A ​prédikátor (Fjällbacka 2.) 380 csillagozás

Camilla Läckberg: A prédikátor

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A skandináv krimi királynője, Camilla Läckberg második magyarul megjelenő kötetét tartja kezében az olvasó. A helyszín ezúttal is Fjällbacka, ez a szép fekvésű, csendes városka, ahol húsz évvel ezelőtt nyomtalanul eltűnt két fiatal lány. Véletlen-e csupán, hogy csontjaik most épp azon a helyen kerülnek elő, ahol egy játszadozó kisfiú egy nő ruhátlan holttestére bukkan? Az eset mélyen megrázza a városka lakóit. Patrik Hedström nyomozó figyelmének középpontjába egy különös család kerül. A Hultok között összeférhetetlen alakok, vallási fanatikusok de bűnözők is akadnak. A gyanúsítottak listája hosszú, ám az idő kevés. Vajon melyik sötét családi titok vezet el a tetteshez…?

Eredeti megjelenés éve: 2004

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2020
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245118 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2018
316 oldal · ISBN: 9789633245705 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2017
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245118 · Fordította: Torma Péter

1 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Erica Falck · Patrik Hedström


Kedvencelte 12

Most olvassa 11

Várólistára tette 92

Kívánságlistára tette 62


Kiemelt értékelések

Csoszi>!
Camilla Läckberg: A prédikátor

Hehe! A skandinávok szép lassan elérik nálam, hogy megszeretem a krimit, mint műfajt.
A nyomozás, a szálak felgöngyölítése, a Hult család sötét titkainak, és szövevényes kapcsolatainak feltárása is nagyon jó, de a leginkább az tetszett, hogy a szereplők magánéletét is megismerhettem. Imádom Ericát és Patrikot, hihetetlenül passzolnak egymáshoz. A hozzájuk beeső vendégektől égnek állt a hajam. Annát (Erica húgát) ostoba libának tartom spoiler. A végére maradt egy pici hiányérzetem. spoiler

2 hozzászólás
egy_ember>!
Camilla Läckberg: A prédikátor

Na ezért szetetem askandináv krimiket! Indít egy eléggé átlagos bűnügyi történettel, ami épp elég lenne egy CSI epizódhoz, aztán olyan családregényt rittyent belőle, hogy csak na.
Széthulló társadalmi struktúrák, vallási fanatikusok, Enquist és Bergman világa.
(Azt azért megkérdezném tőle, hogy miért pont annál a szereplőnél nincs soha mobiltelefon, akit sürgősen el kell érni valakinek.)

16 hozzászólás
Cs_N_Kinga>!
Camilla Läckberg: A prédikátor

Hát még mindig a négy csillagnál maradunk. Itt a kisvárosban lévő régebbi eltűnések egy család, egy öngyilkosság spoiler, illetve újabb nagyon hasonló gyilkosságok történnek. Érdekes belegondolni, miből és hogyan indulnak ki a rend éber őrei itt is, már amelyik. A terhességet is egy rész alatt letudtuk, ez tök jó nem húzta el az írónő és nem is nagyon volt vele probléma, vagy nagy nyávogások, ez roppant szimpatikus volt, hiszen ez egy krimi. Viszont a végén volt pár csavar a munka és a magánügy területén is az újdonsült szülőknek. Hát nem volt rossz sőt! Jöhet a következő! Remélem Ernst-et kirúgják minél hamarabb Göstán még gondolkodom. :)

1 hozzászólás
smetalin>!
Camilla Läckberg: A prédikátor

Nehezen beszerezhető példány ez a könyv, ezért olvastam csak most. A tartalmat tekintve érezhető, hogy ez még csak a sorozat kezdeti fázisában van, hisz nem annyira erős. A visszautalások a múltra itt annyira nem voltak lényegesek a cselekmény szempontjából, sőt inkább úgy éreztem hogy csak azért próbálkozott vele, mert ez (lesz) a megszokott séma, de nem adott semmit hozzá. Szereplőink élete csörgedezik, terhesség persze itt is van, sőt itt van az első megjelenés, akik még nem olvasták a többi részt, azoknak üzenem, folyamatosan jelen lesz minden könyvben:) Nem volt ez rossz, de lesz még jobb!!!!

gybarbii P>!
Camilla Läckberg: A prédikátor

Nagyon jó kis krimi volt, Camilla Läckberg tényleg tudja, hogy keverje a szálakat… :) Jobban tetszett, mint az első rész, kidolgozottabb és összeszedettebb volt. De az, hogy a szereplők megtudnak valamit, és mi csak 10-20 oldal múlva tudhatjuk meg, még mindig nagyon idegesítő tud lenni! :) Tetszettek a magánéleti szálak is, szinte mindenkiről megtudtunk valami újat, miközben Erica életét és terhességét is végigkövethettük. spoiler

1 hozzászólás
klaratakacs P>!
Camilla Läckberg: A prédikátor

Ahogy egyre több skandináv krimit olvasok, úgy látom ez a sorozat az átlagosak közé tartozik. Nekem hiányzott belőle, hogy Patrik és Erica együtt nyomozzon. A rendőrségi szervezet leírását elég realisztikusnak érzem.
A történet nekem egyértelmű volt, a vallási fantaizmus gyakran vezet értelmetlen, csak a gyilkos számára tökéletesen magyarázható cselekedetekbe.
A humora nagyon tetszik, szeretem Erica testvérének szálát is, kíváncsian várom a folytatást.

gyuszi64 >!
Camilla Läckberg: A prédikátor

Ez is jó volt, szórakoztató. Tipikus svéd kisvárosi gyilkosság, múltba vesző és napjainkig ható történésekkel, bonyolult és kissé szürrealista megoldással.
A nyomozás reális, a nyomozók nemcsak emberek (jellemproblémákkal és erényekkel), de hibázgatnak is, éppúgy, mint a mellékszereplők.

Kicsit leállok a sorozattal, nehogy függő legyek… :)

1 hozzászólás
Hencsulátor>!
Camilla Läckberg: A prédikátor

Nekem ez nagyon tetszett!
Eddig a sorozat is nagyon szimpatikus. A főszereplők nagyon kedvelhetőek, kivéve Anna. spoiler
Ami a nyomozást illeti, imádtam, hogy ennyi szálon beleláthatunk a történtekbe.
Alig vártam, hogy a Hult család összes titkát megtudjam, és fogalmam sem volt, hogy ki lehet a gyilkos :D

KBCsilla P>!
Camilla Läckberg: A prédikátor

Végre egy igazán izgalmas történet, egyetlen bajom az volt vele, hogy rengeteg szereplőt tett elénk az író.
A legjobban a makarónis rész tetszett, Erica hozta a formáját különös humorával, és az állapotát meghazudtoló frissességgel.
Patrik szintén talpraesett, vagány rendőr-figura, olyan, amilyenre sok fiatal lány szemet vethetne.
Jó így olvasni ezt a sorozatot, hogy már ismerősök a legfőbb szereplők, de mégsem kötelező sorban olvasni a könyveket.
Kellett egy kis idő, amíg minden szereplőt be tudtam azonosítani, utána már rekord sebességgel zajlottak az események.
Nem tudom, hogyan és miből fakadóan, de mindvégig éreztem a női logikát, a női eszmefuttatásokat. Érezhető volt, hogy ezt a könyvet bizony egy rendkívüli fantáziával megáldott okos nő írta. Még azt is el tudtam képzelni, hogy az az ominózus tésztaborogatós jelenet a valóságban is lejátszódott, szerintem Camilla ezt már megtette valakivel, annyira élethű volt.

Belle_Maundrell>!
Camilla Läckberg: A prédikátor

Annyira unom, hogy egy ideje szinte mindenben kitalálom, ki a gyilkos… persze büszke vagyok a kis agyamra elnevezem Sherlocknak, de azért izgalmasabb lenne úgy olvasni, hogy a végén leesik az állam. Mondjuk most legalább egy ponton sikerült megtéveszteni, de végül mégis az első számú gyanúsítottam volt a nagybetűs Bűnös. Egyébként szó szerint nagy betűkkel ordít rád a könyv, hogy „némá, ő a gyilkos”!
Ettől függetlenül érdekes volt az ügy és a nyomozás, bár nekem hiányzott Erica aktív jelenléte, szegény csak szenvedett a melegtől, a terhességtől meg a rokonoktól. A spagettis rész isteni volt. :D Remélem, a következő részben megint beveti magát. Patrikkal nagyon kis cukik, de Erica húga totál kiakaszt, már nem is reménykedek, hogy valaha normális lesz. Az új pasija is kész katasztrófa volt, arra meg inkább nem is mondok semmit, amit leművelt.
Arra nem is emlékeztem, hogy a rendőrfőnök ilyen fura, de nagyon jót röhögtem a menyasszonyán.
A szektás hitgyülis vonal idegesített, nem bírom az ilyen hitbuzgó embereket. Érdekes, hogy Ephraim milyen nagy hatással volt a gyerekeire/unokáira egy egyszerű mesével. spoiler
Azért a nagy leleplezés így is nagyon tetszett, mert tök jól oldották meg, nem gondoltam, hogy van ilyen spoiler, de legalább megint tanultam valamit. Az utolsó jelenet nagyon ütős lett, megkoronázza az egészet.
Viszont meg kell jegyeznem, mennyire idegesít, amikor a szereplők kiderítenek valamit, de mi csak tíz-húsz oldallal később tudjuk meg. Ez mindig úgy, de úúúgy idegesített könyvekben és filmekben is. Ja, és annyira vártam, hogy egyszer kimondják, hány fok van, miután mindenki végignyafizta a könyvet a meleg miatt. Egyszer olvastam egy másik skandináv krimit, amiben huszonvalahány fokban akartak kipurcanni, de remélem, itt azért melegebb volt. :P
Kíváncsi leszek a folytatásra, hogy Ericáék hogy üzemelnek hármasban, és hogy anyukaként újra részt vesz-e a nyomozásban. Nyilván a gyerek is nyomozó lesz. Meg hogy nem lesz-e sok(k) a gyilkosság Fjällbackában, mert tök hangulatosak ezek a kisvárosi krimik, de ennyi bűntény után elgondolkoznék rajta, hogy jó ötlet-e ott lakni/nyaralni. De mivel a valóságban nem terem hulla minden bokorban (reméljük), ezért ha nagy leszek, szeretnék egyszer elmenni oda, mert annyira bűbáj. Csak persze gyilkosság nélkül. ;)

10 hozzászólás

Népszerű idézetek

Manni>!

A férfiak szokás szerint a tűzhely körül sürgölődtek, ahol végre szuperférfiaknak érezhették magukat, a nők pedig üldögéltek és beszélgettek. Erica sosem értette, miért vannak a férfiak úgy oda a kerti sütögetésért. Azt állítják, fogalmuk sincs, hogy kell a konyhában, serpenyőben megsütni egy darab húst, de valóságos mesterszakácsokká válnak, amint ugyanazt a húsdarabot a szabadban, grillen kell elkészíteni. Ilyenkor a nők feladata a különböző köretek elkészítése, illetve remekül használhatók a sörutánpótlás biztosítására is.

106. oldal

4 hozzászólás
Manni>!

Az emberek szenzációéhsége néha a morbidság határán táncol.

159. oldal

2 hozzászólás
Manni>!

Olyan egyszerűek a pasik. Akármennyi idősek, csak egy dologra bírnak gondolni. És ha ezt egy lány tudja, akkor azt csinál velük, amit akar.

114. oldal

2 hozzászólás
Judit_Sike P>!

Nincs annál rosszabb, mintha az ember házas, mégis egyedül van.

Manni>!

Az élet sodorja az embert ide-oda, bele kell törődni, hogy ez így megy, és kész.

79. oldal

Manni>!

– Nem vettél észre mostanában valami furcsát Mellbergen? – kezdte.
– Azonkívül, hogy nem pattog, nem hord le, egyfolytában röhögcsél, lefogyott, és kilencvenes évekbeli ruhákban jár? – mosolygott Martin. – Nem.

87. oldal

cassiesdream>!

Megérkezett a leves, és az első kanál után Martin már tudta, miért érdemelte ki az 'isteni' jelzőt. Próbált nem szürcsölni, sikertelenül. Remélte, hogy a lány olvasta Astrid Lindgrentől a Juharfalvi Emilt, amelyben a főhős így elmélkedik a szürcsölésről: „Másképp nem is tudnánk, hogy leves.”

85. oldal

Judit_Sike P>!

Szíve mélyéből gyűlölt mindent, aminek az érzelmekhez, és nem a tiszta logikához volt köze. „Rend a lelke mindennek” – vallotta mindig

gybarbii P>!

Egyszerűen megőrjítette, hogy a férfi egész évben képes ilyen jóízűen aludni. Hogy mer itt horkolni, amikor ő éjszakáról éjszakára ébren forgolódik? Kicsit megbökte, remélve, hogy ettől felébred. De meg sem rezdült. Kicsit erősebbet bökött rajta. Patrik mormogott valamit, magára húzta a takarót és hátat fordított neki.

6. oldal


A sorozat következő kötete

Fjällbacka sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kristina Ohlsson: Vétkesek
Stieg Larsson: A tetovált lány
Dot Hutchison: Pillangók kertje
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Mari Jungstedt: Észrevétlen
Carin Gerhardsen: A mézeskalács ház
Samuel Bjørk: Magányos utazó
Jo Nesbø: Kés
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Chris Carter: Vadász