Elmélyült ​munka 10 csillagozás

Hogyan érhetünk el sikereket összpontosítással egy szétszórt világban?
Cal Newport: Elmélyült munka

Hogyan ​szokjunk le a bizonyítottan nem hatékony multitaskingról?
Miként szakadhatunk el a közösségi médiától?
Hogyan szerezzük vissza a kontrollt időnk és figyelmünk felett?

A mobilunkra szüntelenül érkező értesítések, a folytonos e-mailezés, a gyors válaszadás kényszere és a kimaradástól való félelem miatt a legtöbben mostanra elveszítettük az elmélyülés képességét: figyelmünk egyre inkább szétaprózódik, folyamatosan stresszelünk, és hamar elfáradunk. Ezért ha (újra) megtanulunk fókuszált figyelemmel összpontosítani a feladatainkra, akkor egyfajta szupererőre teszünk szert a 21. századi gazdaság egyre kiélezettebb versenyhelyzeteiben.

Cal Newport az informatikatudomány docense és hatékonyságszakértő korszakalkotó könyvében tudományos kutatások eredményeit és kiemelkedően hatékony emberek szokásait vizsgálva bemutatja, hogy az elmélyült munkavégzés milyen előnyökkel jár. Négy szabályból álló programjával átalakíthatjuk az elménket és a szokásainkat,… (tovább)

Cal Newport: Deep Work

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
HVG Könyvek, 2022
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635651764
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2022
272 oldal · ISBN: 9789635652839

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 49


Kiemelt értékelések

Zyta88 >!
Cal Newport: Elmélyült munka

Cal Newport: Elmélyült munka Hogyan érhetünk el sikereket összpontosítással egy szétszórt világban?

Ez a könyv sajnos beleesett abba, hogy mikor megtudtam, hogy létezik, akkor baromira érdekelt és azonnal olvasni akartam, aztán pár hétre rá, mire kivettem könyvtárból, már tökre nem volt hangulatom ilyesfajta non-fiction könyvhöz. Épp ezért a végsőkig tologattam, kétszer is hosszabbítottam, aztán lejárat előtt lenyomtam a torkomon, mert azt hittem, csak év végéig leszek tag abban a könyvtárban, és hát alapvetően érdekelt is, csak nem most. Ehhez képest nem volt rossz élmény, de egész biztosan nem tudtam úgy értékelni, mint egy befogadóbb időszakomban.

Pedig nagyon fontos problémára világít rá, amivel valószínűleg minden multicégnél dolgozó azonosulni tud, és biztosan sokan mások is, de én ebben vagyok benne, ehhez tudtam kapcsolódni. Sok szó esett már a technológiai fejlődés azon árnyoldaláról, hogy az ember most már mindig elérhető. Emiatt pedig állandóan érik mindenféle ingerek, ezért egyre inkább lehetetlenné válik elmélyült munkát végezni, pedig az az, ami igazán értéket teremt. Sajnos a vállalatok is beleestek egyfajta negatív spirálba, hiába szeretnének minél jobbak lenni, hiába az lenne a cél, hogy az alkalmazottaik minél hatékonyabbak legyenek, valahogy a hatékonyságnak egy teljesen fals elképzelése az, amit sulykolnak, és teljesen rosszul használják ehhez a technológiát. Persze jól hangzik, hogy ha én csinálok egy elemzést és megakadok, mert kéne egy adat Gizitől, akkor ráírok a céges chaten, és hopp, máris azonnal tudok továbbhaladni. Ja, hogy közben Gizit megakasztottam az ő elemzésében, hát annyi baj legyen, végül is csak 23 perc kell, hogy újra visszarázódjon oda, ahol a pittyenés előtt tartott. (Ezt egy másik könyvből tudom.) Kár, hogy összesen volt 20 perce a következő meetingje előtt. Én közben már nyugodtan csinálnám a dolgom, de 2 perc múlva Sanyi rámír, hogy nem tudom-e, hogy a Józsi szabin van-e, mert már egy órája nem válaszol az e-mailre. A Béla meg csak 5 percre szeretné, ha behívnánk, mert van egy gyors kérdése… Igen, elméletben tök jól hangzik, hogy bárkitől azonnali választ kaphatsz, csak így senki nem tud elmélyült munkát végezni. Nem lehet időt szakítani a nagyobb lélegzetű, komolyabb, gondolkodást igénylő feladatokra, mert mindig jön egy üzenet vagy egy e-mail, amire reagálni kell. És benne is van az emberben (bennem legalábbis), hogy hú, jött egy új e-mail, ott világít a kis borítékikon, akkor csak rápillantok, fontos-e, jó, látom, nem olyan fontos, de inkább letudom gyorsan, mielőtt valami soha véget nem érő levelezgetés lesz belőle.
És sokan direkt arra mennek rá, hogy minél több, a nagy egész szempontjából jelentéktelen e-mailt kiküldjenek, meg semmiről sem szóló meetingeken fontoskodjanak, mert akkor azt a látszatot kelthetik, hogy ők értékes munkát végeznek.

“Hatékonyság helyett elfoglaltnak látszani: Ha nincsenek egyértelmű mutatói annak, hogy mit jelent produktívnak és értékesnek lenni a munkában, akkor sok tudásmunkás a produktivitás ipari mutatójához nyúl vissza: igyekszik jó sok mindent jól láthatóan elvégezni.”

És ez nem az ő hibájuk, hanem a rendszeré. Amelyben a multitasking, amiről már több helyen bebizonyították, hogy nem működőképes, mégis az idealizált munkamódnak van kikiáltva, sőt, az egyedüli módszernek, ami alkalmas arra, hogy mindenki minden feladatot elvégezzen. Amiből az lesz, hogy csak felszínesen ebbe is belekap, meg abba is, de igazi érték így nem keletkezik.

“Egy másik példát említve, gondoljunk arra az általános gyakorlatra, hogy egy-egy projekt kapcsán rendszeresen szerveznek megbeszéléseket. Jellemző, hogy ezek a “meetingek” felszaporodnak, és olyannyira szétforgácsolják a napi ütemtervet, hogy amellett már képtelenség folyamatos fókuszt is fenntartani. Akkor miért tartja magát ez a szokás? Mert így könnyebb. Sokaknak ezek az álló megbeszélések adnak egy egyszerű (de elég elnagyolt) keretet a munkanapjuk megszervezéséhez. Ahelyett, hogy megpróbálnák maguk beosztani az idejüket és a kötelezettségeiket, hagyják, hogy a minden héten esedékes megbeszélés kényszerítse rá őket, hogy dolgozzanak valamit az adott projekten, és úgy általában a haladás feltűnő látszatát keltsék.”

Ezért van az, hogy a lényeges feladatokkal nem halad az ember, mert minden mással elmegy a napja. És már mindenki arra kényszerül, hogy a mindenféle meetingek köré szervezze a napját, akár be tudná magának osztani az idejét, akár nem. Pedig igény lenne (nálunk legalábbis) a komolyabb fejlesztésekre, csak a körülmények abszolút nem támogatják.

“[…] a legrosszabb napjainkon úgy tűnhet, hogy minden tudásmunka lényegében ugyanaz – levelezés és prezentálás kimerítő zűrzavara, és csak a diákon használt diagramok különböztetik meg az egyik karriert a másiktól.”

Sokakkal ellentétben én ezért vagyok már lassan 10 éve az első munkahelyemen, mert ez egy elég jó hely, ahol a pozitívumok vannak túlsúlyban, és persze biztos lenne, ami máshol jobban működne, másvalami pedig rosszabbul, de lényegében ugyanaz a taposómalom az összes multicég. Ebben tényleg ki lehet égni, és hiába javasolt a kötet írója többféle módszert arra, hogyan tudjuk az elmélyülést a napi vagy heti rutinunk részévé tenni, én nem gondolom, hogy erre a mondhatni társadalmi problémára az egyén szintjén van megoldás. Próbálhatok én 2-3 óra elmélyülést beiktatni a napomba, ha a vezetőség nem támogatja, ha az az elvárás, hogy gyakori időközönként nézzem a leveleimet, mindig elérhető legyek a chaten és napi 5 meetingem van. Nálunk mondjuk elég támogató a közeg, úgyhogy meg fogok próbálni valamit, de elég szkeptikus vagyok a sikert illetően.

“Ha kellő időt töltünk a pörgős felszínesség állapotában, attól tartósan csökkenni fog az elmélyült munkára való képességünk.”

Ez az, ami nagyon elkeserítő, mert látom is magamon. Még ha meg is tehetném, akkor is ritka, hogy akár 2 órára bele tudok merülni valamibe, mert mindig jön közben egy késztetés, hogy jaj csak ránézek a telefonomra, átkattintok a mailboxomba, vagy feljövök ide, a Molyra. Sokszor még bűntudatom is van, ha olyan sokáig elérhetetlen vagyok, vagy nem írok vissza valakinek azonnal.
Sok olyan példát hozott, amiben az illető tudósok több hónapos szabadságot vettek ki és elvonultak valami félreeső helyre, mert csak mindentől távol tudtak igazán alkotni, és ezt teljesen megértem. Olyan furán tudunk nézni, ha valaki nincs fent a facebookon, de egyre inkább látom, hogy néha csak ilyen drasztikus módszerekkel lehet elérni, hogy ebben a folyamatos zizegésben legyen egy lélegzetvételnyi csönd az életünkben. Jó lenne, ha elgondolkoznánk rajta, jól használjuk-e a modern technikát, egyáltalán, ha néha csak gondolkoznánk bármin ahelyett, hogy az 5 perces buszúton is a telefonon nézünk valamit. És ha képesek lennénk egyszerre csak egy dologban elmélyedni, legyen az egy munkafeladat, családi ebéd, séta az erdőben vagy egy jó könyv. Ha elfogadnánk, hogy nem kell mindenkinek mindig elérhetőnek lennie.

Elgondolkodtató kötet volt mindenképp, leginkább ugye a problémafelvetéssel tudtam azonosulni, amiből sok mindent már a saját bőrömön is érzek. A megoldási javaslataival azért vagyok szkeptikus, mert sokszor nem a mi egyéni döntésünk, hogy mikor mivel töltjük az időnket, bár voltak megfontolandó ötletei. És mindez csak akkor működhet, ha a környezetünk is elfogadja. Nem volt egy hosszú könyv, mégis szerintem a felét ki lehetett volna húzni, vagy sokszor ismételte ugyanazt, vagy a kelleténél több példát hozott. Nem voltam most annyira vevő erre, de talán valamit sikerül magammal vinnem belőle.

3 hozzászólás
b3ck>!
Cal Newport: Elmélyült munka

Cal Newport: Elmélyült munka Hogyan érhetünk el sikereket összpontosítással egy szétszórt világban?

Jó meglátások, kellően széles kitekintés és témaelhelyezés, de alkalmanként túlságosan szűklátókörű, akadémikus szemléletmód.

Delfinlány>!
Cal Newport: Elmélyült munka

Cal Newport: Elmélyült munka Hogyan érhetünk el sikereket összpontosítással egy szétszórt világban?

Remek kis könyv volt ez és szerintem bárki számára tartogat hasznos információkat, hiszen végeredményben mindannyian dolgozunk így vagy úgy. Gyakorlatilag a hatékonyság növeléséről szól. Történeteken és kutatási eredményeken keresztül mutatja be, hogy mennyire szétszóródott a figyelme az embereknek napjainkban és tulajdonképpen ez az oka annak, hogy nem vagy csak nehezen érünk el eredményeket. Gyakorlati tanácsot is ad, hogyan térjünk át az elmélyült munkára, hogy hatékonyabbak tudjunk lenni a munkában, de akár a mindennapi életünkben is. Szerintem nagyon fontos könyv ez és mindenkinek ajánlom, aki szeretne eredményeket elérni az életében. Ha alkalmazottként dolgozol, mindenképp add oda a főnöködnek, hogy megértse és támogassa a változást amit ez a könyv majd generálni fog nálad.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Zyta88 >!

Hajlamosak vagyunk kiemelt hangsúlyt fektetni a körülményeinkre, feltételezve, hogy ami velünk történik (vagy nem történik meg), az határozza meg, hogyan érezzük magunkat. Ebből a nézőpontból nem olyan fontosak azok az apró részletek, amelyek kitöltik a napunkat, mert csak a nagyszabású eredmények számítanak, mint például az, hogy előléptetnek-e, vagy beköltözünk-e abba a szebb lakásba. Gallagher szerint több évtizednyi kutatás mond ellent ennek a felfogásnak. Az agyunk ugyanis az alapján építi fel a világképünket, hogy mire figyelünk. Ha a rákra összpontosítunk, boldogtalan és komor lesz az életünk, de máris kellemesebbé válik, ha ehelyett az esti martinire koncentrálunk – mégha a körülmények mindkét esetben ugyanazok is.

77. oldal

Cal Newport: Elmélyült munka Hogyan érhetünk el sikereket összpontosítással egy szétszórt világban?

1 hozzászólás
Zyta88 >!

Ha kellő időt töltünk a pörgős felszínesség állapotában, attól tartósan csökkenni fog az elmélyült munkára való képességünk. “Úgy tűnik, hogy az internet hatására apránként elveszítem az összpontosításra és szemlélődésre való képességem – vallotta be Nicholas Carr újságíró […]”.

12. oldal

Cal Newport: Elmélyült munka Hogyan érhetünk el sikereket összpontosítással egy szétszórt világban?

Zyta88 >!

Általánosságban úgy fogalmaznék, hogy mivel nincsenek az életemben a figyelmemet elterelő, zavaró tényezők, tompábban érzékelem azt a háttérben folyamatosan zizegő, feszült szellemi energiát, amely egyre inkább áthatja az emberek mindennapjait. Nem bánom, ha unatkozom, és ez meglepően hálás képesség tud lenni [… ].

21. oldal

Cal Newport: Elmélyült munka Hogyan érhetünk el sikereket összpontosítással egy szétszórt világban?

Zyta88 >!

Állítom, hogy a tudásmunkások azért hajlanak egyre inkább a jól látható elfoglaltságok felé, mert nem ismernek jobb módszert arra, hogy bizonyítani tudják saját értékességüket. Adjunk nevet ennek a tendenciának!

Hatékonyság helyett elfoglaltnak látszani: Ha nincsenek egyértelmű mutatói annak, hogy mit jelent produktívnak és értékesnek lenni a munkában, akkor sok tudásmunkás a produktivitás ipari mutatójához nyúl vissza: igyekszik jó sok mindent jól láthatóan elvégezni.

66. oldal

Cal Newport: Elmélyült munka Hogyan érhetünk el sikereket összpontosítással egy szétszórt világban?

Zyta88 >!

Egy másik példát említve, gondoljunk arra az általános gyakorlatra, hogy egy-egy projekt kapcsán rendszeresen szerveznek megbeszéléseket. Jellemző, hogy ezek a “meetingek” felszaporodnak, és olyannyira szétforgácsolják a napi ütemtervet, hogy amellett már képtelenség folyamatos fókuszt is fenntartani. Akkor miért tartja magát ez a szokás? Mert így könnyebb. Sokaknak ezek az álló megbeszélések adnak egy egyszerű (de elég elnagyolt) keretet a munkanapjuk megszervezéséhez. Ahelyett, hogy megpróbálnák maguk beosztani az idejüket és a kötelezettségeiket, hagyják, hogy a minden héten esedékes megbeszélés kényszerítse rá őket, hogy dolgozzanak valamit az adott projekten, és úgy általában a haladás feltűnő látszatát keltsék.

Cal Newport: Elmélyült munka Hogyan érhetünk el sikereket összpontosítással egy szétszórt világban?

Zyta88 >!

[…] a legrosszabb napjainkon úgy tűnhet, hogy minden tudásmunka lényegében ugyanaz – levelezés és prezentálás kimerítő zűrzavara, és csak a diákon használt diagramok különböztetik meg az egyik karriert a másiktól.

75. oldal

Cal Newport: Elmélyült munka Hogyan érhetünk el sikereket összpontosítással egy szétszórt világban?

Zyta88 >!

Sok tudásmunkás a munkanapja nagy részét ilyen típusú felszínes aggodalmakkal tölti. Még ha egy komolyabb feladatot kell is elvégezniük, a gyakori levélolvasás szokása akkor is biztosítja, hogy ezek az ügyek továbbra is a figyelmük előterében maradjanak. Gallagher szerint ostobaság ezzel tölteni a napjainkat, mert így az elménk garantáltan olyan képet alkot a szakmai életünkről, amelyet a stressz, az ingerültség, a frusztráció és a csip-csup ügyek uralnak. Más szóval, elég kellemetlen az élet a bejövő postánk által meghatározott világban.

81. oldal

Cal Newport: Elmélyült munka Hogyan érhetünk el sikereket összpontosítással egy szétszórt világban?


Hasonló könyvek címkék alapján

James Clear: Atomi szokások
Susan Forward: Mérgező szülők
Robert Greene: A kiválóság hatalma
Dan Ariely: Az (őszinte) igazság a hazugságról
Peter F. Drucker: Drucker minden napra
Guy Kawasaki: Elbűvölés
Austin Kleon: Mutasd meg magad!
Jon Kabat-Zinn: Az éber figyelemről – örök kezdőknek
José Silva – Philip Miele: Agykontroll Silva módszerével
Ruby Wax: Használati utasítás az emberhez