Bruce ​Lee, a sárkány 8 csillagozás

Aki az égbolton átsuhan…
Cai Wanliu: Bruce Lee, a sárkány

Bruce ​Lee, a zsivány kamasz, a csacsacsabajnok, a kungfumester, a legyőzhetetlen ellenfél, a világhírű színész, és nem utolsósorban egy új harcművészeti stílus és életfilozófia, a jeet kune do létrehozója. Egy sokféle arc és érzékeny, de erős lélek egy apró termetű kínai férfiban, akinek nevét az egész világ ismeri.
A könyv röviden, de annál tömörebben tárja elénk a felejthetetlen harcos harminckét évnyi életútját. A könyvből nemcsak az elismert, ragyogó oldalát ismerhetjük meg, hanem személyiségébe is mélyebben bepillantást nyerhetünk: egy énközpontú, „szupermentudatú”, olykor agresszív és kibírhatatlan, de mindig a tökéletességre törekvő embert ismerhetünk meg. Míg mások a kungfuból még jobb kungfut akartak kovácsolni, addig Bruce Lee – ezen túljutva – már egy filozófia csúcsára próbált eljutni. Ez pedig sokakból félreértést, sőt ellenszenvet is kiváltott.
„Folyamatosan harcban állva a világgal” megküzdött magáért, hiszen rövid pályafutásával és a harcművészetről… (tovább)

Róla szól: Bruce Lee

>!
Kossuth, Budapest, 2018
208 oldal · ISBN: 9789630993852
>!
Kossuth, Budapest, 2018
208 oldal · ISBN: 9789630993210

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

WerWolf>!
Cai Wanliu: Bruce Lee, a sárkány

Cai Wanliu: Bruce Lee, a sárkány Aki az égbolton átsuhan…

Amikor megláttam, hogy a Kossuth Kiadó egy Bruce Lee életrajzzal rukkol ki az ősszel, eszembe jutottak a kellemes gyerekkori emlékek. Nem is volt kétséges, hogy elolvasom a kötetet, de tudtam azt is, hogy az olvasást sűrűn meg fogom szakítani filmnézéssel. Így is történt :)
A könyv megjelenését követően nemsokkal kézbe vettem a kötetet, és tudtam, már a terjedelméből, hogy nem egy mélyreható életrajzi könyv lesz, inkább csak ismertető és kedvcsináló.
Sok legenda lengi körül Bruce Leet, amit az életrajzírók inkább csak meglovagolnak és nem törekszenek arra, hogy ezektől megtisztítsák az életrajzát. Az egyik ilyen, amibe jelen kötetnél is beleszaladtam, az a legendás karate-bajnokság valamikor a ’60-as évek elején, ahol Bruce Lee és Chuck Norris (Carlos Ray Norris) összemérte erejét és Lee pillanatok alatt legyőzte Norrist. Állítólag ez egy Los Angeles-i karatebajnokság volt, de a Google nem dob ki egyetlen találatot sem erre. Kis nyomozást követően, kiderült, hogy a Long Beach-i Nemzetközi Karate Bajnokságról lehetett szó, 1964-ben, ahol Chuck Norris és Bruce Lee is részt vett. Norris mint versenyző, Lee pedig mint demonstrátor.
Sajnos a kötetben több hasonló legendába is belefutottam, amik közül lehet, hogy van ami igaz, de a többsége szerintem nem fedi a valóságot.
A hiányosságok és a tévedések miatt le lehetne húzni a kötetet, de ki várja el, hogy egy 191 oldalas életrajz tökéletes legyen? A lényeg az, hogy újra köztudatba kell emelni Bruce Lee életét és munkásságát, hiszen anno sok fiatalnak volta példaképe, köztük nekem is.

Bővebben: http://www.letya.hu/2018/12/cai-wanliu-bruce-lee-a-sarkany/

Dorka50 P>!
Cai Wanliu: Bruce Lee, a sárkány

Cai Wanliu: Bruce Lee, a sárkány Aki az égbolton átsuhan…

Nem nagyon tetszett. Tömören és felületesen beszél Bruce Lee életéről. A Sárkány, aki az égbolton átsuhan… Ez a könyv meg Bruce életén suhan át. Inkább Hollywood az amit kiemel és az ott töltött évek. Persze fontos része volt az életének, de karrierje és élete ennél sokkal több volt. A családjáról is olyan felületesen beszélt, mintha nem is lenne fontos. Nagy csalódás ez a könyv, hiszen gyerekkorom hőse ennél sokkal-sokkal többet érdemelne!!!

Papillon_εïз IP>!
Cai Wanliu: Bruce Lee, a sárkány

Cai Wanliu: Bruce Lee, a sárkány Aki az égbolton átsuhan…

Számomra csalódás volt ez a könyv, de ahogy előttem is írták: ne várjunk csodát ilyen kevés oldaltól, mert ez a Sárkány tényleg átsuhant az égen.
Úgy érzem, hogy nem mutatta be hitelesen Lee életét. Hollywoodra fektette a nagyobb hangsúlyt, pedig, még karrierje előtt több minden történt vele. Egyetlen oldalon találkozott Lindával és vette feleségül. Nekem ez az egész kissé érzéketlenre sikerült. Nem hagyott mély nyomot. Azt hiszem, ha a neten rákeresek, akkor többet találok róla, mint, amit ez a könyv adott.
Ami pedig a szerkesztést illeti, minden tiszteletem, de nagyon pipa vagyok! Nem tudom ki csinálta, de szarvas hibákat vétett, amit úgy gondolom egy neves kiadó nem igazán engedhet meg magának, de lehet én tanultam valamit rosszul…


Népszerű idézetek

Dorka50 P>!

…a legfontosabb cél a támadással való védekezés.

Cai Wanliu: Bruce Lee, a sárkány Aki az égbolton átsuhan…

Dorka50 P>!

Az élet a halálra várakozás folyamata.

Cai Wanliu: Bruce Lee, a sárkány Aki az égbolton átsuhan…

Dorka50 P>!

Amint túltesszük magunkat a siker vagy a kudarc miatti aggódáson, akkor bizonyára felfedezhetjük, hogy mi a szabadság.

Cai Wanliu: Bruce Lee, a sárkány Aki az égbolton átsuhan…


Hasonló könyvek címkék alapján

Pak Janmi: Élni akartam
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel
Polcz Alaine: Asszony a fronton
Ozzy Osbourne: Én, Ozzy
Jeannette Walls: Az üvegpalota
Romain Gary: A virradat ígérete
Christiane F.: A végállomás gyermekei
Makszim Gorkij: Gyermekkorom
Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták
Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala