Medici ​Katalin vallomásai 41 csillagozás

C. W. Gortner: Medici Katalin vallomásai

A ​magával ragadó regény a történelem egyik legvitatottabb, ugyanakkor legbefolyásosabb királynőjének, Medici Katalinnak az életét beszéli el. Egyesek szerint kegyetlen királynő volt, aki a méregtől a gyilkosságig minden eszközt bevetett, hogy megőrizze a hatalmát, míg mások a monarchia szenvedélyes megmentőjeként tartják számon, aki eltökélte, hogy megvédi a családi trónt. Medici Katalin serdülő lányként kerül a francia udvarba, de negyvenévesen már megözvegyül, s hat kicsi gyerek marad rá. Uralkodnia kell egy vallási háborúkkal sújtott országban. Miközben hajthatatlanul békére és a monarchia megőrzésére törekszik, nem látja, milyen sors vár rá: ha meg akarja menteni Franciaországot, fel kell adnia az eszméit, a jó hírnevét, a saját boldogságát. A naplószerűen megírt regényben egy szenvedélyes asszony drámai fordulatokban bővelkedő élettörténete elevenedik meg. A személyes hangvételnek köszönhetően részesei lehetünk a Loire völgyében megbúvó meseszerű kastély életének,… (tovább)

>!
Tericum, Budapest, 2011
544 oldal · ISBN: 9786155285639 · Fordította: Balázs Laura
>!
Tericum, 2011
544 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639633827 · Fordította: Balázs Laura

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Medici Katalin


Kedvencelte 10

Most olvassa 4

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 40


Kiemelt értékelések

Lunemorte P>!
C. W. Gortner: Medici Katalin vallomásai

Most először olvastam C. W. Gortner-től, de biztosan nem utoljára. Ez a kötete Medici Katalin életéről szól, a címmel ellentétben nem mondhatnám teljes egészében „Vallomásoknak", bár tény, hogy E/1-ben íródott a regény. Vallomásnak azt nevezném, ahol pl. naplórészletek szerepelnének, de ez csak egy aprócska megjegyzés. Maga a kötet rendkívül izgalmas és történelmileg nagyjából hiteles is. Vigyáznom kellett vele, mert olykor 100 oldalnál is többet olvastam egyszerre, szinte letehetetlen volt.

Medici Katalin érdeklődése az okkult iránt jól dokumentált. A legtöbb reneszánszkori emberhez hasonlóan mélyen hitt a rejtett erőkben. Azokat az alkalmakat, amikor víziókban, illetve „látomásokban” részesült, mind a családja, mind a barátai feljegyezték. Ezek is jól vannak ábrázolva ebben a könyvben.

szeretemakönyveket>!
C. W. Gortner: Medici Katalin vallomásai

Ú, ez nagyon jó volt.Druon óta nem volt még a kezemben olyan történelmi regény, ami ennyi izgalmat tartogatott volna. Jól megírt, érdekes könyv. Valamint örülök, hogy végre a másik vetületet is megismerhettük, nemcsak a Jezabel és hasonló nevekkel, kritikákkal illetett asszony sorsát, jellemét. Nekem ez valahogy hitelesebbnek tűnt.
Remélem hallunk még a szerző felől más könyv kapcsán is.

Vicenza>!
C. W. Gortner: Medici Katalin vallomásai

Még azoknak is ajánlom, akik ritkán olvasnak történelmi regényeket.

Mina17>!
C. W. Gortner: Medici Katalin vallomásai

Ki szeretném, fejezni a hálámat Gortner felé , hogy bemutatta ezt a csodálatos asszonyt. Akit a szívembe zártam mert hiába a megannyi megpróbáltatás a nehézségek a széthúzás tette azt amit tennie kellett . Bár néhol voltak apróbb kételyeim a szereplőkkel kapcsolatban mégis ezen könyv nélkül szegényebb lennék az általa nyújtott élménnyel .

Papusz>!
C. W. Gortner: Medici Katalin vallomásai

Gondoltam, hogy jó lesz, de hogy ennyire…! Egy kis intrika, egy kis orgyilok, egy kis politika, és mindezek közepén egy nő, aki előtt le a kalappal. Nem tudtam, hogy szeretem Medici Katalint, de most már tudom.

anni_olvas>!
C. W. Gortner: Medici Katalin vallomásai

Nagyon tetszett, remek történelmi regény egy olyan királyné életéről, aki alig ismertem eddig. A naplószerű stílus közelebb hozza az olvasóhoz a reneszánsz nagyasszonyt, így igazán leköti az ember figyelmét.
Egyáltalán nem könnyű királynénak lenni! Ez az örökös ármánykodás, rosszindulat… Tényleg tragikus élete volt szegénynek.

Wildwood_Flower>!
C. W. Gortner: Medici Katalin vallomásai

Dumas Margot királynéja (és Isabella Adjani filmje) után kezdett el érdekelni Medici Katalin története. A Szent-Bertalan éji mészárlásig faltam a könyvet, alig vártam, hogy végre eljussak idáig. Sodort magával, imádtam! Ott azonban jött egyfajta törés: nagyon távol állt az én elképzelésemtől ez a fajta Katalin ábrázolás. Dumas regénye démoni királynéként ábrázolja, ebben ennek nyoma sem volt. És nagyon zavar, hogy nem tudom, melyik a hitelesebb. Engem Dumas ördögi, intrikus és gátlástalan asszonya jobban megnyert – bár mivel ez mégiscsak egy napló, nyilván nem fog magáról így nyilatkozni. Ezért a 4 és fél csillag.

eszter1818>!
C. W. Gortner: Medici Katalin vallomásai

Kellemes olvasmány volt, egész pörgős történettel, de még mindig Philippa Gregory a nagy kedvencem ilyen típusú könyvekben…


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

Amíg élek az emlékezetedben, soha nem halok meg.

137. oldal

Lunemorte P>!

– Mindig is tudtam, hogy más vagyok, mint a többiek, már gyerekként is, de hogy mennyire, azt csak felnőttkoromban fogtam fel.

176. oldal

Lunemorte P>!

A költészet zene. A hallgató azt hallja ki belőle, amit akar.

176. oldal

Kapcsolódó szócikkek: költészet
Lunemorte P>!

Csak akkor lelhetünk békére, ha szembenézünk a múlttal.

321. oldal

cassiesdream>!

A büszkeség volt az egyetlen fényűzés, amit megengedhettem magamnak.

Lunemorte P>!

Elegem van abból, hogy folyton bizonyítanom kell.

458. oldal

Lunemorte P>!

– Beleszerettem. Hogy is állhattam volna ellen neki? Gyönyörű volt, akár egy isten, és tüzes, akár egy pogány.

507. oldal

Lunemorte P>!

Meg akarok halni. Alig várom, hogy belesüppedjek az áldott feledésbe.

532. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Michelle Moran: Madame Tussaud
Juliet Grey: A fényűzés napjai
Irving Stone: Michelangelo
Robert K. Massie: Nagy Katalin
Ghyczy-Dráveczky Zsuzsa: Asszony a fáraók trónján
Ross King: Michelangelo és a Sixtus-kápolna
Szentmihályiné Szabó Mária: Zrínyi Ilona
Robert Jordan: Daumier
Karel Schulz: Kőbe zárt fájdalom
Földi Pál: Hannibál a hadvezér