A ​toronyőr (Fjällbacka 7.) 205 csillagozás

Camilla Läckberg: A toronyőr

Egy nyár eleji éjszakán Annie Wester bepattan a kocsijába, a keze a kormányon csupa vér. A kisfiával az egyetlen biztonságos helyre hajt, amit ismer: a Fjällbacka partjainál húzódó Grskär szigetére. Nem érdekli, hogy a szóbeszéd úgy tartja, hogy ott, a gyönyörű, ódon világítótorony árnyékában kísértetek tanyáznak.
Mats Sverin, a nő kamaszkori szerelme szintén nemrég költözött vissza Fjällbackába, s meg is látogatja Annie-t a szigeten. Ám a férfit másnap holtan találják a lakásában. A Patrik Hedström vezette nyomozás igen hamar elakad, mert noha Matsot mindenki szerette, senki nem ismerte igazán. Miért nem beszélt soha a magánéletéről? Mit rejtegetett? Patrik és csapata erejét megfeszítve dolgozik a bűntény felgöngyölítésén, és szép lassan hátborzongató titkokra derül fény…

Eredeti megjelenés éve: 2009

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2019
394 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243794 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2015
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243794 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2015
400 oldal · ISBN: 9789633243817 · Fordította: Dobosi Beáta

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Erica Falck · Patrik Hedström · Bertil Mellberg


Kedvencelte 4

Most olvassa 11

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

bokrichard>!
Camilla Läckberg: A toronyőr

Ami Chris Carter-nek a brutalitással átszőtt sorozatgyilkosság(mert most ezt olvastam sokat), az Läckberg-nek a családi drámákkal, tragédiával átszőtt (nem túl akciódús) nyomozgatás. Direkt ezzel a kifejezéssel élek. Fél lépést előre, sokat hátra, ahogy a könyvvel kapcsolatban érzek. A könyv központi eleme (a kakis pelust leszámítva, meg hogy ki hogy cseréli) a gyász, a halvány misztikummal átszőtt múltbéli események, és a jelen drámái is a bánatot ontják, na meg az unalmat. Együtt érzek, szörnyű dolgok játszódnak, de nagyon halovány, nem tartja fenn az érdeklődést, a homályba vész, semmi izgalom. Sajnálom, de megint lepontozás áldozata lett egy Läckberg kötet, pedig az előző után reménykedtem. De most már végigolvasom az összeset, mert lehetőség van rá, szóval a negatív kritikák ellenére menetelek tovább.

smetalin>!
Camilla Läckberg: A toronyőr

Ez most annyira nem volt az igazi………..
A megszokott múlt és jelen kapcsolat is erőltetett volt, no meg kitalálható a múlt, ami szerintem nem volt izgi, szomorú, igen, de ennyi. A jelen meg..sok mellékszál, amik csak szerteágaztak és néhol még kapcsolat sem volt. A főcsapás, hát na, azt nyolc öregasszony se találta volna ki, miért és hogyan és minek? Ez sem volt izgi, szomorú, talán. Menet közben meg papás-mamást olvashattunk szereplőink életéből és persze a mélabú-gyász most itt is jelen volt.

Zanit>!
Camilla Läckberg: A toronyőr

Ismét a szokásos: nem rágtam le a körmöm tőle, de kellemesen kikapcsol (ha nem húzza az írónő dolgokat a végtelenségig).
A főszereplők semmilyensége egyre jobban bosszant, Mellberg karaktere az, ami még mindig olvasom a sorozatot.
Folytatom, nem adom fel, jöhet a következő rész.

Kókuszka>!
Camilla Läckberg: A toronyőr

A nyomozás mellett fő témája a családon belüli erőszak. Ahogy megszokhattuk több szálon és idősíkon fut. A jelent és a múltat összeköti a nők családon belüli bántalmazása, kiszolgáltatott helyzete és mindennek fő áldozata a gyermek. Olvasmányos, de sokszor a felesleges részek miatt nem éreztem a pörgést, az izgalmat. Szeretem, ahogy Camilla Lackberg ír, de ez most nem az én könyvem volt. Olthatatlan olvasási vágyam könyvei iránt parkolópályára került.

Szimirza>!
Camilla Läckberg: A toronyőr

Minden részben lenyűgöz az írónő! A borító meg egyik kedvencem a sorozatból.

Youditta>!
Camilla Läckberg: A toronyőr

A sorozatot kedvelem, mert az írónő jól találta ki a szereplőket, nyomozókat, családtagokat. Mindig kapunk történéseket a nyomozók aktuális magánéleti eseményeiről, mint ahogy ezt a skandináv krimikben megszokhattuk.
DE itt konkrétan a fejemet majdnem falba vertem már, mert ezt nagyon túlzásba vitte az írónő. Konrètan nem szólt az első 150-200 oldal másról, mint a nyomozók magánéletéről. Szóval, most akkor a krimi a főszál vagy a skandináv szappanopera??? Áhh.

Egyébként a történet érdekes, jól felépített volt. Rövid kis fejezetekkel jól taktikázott Läckberg, mert amikor végre beindult a könyv, akkor legalább 3-4 szálon futott a történet. Mondjuk egy szálra nem kaptunk teljes választ. spoiler
Fontos szervezetet épített be az írónő a családon belüli erőszak ellen harcoló, illetve a nőknek védelmet adó szervezettel, mert fontos erre felhívni a figyelmet, hogy mindig van más út, mint bántalmazó kapcsolatban élni. A könyv nem mutatott könnyű utat, és nem is az a valóságban sem, tehát nem áltat. spoiler
Ha nem rinyáltatná a szereplőit és nem akarna lassan tényleg skandináv szappanoperát létrehozni Läckberg, akkor sokkal jobb is lehetne az egész könyv, mert akkor nem untam volna magam agyon a könyv első felén.

gyuszi64>!
Camilla Läckberg: A toronyőr

A sorozat hetedik kötete sajnos már nem adott újat (az is lehet, hogy megszoktam az írónő stílusát). Izgalmas, persze, változatos események, sok-sok idővonal – de a fő cselekmény vége nem tetszik, meg további 2-3 cselekményszál elvarrása sem…

Lehet, hogy a sok baljós esemény az oka (nagyjából minden történetvonalban jelen van a tragédia), esetleg a túlzott feminizmus, de számomra egyelőre itt a sorozat vége. Igazából az első négy rész után akartam abbahagyni; az ötödiket még nem bántam meg (a fő cselekményszál szellemessége miatt), de a hatodik és hetedik kötet elolvasása utólag feleslegesnek tűnik.

Még úgy is leállok, ha látom, hogy a 8-9-10. rész magasra értékelt a molyon…

klaratakacs P>!
Camilla Läckberg: A toronyőr

Vissza Fjallbackába, ahol kisvároshoz képest elég jól hullanak az emberek és komoly ügyekkel birkóznak a zsaruk.
A krimiszálban a legjobb az volt, hogy megvolt az esély több elkövetőre is, a logika adott lehetőséget mindegyikre. A többi rész viszont… huhhh, nagyon kitalálható volt előre, Akár Sam sorsát nézzük, akár a múltban játszódó szálat, szinte tudtam, hogy mi fog jönni, ahogy a szereplők magánéleti válságait, gondjait is látni lehetett előre. Így a 400 oldal elég unalmas volt.


Népszerű idézetek

PRicsmond>!

Mellbergnek, mint mindenki másnak, két füle volt, de ritkán használta arra, hogy
meghallgasson bármit is.

123. oldal (Animus, 2019)

robinson P>!

– Gondolom, még nem tudjátok.
– Mit is? – Paula kávét kanalazott a szűrőbe.
– Reggel elszabadult a pokol.
Paula kíváncsian pillantott rá.
– Mi történt?
– Mellberg sajtótájékoztatót tartott.

261. oldal

1 hozzászólás
PRicsmond>!

Patrik elmerengett rajta, hogyan képesek az emberek ilyen rendet tartani. Ő hiába törte magát, hogy összepakoljon az íróasztalán, mindig, amikor hátat fordított, valami gonosz manó őrületes rumlit csinált.

Kapcsolódó szócikkek: Patrik Hedström · rendetlenség
robinson P>!

Olyan közel jártak már. Lassan kezdett ideges lenni. Az utóbbi napokban az volt az érzése, hogy amit annyira gondosan felépített, összedőléssel fenyeget.

39. oldal

robinson P>!

– Világítótorony?
– A szigeten áll egy tizenkilencedik századi világítótorony és egy ház, amiben a toronyőr lakott a családjával.
– Magányos lehetett.

80. oldal

PRicsmond>!

A kisfiúk figyelmesen nézték, és Ericának bandzsítania kellett, hogy visszanézzen mindkettőjükre. Ennyi szeretet egyszerre!

robinson P>!

Signe azonban mindig is tudatában volt, hogy a másodperc tört része alatt elveszíthet mindent.

21. oldal

Ferencz_Krisztina>!

Gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy a gyászolókat magukra hagyjuk. Azt hisszük, nyugalomra van szükségük, és békén kell hagynunk őket. Pedig pont az ellenkezője az igaz.

119

Belle_Maundrell >!

– Sok dolog van, amelyet nem láthatunk. De ez nem azt jelenti, hogy nem is léteznek.

266. oldal (Animus, 2019)

Belle_Maundrell >!

De az álmok valóra válhatnak, az imák meghallgatásra találhatnak.

41. oldal (Animus, 2019)


A sorozat következő kötete

Fjällbacka sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stieg Larsson: A tetovált lány
Eva García Sáenz de Urturi: A fehér város csöndje
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból
Clare Mackintosh: Látlak
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Sienna Cole: Elmejáték
Mike Omer: Egy gyilkos elme
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz