A ​prédikátor (Fjällbacka 2.) 226 csillagozás

Camilla Läckberg: A prédikátor

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A skandináv krimi királynője, Camilla Läckberg második magyarul megjelenő kötetét tartja kezében az olvasó. A helyszín ezúttal is Fjällbacka, ez a szép fekvésű, csendes városka, ahol húsz évvel ezelőtt nyomtalanul eltűnt két fiatal lány. Véletlen-e csupán, hogy csontjaik most épp azon a helyen kerülnek elő, ahol egy játszadozó kisfiú egy nő ruhátlan holttestére bukkan? Az eset mélyen megrázza a városka lakóit. Patrik Hedström nyomozó figyelmének középpontjába egy különös család kerül. A Hultok között összeférhetetlen alakok, vallási fanatikusok de bűnözők is akadnak. A gyanúsítottak listája hosszú, ám az idő kevés. Vajon melyik sötét családi titok vezet el a tetteshez…?

Eredeti mű: Camilla Läckberg: Predikanten

Eredeti megjelenés éve: 2004

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2018
316 oldal · ISBN: 9789633245705 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2017
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245118 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2010
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240113 · Fordította: Torma Péter

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Erica Falck · Patrik Hedström


Kedvencelte 8

Most olvassa 9

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 51


Kiemelt értékelések

>!
Csoszi P
Camilla Läckberg: A prédikátor

Hehe! A skandinávok szép lassan elérik nálam, hogy megszeretem a krimit, mint műfajt.
A nyomozás, a szálak felgöngyölítése, a Hult család sötét titkainak, és szövevényes kapcsolatainak feltárása is nagyon jó, de a leginkább az tetszett, hogy a szereplők magánéletét is megismerhettem. Imádom Ericát és Patrikot, hihetetlenül passzolnak egymáshoz. A hozzájuk beeső vendégektől égnek állt a hajam. Annát (Erica húgát) ostoba libának tartom spoiler. A végére maradt egy pici hiányérzetem. spoiler

2 hozzászólás
>!
egy_ember
Camilla Läckberg: A prédikátor

Na ezért szetetem askandináv krimiket! Indít egy eléggé átlagos bűnügyi történettel, ami épp elég lenne egy CSI epizódhoz, aztán olyan családregényt rittyent belőle, hogy csak na.
Széthulló társadalmi struktúrák, vallási fanatikusok, Enquist és Bergman világa.
(Azt azért megkérdezném tőle, hogy miért pont annál a szereplőnél nincs soha mobiltelefon, akit sürgősen el kell érni valakinek.)

16 hozzászólás
>!
gybarbii
Camilla Läckberg: A prédikátor

Nagyon jó kis krimi volt, Camilla Läckberg tényleg tudja, hogy keverje a szálakat… :) Jobban tetszett, mint az első rész, kidolgozottabb és összeszedettebb volt. De az, hogy a szereplők megtudnak valamit, és mi csak 10-20 oldal múlva tudhatjuk meg, még mindig nagyon idegesítő tud lenni! :) Tetszettek a magánéleti szálak is, szinte mindenkiről megtudtunk valami újat, miközben Erica életét és terhességét is végigkövethettük. spoiler

1 hozzászólás
>!
Hencsulátor
Camilla Läckberg: A prédikátor

Nekem ez nagyon tetszett!
Eddig a sorozat is nagyon szimpatikus. A főszereplők nagyon kedvelhetőek, kivéve Anna. spoiler
Ami a nyomozást illeti, imádtam, hogy ennyi szálon beleláthatunk a történtekbe.
Alig vártam, hogy a Hult család összes titkát megtudjam, és fogalmam sem volt, hogy ki lehet a gyilkos :D

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Camilla Läckberg: A prédikátor

Végre egy igazán izgalmas történet, egyetlen bajom az volt vele, hogy rengeteg szereplőt tett elénk az író.
A legjobban a makarónis rész tetszett, Erica hozta a formáját különös humorával, és az állapotát meghazudtoló frissességgel.
Patrik szintén talpraesett, vagány rendőr-figura, olyan, amilyenre sok fiatal lány szemet vethetne.
Jó így olvasni ezt a sorozatot, hogy már ismerősök a legfőbb szereplők, de mégsem kötelező sorban olvasni a könyveket.
Kellett egy kis idő, amíg minden szereplőt be tudtam azonosítani, utána már rekord sebességgel zajlottak az események.
Nem tudom, hogyan és miből fakadóan, de mindvégig éreztem a női logikát, a női eszmefuttatásokat. Érezhető volt, hogy ezt a könyvet bizony egy rendkívüli fantáziával megáldott okos nő írta. Még azt is el tudtam képzelni, hogy az az ominózus tésztaborogatós jelenet a valóságban is lejátszódott, szerintem Camilla ezt már megtette valakivel, annyira élethű volt.

>!
Belle_Maundrell
Camilla Läckberg: A prédikátor

Annyira unom, hogy egy ideje szinte mindenben kitalálom, ki a gyilkos… persze büszke vagyok a kis agyamra elnevezem Sherlocknak, de azért izgalmasabb lenne úgy olvasni, hogy a végén leesik az állam. Mondjuk most legalább egy ponton sikerült megtéveszteni, de végül mégis az első számú gyanúsítottam volt a nagybetűs Bűnös. Egyébként szó szerint nagy betűkkel ordít rád a könyv, hogy „némá, ő a gyilkos”!
Ettől függetlenül érdekes volt az ügy és a nyomozás, bár nekem hiányzott Erica aktív jelenléte, szegény csak szenvedett a melegtől, a terhességtől meg a rokonoktól. A spagettis rész isteni volt. :D Remélem, a következő részben megint beveti magát. Patrikkal nagyon kis cukik, de Erica húga totál kiakaszt, már nem is reménykedek, hogy valaha normális lesz. Az új pasija is kész katasztrófa volt, arra meg inkább nem is mondok semmit, amit leművelt.
Arra nem is emlékeztem, hogy a rendőrfőnök ilyen fura, de nagyon jót röhögtem a menyasszonyán.
A szektás hitgyülis vonal idegesített, nem bírom az ilyen hitbuzgó embereket. Érdekes, hogy Ephraim milyen nagy hatással volt a gyerekeire/unokáira egy egyszerű mesével. spoiler
Azért a nagy leleplezés így is nagyon tetszett, mert tök jól oldották meg, nem gondoltam, hogy van ilyen spoiler, de legalább megint tanultam valamit. Az utolsó jelenet nagyon ütős lett, megkoronázza az egészet.
Viszont meg kell jegyeznem, mennyire idegesít, amikor a szereplők kiderítenek valamit, de mi csak tíz-húsz oldallal később tudjuk meg. Ez mindig úgy, de úúúgy idegesített könyvekben és filmekben is. Ja, és annyira vártam, hogy egyszer kimondják, hány fok van, miután mindenki végignyafizta a könyvet a meleg miatt. Egyszer olvastam egy másik skandináv krimit, amiben huszonvalahány fokban akartak kipurcanni, de remélem, itt azért melegebb volt. :P
Kíváncsi leszek a folytatásra, hogy Ericáék hogy üzemelnek hármasban, és hogy anyukaként újra részt vesz-e a nyomozásban. Nyilván a gyerek is nyomozó lesz. Meg hogy nem lesz-e sok(k) a gyilkosság Fjällbackában, mert tök hangulatosak ezek a kisvárosi krimik, de ennyi bűntény után elgondolkoznék rajta, hogy jó ötlet-e ott lakni/nyaralni. De mivel a valóságban nem terem hulla minden bokorban (reméljük), ezért ha nagy leszek, szeretnék egyszer elmenni oda, mert annyira bűbáj. Csak persze gyilkosság nélkül. ;)

10 hozzászólás
>!
Sister
Camilla Läckberg: A prédikátor

Hűha. A Jéghercegnő is kellemes meglepetés volt, de a Prédikátor alatt szinte csak suhantak a lapok!

A recept a szokásos: Fjällbacka, Patrik Hedström és fiatal, női áldozatok. Látszólag könnyű esetről van szó, de fokozatosan csavarodnak a szálak, amíg el nem jutunk egy jómódú, szövevényes szálakkal rendelkező családhoz. Ahogy gubancolódnak ki az eltitkolt események, furcsa vallási rítusokra derül fény. Teljesen úgy éreztem magam, mintha egy nagyon durva hullámvasútra váltottam volna jegyet. Az elejétől kezdve magával rántott és egészen a végéig meg sem állt. Elképesztően izgalmas, ahogy az első rész is. Camilla nem véletlenül olyan sikeres, ezúttal is egy olyan történetet kanyarított, ami kegyetlenségében és szörnyűségében is letehetetlen olvasmánynak bizonyult.

Borzongató a történet, mégis úgy sodor magával, ahogy a legjobb krimik teszik. Nem sok könyv miatt maradtam fel az utóbbi időben éjfélnél tovább, de emiatt igen. Az pedig külön tetszett, hogy a történet ott folytatódott, ahol az előző abbamaradt. Patrik és Erica imádni való páros, alig várom a következő kötetet! :)

6 hozzászólás
>!
minnie
Camilla Läckberg: A prédikátor

Aztamindenségit. Nagyon jó volt! Camilla teljesen elrabolta a szívemet. Annyira jó háttértörténetet tud adni a szereplőknek, főleg a gyilkosoknak. Baromi izgalmas volt, annak ellenére is, hogy hamar rájöttem a gyilkos kilétére. Ami nálam nagyon ritka.

>!
Zanit
Camilla Läckberg: A prédikátor

A nyomozás ismét érdekes és izgalmas volt, de a többi megint csak laposka.
Erica és Patrik továbbra is cukik, de ennyi. Nem fogtak meg, nem lettem a rajongójuk.
Nekem túl sok volt a felesleges dolog spoiler.
Az egyetlen mellékszál, ami tetszett, az spoiler
A spoiler nagyon jó húzás volt!}}
Továbbra sem a kedvencem ez a sorozat, de tényleg nem lehet azt mondani rá, hogy rossz lenne. Egy kihívás miatt most felfüggesztem, de mindenképpen el fogom olvasni a többi részt is.

>!
Kovaxka P
Camilla Läckberg: A prédikátor

Talán még jobb, mint a sorozat első része. Az ismert karakterek életéről még többet tudhatunk meg, és a krimiszál is érdekes. A családi titkok és a vallási fanatizmus jó választás. Külön piros pont, hogy nyáron játszódik, ritka ez a skandináv krimiknél. (Azért sajnálom, hogy ennyire utálják a turistákat, bár megértem.) Egyre jobban tetszik a sorozat, folytatom tovább.


Népszerű idézetek

>!
Manni

Az emberek szenzációéhsége néha a morbidság határán táncol.

159. oldal

2 hozzászólás
>!
Manni

A férfiak szokás szerint a tűzhely körül sürgölődtek, ahol végre szuperférfiaknak érezhették magukat, a nők pedig üldögéltek és beszélgettek. Erica sosem értette, miért vannak a férfiak úgy oda a kerti sütögetésért. Azt állítják, fogalmuk sincs, hogy kell a konyhában, serpenyőben megsütni egy darab húst, de valóságos mesterszakácsokká válnak, amint ugyanazt a húsdarabot a szabadban, grillen kell elkészíteni. Ilyenkor a nők feladata a különböző köretek elkészítése, illetve remekül használhatók a sörutánpótlás biztosítására is.

106. oldal

4 hozzászólás
>!
Manni

Olyan egyszerűek a pasik. Akármennyi idősek, csak egy dologra bírnak gondolni. És ha ezt egy lány tudja, akkor azt csinál velük, amit akar.

114. oldal

2 hozzászólás
>!
Judit_Sike P

Nincs annál rosszabb, mintha az ember házas, mégis egyedül van.

>!
Manni

Az élet sodorja az embert ide-oda, bele kell törődni, hogy ez így megy, és kész.

79. oldal

>!
Manni

– Nem vettél észre mostanában valami furcsát Mellbergen? – kezdte.
– Azonkívül, hogy nem pattog, nem hord le, egyfolytában röhögcsél, lefogyott, és kilencvenes évekbeli ruhákban jár? – mosolygott Martin. – Nem.

87. oldal

>!
cassiesdream

Megérkezett a leves, és az első kanál után Martin már tudta, miért érdemelte ki az 'isteni' jelzőt. Próbált nem szürcsölni, sikertelenül. Remélte, hogy a lány olvasta Astrid Lindgrentől a Juharfalvi Emilt, amelyben a főhős így elmélkedik a szürcsölésről: „Másképp nem is tudnánk, hogy leves.”

85. oldal

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P

A jó hadvezér bölcsen választja ki, milyen harcba bocsátkozzon.

85. oldal

>!
gybarbii

Egyszerűen megőrjítette, hogy a férfi egész évben képes ilyen jóízűen aludni. Hogy mer itt horkolni, amikor ő éjszakáról éjszakára ébren forgolódik? Kicsit megbökte, remélve, hogy ettől felébred. De meg sem rezdült. Kicsit erősebbet bökött rajta. Patrik mormogott valamit, magára húzta a takarót és hátat fordított neki.

6. oldal


A sorozat következő kötete

Fjällbacka sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Håkan Nesser: A Borkmann-elv
Erik Axl Sund: Üvegtestek
Kristina Ohlsson: Lotus blues
Jenny Rogneby: Leona
Mari Jungstedt: Észrevétlen
Mons Kallentoft: Véres tél
Karin Alvtegen: A kitaszított
Jo Nesbø: Kísértet
Karin Fossum: Elszabadul a pokol