A ​kőfejtő (Fjällbacka 3.) 191 csillagozás

Camilla Läckberg: A kőfejtő

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Fjällbackában mindenki ismer mindenkit. Vagy ismerni vél… Az idilli tengerparti városka élete teljesen felbolydul, amikor egy halász egy halott kislányt húz ki a vízből. Gyilkosság áldozata lett. Patrik Hedström nyomozó és élettársa, Erika jól ismerte a kislányt és családját, s így talán még nehezebb a férfi dolga, amikor elkezdi kibogozni a borzalmas bűneset szálait. A nyomozás során sötét titkok kerülnek felszínre. Senki nem gondolná, hogy a városka lakói közül milyen sokaknak van rejtegetnivalója. De kiben lakozhatnak olyan ördögi indulatok, melyek képessé teszik egy gyermek meggyilkolására?

Eredeti mű: Camilla Läckberg: Stenhuggaren

Eredeti megjelenés éve: 2005

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2018
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245538 · Fordította: Moldova Júlia
>!
Animus, Budapest, 2018
400 oldal · ISBN: 9789633245699 · Fordította: Moldova Júlia
>!
Animus, Budapest, 2012
400 oldal · ISBN: 9789633240724 · Fordította: Moldova Júlia

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Erica Falck · Patrik Hedström


Kedvencelte 11

Most olvassa 10

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 64

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Csoszi P
Camilla Läckberg: A kőfejtő

Camilla Läckberg hozta a szokott formáját. Volt izgalom rendesen, és ismét csak ledöbbentem, hogy mennyire gonoszak tudnak lenni az emberek. Kíváncsi voltam, hogy a múltbeli szálak hogyan kapcsolódnak a jelenhez, de az írónő ezt is remekül megoldotta.
A történet egy vízbe fulladt gyermek megtalálásával indult, és hamarosan kiderült, hogy valójában gyilkosság történt. A nyomozók eleinte tanácstalanok voltak. Meglehetősen kevés nyom akadt, amin elindulhattak. Sokáig úgy tűnt, mintha csak egy helyben topognának. Engem meglepett a gyilkos személye. A Kaj és Morgan szálat teljesen feleslegesnek éreztem bele. Erica pedig jóval kevesebbet szerepelt, mint szerettem volna. A befejezés nagyon kíváncsivá tett. Szeretném mielőbb folytatni a sorozatot.

>!
gesztenye63 P
Camilla Läckberg: A kőfejtő

Nem volt ezzel a regénnyel különösebben nagy baj. Hacsak az nem, hogy aki olvasott már a skandináv bűnügyi irodalom nagy klasszikusaitól, az minden – kezébe kerülő – műben Jo Nesbo hasonmását, vagy Stieg Larsson reinkarnációját keresi.
Camilla Läckberg történetvezetése, karakter ábrázolása közel sem olyan könnyedén gördülékeny, mint az említett szerzők stílusa. Annál sokkal darabosabb, kiszámíthatóbb, dialógusai szögletesek, alkalmanként erőltetettek. Hangsúlyozom, hogy mindez csak azért fájó pontom, mert egy ilyen tárgyú regény olvasása közben elsősorban szórakozni akarok. …és nem a hibákat keresni!
Pedig a történet szépen le van kerekítve. Az írónő kiválóan dolgozik a kettős idősíkkal. Igazán érdekfeszítő, ahogyan – mint sok más skandináv krimiben – a jelen történéseinek igazi mozgatórugóit 80-100 évvel ezelőtt bekövetkezett eseményekben kell keresnünk. Érdekes, hogy ezeket a múltbeli eseményeket, valamint a régmúltból feltűnő szereplőket teljesen életszerűen, érdekfeszítően ábrázolja az írónő, szemben a jelenkor cselekményével. A témaválasztás pedig kiváló, a lehetőség kínálkozik, hiszen egy borzalmas, brutálisan beteg bűntény elkövetője elleni nyomozásba csöppenünk bele. Maga a nyomozás folyamata azonban számomra teljesen érdektelen volt, ahogy a nyomozó csapat minden egyes tagja is csak szürke mellékszereplőként funkcionált a több évtizede történt sötét, baljós kimenetelű események halvány, modern-kori statisztáiként. Hiába teszi érdekessé, sőt kifejezetten izgalmassá a történetet a múltbéli szál, ha a nyomozás során a legtöbb cselekedet jó előre kiszámítható és az ügyön dolgozó csapat tagjai között egyetlen igazi egyéniség sincs, aki vezetné az olvasó szemét a sorok között. Egy vérbeli skandináv krimitől én nem csak a sötét, depresszív hangulatot várom el, ami egy isten háta mögötti kisváros zárt közösségének lelkében, esetleg pincéiben megbúvó, mélyen eltemetett szégyenletes, aberrált titkokra épül.
Szükségem van a cselekményszövés feszültségére, alkalmasint a meghökkentésre is. Tessék engem folyamatosan nyomás alatt tartani, kicsikarni az érdeklődésemet! :)
Ettől a regénytől – ami azért hangsúlyozottan nem volt rossz – mindezeket nem kaptam meg maradéktalanul. :(
Talán majd a következő…

>!
Zsuzsanna_Makai
Camilla Läckberg: A kőfejtő

A sok romantikus könyv után ki voltam éhezve egy kis gyilkolászós könyvre, kedvelem a skandináv krimiket, Lackbergtől pedig még nem olvastam semmit, adta magát…
Nem tetszett. A rengeteg krimi, amit már elolvastam, megmutatta, ki a gyanús. Gyakorlatilag mindig megnézem, ki a gyilkos, úgy olvasom a krimiket, hát itt nem kellett, kb a huszadik oldalon nyilvànvalóvá vált.
A másik gondom az izgalomfaktorral volt, a háromnegyedéig nullás volt, idementek a rendőrök, kérdeztek valamit, odamentek a rendőrök kérdeztek valamit…. Amikor meg elkezdtek történni a dolgok akkor se volt halál izgalom, hanem csak nem állóvíz, hanem felkavart.
A múltban játszódó bekezdések nagyon tetszettek. Ezeket mindig vártam, nyilván jó rövidek voltak, a plusz egy csillagot ezeknek a részeknek adtam.
Aki el akarja olvasni, annak azt javaslom, keress valami jobbat!

12 hozzászólás
>!
gybarbii
Camilla Läckberg: A kőfejtő

A sorozat első két része is tetszett, de eddig talán egy kis fenntartásom volt Camilla Läckberg-gel kapcsolatban, bár a miértjét nem igazán tudnám elmagyarázni… De most úgy érzem, A kőfejtő egy új útra terelte a kapcsolatunkat, sokkal jobban tetszett, mint a korábbi részek, és a befejezés is igen hatásos lett. Komolyan, egy ilyen utolsó mondat után ki ne rohanna egyből a következő részért?? :)
Nagyon tetszett, hogy több szálon fut egyszerre a történet, illetve az is, hogy szinte az összes szereplő gondolatait megismerhetjük. Camilla Läckberg az idősíkokkal is nagyon jól bánik, a cselekvések igazi okát a múltban kell keresnünk, ez egy plusz csavart jelent a történetben. Próbáltam összekötni a múltban megismert alakokat Fjällbacka jelenlegi lakóival, de őszintén szólva, egy kicsit eltartott, amíg össze tudtam kapcsolni a dolgokat…
Habár már jó pár skandináv krimit olvastam, megint ledöbbentett, mennyi gonoszság és kegyetlenség szorul egy-egy emberbe… És borzasztó belegondolni, hogy egyesek még az ártatlan gyereket sem kímélik…

>!
dagikám P
Camilla Läckberg: A kőfejtő

Kifejezetten izgalmas volt. Igaz nem voltak hullahegyek, hanem szörnyű titkok hemzsegtek benne. Nekem is feladta a leckét a sok szereplő,gondolkozni kellett néha,hogy ez ki is volt, de a végére letisztult minden. Agnes viselkedése nagyon irritáló volt,néhol elég szánalmasan viselkedett. Megint bebizonyosodott, hogy az a tettes, akire a legkevésbbé számít az ember.

>!
ppeva P
Camilla Läckberg: A kőfejtő

Sok volt ez, nem is a szörnyűségekből (bár azok is voltak, válogatottak…), hanem az egy négyzetméterre eső pszichopata/bűnöző/beteges/beteg/őrült/fogyatékos/lelki sérült/szerencsétlen/sorsába szorult emberből volt sok egy „átlagos” kisvárosban… Valahol a vége felé azt gondoltam, te jó ég, mi jöhet még, talán egy bankrabló meg egy kleptomániás meg egy darabolós gyilkos azért még „hiányzik” a teljes listához. De a vége, az utolsó oldal, ha van is olyan érzésem, hogy ez már a következő könyv megvásárlására/elolvasására beszéli rá az olvasót, mégis fejbe vágja az embert.
(És igen, el fogom olvasni a következőket is…)

1 hozzászólás
>!
Sister
Camilla Läckberg: A kőfejtő

Hű. Camilla egyre jobb, ez nyilvánvaló. :) Biztos az én szimatom nem elég kifinomult, de bevallom, álmomban sem gondoltam volna, hogy ki lesz az elkövető. Teljesen paff vagyok. Leginkább azt szeretem ebben a sorozatban, hogy a csavaros bűntények mellett ott a biztos háttér, a rendőrőrs, Patrik és Erica élete, ami csordogál a maga kis medrében. Ezek a részek oldják a kissé nyomasztó hangulatot, ami ebben a kötetben elég erősre sikerült.

Muszáj nekem is kiemelnem, de egyszerűen hihetetlen, ahogy a múltbéli események szép lassan összefonódnak a jelennel és minden titokra fény derül. Alig vártam a következő múltbeli mézes madzagot. :) Sajnos a közepénél kicsit leült a sztori, akkor a nyomozás is álldogált, de a végére megint nagyon felgyorsultak az események. Sosem fogom megérteni, hogy szorulhat valakibe ennyi gonoszság, kegyetlenség és lelketlenség, de itt is bebizonyosodik, hogy sokszor le kell ásni egészen mélyre, a probléma gyökéréig. Az emberi lélek tényleg kifürkészhetetlen.

>!
Hencsulátor
Camilla Läckberg: A kőfejtő

Kicsit döcögősen indult nekem a történet, de nagyon szeretem az írónő stílusát.
Teljesen ledöbbentett az emberi gonoszság, amit ez a könyv nagyon jól bemutat.
A kis csapat is kezd a szívemhez nőni, kivéve persze Ernst. spoiler
Teljesen megdöbbentett, hogy ki a gyilkos, de engem azért könnyen át lehet verni :D
Első eset, hogy kaptunk ízelítőt a következő könyv tartalmából, várom nagyon a folytatást!

>!
Zanit
Camilla Läckberg: A kőfejtő

Ez már nagyon kellett nekem!
A nyomozási szál érdekes és izgalmas, a múltban játszódó rész pedig nagyon Kate Morton-os, imádtam! Na nem Agnes miatt, Ő valami rettenet…
Amiből lehetett volna sokkal kevesebb, az Erica szülés utáni depressziója, meg hogy hányszor szoptatta Maját. Ez a sok picsogás nagyon idegesítő volt.
Anna meg… spoiler

3 hozzászólás
>!
minnie
Camilla Läckberg: A kőfejtő

Bátran ki merem jelenteni, hogy az eddigiek közül a kedvenc kötetem az írónőtől. Annyira jó volt a múltban és a jelenben is játszódó jelenet. Imádtam! És amikor összeér a két szál és rájössz, hogy ki a tettes és miért és hogy. Hát hűűűűű. Le a kalappal Camilla előtt!


Népszerű idézetek

>!
robinson P

A férfiak olyanok, mint az almák a fán, neki csak ki kell nyújtania a kezét, hogy szakítson egyet, bár azt be kell vallania, hogy ez az alma hangyányit kockázatosabb volt, mint a többi.

57. oldal

1 hozzászólás
>!
Szimirza P

Lehetetlennek érezte, hogy otthon üljön, amikor tudta, a barátnője épp a pokol mélységes mélyén vergődik.

>!
Szimirza P

A férfi elveszített már szinte mindent, és semmi sem olyan veszélyes, mint az az ember, akinek már nincs mit veszítenie.

>!
Kisanna

Isten óvjon bárkit is attól, hogy kicsit is más legyen, mint a többiek.

79. oldal

>!
Szimirza P

Niclas még gyorsabban futott. A könnye és az esővíz összefolyt az arcán. Leginkább saját maga elől menekült.

>!
Szimirza P

Öt perce dolgoztak csak együtt, de már legszívesebben megfojtotta volna ezt a fickót.

>!
Szimirza P

Igazából csak a társadalmi előítéletek miatt került a rossz a csoportba. Egyszerűen csak… más volt. Csupán máshogy járt az agya. Nem okvetlenül rosszabbul, csak máshogy.

>!
Szimirza P

Erica hallotta az izgatott motyogást, de nem törődött vele. Csak az számított, hogy Charlotte jobban legyen, és Erica erősen hitt a zuhany és a tiszta ruha erőt adó hatalmában.

>!
Szimirza P

Magas volt, vékony, az arcán az örökös zsémbesség. Nem volt szép látvány. Egy dologban volt verhetetlen: istenien tudott felfelé nyalni és lefelé taposni.


A sorozat következő kötete

Fjällbacka sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Mons Kallentoft: Véres tél
Kristina Ohlsson: Mostohák
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!
Lars Kepler: A bosszúálló
Kristina Ohlsson: Beteg lelkek
Erik Axl Sund: Bomlás
Kristina Ohlsson: Lotus blues
Alexander Söderberg: Andalúziai szerető
Åsa Schwarz: Halott angyal