A ​Halál angyala (Dr. Laszló Kreizler 1.) 166 csillagozás

Caleb Carr: A Halál angyala Caleb Carr: A Halál angyala

1896, ​New York. A város egyik legnevesebb lélekbúvára a magyar származású Laszlo Kreizler. Amikor a rendőrséget vezető Theodore Roosevelt tudomást szerez egy borzalmas gyilkosságsorozatról – amelynek áldozatai fiatal gyerekek, főleg prostituáltak –, a város hatalmas urainak akarata ellenére Kreizler segítségével megindítja a nyomozást. De nem hivatalosan, hiszen azt sokan nem néznék jó szemmel, főleg Kreizler botrányosan modern felfogása miatt, mely szerint az ember személyiségét és tetteit csak összefüggéseiben lehet megismerni. A doktorhoz csatlakozik John Schuyler Moore, a New York Times újságírója, Sara Howard, a metropolisz rendőrségének első női alkalmazottja, valamint két detektív is, az Isaacson testvérpár. A csapat nyomozni kezd, a gyilkos azonban egyre-másra szedi áldozatait, akiket brutálisan gyilkol és csonkít meg. Csak Laszlo Kreizler képes megállítani őt, de a doktor ellenségei és a gyilkos semmit és senkit sem kímélnek.

Caleb Carr kritikailag rendkívül… (tovább)

Eredeti mű: Caleb Carr: The Alienist

Eredeti megjelenés éve: 1994

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
512 oldal · ISBN: 9789634193876 · Fordította: Falvay Dóra
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634193869 · Fordította: Falvay Dóra
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2007
520 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637118708 · Fordította: Falvay Dóra

Kedvencelte 33

Most olvassa 18

Várólistára tette 209

Kívánságlistára tette 169

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

>!
szadrienn P
Caleb Carr: A Halál angyala

Ez a regény igazi különlegesség a kriminalisztika hőskorában játszódó nyomozással, és egy felderítésre váró, brutális sorozatgyilkossággal.
A szerző hiteles korrajza alapján a szemünk előtt kel életre a tizenkilencedik század végi New York. A Broadwayn elegáns konflisok járnak, lenyűgöző a luxuséttermek és a Metropolitan Operaház csillogása, ugyanakkor az áldozatok a borzalmas nyomornegyedek, sötét bordélyok lakói közül kerülnek ki, és egy jelenet erejéig feltűnik a leghírhedtebb börtön, a Sing Sing.
Főhősünk, a karizmatikus, félig magyar származású Dr. Laszlo Kreizler a legragyogóbb és legnyomasztóbb helyszíneken is otthonosan mozog, kiváló pszichiáterként saját nyomozást vezet, segítve ezzel a rendőrség munkáját.
Ezt a könyvet azok az olvasók fogják igazán értékelni, akik fogékonyak a történelmi atmoszférára, és bele tudnak helyezkedni a mainál jóval lassabb ütemű, aprólékos, az elkövető jellemrajzát fokozatosan feltáró nyomozási folyamatba. Ellenkező esetben a részletekben gazdag történetvezetés túlságosan vontatottnak tűnhet.
A Halál angyala sajátos ötvözete a kriminek és a történelmi regénynek, eredetisége és igényessége miatt érdemes ráhangolódni a századforduló életritmusára.

15 hozzászólás
>!
RosszQtya P
Caleb Carr: A Halál angyala

Kedvelem a profilozós, sorozatgyilkosos könyveket,még ha az utóbbi időben nem is olvastam sokat belőlük. Kedvelem a tizenkilencedik századot is. Itt mind a kettőt megkapom.Mégsem tökéletes a kép számomra. New York úgy látszik nem fog meg annyira, mint London. Új város ez, hiányzik belőle a letűnt korok misztikuma. Marad a nyomozás. Sok ember aprólékos munkája hajtja előre a gépezetet, de mégsem látok benne kellő rendszert. A szereplők sem fogtak meg igazán. Eleinte Laszlo-ban bíztam, mert úgy tűnt, Ő lesz a befutó, de kissé ellaposodott a karaktere a könyv második felére. Még gondolkozom, hogy folytassam-e a sorozatot.

2 hozzászólás
>!
Navi
Caleb Carr: A Halál angyala

Izgalmas, érdekes történet a modern kori kriminalisztika hajnalából, amikor még nem voltak számítógépek, adatbázisok, amikor a mai bevett technikák vagy nem léteztek vagy éppen csak néhány haladó gondolkodású ember ismerkedett vele.
A könyv visszaemlékezés, a szerző Theodore Roosevelt elnök halála után írja meg ezt a XIX. század végén játszódó történetet, amiben az elnök is tevőleges szerepet játszik, mint New-York ( a még kicsi) rendőrkapitánya, aki küzd a korrupció ellen, felveszi az első női alkalmazottat titkárnőnek.
Ismeretlen elkövető fiatal fiúkat öl, már-már rituális módon, akik azzal keresik a mindennapi betevőjüket, hogy nőnek maszkírozva árulják testüket erre vágyó férfiaknak. A nyomozást nem lehet hivatalosan folytatni, mert ezek a fiúk New York lakosainak szemében nem léteznek. Az alvilág kötelékeiben dolgoznak, használják őket, de semmi joguk nincs, s a főnökeik szeretnék, ha ez így is maradna.
A titkos nyomozás vezetője Laszlo, aki a pszichológia azon ágát vallja magáénak, hogy az ember jelleme nagyban függ a gyermekkorban átéltektől, nála nem minden gyilkos elmebeteg. Moore, a bűnügyi tudósító, Sara, az első női alkalmazott New York-ban, valamint Lucius és Marcus, a detektív testvérpár, akik fogékonyak az újításokra, pl. ujjlenyomatot vesznek.
Nagyon kevés adat áll a rendelkezésükre, de ők ezek alapján elkezdik felállítani az első kriminalisztikai profilt. És nyomoznak és nyomoznak és harcolnak az életükért, mert bizony sokan nem nézik jó szemmel az ő tevékenységüket. Súlyos veszteségek és több hónapos megfeszített nyomozás után elkapják a tettest, de hatalmas árat kell érte fizetniük.
Nem az a megszokott pörgős sztori, sokszor inkább csak beszélgetnek, vagy lejárják a lábukat információ után kutatva, de nagyon-nagyon olvasmányos, érdekes történet, s mindenkinek csak ajánlani tudom, akit valamennyire is érdekel a rendőri, nyomozói világ, s még az sem tarja vissza, hogy ezen közben rengeteg információt kap a korabeli New York-ról, már-már kultúrtörténeti mélységekben. De ez mind csak hozzátesz a történethez. Nagyon jó. Kíváncsi vagyok a folytatásra és a film is érdekelne.

4 hozzászólás
>!
Kathryn
Caleb Carr: A Halál angyala

Túl sok könyv, túl kevés idő!

Viccet félretéve: érdekes olvasmány volt, csak nekem túl hosszadalmas, néhol vonatott volt. Mintha túl sok információt akart volna közölni, ugyanakkor érdekes eszmefuttatásokat is olvashattunk. attól függetlenül, hogy mindig vártam, hogy haza érjek és olvassam szerintem ezek az indokok miatt nem jött annyira be, de a sorozatot is mindenképpen meg fogom nézni és a második kötetet is el fogom olvasni.

A könyv hátuljában (én a régi kiadást olvastam) azt irták, hogy lesz a hamradik része is: Az Armageddon angyala cimmel, de arról semmilyen információt nem találtam! Valaki esetleg hallott róla? Lehet még meg sem irta a befejező részt!

3 hozzászólás
>!
tonks P
Caleb Carr: A Halál angyala

Jót mosolygok most magamon, mert eddig úgy gondoltam magamról, hogy a rövid és velős krimik a kedvenceim (amire nincs is jobb példa Agatha Christie-nél), erre itt ez az 500 oldalas könyv az apró betűivel és sűrű sorközeivel és odáig vagyok meg vissza tőle.
Az eleje nehezen indult (ebben sokat segített rajtam, hogy a most menő sorozatot is nézem belőle és annak már láttam az elejét), de aztán könnyen megszoktam a stílust, megszerettem a szereplőket, akik maguk is szépen összekovácsolódtak és nagyon-nagyon érdekelt, mi lesz az egésznek a vége. A sorozatgyilkos ügye egészen hátborzongató volt, főleg, amikor egy-egy lépéssel közelebb kerültünk a megoldáshoz. A vége is jó lett, de kicsit sajnálom, hogy „csak” jó, valahogy nem volt meg a katarzis, de lehet itt már az én dobogó szívem a ludas, tudniillik alig bírtam már a szövegre koncentrálni izgalmamban. Az egész könyvben egyébként egyetlenegy fordulat nem tetszett, de az nagyon nem. Jajj, hát inkább ne is beszéljünk róla részletesebben, fájt, na.
A stílusra visszatérve: Caleb Carr történész és úgy is ír. Részletes, ráérős a prózája*, a krimiszál is rengeteg elméletet és spekulációt tartalmaz, amit ráadásul megfejelt azzal, hogy John Moore az elbeszélő, aki 20 év távlatából tekint vissza az adott ügyre, kicsit bölcselkedőn, talán kevésbé objektíven. Engem most meg tudott fogni, tél is van, hó is van, legszívesebben egész nap pokrócba csavarva olvasnék, úgyhogy tökéletes választás volt nekem most ez a könyv.
A korszak is remekül lett kiválasztva, ezt végig nagyon izgalmasnak találtam. Nem csak New Yorkot és az akkori életet, hanem a különböző tudományok – pszichológia, pszichopatológia/pszichiátria – első kutakodó lépéseit, nem is beszélve az akkori kutatási módszerekről. Ekkor még nagy humbugnak tartották például az ujjlenyomatokat.

*Végig furcsállottam a lábjegyzetek hiányát, annyi utalás, hivatkozás van a könyvben, kétlem, hogy Caleb Carr nem írt volna, szörnyen precíz író és történész fizimiskája van. Mondjuk nem hinném, hogy pont a magyar kiadásból hagyták volna ki.

7 hozzászólás
>!
Niko_oka P
Caleb Carr: A Halál angyala

Bennem ez a könyv zavart okozott… Kezdjük azzal, hogy már jó régóta tologatom. Aztán amikor végre belekezdtem, zavarba jöttem, ezt miért halogattam, viszont extrém lassan olvastam, nyögvenyelősen. És mérhetetlenül zavar, hogy nem tudom, mi volt az oka. Csak azt érzem, hogy valami nem volt a helyén.
Körültekintően fogalmaz, néhol elnyújtottan, mégis élvezhetőek a leírások, az aprólékosság, a fokozatosság. Olyan jól elkapta az akkori atmoszférát, hogy bőven megérdemli a történelmi címkét is. A jellemrajzok kiválóak, a cselekmény kellően izgalomban tart, a hajsza érdekel, mégis….
Azt hiszem, a főszereplővel lesz gond: Moore kevés volt. Vagy inkább sok… Nézőpont kérdése. Többször éreztem úgy, hogy ő nem több, mint egy úri ficsúr: hiába próbálja az író a mérleget neki kedvezően dönteni, elfelejti, hogy a negatív érzéseket szereplője iránt ő maga ültette el a regény első felében. Laszlo Kreizler ezerszer jobban érdekelt volna E/1-es szereposztásban. Úgy tűnik, az érdekes karaktereket divat külső szemlélőre bízni.

20 hozzászólás
>!
brigi11 P
Caleb Carr: A Halál angyala

1896, New York. Az amerikai Hasfelmetsző Jack, aki jelen esetben gyerekeket öl, csonkít és a szemüket vájja ki, és egy titkos nyomozó csoport. Nagyon tetszett a nyomozás, ahogy minden lehetséges okot és indokot bemutatott az író, végig vezetve a kor sajátosságain. Volt ebben a könyvben minden. Családon belüli erőszak, bordélyházak, korrupció, kokain, bevándorlók, indiánok, de végig érdekes és pörgős. Gyenge gyomrúaknak nem ajánlom, helyenként gyomor felforgató, főleg a gyerek csonkítások. Sherlock Holmes rajongóknak viszont kötelező. Kiváncsi vagyok a következő részre.

9 hozzászólás
>!
Ananiila
Caleb Carr: A Halál angyala

Akkor szereztem be a könyvet, amikor hazánkban forgatni kezdték a belőle készült sorozatot, aztán persze elfelejtődött egészen addig, amíg meg nem néztem az első részt. Nagyon tetszett a hangulat, amit a film megteremtett és azonnal tudni akartam a folytatást.
Sajnos a könyv az elején okozott némi csalódást.
Voltak részek amiket túlságosan aprólékosnak éreztem és ezáltal untam is, azt hiszem a vontatott szó rá a leginkább megfelelő, de a könyv második fele már kárpótolt, olyannyira, hogy letelhetetlennek bizonyult. (közben még két rész lecsúszott a sorozatból)
Voltak olyan részek, amelyekben úgy éreztem, mintha a Gyilkos elméket helyezték volna át a 19. századba és az ottani eszközökkel és tudással ötletelnének a szereplők. Ami még nagyon tetszett az a karakterek titokzatossága és az egymáshoz való viszonyuk. Talán ez, amiben legjobban eltér a könyv és a film, de talán azért mert a film már merít a többi részből is. Ez különösen John Moore figuráján érezhető, hisz a könyvben ő az elmesélő, az ő szemszögéből látjuk az eseményeket és az embereket, ezáltal önmagát eléggé idealizálja, viszont a sorozatból egyértelműen egy alkoholista, léha, de titkokkal teli szerethető karakter jön le.
Különösen azért vagyok kíváncsi a folytatásra, mert a második könyvben már más lesz az elbeszélő, és ez nyilván kicsit módosít a karakterek jellemrajzán is.
Ha őszintén akarok pontozni, akkor ez egy 4 csillag lenne, az indokolatlan terjengősség miatt, de annyira benne maradtam a sztoriban, hogy muszáj volt megnéznem újra az első három részt, plusz a negyediket felirat nélkül (pedig nem is tudok angolul), egyszerűen kell még egy fél csillagot adnom a hatásért amit gyakorolt rám.
A második rész még beszerzés alatt van, de tuti olvasnám már, ha meglenne.

>!
CatherineEarnshaw
Caleb Carr: A Halál angyala

Ez a könyv tökéletes példázata annak, hogy mi a tökéletes receptje annak, hogy elsőkönyves szerzőként miként lehet ilyen frappánsan berobbanni a köztudatba. Vajon mi is érdekli manapság az embereket? Erőszak – igen. Szexualitás – hát hogyne, megfűszerezve azzal, hogy az elkövetőnek valamiféle beteges vonzódása legyen, mert az úgy izgi. Gyilkosság – naná, nincs valamirevaló krimi, amiben ne lenne gyilkosság, sőt az a jó, ha minél több van!
Ezek az elemek mát adva adják, hogy az ember érdeklődésből kezébe veszi a könyvet, de a sava borsát a történet vezetése, a kor (XIX. század vége), és egy bizarr elemekkel megtarkított gyilkossági nyomozás adja spoiler. Részemről teljes mértékben kielégítette beteges kíváncsiságomat a bűnügyek és lélektan iránt, ami részben szakmai ártalom, másrészt olykor szükség van kis hétköznapi borzalmakra.
Krimikedvelőknek kiemelten ajánlott!

>!
Gabye
Caleb Carr: A Halál angyala

Már nem emlékszem hol jött szembe – rémlik, hogy talán még a Merítésben, mikor @blackett vezette a krimi rovatot – szóval nem mostanság, de most végre sort kerítettem rá, és bizony jó választás volt.
Tetszett a miliő, érdekes volt, hogy még mennyire gyerekcipőben járt a nyomozói és a pszichiáteri szakma. Jók a szereplők, fordulatos a cselekmény. Igazán élveztem.
Már be is szereztem a sorozat második részét….

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
egy_ember

Nem járhatott sokat külföldön. Hogy mit olvasott össze, azt nem tudom, de Európában nagyon régóta nem mutatható ki kannibalizmus. Az lehet, hogy a világon bármit megesznek, de egymást azért mégsem. Bár, ami a németeket illeti, velük sose tudni, hányadán áll az ember…

226. oldal

1 hozzászólás
>!
egy_ember

Csakhogy a jó öreg New York-i zegernye – amikor a lóhúgy kanyargós kis patakocskákban ráfagy az utcakőre – pillanatokon belül letiporja a legemelkedettebb elhatározást is.

78. oldal

11 hozzászólás
>!
egy_ember

…ahogy Kreizler szerette mondogatni, a szubjektív dolgokat nem nézhetjük objektív szemszögből, és az egyedit nem lehet általánosítani. Arról bármeddig el lehet vitatkozni, hogyan dönthetne valamely helyzetben az ember, csak hát akkor és ott Theodore meg én voltunk jelen.

76. oldal

>!
Tigrincs P

Életemben nem sokszor éreztem ennyire Kreizler elméletének igazát, miszerint sosem teljesen spontán az a válasz, amit az élete lényeges kérdéseire ad az ember. Döntéseinket hosszú évek tapasztalatai és körülményei formálják, ezek építik fel a viselkedésünket irányító mintákat.

70. oldal

>!
Hush_Campo

Az amerikai társadalom akkor még nem ismerte fel (mint ahogy sokan a mai napig sem), hogy a gyerekek nem tehetők teljes mértékben felelőssé tetteikért és döntéseikért. Az amerikaiak többsége sosem látott a gyermekkorban olyan speciális fejlődési szakaszt, amely alapvetően különbözik a felnőttkortól, és egészen más törvények vonatkoznak rá. A gyerekeket egykor is, ma is alapjában véve kicsinyített felnőtteknek látják, és az 1896-os törvények szerint ha egy gyerek úgy döntött, hogy bűnös életre adja a fejét, hát az az ő dolga, csak rá tartozik.

>!
egy_ember

Nem mintha ez volna a kedvenc fegyverem – tette hozzá Sara, s újra a muffba rejtette a pisztolyt. – De hát… – sóhajtott akkorát, hogy halvány bőrű mellkasa láthatóan megemelkedett a mélyen kivágott ruhában – mégiscsak az operába készülünk, nemde?

105. oldal

>!
egy_ember

Rendeltem egy liter bársonyos, barna Würzburgert, melynek habja olyan sűrű, akár a tejszínhab…

212. oldal

4 hozzászólás
>!
egy_ember

Tartott egy kis szünetet, éppen csak akkorát, hogy rendeljen egy szép nagy pohár pilzenit, ki ne száradjon a torka…

217. oldal

1 hozzászólás
>!
rlb_32557241

(…) ez az ország valójában nemigen változott 1896 óta. Szerinte mi, amerikaiak manapság is ugyanolyan rettegve menekülünk a látszatra oly idilli családi otthonok ajtaja mögött meglapuló sötétség elől, a lidércnyomásoktól, melyeket a természettől oly bizakodó és szerető gyermeki lelkekbe csöpögtetnek bizalmuk és szeretetük tárgyai. Futunk, egyre többen és egyre gyorsabban, csoda- és kábítószerekhez menekülünk, papokhoz, ideológiákhoz és sámánokhoz, akik édes szavakkal ígérik, hogy megszabadítanak a rettegéstől, és semmi mást nem kérnek cserébe, mint szolgai imádatot. Lehet, hogy igaza van…?

Első fejezet


A sorozat következő kötete

Dr. Laszló Kreizler sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Menyhárt Lajos: Az orosz társadalmi-politikai gondolkodás a századfordulón 1895–1906
Kiss József: Jászkunsági agrármozgalmak a kiegyezéstől a millenniumig (1867-1895)
Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók – 1898–1899 / 1899–1900
Schelken Pálma – Szádeczky Kardoss Lajos: Zichy-expedíció Kaukázus, Közép-Ázsia 1895
Bakcsi György: Orosz századforduló
Georg Wegener: Szálljatok velem!
Thomas Harris: A vörös sárkány
Stephen King: A holtsáv
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Jeff Lindsay: Drága, dolgos Dexter