A ​Romanov cárné 5 csillagozás

C. W. Gortner: A Romanov cárné

Marija Fjodorovna, az utolsó orosz cárné élete méltán ihletett regényt. Húszévesen érkezett Oroszországba, Dagmar dán hercegnőként. Miután elsajátította új hazájának szokásait, nem csak a háromszáz éves múltra visszatekintő Romanov-dinasztia sorsára gyakorolt nagy hatást, hanem Oroszország 20. századi történelmére is.
Miközben gyermekei útját egyengette és politikailag előnyös házasságokat szervezett, III. Sándor cár feleségként az orosz arisztokráciával is jó kapcsolatot ápolt. Lenyűgöző személyisége azonban nem csak az udvar fényűző estélyein mutatkozott meg: jótékonysági kezdeményezéseivel a szegényebb társadalmi rétegek elismerését is kivívta. Önzetlensége a cári uralom megdöntése utáni is megmutatkozott: a első világháború kitörését követően, ápolónőként tevékenykedett.

>!
Tericum, 2019
464 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634380542

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 35


Kiemelt értékelések

>!
Baráth_Zsuzsanna P
C. W. Gortner: A Romanov cárné

II. Miklós cár nem tudta volna elkerülni a Romanovok bukását, ha az édesanyjára hallgat és nem a feleségére, de a jekatyerinburgi tragédiát talán igen. Mert az anyacárné mindent megtett, hogy meggyőzze arról, minél előbb adjon alkotmányt Oroszországnak, és mondjon le a teljhatalomról, mert a világ megváltozott, és ha nem mond le önként róla, akkor kényszeríteni fogják rá. Alexandra cárnéről, Raszputyinról, a négy lánytestvérről és a vérzékenységben szenvedő Alekszejről mindent tudunk, de az anyacárnéról, Marija Fjodorovnáról nagyon sok új információra tehetünk szert ebből a remekül megírt életrajzból. Ami nem biztos, hogy teljes mértékben fedi a valóságot, hiszen egy regényről van szó, azonban a szereplők valósak és nem csak az ő történetüket ismerhetjük meg belőle, hanem a Romanov-cárok utolsó néhány évtizedének történetét is. Az anyacárné rendkívüli személyiség volt, dán hercegnő létére igazi orosz cárné lett, aki nagyon szeretett táncolni és szórakozni, de egyáltalán nem volt felületes, teljesen naprakész volt politikai ügyekben és nem hanyagolta el a népet sem, ő volt a Vöröskereszt elnöke, amit nagyon komolyan vett, és a világháború idején leányával együtt odaadóan ápolta a sebesülteket. Tökéletesen tisztában volt vele, hogy Miklós fia nem alkalmas a trónra, és mindent megpróbált, hogy ne kövessen el politikai hibákat, azonban a cár a feleségére, az anyósánál jóval gyengébb képességekkel rendelkező Alexandrára hallgatott, akit teljesen kétségbe ejtett fiának vérzékenysége, a többi pedig Raszputyinnal együtt már tudjuk. Nyilván nem ezen múlt, hogy a három évszázadon át uralkodó Romanov dinasztia vége egy borzalmas vérfürdő lett, azonban az uralkodópár viselkedése erősen siettette a cári rendszer bukását. Röpke 450 oldalon követhetjük végig Dagmar hercegnő életét, aki alig húsz évesen érkezett Oroszországba, egy kezdetben nem kívánt házassággal, amelyben azonban megtalálta a boldogságát, cárnéi teendőinek is mindig eleget tett, hogy aztán végig kelljen néznie, hogyan omlik össze fia birodalma. Életvidám és nagyon erős asszony volt, de a családi tragédiák összetörték, luxusban élt ugyan, de mindent elveszített, és minden igyekezete ellenére sem tudta elhárítani a dinasztiáját fenyegető problémákat. Szórakoztató és sodró erejű regény, talán csak a szomorú vég leírása sikeredett kicsit összecsapottra.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2019/05/27/c_w_gortner_a…

>!
jehuka P
C. W. Gortner: A Romanov cárné

C. W. Gortner szokás szerint kiváló érzékkel választott magának hősnőt Marija Fjodorovna orosz cárné, vagy ahogy szerettei nevezik, Minnie személyében. A több, mint fél évszázad eseményeit felölelő történet során egy kivételes asszony életét ismerhetjük meg, miközben a háttérben egymást érik a XIX. század második felének és XX. század első két évtizedének viharos eseményei. Stílusa gördülékeny, olvasmányos, szemléletesen festi le a cári udvar életét, miközben felvonultatja a korszak számos történelmi alakját. Érdekes és izgalmas olvasmány, mind a történelmi fikciók, mind az életrajzi regények, mind a „női sors könyvek” kedvelőinek bátran merem ajánlani.(…)
A cselekmény középpontjában az emberi viszonyok, a cári család magánélete áll, ugyanakkor a háttérben lezajló események átfogó, valós és hiteles képet nyújtanak a cári udvar mindennapjairól, a kor társadalmi és politikai helyzetéről. Remekül érzékelteti az ország elmaradottságát, az orosz közhangulatot, az alkotmányos szabályozás iránti igényt és az ennek feszülő autokratikus törekvéseket.(…)
A teljes, rendezői változat:
https://konyvesmas.blogspot.com/2019/05/hisztorik-cw-go…

>!
kitti_th P
C. W. Gortner: A Romanov cárné

Álomvilágban éltünk, hímes tojásokként, egy lakkozott, aranyozott, ragyogó álomvilágban, miközben nem vettük észre, hogy a kapuinkon kívül a világ lassan elenyészik.

A Romanovok sorsa sokban hasonlít XVI. Lajos és Marie Antoinette sorsára – ugyanolyan nagynak hitték magukat, ugyanannyira nem foglalkoztak országuk sorsával, és ugyanolyan könnyen lettek esendőek.
A történet II. Miklós anyjáról, Anasztázia nagyanyjáról szól, az ő szemszögéből ismerhetjük meg az orosz népet, a kultúrát, az uralkodás szépségeit és az árnyoldalait. Az anyacárné egészen a bukásukig mindent megtesz, hogy méltó uralkodó maradhasson, miközben fia irányít, de a végén elveszti ő is minden tekintélyét.
Nem tudom, a valóságban ilyenek voltak-e, de a következő szereplők kiidegeltek:
– Alexandra cárné – ez a hisztis hárpia, aki Miklós felesége lett, minden volt, csak normális nem. Teljesen elmentek neki otthonról már a legelején, akinek az volt a legnagyobb problémája, hogy nem kapta meg a koronázási ékszereket, amiket amúgy semmivel sem érdemelt ki. Uralkodóként kötelessége lett volna folyamatosan megjelenni a nyilvánosság előtt, de egyetlen alkalom kivételével ezt egyszer sem tette meg. Nem csoda, hogy gyűlölték őt.
– Miklós cár – papucsállatka, cárhoz méltatlan viselkedése nem csoda, hogy dinasztiája bukását okozta. Ő volt Alexandra Dobzse Lászlója.
– Az anyacárné – a végén már nem bírtam ezt az idegesítő öregasszonyt. Mit számít, hogy Romanov vagy? Nincs többé országod, nem uralkodsz, de legalább élsz. Az miért nem elég?
Ó, és az állandó becézgetések: Alicky, Miki, Szása, Mánya…. idegesítő.

Hosszú és unalmas könyv, amiben wikipédia szerűen megtörténik minden, nagyon minimális saját plotot beletéve.


Népszerű idézetek

>!
kitti_th P

Álomvilágban éltünk, hímes tojásokként, egy lakkozott, aranyozott, ragyogó álomvilágban, miközben nem vettük észre, hogy a kapuinkon kívül a világ lassan elenyészik.

334. oldal, Harmincharmadik fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Edvard Radzinszkij: Az utolsó cár
Somlay Szabó József: A státusfogoly
Emmanuel Dongala: A Bridgetower-szonáta
Sheila Kohler: A Brontë lányok
Paula McLain: Szerelmünk romjai
Goce Smilevski: Freud húga
Juliet Grey: A fényűzés napjai
Vera Adlová: Tavaszi szimfónia
Gabriel García Márquez: A tábornok útvesztője
Boston Teran: Kegyetlen kötelék