Hogyan ​legyünk tökös csajok 81 csillagozás

Egy meghökkentő és merész könyv arról, mit jelent nőnek lenni, és miként érezhetjük jól magunkat a bőrünkben
Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok

Caitlin ​Moran meghökkentő és merész: nem lehet szó nélkül elmenni mellette. Ami a szívén, az a száján: nem fél attól, hogy a legkínosabb kérdéseket feszegesse, s hogy nevén nevezze a dolgokat. Azt vallja, ha megosztjuk másokkal nőiességünk sötét, sokáig rejtett titkait, felszabadulunk. Ráadásként pedig mindeközben nagyszerűen szórakozhatunk is. Könyve Nagy-Britanniában heteken át szerepelt az eladási listák élén, tizenhat országban jelent meg, és kb. 400 ezer példány kelt el belőle.

A Hogyan legyünk tökös csajok egyszerre memoár és önsegítő mű. Igaz, nem a klasszikus fajtából. Pimasz, vállaltan szexista és arcpirítóan őszinte: Caitlin saját élményeiből építkezett, s – valljuk be – volt miből. Első menstruáció, önkielégítés, pornófogyasztás, egy duci lány plátói szerelme a menő fiú iránt, a szüzesség elvesztése, abortusz: minden nővel megtörténik vagy megtörténhet, de messze nem mindenki beszél róla. Moran kendőzetlenül ír minderről.

Mindazok, akik… (tovább)

Eredeti mű: Caitlin Moran: How To Be a Woman

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tartalomjegyzék

>!
Alexandra, Pécs, 2013
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633571644 · Fordította: Bakonyi Berta

Enciklopédia 31


Kedvencelte 13

Most olvassa 15

Várólistára tette 123

Kívánságlistára tette 81

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
GytAnett P
Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok

Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok Egy meghökkentő és merész könyv arról, mit jelent nőnek lenni, és miként érezhetjük jól magunkat a bőrünkben

Aaa, el sem hiszem, a végére értem. Nagyon megszenvedtem ezzel a könyvvel, soha nem akart befejeződni. Nem bírt igazán lekötni, közben elkalandoztak a gondolataim, és nagyon sokszor jártam úgy, hogy meglepődtem azon, hogy még mindig csak egy oldalt olvastam el. Vagy 1000 oldalnak tűnt a könyv.
Nem azt kaptam, amire a címe és fülszövege alapján számítottam. Nem tudom, hogy egészen pontosan mire vártam, de nem erre. Valóban egy megmondós könyv volt, de nem ilyenre vágytam. A legtöbb dologgal egyáltalán nem tudtam azonosulni. C.M. életével nem bírtam azonosulni. Azért nem is egyszerű mondjuk egy 16 éves dolgozó lányba belelátni magam, aki többek között attól hiszi magát felnőttnek, hogy dohányzik. Abszolút nem abban a világban nőttem fel, és élek, amiben az írónő. Nem tagadom, időnként vigyorogva megjegyeztem, hogy óó, igen, ez tényleg így van! De ez elég ritka volt.
Helyenként valóban megdöbbentő volt, de nem érzem, hogy bármi komolyabb hatást tett volna rám a könyv.

>!
apple_pie
Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok

Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok Egy meghökkentő és merész könyv arról, mit jelent nőnek lenni, és miként érezhetjük jól magunkat a bőrünkben

Azt gondoltam, hogy segíteni fog egy kis alvás az értékelés megírásában, de tévedtem. Próbálok értelmes gondolatokat összeszedni, de nehéz okos dolgokat írni egy olyan könyvről, ami már megírta az okos dolgokat.

A könyv zseniális, szókimondó. De minek ismételgessem azokat a dolgokat, amiket már a fülszövegből megtudhattunk. Egy biztos: minden egyes női nemű lénnyel elolvastatnám. Vagy legalább a tinédzserekkel, azokkal akiknél még lehet formálni valamennyire a véleményét. Mivel szükségük lenne erre a könyvre.

Jaj, jaj, mit írjak még? Ja, megvan. Feminista vagyok. Utálom, hogy mostanában ez szitokszónak számít. Utálom, hogy nem tudják, hogy mit jelent. A feminizmus azt jelenti, hogy hiszek a nők és a férfiak egyenjogúságában. Miért baj ez? Nem azt jelenti a feminizmus, hogy elégetem a melltartóimat, gyűlölöm a férfiakat és vénlányként fogok meghalni. Meg kellene tanítani a mai nőknek és lányoknak, hogy nincs semmi rossz a feminizmusban és hogy a feminizmus értük van. Ez a könyv tisztázza a fogalmakat. Ha nem is az egész könyvet (bár így lenne jó), de legalább a feminizmussal foglalkozó fejezetet kötelezően elolvastatnám minden egyes emberrel és nemcsak a nőkkel.

Természetesen a könyv rengeteg témát felvet és a feminizmus szempontjából vizsgál. Van szó rengeteg mindenről: tűsarok, fehérnemű mérete, pornográfia, Lady Gaga, férjhez menés, gyerekszülés. Én rengeteg mindenben egyetértek Morennel, de nem kötelező mindenben egyetérteni vele. (Ebből a rengeteg dolgokból idéztem is. Nagyon sokat. I'm not even sorry.)

A könyv megerősített benne, hogy nincs semmi gond azzal, hogy feminista vagyok. Hogy nem kell megfelelnem a társadalom elvárásainak a nőkkel kapcsolatban. Olyan nő akarok lenni, akinek megvan a saját véleménye és úgy néz ki, ahogy ő akar. Akit nem a párkapcsolata vagy annak a hiánya határoz meg. Hanem mondjuk, hogy milyen munkám van (vagyis lesz). Ehhez még valószínűleg sokat kell majd „harcolnom”. A feminizmus még nem érte el a célját. Lányok, nekünk kell tenni érte, nekünk kell harcolni.

Addig is – egy széken kiabálva – én egy FEMINISTA VAGYOK.

3 hozzászólás
>!
Szávitrí SP
Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok

Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok Egy meghökkentő és merész könyv arról, mit jelent nőnek lenni, és miként érezhetjük jól magunkat a bőrünkben

Először is: a magyar cím alapján soha nem olvastam volna el, de tovább megyek, még az eredeti cím alapján sem, mert azt gondoltam, hogy ez egy ilyen megmondós könyv, amiből megtanulhatod, hogy legyél nő – hát, köszi, nem. Nekem aztán ne mondják meg, milyennek kéne lennem! Aztán @BridgeOlvas és @Lobo beszéltek róla a Popkult, csajok, satöbbiben, meg itt is elég jókat írtak róla olyanok, akiknek adok a véleményére, úgyhogy elkezdett érdekelni.
És hát ez épp az ellenkezője annak, amit a cím alapján gondoltam róla. Nem mondja meg, milyen legyél, viszont megerősít abban, hogy nem kell mindenben a társadalom elvárásainak eleget tenni. Persze nem értettem mindenben egyet Caitlin Morannel, de az a legjobb ebben a könyvben, hogy nem is várja el, hogy feltétlenül egyetérts vele, nem erőlteti rád a véleményét, viszont olyan témákat boncolgat, amelyekről nem divat beszélni, vagy egyenesen tabunak számítanak, és teszi mindezt nagyon őszintén és szórakoztatóan.
Mindenképpen szót kell ejtsek a fordításról, mert az a helyzet, hogy nagyon régen nem éreztem ezt, hogy igenis jó a fordítás (nem a címről beszélek). Persze nem olvastam az eredetit, és mindenki azt mondja, hogy sokkal szabadszájúbb, és el tudom képzelni, hogy magyarul nehéz visszaadni ugyanazt a stílust, de csak nagyon kevés helyen éreztem, hogy döcögne a dolog. Külön tetszett, hogy a lefordíthatatlan dolgokat, utalásokat lábjegyzetben magyarázta.

>!
Black_Venus
Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok

Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok Egy meghökkentő és merész könyv arról, mit jelent nőnek lenni, és miként érezhetjük jól magunkat a bőrünkben

Ezt a könyvet nagyon jó lett volna 15 évesen olvasni, de még később is, bármely életkorban szórakoztató, a fiataloknak pedig különösen hasznos lenne, ha valaki elmondaná, hogy mivel is jár nőnek lenni, (mármint fizikailag, a hétköznapokban), és hogyan lehetnek gyorsan, egyszerűen feministák. Az különösen szimpatikus volt – visszagondolva a saját és a barátnők ifjúságára – amikor kifejti, hogy elég gyorsan eldönthető, hogy a megfelelő kapcsolatban, a megfelelő emberrel vagyunk-e. Mert az én emlékeim szerint erről – különösen a félig kielégítő, nem igazán működő, csak a fantáziákban létezőviszonyokról – órákat, napokat, hónapokat, sőt, hosszú éveket képesek a nők eltölteni, és keresni, hogy mit is kellene a nőnek változni ahhoz, hogy működjön. Na ezt nagyon realistán leírja: ha szeret és összeilletek, és kapcsolatot akar, akkor veled van. Nem hagy pácban, nem várat, nem húzódozik, nem keres kifogást. Hanem ott van, figyel, észrevesz, értékel. És örül, hogy ennek te is örülsz. Ennyire egyszerű. És mennyivel boldogabbak lennénk, ha ezt belátnánk, ahelyett, hogy bemeséljük magunknak, hogy a mi hibánk, hogy nem működik.
A szabadszájúsága, szókimondása is szórakoztató, lendületes, igazi tökös-csajos könyv.
Azért levontam egy fél pontot, mert helyenként túl sok az ivásból, és a különféle tabletták, extasy stb. szedéséből, ezt ugyan nem ajánlja, de úgy érzem, mintha erősen becsiccsentve töltötte volna az ifjúságát. Kicsit mintha szorongásoldóként működne az ivás, drogozás… pedig egy tökös csaj ne féljen (ennyire).
De azért még mindig az egyik legértelmesebb, legszerethetőbb ilyen típusú útmutató, amit olvastam!

6 hozzászólás
>!
zsofigirl
Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok

Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok Egy meghökkentő és merész könyv arról, mit jelent nőnek lenni, és miként érezhetjük jól magunkat a bőrünkben

Caitlin Moran egy hős.

(Először a borítóba szerettem bele, annyira zavarbaejtően furcsa és gyönyörű, és a témája is érdekesnek tűnt, így lett az enyém.)

Imádtam, ez az új kedvenc könyvem, és akárhányszor panaszkodtam különböző értékelésekben, hogy én vicces könyveken nem tudok nevetni, ezen sokszor hangosan kacagtam. Annyira jó lenne, ha ezekről a témákról lehetne, tudnánk nyíltan, őszintén beszélgetni (igen, az első öt leggyakrabban látogatott facebook csoportom között van az is, ahol csak a menstruációról beszélgetünk – ja nem is egy, kettő). Sok tapasztalat-cseréből és vicces sztoriból kimaradunk így, azt hiszem. És nem csak.

(Jó, a 'Miért szüljünk gyereket' részt mondjuk konkrétan hányingerrel küszködve olvastam végig, és utána is órákig rosszul voltam tőle. A szüléshez való hozzáállásom annyiban tér el Caitlinétől, hogy én nemcsak azt gondolom, hogy belehalnék, hanem erősen fontolgatom egy majdani béranya gondolatát – helló, két hét gyakorlat a szülészeten, köszi.)

Úgy látom, elég megosztó könyv lett ez is. Nekem nagyon tetszett, újszerű volt és szókimondó, és annyi mindenre csak meglepve bólogatni tudtam, hogy 'nahát, tényleg! én is pont így! jé, más is ezt gondolja?!'. Sok új gondolattal is gazdagodtam.

Különben meg: FEMINISTA VAGYOK. Ja, és szerintem Jézus kövér.

2 hozzászólás
>!
makitra P
Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok

Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok Egy meghökkentő és merész könyv arról, mit jelent nőnek lenni, és miként érezhetjük jól magunkat a bőrünkben

Hű, hát ezt a könyvet nekem muszáj értékelnem, mivel @Zonyika ellenkező esetben megnyúz, szóval akkor vágjunk is bele!

Minden előzetes ellenérzésem ellenére veszettül jól szórakoztam olvasás közben. Caitlin Morannak jó a stílusa, számomra olyan tipikus brit, „bridgetjonesos”, „adrianmole-os” önironikus darab. Bár kicsit nehezen hiszem el, hogy valakivel ennyi kínos és mulattató dolog esett meg – vagy csak egyszerűen nekem volt ennyire sivár a tinédzserkorom (valószínűleg ez utóbbi).

Másrészt ez a könyv tényleg sok dologról mesél – és rengeteg mindenről nem. Azt például semmiképpen sem lehet megtudni belőle, hogyan legyünk tökös csajok (bár, mint barátom rámutatott, ez nem akkora hiányosság). De sajnos, azt sem tudjuk meg belőle, hogyan legyünk úgy en bloc csajok. Persze, számos témát dolgoz fel, egyeseket nagyon is életszerűen és jól (pl. szülés, abortusz), másokról viszont hallgat, noha mégiscsak fontos összetevői a „csajos” életnek (ilyen tágabb értelemben a párkapcsolat vagy házasság, sokkal inkább, mint a táskák).

Ami viszont sokkal zavaróbb volt, hogy ahhoz képest, mennyire felvilágosultnak próbálja eladni magát, egyes témákban ugyanolyan szexista volt, mint egy rossz férfimagazin. Nem éreztem azt, hogy egyenlően kezelné a férfiakat, mint ami megpróbált eladni magáról. Egy pár kérdésben legalábbis nem. Másrészt mintha túlságosan is megmondókönyv akarna lenni. Mintha Caitlin Moran igazsága lenne az egyetlen. És ezt egy tökös csaj semmiképpen nem szereti.

Szerencsére ezek az anomáliák csak néha bukkantak fel, de arra pont elegek voltak, hogy kicsit, de megöljék a hitelességet. Mondjuk, a visítva röhögős részeknél azért nem ezen gondolkoztam.

>!
Zonyika P
Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok

Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok Egy meghökkentő és merész könyv arról, mit jelent nőnek lenni, és miként érezhetjük jól magunkat a bőrünkben

Fogalmazzunk úgy, hogy sok dologban egyetértünk, csak ott a többi.

>!
Hencsa
Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok

Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok Egy meghökkentő és merész könyv arról, mit jelent nőnek lenni, és miként érezhetjük jól magunkat a bőrünkben

Három év alatt sikerült kiolvasnom. Ez eddig a leghosszabb olvasási rekordom. :D Na nem azért, mert rossz lett volna a könyv, épp ellenkezőleg. Minden második oldalán a szakadtam a nevetéstől, de mindeközben nagyon komoly, a nőket érintő problémákat is boncolgatott.

Időrendben haladtunk Caitlin gyerekkorától kezdve. Minden fejezet úgy épült fel, hogy az első részében az életéből merített példákat hozott fel és ezeket a további részben általánosította, összefüggésbe hozta a feminizmussal.

Nagyon szókimondó könyv. Olyan témákat is boncolgat, ami tabunak számít még ma is, sőt a nők nagy része megbotránkozna ha ilyesmiről hallana/beszélgetne. Azonban engem abszolút megvett magának, szerencsére hasonlóan gondolkodok, mint az írónő. Persze voltak olyan témák is, amiben eltért tőle a véleményem, de ez természetes egy ilyen hangvételű könyvnél.

Nem ajánlom minden nőnek. Azért sem, mert tényleg nagyon szókimondó és levetkőzi a nemi sztereotípiákat. Sokan egy-egy téma kapcsán felháborodnának vagy automatikusan félretennék a könyvet.

Azoknak ajánlom, akik igazi belevaló nők és megállják a helyüket egyedül is a világban. Akiket nem borítanak ki a disznó viccek és káromkodás. Aki tudja magáról, hogy nem egy hercegnő vagy egy múzsa típus, hanem egy teljesen hétköznapi, egyszerű nő és nem akar más lenni.

Szerintem ez a tökéletes összegzése a könyvnek:
"Tehát ha azt kérdeznék, tudom-e már, hogyan kell nőnek lenni, így felelnék: Őszintén szólva nagyjából igen.
Mert ha az ebben a könyvben szereplő történetek egyetlen revelációvá állnak össze, az a következő: nagyjából…szarni kell az egész dologra. Tenni kell a női lét mindezen állítólagos „problémáira”. Nem kell hajlandónak lenni egyáltalán problémaként tekinteni őket. Igen – a tett, amit átütő erejű feminista megvilágosodásom váltott ki belőlem, egy …nagy vállrándítás volt."

>!
mrsglass P
Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok

Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok Egy meghökkentő és merész könyv arról, mit jelent nőnek lenni, és miként érezhetjük jól magunkat a bőrünkben

Először is szeretnék gratulálni annak a csapatnak, aki szerint a magyar cím kifejező fordítása az eredetinek. Elképzelni sem tudom, mi lehetett annak a hátterében, hogy belekerült a „tökös” jelző; talán mert manapság nőnek lenni már nem elég, sőt, ha mered vállalni önmagad, minden hibáddal együtt, akkor már alapból tökösnek is kell lenned, mert vállalni önmagunkat az amolyan tökös, netán férfias (wtf) dolog?! A borítóról és a fülszövegről már nem is beszélve, bár szépen megjelenít jó pár dolgot, aminek a szerző nyíltan nekimegy a könyvben – ha ez volt a cél, akkor jár a taps.

A minap a munkahelyemen belegyalogoltam az üvegajtóba, bevertem az orrom, lett rajta egy szép vágás, meg a szemeim alatt egy-egy nagy lila folt. Az első nagy ijedtség ellenére hamar kiderült, hogy nincs komolyabb bajom, hamar túltettem magam rajta, illetve tettem volna, ha nem futok bele lépten-nyomon abba, hogy a legtöbb ember kapásból azzal azonosította a sebeimet, hogy biztosan levert nekem egy-két pofont a partnerem. Volt, aki vicceskedve mondta, volt, aki komolyan aggódott, és nagyon felháborítónak tartom, hogy 2018-ban Európa közepén teljesen természetes, hogy az emberek első gondolata egy lila arc láttán a családon belüli erőszak. Amíg ez így van, addig nagyon nagy szükség van a feminizmusra is, és arra, hogy a lányok mihamarabb megtanulják, hogy ők, és senki más, csakis ők rendelkezhetnek a testükkel-lelkükkel. Ez a könyv erre kitűnő belépő és pont emiatt borzasztó, hogy ilyen címet és hátlapot kapott. Holott a belseje annyival több, mint tökös odamondogatás. Részletesen foglalkozik a feminizmus témája mellett a nővé válással, az egészséges testképpel, a divattal és az öltözködéssel, a társkereséssel, a házassággal, a gyerekvállalással, az abortusszal és a szépészeti beavatkozásokkal is. Szerintem ez egyáltalán nem egy önsegítő könyv, mégis sokat adhat, ha az ember kellőképpen nyitott. Engem például sok mindenben megerősített, néha azzal, hogy egyetértettem vele, néha azzal, hogy nem. A stílusa szókimondó, de ez egyáltalán nem zavart, sőt, végre egy olyan őszinte, nőkről szóló könyv, ahol kimondatik, aminek ki kell.

Az elmúlt pár hónapban nagyot fordult a világ a nők helyzetét illetően, hála a metoo kampánynak azoknak a bátor nőknek és férfiaknak, akik képesek voltak tenni ezért. Megdöbbentő, hogy a könyv megjelenése óta eltelt közel egy évtized, és még mindig annyira aktuális, sőt, aktuálisabb, mint valaha – számomra ez azt is jelenti, hogy nagyon lassan haladunk a változás útján, de legalább elindultunk. Feministának lenni nem sziktokszó, kiállni és harcolni a jogainkért szintén nem elvetendő, de már az is bőven elég, ha önazonosak tudunk lenni és bűntudat nélkül meg tudjuk élni női mivoltunk minden aspektusát! #girlpower

>!
Sisyll
Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok

Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok Egy meghökkentő és merész könyv arról, mit jelent nőnek lenni, és miként érezhetjük jól magunkat a bőrünkben

Rég volt már könyv, amin ennyit nevettem volna. A könyv első fejezetei, női mivoltunk megismerésének leírása, illetve ahogy Caitlin ismerte meg, néha kísértetiesen hasonlított az én akkori 13 éves gondolataimra. Akkor cikinek éreztem, de most vigyorogva olvastam a fejezeteket. Aztán tovább haladva már inkább a filozófia vette át a helyét. Ott is voltak részek, amik nagyon szimpatikusak voltak, akadtak gondolatok, amik nem, de azért okoztak némi agyalnivalót.
Számomra izgalmas volt a könyv. Tetszett a pimasz, kissé nyers, provokatív,humoros stílus. Közvetlen élmény volt ahogy a saját élményein keresztül mutatta be a dolgokat. Plusz pont jár azért, mert olyan híres nőket emelt ki, akikkel magam is szimpatizálok, hasonló dolgok miatt. (Madonna, Lady Gaga)
Köszönöm Caitlin a vidám pillanatokat, az értékes gondolatokat, azt, hogy ilyen őszintén meséltél a dolgokról.
Éljenek a tökös csajok! ;)


Népszerű idézetek

>!
Viktória_Erdei 

Ha szexis pózba kell vágnod magad a próbafülke tükre előtt ahhoz, hogy egy ruha jól mutasson, NE vedd meg! Ha viszont abban a pillanatban, hogy felveszed, táncra perdülsz, vedd meg, akármennyibe is kerül, kivéve, ha rengetegbe, amely esetben mégse vedd meg!

215. oldal, 11. fejezet (Alexandra, 2013)

Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok Egy meghökkentő és merész könyv arról, mit jelent nőnek lenni, és miként érezhetjük jól magunkat a bőrünkben

1 hozzászólás
>!
apple_pie

Komolyan, bármit, amiről azt állítják, hogy „életed legszebb napja lesz”, messzire el kell kerülni. Ritkán sül el jól.

193. oldal

Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok Egy meghökkentő és merész könyv arról, mit jelent nőnek lenni, és miként érezhetjük jól magunkat a bőrünkben

>!
Viktória_Erdei 

Mi a feminizmus? Egyszerűen az a nézet, amely szerint a nőknek ugyanolyan szabadoknak kell lenniük, mint a férfiaknak, akármilyen dilisek, ostobák, hiszékenyek, rosszul öltözöttek, kövérek, lusták vagy önteltek is.

89. oldal, 4. fejezet (Alexandra, 2013)

Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok Egy meghökkentő és merész könyv arról, mit jelent nőnek lenni, és miként érezhetjük jól magunkat a bőrünkben

>!
apple_pie 

    Mert szó sincs arról, hogy a harcos feministák át akarnák venni az irányítást a férfiaktól. Nem az egész világot követeljük. Csak a részünket. A férfiaknak nem is igen kell változtatniuk semmin. Ami engem illet, nagyjából csinálhatják tovább, ahogy jólesik. Egyáltalán nem kell leállniuk. Egy csomó dolog nagyon klassz, amit csinálnak – iPadek, az Arctic Monkeys, az az új atomfegyver-megállapodás Amerika és Oroszország között. És viccesek is, és csomó barátom van köztük, és jó velük a szex, és remekül festenek második világháborús uniformisban, és óriási, ahogy be tudnak tolatni a szűk parkolóhelyekre.
    Nem akarom, hogy elmenjenek a férfiak. Nem akarom, hogy abbahagyják, amit csinálnak.
    Amit akarok, az pár radikális piaci erőforrás. VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉGET akarok. VÁLTOZATOSSÁGOT akarok. TÖBBET akarok. NŐKET akarok. Azt akarom, hogy a nők többet kapjanak a világból, nemcsak azért, mert így lenne igazságos, hanem mert jobb is lenne. Izgalmasabb. Átrendezett. Újra feltalált. Az kellene, hogy a tökös csajok kimondják: „Igen – tetszik nekem, ahogy fest ez a világ. És jó ideje itt vagyok már, eddig figyeltem. Most pedig, én így csavarnék egyet rajta. Mert mind együtt élünk benne. Mi mind, tudjátok. A Srácok.”

306-307. oldal

Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok Egy meghökkentő és merész könyv arról, mit jelent nőnek lenni, és miként érezhetjük jól magunkat a bőrünkben

Kapcsolódó szócikkek: feminista · feminizmus · férfiak · nők
4 hozzászólás
>!
Viktória_Erdei 

Amikor egy nő azt mondja, hogy „nincs egy rongyom, amit fölvegyek”, valójában úgy érti, hogy „nincs semmim ahhoz, akinek ma kellene lennem”.

211. oldal, 11. fejezet (Alexandra, 2013)

Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok Egy meghökkentő és merész könyv arról, mit jelent nőnek lenni, és miként érezhetjük jól magunkat a bőrünkben

>!
apple_pie

De lehet, hogy az ember megkérdezi magától: Én is feminista vagyok? Lehet, hogy nem. Nem tudom! Még mindig nem tudom, mi az! Túl fáradt és hajszolt vagyok hozzá, hogy kibogozzam. Még mindig nincs feltéve az a karnis! Nincs időm kitalálni, hogy az emancipáció híve vagyok-e. Olyan sok minden tartozik bele. MIT IS JELENT?
    Megértem.
    Íme, így lehet gyorsan megtudni, hogy feminista-e az ember. Tedd a kezed a bugyidba!
    a, Van vaginád?
    b, És te akarod kontrollálni?

Ha mindkét válasz igen, akkor gratulálok! Feminista vagy.

80-81. oldal

Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok Egy meghökkentő és merész könyv arról, mit jelent nőnek lenni, és miként érezhetjük jól magunkat a bőrünkben

Kapcsolódó szócikkek: feminista
1 hozzászólás
>!
Szávitrí SP

Nem vagyok hülye – mindig is tudtam, hogy a modellek és az átlagos nők között az a különbség, hogy a normális nők azért vesznek ruhákat, hogy jól nézzenek ki bennük, míg a divatvilág modelleket vesz, hogy a ruhák nézzenek ki jól rajtuk. A legtöbb ruha modellek nélkül mit sem mutat.

214. oldal, Érdekelni kezd a divat!

Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok Egy meghökkentő és merész könyv arról, mit jelent nőnek lenni, és miként érezhetjük jól magunkat a bőrünkben

>!
Kissiv

De azzal, ha valaki önmagával harcol, az a baj, hogy akkor is veszít, ha nyer.

14. oldal, Prológus - A világ legrosszabb születésnapja

Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok Egy meghökkentő és merész könyv arról, mit jelent nőnek lenni, és miként érezhetjük jól magunkat a bőrünkben

>!
Szávitrí SP

2010-ben Izland lett az első ország – melynek miniszterelnöke leszbikus, és ahol az országgyűlési képviselők 50 százaléka nő –, ahol feminista és nem vallási okokból tiltották be a sztriptízbárokat.

172. oldal, Sztriptízbárba megyek!

Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok Egy meghökkentő és merész könyv arról, mit jelent nőnek lenni, és miként érezhetjük jól magunkat a bőrünkben

Kapcsolódó szócikkek: Izland
>!
Eszchan

Ha szexis pózba kell vágnod magad a próbafülke tükre előtt ahhoz, hogy egy ruha jól mutasson, NE vedd meg! Ha viszont abban a pillanatban, hogy felveszed, táncra perdülsz, vedd meg, akármennyibe is kerül, kivéve, ha rengetegbe, amely esetben mégse vedd meg! A divatlapok sosem mondják, hogy ne vedd meg, ha nem engedheted meg magadnak. A barátnőid sem. Lehetséges, hogy én vagyok az egyetlen, akitől AZ ÉLETBEN ezt hallod. Szívesen

215-216. oldal

Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok Egy meghökkentő és merész könyv arról, mit jelent nőnek lenni, és miként érezhetjük jól magunkat a bőrünkben


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel
Tracy Chevalier: Isten teremtményei
Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala
Gillian Anderson – Jennifer Nadel: Mi nők
Szlukovényi Katalin (szerk.): Magyar mesék lázadó lányoknak
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak 2.
Kádár Judit: Engedelmes lázadók
Robert Merle: Védett férfiak
Angela Carter: Esték a cirkuszban