A ​toronyőr (Fjällbacka 7.) 92 csillagozás

Camilla Läckberg: A toronyőr

Egy nyár eleji éjszakán Annie Wester bepattan a kocsijába, a keze a kormányon csupa vér. A kisfiával az egyetlen biztonságos helyre hajt, amit ismer: a Fjällbacka partjainál húzódó Grskär szigetére. Nem érdekli, hogy a szóbeszéd úgy tartja, hogy ott, a gyönyörű, ódon világítótorony árnyékában kísértetek tanyáznak.
Mats Sverin, a nő kamaszkori szerelme szintén nemrég költözött vissza Fjällbackába, s meg is látogatja Annie-t a szigeten. Ám a férfit másnap holtan találják a lakásában. A Patrik Hedström vezette nyomozás igen hamar elakad, mert noha Matsot mindenki szerette, senki nem ismerte igazán. Miért nem beszélt soha a magánéletéről? Mit rejtegetett? Patrik és csapata erejét megfeszítve dolgozik a bűntény felgöngyölítésén, és szép lassan hátborzongató titkokra derül fény…

Eredeti megjelenés éve: 2009

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2015
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243794 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2015
400 oldal · ISBN: 9789633243817 · Fordította: Dobosi Beáta

Kedvencelte 2

Most olvassa 7

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 46


Kiemelt értékelések

>!
Lénaanyukája P
Camilla Läckberg: A toronyőr

Már megint szembe megyek az árral, mert nekem ez a rész is nagyon tetszett, nem értem az alacsony százalékot. Oké, hogy a gyilkos második jelenetétől nagyjából tudtam is, mi lesz a vége, de ez nem az író hibája, egyszerűen ilyen zseniális vagyok és kész. Még mindig nem értem, hogy maradt nálam ki ez a rész.
De hogy ne csak jókat írjak: ezek a nevek, Anne, Anna, Annika, Vivianne, hát azért lehetett volna több fantáziája Camillának. (Egyébként ez a Vivianne és a tesója szerepeltek más részben is? Mert régen olvastam már az előző epizódokat, és nem nagyon emlékszem.) És hát konkrétan két szál nem is lett lezárva rendesen. spoiler
Na de most már megnyugodtam, ez is megvan, és ebben a részben se szült senki. Lassan kezd hiányozni, hogy nem lesz egy rakás csecsemő a végére.

8 hozzászólás
>!
smetalin
Camilla Läckberg: A toronyőr

Ez most annyira nem volt az igazi………..
A megszokott múlt és jelen kapcsolat is erőltetett volt, no meg kitalálható a múlt, ami szerintem nem volt izgi, szomorú, igen, de ennyi. A jelen meg..sok mellékszál, amik csak szerteágaztak és néhol még kapcsolat sem volt. A főcsapás, hát na, azt nyolc öregasszony se találta volna ki, miért és hogyan és minek? Ez sem volt izgi, szomorú, talán. Menet közben meg papás-mamást olvashattunk szereplőink életéből és persze a mélabú-gyász most itt is jelen volt.

>!
egy_ember
Camilla Läckberg: A toronyőr

Az tiszteletre méltó, hogy CL megalkotta a skandináv szappanopera műfaját, de azt hiszem nekem most lett elegem Fjällbackából.
Már epizódok óta semmi fejlődés nincs az egészben, az meg egyre kínosabb, hogy ez a békés kisváros rosszabb bűnügyi statisztikákat produkál, mint Los Angales.

1 hozzászólás
>!
Zanit
Camilla Läckberg: A toronyőr

Ismét a szokásos: nem rágtam le a körmöm tőle, de kellemesen kikapcsol (ha nem húzza az írónő dolgokat a végtelenségig).
A főszereplők semmilyensége egyre jobban bosszant, Mellberg karaktere az, ami még mindig olvasom a sorozatot.
Folytatom, nem adom fel, jöhet a következő rész.

>!
Kókuszka 
Camilla Läckberg: A toronyőr

A nyomozás mellett fő témája a családon belüli erőszak. Ahogy megszokhattuk több szálon és idősíkon fut. A jelent és a múltat összeköti a nők családon belüli bántalmazása, kiszolgáltatott helyzete és mindennek fő áldozata a gyermek. Olvasmányos, de sokszor a felesleges részek miatt nem éreztem a pörgést, az izgalmat. Szeretem, ahogy Camilla Lackberg ír, de ez most nem az én könyvem volt. Olthatatlan olvasási vágyam könyvei iránt parkolópályára került.

>!
Szimirza P
Camilla Läckberg: A toronyőr

Minden részben lenyűgöz az írónő! A borító meg egyik kedvencem a sorozatból.

>!
Youditta
Camilla Läckberg: A toronyőr

A sorozatot kedvelem, mert az írónő jól találta ki a szereplőket, nyomozókat, családtagokat. Mindig kapunk történéseket a nyomozók aktuális magánéleti eseményeiről, mint ahogy ezt a skandináv krimikben megszokhattuk.
DE itt konkrétan a fejemet majdnem falba vertem már, mert ezt nagyon túlzásba vitte az írónő. Konrètan nem szólt az első 150-200 oldal másról, mint a nyomozók magánéletéről. Szóval, most akkor a krimi a főszál vagy a skandináv szappanopera??? Áhh.

Egyébként a történet érdekes, jól felépített volt. Rövid kis fejezetekkel jól taktikázott Läckberg, mert amikor végre beindult a könyv, akkor legalább 3-4 szálon futott a történet. Mondjuk egy szálra nem kaptunk teljes választ. spoiler
Fontos szervezetet épített be az írónő a családon belüli erőszak ellen harcoló, illetve a nőknek védelmet adó szervezettel, mert fontos erre felhívni a figyelmet, hogy mindig van más út, mint bántalmazó kapcsolatban élni. A könyv nem mutatott könnyű utat, és nem is az a valóságban sem, tehát nem áltat. spoiler
Ha nem rinyáltatná a szereplőit és nem akarna lassan tényleg skandináv szappanoperát létrehozni Läckberg, akkor sokkal jobb is lehetne az egész könyv, mert akkor nem untam volna magam agyon a könyv első felén.

>!
PRicsmond
Camilla Läckberg: A toronyőr

Camilla-val búcsúztattam a 2015-ös évet és vele kezdtem a 2016-ot:) Soha rosszabbat, igaz A toronyőr nem lett olyan jó, mint az előző kötet, de jól illeszkedik a sorozatba, bár ez személyes vélemény szerintem a Kőfejtő volt a leggyengébb műve ha attól jobbat ír nálam garantált a minimum 4 csillag. Mivel A hableány vége nyitott maradt a magánéleti szálakban nagy várakozással kezdtem bele az olvasásba aztán pár oldal után ki is derült mi történt hőseinkkel. Utána szokás szerint történt gyilkosság Fjallbacka-ban, majd indult a nyomozás. Kb a feléig azt hittem, hogy nem igazán lesz érdekes, de Camilla képes volt meglepni és ismét érdekes sztorit tárt elém. Lackberg stílusa talán kicsit enyhébb mint Ohlsson-é, de drámákba és sötét múlt béli történetekben és titkokban azért ő sem szűkölködik, ezt újból megtapasztalhatja aki elolvassa a 7. részt. Kíváncsian várom a folytatást, hogy Fjallbacka lakosságszáma miként fog csökkenni.


Népszerű idézetek

>!
robinson P

– Gondolom, még nem tudjátok.
– Mit is? – Paula kávét kanalazott a szűrőbe.
– Reggel elszabadult a pokol.
Paula kíváncsian pillantott rá.
– Mi történt?
– Mellberg sajtótájékoztatót tartott.

261. oldal

1 hozzászólás
>!
robinson P

Olyan közel jártak már. Lassan kezdett ideges lenni. Az utóbbi napokban az volt az érzése, hogy amit annyira gondosan felépített, összedőléssel fenyeget.

39. oldal

>!
robinson P

– Világítótorony?
– A szigeten áll egy tizenkilencedik századi világítótorony és egy ház, amiben a toronyőr lakott a családjával.
– Magányos lehetett.

80. oldal

>!
PRicsmond 

A kisfiúk figyelmesen nézték, és Ericának bandzsítania kellett, hogy visszanézzen mindkettőjükre. Ennyi szeretet egyszerre!

>!
PRicsmond 

Mellbergnek, mint mindenki másnak, két füle volt, de ritkán használta arra, hogy
meghallgasson bármit is.

>!
robinson P

Az egyik ajtó csukva volt. Erica rettegett kinyitni, de ha már eddig eljött, meg kellett tennie. A keze remegett, a térde rogyadozott.

370. oldal

>!
PRicsmond 

Patrik elmerengett rajta, hogyan képesek az emberek ilyen rendet tartani. Ő hiába törte magát, hogy összepakoljon az íróasztalán, mindig, amikor hátat fordított, valami gonosz manó őrületes rumlit csinált.

>!
robinson P

Signe azonban mindig is tudatában volt, hogy a másodperc tört része alatt elveszíthet mindent.

21. oldal

>!
Ferencz_Krisztina

Gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy a gyászolókat magukra hagyjuk. Azt hisszük, nyugalomra van szükségük, és békén kell hagynunk őket. Pedig pont az ellenkezője az igaz.

119

>!
Barbiianyuja

Mindig minden máshogy alakul, mint ahogy az ember várja.

68. oldal


A sorozat következő kötete

Fjällbacka sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Erik Axl Sund: Bomlás
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok
B. A. Paris: Zárt ajtók mögött
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Sara Blædel: Bízz bennem
Henning Mankell: Az ötödik asszony