiler
Na de most már megnyugodtam, ez is megvan, és ebben a részben se szült senki. Lassan kezd hiányozni, hogy nem lesz egy rakás csecsemő a végére.

9 hozzászólás
smetalin >!
Camilla Läckberg: A toronyőr

Ez most annyira nem volt az igazi………..
A megszokott múlt és jelen kapcsolat is erőltetett volt, no meg kitalálható a múlt, ami szerintem nem volt izgi, szomorú, igen, de ennyi. A jelen meg..sok mellékszál, amik csak szerteágaztak és néhol még kapcsolat sem volt. A főcsapás, hát na, azt nyolc öregasszony se találta volna ki, miért és hogyan és minek? Ez sem volt izgi, szomorú, talán. Menet közben meg papás-mamást olvashattunk szereplőink életéből és persze a mélabú-gyász most itt is jelen volt.

egy_ember>!
Camilla Läckberg: A toronyőr

Az tiszteletre méltó, hogy CL megalkotta a skandináv szappanopera műfaját, de azt hiszem nekem most lett elegem Fjällbackából.
Már epizódok óta semmi fejlődés nincs az egészben, az meg egyre kínosabb, hogy ez a békés kisváros rosszabb bűnügyi statisztikákat produkál, mint Los Angales.

1 hozzászólás
Zanit>!
Camilla Läckberg: A toronyőr

Ismét a szokásos: nem rágtam le a körmöm tőle, de kellemesen kikapcsol (ha nem húzza az írónő dolgokat a végtelenségig).
A főszereplők semmilyensége egyre jobban bosszant, Mellberg karaktere az, ami még mindig olvasom a sorozatot.
Folytatom, nem adom fel, jöhet a következő rész.

Kókuszka>!
Camilla Läckberg: A toronyőr

A nyomozás mellett fő témája a családon belüli erőszak. Ahogy megszokhattuk több szálon és idősíkon fut. A jelent és a múltat összeköti a nők családon belüli bántalmazása, kiszolgáltatott helyzete és mindennek fő áldozata a gyermek. Olvasmányos, de sokszor a felesleges részek miatt nem éreztem a pörgést, az izgalmat. Szeretem, ahogy Camilla Lackberg ír, de ez most nem az én könyvem volt. Olthatatlan olvasási vágyam könyvei iránt parkolópályára került.

Szimirza P>!
Camilla Läckberg: A toronyőr

Minden részben lenyűgöz az írónő! A borító meg egyik kedvencem a sorozatból.

Youditta>!
Camilla Läckberg: A toronyőr

A sorozatot kedvelem, mert az írónő jól találta ki a szereplőket, nyomozókat, családtagokat. Mindig kapunk történéseket a nyomozók aktuális magánéleti eseményeiről, mint ahogy ezt a skandináv krimikben megszokhattuk.
DE itt konkrétan a fejemet majdnem falba vertem már, mert ezt nagyon túlzásba vitte az írónő. Konrètan nem szólt az első 150-200 oldal másról, mint a nyomozók magánéletéről. Szóval, most akkor a krimi a főszál vagy a skandináv szappanopera??? Áhh.

Egyébként a történet érdekes, jól felépített volt. Rövid kis fejezetekkel jól taktikázott Läckberg, mert amikor végre beindult a könyv, akkor legalább 3-4 szálon futott a történet. Mondjuk egy szálra nem kaptunk teljes választ. spoiler
Fontos szervezetet épített be az írónő a családon belüli erőszak ellen harcoló, illetve a nőknek védelmet adó szervezettel, mert fontos erre felhívni a figyelmet, hogy mindig van más út, mint bántalmazó kapcsolatban élni. A könyv nem mutatott könnyű utat, és nem is az a valóságban sem, tehát nem áltat. spoiler
Ha nem rinyáltatná a szereplőit és nem akarna lassan tényleg skandináv szappanoperát létrehozni Läckberg, akkor sokkal jobb is lehetne az egész könyv, mert akkor nem untam volna magam agyon a könyv első felén.

gyuszi64>!
Camilla Läckberg: A toronyőr

A sorozat hetedik kötete sajnos már nem adott újat (az is lehet, hogy megszoktam az írónő stílusát). Izgalmas, persze, változatos események, sok-sok idővonal – de a fő cselekmény vége nem tetszik, meg további 2-3 cselekményszál elvarrása sem…

Lehet, hogy a sok baljós esemény az oka (nagyjából minden történetvonalban jelen van a tragédia), esetleg a túlzott feminizmus, de számomra egyelőre itt a sorozat vége. Igazából az első négy rész után akartam abbahagyni; az ötödiket még nem bántam meg (a fő cselekményszál szellemessége miatt), de a hatodik és hetedik kötet elolvasása utólag feleslegesnek tűnik.

Még úgy is leállok, ha látom, hogy a 8-9-10. rész magasra értékelt a molyon…


Népszerű idézetek

robinson >!

– Gondolom, még nem tudjátok.
– Mit is? – Paula kávét kanalazott a szűrőbe.
– Reggel elszabadult a pokol.
Paula kíváncsian pillantott rá.
– Mi történt?
– Mellberg sajtótájékoztatót tartott.

261. oldal

1 hozzászólás
PRicsmond>!

Mellbergnek, mint mindenki másnak, két füle volt, de ritkán használta arra, hogy
meghallgasson bármit is.

robinson >!

Olyan közel jártak már. Lassan kezdett ideges lenni. Az utóbbi napokban az volt az érzése, hogy amit annyira gondosan felépített, összedőléssel fenyeget.

39. oldal

robinson >!

– Világítótorony?
– A szigeten áll egy tizenkilencedik századi világítótorony és egy ház, amiben a toronyőr lakott a családjával.
– Magányos lehetett.

80. oldal

PRicsmond>!

A kisfiúk figyelmesen nézték, és Ericának bandzsítania kellett, hogy visszanézzen mindkettőjükre. Ennyi szeretet egyszerre!

robinson >!

Signe azonban mindig is tudatában volt, hogy a másodperc tört része alatt elveszíthet mindent.

21. oldal

robinson >!

Az egyik ajtó csukva volt. Erica rettegett kinyitni, de ha már eddig eljött, meg kellett tennie. A keze remegett, a térde rogyadozott.

370. oldal

PRicsmond>!

Patrik elmerengett rajta, hogyan képesek az emberek ilyen rendet tartani. Ő hiába törte magát, hogy összepakoljon az íróasztalán, mindig, amikor hátat fordított, valami gonosz manó őrületes rumlit csinált.

Ferencz_Krisztina>!

Gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy a gyászolókat magukra hagyjuk. Azt hisszük, nyugalomra van szükségük, és békén kell hagynunk őket. Pedig pont az ellenkezője az igaz.

119

Barbiianyuja>!

Mindig minden máshogy alakul, mint ahogy az ember várja.

68. oldal


A sorozat következő kötete

Fjällbacka sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stieg Larsson: A tetovált lány
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Erik Axl Sund: Bomlás
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Baráth Viktória: Az igazság nyomában
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Carin Gerhardsen: Mama, papa, gyerekek
Kristina Ohlsson: Vétkesek