A ​boszorkány (Fjällbacka 10.) 123 csillagozás

Camilla Läckberg: A boszorkány

A négyéves Linnea eltűnése egy fjällbackai tanyáról mindenkiben fájdalmas emlékeket idéz fel. Harminc évvel ezelőtt ugyanis épp ezen a helyen veszett nyoma egy másik kislánynak, akit később holtan találtak. A meggyilkolásával két tizenhárom éves lányt vádoltak, de mivel kiskorúak voltak, megúszták a börtönbüntetést. Csupán véletlen, hogy Linnea pont akkor tűnt el, amikor egyikük, az azóta világhírűvé vált Marie Wall színésznő visszatért a városba, hogy filmet forgasson?
Noha Patrik Hedström valószínűtlennek véli, a nyomozócsoport elkezdi kivizsgálni, lehet-e összefüggés a két eset között. Ebben segítségükre van Erica Falck is, aki régóta dolgozik a harminc évvel ezelőtti bűntényről szóló könyvén. Megkezdődik a hajtóvadászat, ám a helyieken eluralkodó félelem többet követel: boszorkányüldözést. Márpedig annak több évszázados hagyományai vannak errefelé…

Eredeti cím: Häxan

Eredeti megjelenés éve: 2017

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2018
592 oldal · ISBN: 9789633245552 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2018
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245545 · Fordította: Dobosi Beáta

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Patrik Hedström · Erica Falck · Bertil Mellberg · Gösta Flygare · Martin Molin · Paula Morales

Helyszínek népszerűség szerint

Svédország · Fjällbacka


Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 66

Kívánságlistára tette 58


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Camilla Läckberg: A boszorkány

A Fjällbacka-saga tizedik része tipikus Camilla Läckberg könyv.
Sok a rizsa, sok a felesleges mellékalak, esemény. Aztán egy ponton letehetetlenné válik, olvastatja magát. Lackberg rajongóknak tetszeni fog.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2018/03/a-boszorkany.html

Riszperidon P>!
Camilla Läckberg: A boszorkány

Vegyesek az érzelmeim a könyvvel kapcsolatban. Az elején nagyon gyorsan haladtam, aztán valahogy megakadt a lendületem.
Nagyon sok helyen túlírtnak érzem, és ebben a 600 oldalban utólag visszatekintve szinte annyi felesleget éreztem, hogy elég lett volna az 400-nak is. Viszont vannak részek, amik nagyon megráztak. Nem sok gyerekgyilkosságról szóló könyvet olvastam még, sőt, lehet egyet sem, és azt kell mondjam, nem érintett jól. Sokszor kegyetlen volt a könyv, viszont voltak benne nagyon erőltetett, sőt, a könyv terjedelmét megerőszakoló, tök felesleges erőszakos jelenetek is.
Volt elég sok karakter, ami nagyon hidegen hagyott, volt pár visszataszító, volt jó pár szimpatikus is, de jobban belegondolva, egy sem nőtt igazán a szívemhez. Ettől függetlenül nem zárkózom el Fjällbacka további fejezeteitől, mert úgy érzem, hogy ennél vannak sokkal jobb kötetei is a sorozatnak.

12 hozzászólás
PRicsmond>!
Camilla Läckberg: A boszorkány

10. alkalommal látogatunk Fjallbackába és veszünk részt a Tanumshede-i rendőrség nyomozásában. Hát Camilla nem spóroltál az oldalszámban, 3 történetszál, dupla annyi szereplő, mint az eddigi részekben. Eddig is a múlt és jelen történései között követhettük a cselekményeket, na most még az 1600-as évek végébe is kirándulást teszünk, habár igazán ez talán ki is maradhatott volna. Megismertük Ellen történetét, aki férje halála után a testvére házában kénytelen lányával költözni, hogy ne kerüljenek az utcára. Itt beleszeret testvére férjébe Prebenbe, majd hatalmasat kell csalódnia végül pedig boszorkányságért el ítélik. Ez az eseményszál szerintem csak a cím miatt kellett, hogy valami kapcsolódjon is a boszorkányokhoz.
Patricnak és csapata ezúttal egy kisgyerek halála kapcsán kell nyomozni, a különös a történetben, hogy 30 évvel korábban ugyanarról a tanyáról a 4 éves kis Stella hasonló körülmények között tűnt el és halt meg. Először a 13 éves Helen és Marie magára vállalta a gyilkosságot majd visszavonták vallomásukat. Nea halála pontosan akkor történik amikor Marie immár hollywoody sztárként visszatér, Erica pedig éppen ekkor akar írni az esetről.
Még egy plusz történetszál, hogy Camilla is beleírta történetébe a menekülteket akik próbálnak beilleszkedni a svéd társadalomba.
Erica általában mindig belefolyik a nyomozásba, nos ez itt sincs másképp, de a sok történetszál miatt és a szereplők túlzsúfoltsága miatt itt most nem tűnik ki, de természetesen a megoldásokra itt is Ő jön rá először.
A rendőrség toporog a nyomozással, párhuzamosan próbálják meg felderíteni a múlt és jelen bűneseteit, különösen annak fényében, hogy az eredeti nyomozás vezetője öngyilkossága előtt kételkedni kezdett Helen és Marie bűnösségében, így viszont rá kellett jönnie mindenkinek, hogy a gyilkos 30 éve megúszta a gyilkosságot. Eléggé kusza már a szereplők közti kapcsolat erre pedig még rátesz egy lapáttal, hogy Helen fia Sam és Marie lánya Jessie összejönnek, és a meggyilkolt kis Stella testvérének Sanna-nak a lánya Vendela ki nem állhatja a szerelmeseket és mindent megtesz, hogy megalázza Jessei-t. Ebben segítségére van Basse és menekült ellenes Nils akinek apja a menekültek egyik pártfogója. Vendela-ék nagyon megalázzák Jessiet, aki ennek hatására a szintén lelki sérült Sam-mel ördögi bosszút forralnak. És ehhez még plusz adalékként a menekültek is gyanúba keverednek és támadás áldozatai lesznek.
Szép szám ez a 10-es valószínűleg az írónő valami nagyot akart alkotni, messziről indított, sok szálat és szereplőt mozgatva, a teljes írói arzenálját meg akarta mutatni, ismét volt exhumálás, Erica és Patric részéről a boldog végletekig egymás mellett kitartó család, ismét volt esküvő, babavárás, és természetesen Anna is szerepel ebben a részben is. Na őt én már a 3. részben kiírtam volna, de talán ez volt az első rész ahol már nem ment az idegeimre, a végén pedig már nagyon drukkoltam, hogy ne érje semmi tragédia, mert akkor a következő rész egyharmada az ő lelkének pátyolgatásával fog eltelni.
Nem ez a legjobb része a sorozatnak. A nyomozás sem a leggyorsabb, inkább a drámai hatásra fektette az írónő a hangsúlyt, hát a végével nagyon odatette magát. Erre a végre nem számítottam az erősre sikerült, csak valahogy jobban össze lehetett volna hozni a szálakat, mert Sam és Jessie megtorló akciója nagyot szólt, de a kislányok gyilkosa utáni nyomozás szerintem meg gyorsan el lett varrva.
Aki az eddig köteteket olvasta az mindenképp olvassa el ezt is, aki még nem olvasott azért ne ezzel a résszel kezdje.

4 hozzászólás
Anarchia_Könyvblog>!
Camilla Läckberg: A boszorkány

Camilla Läckberg olyan tökéletesen játszik a témákkal, hogy csak kapkodom a fejem. Csodálatos, ahogy a hármas idősíkkal, és a több szemszögből látható karakterekkel dolgozik. Alakítja, formálja őket, és a szemünk előtt bontakozik ki minden ami az ő elméjében megszületett. Olyan normális, és hétköznapi embereket alkot meg a műveiben, akik akár a mi szomszédaink is lehetnek, ezáltal sokkal közelebb érzem magamhoz mind a szereplőket, mind a történetet. Nagyon szeretem ezeket a rövid fejezeteket, mivel így igazán felcsigázza az embert, ahogy oldalról oldalra lapozva egyre több titok tárul elénk, és mielőtt megtudnánk valamit máris egy következő fejezetben találjuk magunkat, ahol még több rejtéllyel kell szembenézni.

Rendeld meg 16% kedvezménnyel és ásd bele magad a rejtélybe!
https://goo.gl/5nSpwi
Ajánló folytatása a honlapon:
https://anarchiakonyvblog.wordpress.com/2018/03/11/cami…

smetalin>!
Camilla Läckberg: A boszorkány

Ez most nem sikerült. Kár volt 600 oldalt írnia, ez a kis történet elfért volna 250 oldalon is, és akkor is azt írtam volna, hogy ez most nem sikerült.
Ez a boszorkányos dolog……..na ez, mi volt??? Olyan érzést kelt bennem, hogy most kitalálta ír egy könyvet az 1600-as években játszódó boszorkány perekről vagyis egy darab boszit kiemelt és megírja a történetét. Oké, de ezt vajon hogy kössem össze-töprengett, egy jelenben játszódó bűnténnyel? És lőn, lett e könyv belőle. Nos, valakinek el kell mondania az írónőnek, hogy ez nem sikerült!!!!
Mert mit is kaptunk? Egy lapos történetet, ahol a múlt-jelen történések most nem kapcsolódnak , és végtelenül hosszú is ráadásul, ahol a semmit járjuk körbe hatvanötezerszer és egy helyben topogunk.
No, hát azt is mondhatnám: ez most nehéz szülés volt – hogy stílszerű legyek!:)

1 hozzászólás
Sister>!
Camilla Läckberg: A boszorkány

Minden brutalitása ellenére el kell ismernem, hogy ez egy igazán jól megírt könyv. Több helyen is belefutottam abba, miszerint A boszorkány Camilla legkiforrottabb kötete, és ez valamennyire igaz is.

A svéd írónő gyakran kapcsolja össze a jelen idejű történéseket egy-egy múltbéli szállal, melyen ezúttal még csavarintott is egyet, hiszen egyszerre három különböző idősík váltakozik egymással. Az egyik a 17. században történt boszorkányper, melyben megismerjük Elin viszontagságos életét; az embereket, akik hagyták, hogy a pletyka és az ostobaság a tetőfokára hághasson. Bevallom, a vége felé bekövetkező részleteket képtelen voltam végigolvasni – ezekhez tényleg kell az erős gyomor… A másik, a mindenki által szeretett cserfes, kíváncsi kislány, Stella halálát írja le. Ez utóbbi egyébként is elég megrázó, hiszen egy gyerekről van szó, amitől eleve nehéz semlegesíteni magamat. És végül a jelen, melyben Erica épp a harminc évvel ezelőtt történt eseményeket próbálja felgöngyölíteni, amikor is egy másik kislány ugyancsak életét veszíti. Patrikkal együtt vállt vállnak vetve kutakodnak, miközben a mi világunk égető kérdései lassacskán beszivárognak a nyomozás hasadékaiba…

Talán mindez arra enged(ne) következtetni, hogy ennyi elemmel lehetetlen ügyesen zsonglőrködni, ám Camilla minden kétkedőre rácáfol. Bámulatos, ahogy egyik részből szárba szökken a másik, és apránként kezd összeállni a kirakós. A Fjällbacka széria utolsó része minden kétséget kizáróan az áldozatokról szól – azokról, akiket a körülmények, vagy épp a bennük munkálkodó harag formált olyanná, amilyenné.

Tanulságos és megrendítő mindezzel szembesülni, de ahogy a mondás is tartja: az éremnek mindig két oldala van.

Kókuszka >!
Camilla Läckberg: A boszorkány

Nehéz véleményt, főleg „értő hozzászólást” írni. Az izgalom, a várva várt olvasási élmény nekem nem adatott meg. A múlt titkai, a jelen bűnei és a mellékszálak nagyon lassan hömpölyögtek. Camilla Lackberg most is olvasmányosan, gördülékenyen ír. Korunk problémáira is rámutat: a menekültek miatt elszabaduló indulatok, ők a közkedvelt bűnbakok mindenre. A fiatalok céltalansága, helyük keresése a világban, mely gyakran meggondolatlan önbíráskodáshoz vezet. A fő krimi szál viszont ellaposodik. A nyomozást megtörő 1670-es években játszódó boszorkánysággal megvádolt Elin története már-már izgalmasabb volt.

klara_matravolgyi>!
Camilla Läckberg: A boszorkány

Nem vagyok egy hatalmas Camilla Lackberg rajongó, de ez a rész kimondottan tetszett. Lassan csordogált a történet, mégse éreztem üresnek. Mindhárom cselekményszál tetszett benne, a boszorkányos fejezetek kimondottan érdekesek voltak, és a tinédzserekről szóló részek is fordulatosak. A vége szomorú és megdöbbentő.

Zanit>!
Camilla Läckberg: A boszorkány

Fjällbacka-i „Szomszédok” egy újabb epizódja, pár gyilkossággal megbonyolítva.
Három szálon fut a történet, az elején fogalmam sem volt, hogyan fonódnak majd össze, mi közük egymáshoz.
A migráns-téma nélkül egész jól el tudtam volna lenni, de megértem, miért került bele.
Erica nem változott semmit, továbbra is olyan kotnyeles, mint volt. A kedvencem, Mellberg is hozta a szokásos formáját, őt változatlanul imádom. spoiler
Fordulat és csavar volt a végén rendesen, ebben nem volt hiba.
Messze nem tökéletes ez a sorozat, de a hibáival is együtt tudom szeretni. Ha 100-150 oldallal kevesebb lett volna, gondolok itt pl. spoiler, megkapta volna az öt csillagot is.

altagi P>!
Camilla Läckberg: A boszorkány

A könyv, amit a „Legyen má' nekem is karácsonyi könyvem!” instant akció keretében vásároltam. Teljesen jellemző módon a 10. részét vettem meg egy sorozatnak, úgyhogy most van 9 regény, amivel pótolhatom az elmaradást, ugyanis tetszett ez a krimi. A tökéletességtől kettő, egyenként fél csillagot kóstáló, apró negatívum választja el; 1. túl hosszú, 2. elég idióta vége van…
Ezzel szemben viszont nagyon jól sikerültek a szereplők, és elég sok témát jár körbe a regény. Majdnem minden belefért, menekültektől kezdve meglepetésesküvőig.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

robinson P>!

Martin ivott egy korty kávét a törékeny kis csészéből.
– Kopi luwak – mondta Dagmar, amikor látta a férfi elégedett arckifejezését. – A legnagyobb unokám hozza be Svédországba. Olyan kávébabból készül, amelyet a cibetmacska megeszik, aztán kikakál. Összegyűjtik, megmossák és megpörkölik. Nem olcsó kávé, hatszáz korona csészénként,

Kapcsolódó szócikkek: cibetmacska · kávé · Svédország
2 hozzászólás
robinson P>!

– Valójában igen egyszerűen és gyorsan megállapítható, hogy boszorkány-e egy nőszemély vagy férfiember, ami azt illeti… Mert nem szabad elfelejtenünk, hogy nem csak a nők engedhetnek a sátán csábításának. Persze nők körében gyakrabban megesik, mert ők könnyebben hajlanak rá.

4 hozzászólás
Kókuszka >!

De a furcsa az, hogy belülről nem változik az ember. Néha megijedek a tükörképemtől, és azon merengek, ki ez az öreg nő?

131. oldal

Riszperidon P>!

Másnaposan gyerekekre vigyázni, a legsúlyosabb büntetéssel ér fel.

415. oldal

2 hozzászólás
robinson P>!

Háromgyerekes anyaként tudta, hogy a fehér mágnesként vonzza a ragacsos gyerekkezeket.

2 hozzászólás
Riszperidon P>!

Az embernek addig nincs hatalma, amíg nincs vesztenivalója.

517. oldal

2 hozzászólás
PRicsmond>!

A hazugságot csak egy hajszál választotta el a szerepjátszástól, és ő már korán beletanult mindkettőbe.

Kókuszka >!

Az élet nagy rejtélye, hogy minél jobban vár az ember valamit, annál hosszabbnak tűnik az idő, mire megkapja.

442. oldal

robinson P>!

De felesleges elmúlt dolgok miatt bánkódnia. Van, amin nem lehet változtatni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Åsa Schwarz: Nefilim
Kristina Ohlsson: Vétkesek
Håkan Nesser: A Borkmann-elv
Erik Axl Sund: Bomlás
Erik Axl Sund: Üvegtestek
Mari Jungstedt: Észrevétlen
Mons Kallentoft: Véres tél
Angela Marsons: Elfojtott sikoly
Dean R. Koontz: A visszatérő