A ​Bolingbroke-kastély kísértete 18 csillagozás

C. Thompson: A Bolingbroke-kastély kísértete C. Thompson: A Bolingbroke-kastély kísértete C. Thompson: A Bolingbroke-kastély kísértete C. Thompson: A Bolingbroke-kastély kísértete

A két világháború közti időszakot méltán tarthatjuk a magyar ponyva aranykorának, amikor is több tucat kiadó százával, ezrével jelentette meg azon műveket, melyeknek az egyszerű szórakoztatáson túl nem igen voltak magasabb rangú célkitűzései. A zömében nyugati mintára íródott kalandregények között azonban időről-időre felbukkant jó néhány gyöngyszem, akik nélkül valljuk be, a magyar nyelvű irodalom szegényebb volna. A műfaj vitathatatlanul legnagyobb zsenije természetesen Rejtő Jenő volt, azonban az ő kortársai között nem kevesen vannak olyanok, akik e műfaj keretein belül a legmagasabb szakértelemmel „termelték” a western, idegenlégiós, detektív vagy épp szerelmes történeteket. E mindig is népszerű műfaj, mára klasszikussá vált darabjaiból állítottuk össze sorozatunkat.

Tartalomjegyzék

>!
Magánkiadás, Pécs, 2014
Felolvasta: Király Gábor
>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2011
88 oldal
>!
Garabonciás, Budapest, 1989
80 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637407235

Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Ákos_Tóth IP
C. Thompson: A Bolingbroke-kastély kísértete

Változtatás nélkül közölnék egy hétvégén kapott levelet, íme:

Dear Akos,
Nagyon jólesett megkeresése, örömmel merültem el kérésére nagyapám, a néha C. Thompson, alias E. Girdo, alias P. Hawker, alias C. Wreen, illetve ahogy Önök ismerik: Barsi Ödön archívumában, hogy választ találjak a feltett kérdéseire. Annak dacára is, hogy vélelmezhetően rossz kérdéssort küldött el, én ugyanis nem tudok segíteni abban, hogy „hova lett a krémtúróm???”, de az emlékezésben ez sem zavarhat minket meg. Well.
C. Thompson, egy régi vágású walesi detektívcsalád sarja, egészen fiatalon, az amerikai nyugaton tett kirándulásai során kezdte el lejegyezni élményeit. Önmagát talán kissé túlbecsülve, rendszeresen olyan ügyekbe ütötte az orrát, amikhez nem volt sok köze, ám mindig adódott valamilyen rejtély, leküzdendő feladat, ami csábította őt az alkalmatlankodásra. You know, afféle minden lében két kanál személyiség volt. Ami a Bolingbroke-kastély rejtélyével kapcsolatos vizsgálódásait illeti, nagyapám úgy érezte, meglehetően tipikus eseménysort sikerült megörökítenie: a helyszín már-már közhelyes, ezt tudta ő is, de azzal is tisztában volt, hogy a hangulat képes lesz eladni egy alapjaiban nem túl eredeti történetet. Tegyük hozzá, a nyomozást is nagyban segítette a tény, hogy az elkövető észjárása is meglehetően szűk dimenziók között mozgott. Pikantériája a történetnek, hogy az önéletrajzi elemek igen nyíltak: nagyapám ekkortájt életében először az öregedés megmásíthatatlan tényével küzdött éppen, aminek hangot is adott a beszámolóban. Frusztrációjával csak akkor tudott leszámolni, amikor a harmincas években őfelsége Magyarországra küldte őt, hogy kémkedjen a fegyverkezési program után. Alighanem ekkor szeretett bele a hazájukba is, ahol aztán oly’ sok évtizedet eltöltött, ugyanabban az alteregóban, amit első küldetésekor használt.
Megjegyezném még, bár még a családunkon belül is szinte kósza legenda csupán, hogy a Bolingbroke-kastélyban feltárt bűntényről sok mendemonda terjeng a Scotland Yard klasszikus ügyeit vizsgáló bizottságok háza táján. Sokaknak szent meggyőződése ugyanis, hogy nagyapámat elvakította a fiatal Bolingbroke kisasszony iránt táplált soha ki nem mondott rajongása, így nem vette észre azt a nyilvánvaló (vajon valóban az?) tényt, hogy rossz gyilkost buktatott le, pontosabban a valódi összeesküvők megvezették őt egy úgynevezett többlépcsős átveréssel. Innentől, ahogy az Önök köreiben mondják, spoiler: spoiler De mindez, mint mondottam, legenda.
Örömmel vettem érdeklődését nagyapám szellemi hagyatéka iránt, kívánok további sok sikert és kitartást a kutatásban!

Szívélyes üdvözlettel, yours sincerely,
Lord Sir Edward Hawker Zoltán P. W. Hughes-Thompson, a Néma Revolverek Városának tiszteletbeli vikomtja

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2011
88 oldal
6 hozzászólás
>!
Dinah I
C. Thompson: A Bolingbroke-kastély kísértete

Szeretem a rövid krimiket (is), mert kevesebb idő áll rendelkezésünkre, hogy rájöjjünk a megoldásra (ami abszolút kitalálható). Cseppet sem lepett meg.
A másik dolog, hogy számomra nagyon érződött rajta, hogy magyar írta, még akkor is, ha ennek a kezdet kezdetén nem voltam tudatában. Nem tudom, hogy a fogalmazás, vagy a szövegkörnyezet miatt-e. (És nem, nem figyeltem fel a szövegre a borítón, miszerint „A magyar ponyva klasszikusai.” :)

>!
B_Viki23 P
C. Thompson: A Bolingbroke-kastély kísértete

Számomra ez egy kicsit lapos, gyenge történet volt. Egyszeri meghallgatásnak bőven elég volt.

>!
Roszka 
C. Thompson: A Bolingbroke-kastély kísértete

Könnyed, szórakoztató, olyan kezembe akadt, vékonyka, gyorsan kivégezhető.

>!
szangi P
C. Thompson: A Bolingbroke-kastély kísértete

Egy falat krimi :) Kár bele a könyvjelző, rövid is, eseménydús is, tipik ódon angol kastély, rejtekajtók, kripták, bolond rokon, szerelmespár, már csak a családi kísértet hiányzott :)
(most hogy ezt így elgondoltam és leírtam, újra megláttam a könyv címét :D logika nincs a címben)

>!
Tercia
C. Thompson: A Bolingbroke-kastély kísértete

Igazi, jóféle, régimódi krimi. Annyira elszoktam az ilyesmitől, hogy nagyon jólesett. Nem az a fajta, amelyiktől nem mersz éjszaka kimenni pisilni, inkább megoldod együltő helyben a dolgot egy gyanús nesz hallatán.
Olyan Agatha Christie, Conan Doyle-féle, csavaros eszű detektívvel, félig hibbant nemesi családdal, baljós jelekkel, titkosalagutas kastéllyal.
Engem nem zavar, ha tudom előre, ki volt a hunyó, ha közben jól szórakozom.

>!
murmur
C. Thompson: A Bolingbroke-kastély kísértete

Legközelebb az igényeimhez igazítva választok kihívást. Ennyi krimi sok egy évre, főleg, ha olyan kétes minőségűek is vannak köztük, mint ez :D

>!
Lunici
C. Thompson: A Bolingbroke-kastély kísértete

Hú, de nehéz volt ez! Olvasón 77 oldal, de mégis több nap kellett, hogy befejezzem! Mint egy kezdő író első próbálkozása! Krimi? Nem is tudom! Semmi izgalom! Öltek embert, volt lövöldözés, de akkor is baromi uncsi volt! Húúúú, de nagyon nehéz volt!

>!
Ravey
C. Thompson: A Bolingbroke-kastély kísértete

Régen olvastam, de arra biztosan emlékszem, hogy számomra kifejezetten tetszetős volt :)

>!
Gáborr_Nagy P
C. Thompson: A Bolingbroke-kastély kísértete

Hát…ettől nem voltam elájulva. Szerencsére elég rövid volt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
A. O. Esther: Frigg rokkája I.
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány
Susan Kren: Kendra életei
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elveszett cirkáló
Rejtő Jenő (P. Howard): Az előretolt helyőrség
Vivien Holloway: Végtelen horizont
Biró Zoltán: A hetedik holló