A ​boszorkány (Fjällbacka 10.) 73 csillagozás

Camilla Läckberg: A boszorkány

A négyéves Linnea eltűnése egy fjällbackai tanyáról mindenkiben fájdalmas emlékeket idéz fel. Harminc évvel ezelőtt ugyanis épp ezen a helyen veszett nyoma egy másik kislánynak, akit később holtan találtak. A meggyilkolásával két tizenhárom éves lányt vádoltak, de mivel kiskorúak voltak, megúszták a börtönbüntetést. Csupán véletlen, hogy Linnea pont akkor tűnt el, amikor egyikük, az azóta világhírűvé vált Marie Wall színésznő visszatért a városba, hogy filmet forgasson?
Noha Patrik Hedström valószínűtlennek véli, a nyomozócsoport elkezdi kivizsgálni, lehet-e összefüggés a két eset között. Ebben segítségükre van Erica Falck is, aki régóta dolgozik a harminc évvel ezelőtti bűntényről szóló könyvén. Megkezdődik a hajtóvadászat, ám a helyieken eluralkodó félelem többet követel: boszorkányüldözést. Márpedig annak több évszázados hagyományai vannak errefelé…

Eredeti cím: Häxan

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Animus, Budapest, 2018
592 oldal · ISBN: 9789633245552 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2018
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245545 · Fordította: Dobosi Beáta

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Erica Falck · Patrik Hedström · Bertil Mellberg · Gösta Flygare · Martin Molin · Paula Morales

Helyszínek népszerűség szerint

Svédország · Fjällbacka


Most olvassa 7

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 45


Kiemelt értékelések

>!
robinson 
Camilla Läckberg: A boszorkány

A Fjällbacka-saga tizedik része tipikus Camilla Läckberg könyv.
Sok a rizsa, sok a felesleges mellékalak, esemény. Aztán egy ponton letehetetlenné válik. Lackberg rajongóknak tetszeni fog.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2018/03/a-boszorkany.html

>!
PRicsmond
Camilla Läckberg: A boszorkány

10. alkalommal látogatunk Fjallbackába és veszünk részt a Tanumshede-i rendőrség nyomozásában. Hát Camilla nem spóroltál az oldalszámban, 3 történetszál, dupla annyi szereplő, mint az eddigi részekben. Eddig is a múlt és jelen történései között követhettük a cselekményeket, na most még az 1600-as évek végébe is kirándulást teszünk, habár igazán ez talán ki is maradhatott volna. Megismertük Ellen történetét, aki férje halála után a testvére házában kénytelen lányával költözni, hogy ne kerüljenek az utcára. Itt beleszeret testvére férjébe Prebenbe, majd hatalmasat kell csalódnia végül pedig boszorkányságért el ítélik. Ez az eseményszál szerintem csak a cím miatt kellett, hogy valami kapcsolódjon is a boszorkányokhoz.
Patricnak és csapata ezúttal egy kisgyerek halála kapcsán kell nyomozni, a különös a történetben, hogy 30 évvel korábban ugyanarról a tanyáról a 4 éves kis Stella hasonló körülmények között tűnt el és halt meg. Először a 13 éves Helen és Marie magára vállalta a gyilkosságot majd visszavonták vallomásukat. Nea halála pontosan akkor történik amikor Marie immár hollywoody sztárként visszatér, Erica pedig éppen ekkor akar írni az esetről.
Még egy plusz történetszál, hogy Camilla is beleírta történetébe a menekülteket akik próbálnak beilleszkedni a svéd társadalomba.
Erica általában mindig belefolyik a nyomozásba, nos ez itt sincs másképp, de a sok történetszál miatt és a szereplők túlzsúfoltsága miatt itt most nem tűnik ki, de természetesen a megoldásokra itt is Ő jön rá először.
A rendőrség toporog a nyomozással, párhuzamosan próbálják meg felderíteni a múlt és jelen bűneseteit, különösen annak fényében, hogy az eredeti nyomozás vezetője öngyilkossága előtt kételkedni kezdett Helen és Marie bűnösségében, így viszont rá kellett jönnie mindenkinek, hogy a gyilkos 30 éve megúszta a gyilkosságot. Eléggé kusza már a szereplők közti kapcsolat erre pedig még rátesz egy lapáttal, hogy Helen fia Sam és Marie lánya Jessie összejönnek, és a meggyilkolt kis Stella testvérének Sanna-nak a lánya Vendela ki nem állhatja a szerelmeseket és mindent megtesz, hogy megalázza Jessei-t. Ebben segítségére van Basse és menekült ellenes Nils akinek apja a menekültek egyik pártfogója. Vendela-ék nagyon megalázzák Jessiet, aki ennek hatására a szintén lelki sérült Sam-mel ördögi bosszút forralnak. És ehhez még plusz adalékként a menekültek is gyanúba keverednek és támadás áldozatai lesznek.
Szép szám ez a 10-es valószínűleg az írónő valami nagyot akart alkotni, messziről indított, sok szálat és szereplőt mozgatva, a teljes írói arzenálját meg akarta mutatni, ismét volt exhumálás, Erica és Patric részéről a boldog végletekig egymás mellett kitartó család, ismét volt esküvő, babavárás, és természetesen Anna is szerepel ebben a részben is. Na őt én már a 3. részben kiírtam volna, de talán ez volt az első rész ahol már nem ment az idegeimre, a végén pedig már nagyon drukkoltam, hogy ne érje semmi tragédia, mert akkor a következő rész egyharmada az ő lelkének pátyolgatásával fog eltelni.
Nem ez a legjobb része a sorozatnak. A nyomozás sem a leggyorsabb, inkább a drámai hatásra fektette az írónő a hangsúlyt, hát a végével nagyon odatette magát. Erre a végre nem számítottam az erősre sikerült, csak valahogy jobban össze lehetett volna hozni a szálakat, mert Sam és Jessie megtorló akciója nagyot szólt, de a kislányok gyilkosa utáni nyomozás szerintem meg gyorsan el lett varrva.
Aki az eddig köteteket olvasta az mindenképp olvassa el ezt is, aki még nem olvasott azért ne ezzel a résszel kezdje.

4 hozzászólás
>!
Anarchia_Könyvblog P
Camilla Läckberg: A boszorkány

Camilla Läckberg olyan tökéletesen játszik a témákkal, hogy csak kapkodom a fejem. Csodálatos, ahogy a hármas idősíkkal, és a több szemszögből látható karakterekkel dolgozik. Alakítja, formálja őket, és a szemünk előtt bontakozik ki minden ami az ő elméjében megszületett. Olyan normális, és hétköznapi embereket alkot meg a műveiben, akik akár a mi szomszédaink is lehetnek, ezáltal sokkal közelebb érzem magamhoz mind a szereplőket, mind a történetet. Nagyon szeretem ezeket a rövid fejezeteket, mivel így igazán felcsigázza az embert, ahogy oldalról oldalra lapozva egyre több titok tárul elénk, és mielőtt megtudnánk valamit máris egy következő fejezetben találjuk magunkat, ahol még több rejtéllyel kell szembenézni.

Rendeld meg 16% kedvezménnyel és ásd bele magad a rejtélybe!
https://goo.gl/5nSpwi
Ajánló folytatása a honlapon:
https://anarchiakonyvblog.wordpress.com/2018/03/11/cami…

>!
Riszperidon P
Camilla Läckberg: A boszorkány

Vegyesek az érzelmeim a könyvvel kapcsolatban. Az elején nagyon gyorsan haladtam, aztán valahogy megakadt a lendületem.
Nagyon sok helyen túlírtnak érzem, és ebben a 600 oldalban utólag visszatekintve szinte annyi felesleget éreztem, hogy elég lett volna az 400-nak is. Viszont vannak részek, amik nagyon megráztak. Nem sok gyerekgyilkosságról szóló könyvet olvastam még, sőt, lehet egyet sem, és azt kell mondjam, nem érintett jól. Sokszor kegyetlen volt a könyv, viszont voltak benne nagyon erőltetett, sőt, a könyv terjedelmét megerőszakoló, tök felesleges erőszakos jelenetek is.
Volt elég sok karakter, ami nagyon hidegen hagyott, volt pár visszataszító, volt jó pár szimpatikus is, de jobban belegondolva, egy sem nőtt igazán a szívemhez. Ettől függetlenül nem zárkózom el Fjällbacka további fejezeteitől, mert úgy érzem, hogy ennél vannak sokkal jobb kötetei is a sorozatnak.

9 hozzászólás
>!
Kókuszka
Camilla Läckberg: A boszorkány

Nehéz véleményt, főleg „értő hozzászólást” írni. Az izgalom, a várva várt olvasási élmény nekem nem adatott meg. A múlt titkai, a jelen bűnei és a mellékszálak nagyon lassan hömpölyögtek. Camilla Lackberg most is olvasmányosan, gördülékenyen ír. Korunk problémáira is rámutat: a menekültek miatt elszabaduló indulatok, ők a közkedvelt bűnbakok mindenre. A fiatalok céltalansága, helyük keresése a világban, mely gyakran meggondolatlan önbíráskodáshoz vezet. A fő krimi szál viszont ellaposodik. A nyomozást megtörő 1670-es években játszódó boszorkánysággal megvádolt Elin története már-már izgalmasabb volt.

>!
Zanit
Camilla Läckberg: A boszorkány

Fjällbacka-i „Szomszédok” egy újabb epizódja, pár gyilkossággal megbonyolítva.
Három szálon fut a történet, az elején fogalmam sem volt, hogyan fonódnak majd össze, mi közük egymáshoz.
A migráns-téma nélkül egész jól el tudtam volna lenni, de megértem, miért került bele.
Erica nem változott semmit, továbbra is olyan kotnyeles, mint volt. A kedvencem, Mellberg is hozta a szokásos formáját, őt változatlanul imádom. spoiler
Fordulat és csavar volt a végén rendesen, ebben nem volt hiba.
Messze nem tökéletes ez a sorozat, de a hibáival is együtt tudom szeretni. Ha 100-150 oldallal kevesebb lett volna, gondolok itt pl. spoiler, megkapta volna az öt csillagot is.

>!
altagi P
Camilla Läckberg: A boszorkány

A könyv, amit a „Legyen má' nekem is karácsonyi könyvem!” instant akció keretében vásároltam. Teljesen jellemző módon a 10. részét vettem meg egy sorozatnak, úgyhogy most van 9 regény, amivel pótolhatom az elmaradást, ugyanis tetszett ez a krimi. A tökéletességtől kettő, egyenként fél csillagot kóstáló, apró negatívum választja el; 1. túl hosszú, 2. elég idióta vége van…
Ezzel szemben viszont nagyon jól sikerültek a szereplők, és elég sok témát jár körbe a regény. Majdnem minden belefért, menekültektől kezdve meglepetésesküvőig.

3 hozzászólás
>!
Lobelin
Camilla Läckberg: A boszorkány

Lassan, nagyon lassan hömpölygött, és hosszú volt… túl sok benne a család, és egyre kevesebb a történés… a sorozat eléggé kimerülőben van szerintem…

4 hozzászólás
>!
Skeletrino P
Camilla Läckberg: A boszorkány

Hol is kezdjem?
Nem olyan rég azt találtam ki, hogy ha egy krimi egyötöde táján már egészen biztosan tudom, hogy ki a tettes (és ez a végén megerősítést nyer), akkor az a könyv eleve egy csillaggal kevesebbet kaphat, mint amelyiknél nem jövök rá. Mert mostanában már a sokadik olyan bűnügyi történetet olvastam, amely ebből a szempontból semmi izgalmasat nem nyújtott. És akkor végre jött ez a sztori, a végéig nem tudtam, hogy ki ölt. Persze, sejtésem volt, de túl sok szereplőt gyanusítottam meg, szóval a sejtésem egy nagy semmi volt. Nekem az is tetszik, hogy sokat mutatja az írónő Erica-t anyaszerepben, mert azt gondolom, hogy ettől még hitelesebb a karakter gondolkodásmódja, viselkedése. Ha innen nézem a történetet, akkor nagyon élveztem. Voltak azonban kevésbé élvezetes részei is a regénynek. Ott van a boszorkányos „mese”, remek volt, de ezt nem egy külön könyvben kellett volna megírni? Van benne annyi (sokkal több is). Az alap történet is érdekes volt, az is, hogy milyen hatással lett a jövőre. Az is, ahogy több páron keresztűl bemutatja a barátság és a szerelem erejét, na meg a gyávaság és a gyűlölet, vagy akár az ostobaság pusztítását. Mégis azt kell mondjam, hogy ez így nagyon-nagyon sok volt. Ettől pedig néhol igen zavaros lett. Arról nem is beszélve, hogy ha akarom összekötöm a múltat a jelennel, ha akarom nem, sőt még akár arra is gondolhat az olvasó, hogy mégis, ez az egész, hogy a …. hátsó fertályba kapcsolódik össze? Azt is hiszem, hogy újítania kéne Lackbergnek, mert sokadszorra használja ugyanazt a módszert a történetvezetésben; szép volt, jó volt, elég volt. Aztán ezt a Fjallbacka sorozatot is pihentetni kéne, mert unalmassá fog(?) válni. Szóval …. a kevesebb, néha több. Vagy, sokat akar a szarka, de nem bírja a farka. Ezekkel tudnám leginkább jellemezni ezt a krimit. Végül pedig, utalva az első gondolatomra, ez az írás csupán kettő és fél csillagos lenne, ha még a gyilkos személyére is rájöttem volna.
Kedves Camilla, kérlek állj elő valami újjal! Mert megy ez neked, és én azért szeretem olvasni a regényeidet. Csak ez most annyira nem volt ínyemre, mint a sorozat eleje, közepe.

>!
Barbár
Camilla Läckberg: A boszorkány

A krimi és a politikailag korrekt mese ötvözete. Ma ilyet illik írni Svédországban. Vaskos kötet, de olvastatja magát. Egyes fordulatok könnyen kitalálhatók, de a fő kérdések, a két gyerekgyilkosság végig izgalomban tartják az olvasót. Az 1671-72-ben zajló boszorkánytörténet nyugodtan elmaradhatott volna. Talán csak azért szerepel, hogy az írónő megindokolja a címet. Ha esetleg nem találtuk volna ki az összefüggést a jelenben játszódó történettel, akkor a köszönetnyilvánítás előtt az 587. oldalon direktben olvashatjuk.


Népszerű idézetek

>!
robinson 

Martin ivott egy korty kávét a törékeny kis csészéből.
– Kopi luwak – mondta Dagmar, amikor látta a férfi elégedett arckifejezését. – A legnagyobb unokám hozza be Svédországba. Olyan kávébabból készül, amelyet a cibetmacska megeszik, aztán kikakál. Összegyűjtik, megmossák és megpörkölik. Nem olcsó kávé, hatszáz korona csészénként,

Kapcsolódó szócikkek: kávé · Svédország
2 hozzászólás
>!
robinson P

– Valójában igen egyszerűen és gyorsan megállapítható, hogy boszorkány-e egy nőszemély vagy férfiember, ami azt illeti… Mert nem szabad elfelejtenünk, hogy nem csak a nők engedhetnek a sátán csábításának. Persze nők körében gyakrabban megesik, mert ők könnyebben hajlanak rá.

4 hozzászólás
>!
robinson P

Háromgyerekes anyaként tudta, hogy a fehér mágnesként vonzza a ragacsos gyerekkezeket.

2 hozzászólás
>!
Kókuszka 

De a furcsa az, hogy belülről nem változik az ember. Néha megijedek a tükörképemtől, és azon merengek, ki ez az öreg nő?

131. oldal

>!
Riszperidon P

Másnaposan gyerekekre vigyázni, a legsúlyosabb büntetéssel ér fel.

415. oldal

2 hozzászólás
>!
Riszperidon P

Az embernek addig nincs hatalma, amíg nincs vesztenivalója.

517. oldal

2 hozzászólás
>!
PRicsmond 

A hazugságot csak egy hajszál választotta el a szerepjátszástól, és ő már korán beletanult mindkettőbe.

>!
Kókuszka 

Az élet nagy rejtélye, hogy minél jobban vár az ember valamit, annál hosszabbnak tűnik az idő, mire megkapja.

442. oldal

>!
robinson P

De felesleges elmúlt dolgok miatt bánkódnia. Van, amin nem lehet változtatni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Kristina Ohlsson: Vétkesek
Håkan Nesser: A Borkmann-elv
Erik Axl Sund: Üvegtestek
Kristina Ohlsson: Lotus blues
Jenny Rogneby: Leona
Mari Jungstedt: Észrevétlen
Karin Alvtegen: Árulás
Mons Kallentoft: Véres tél
Karin Alvtegen: A kitaszított