Utazás ​a tengeri cirkálón (Narnia krónikái 5.) 26 csillagozás

C. S. Lewis: Utazás a tengeri cirkálón

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

A Hajnalvándor útja címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1952

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Szent István Társulat, Budapest, 1991
204 oldal · ISBN: 9633605113 · Fordította: K. Nagy Erzsébet · Illusztrálta: Palásti Erzsébet

Kapcsolódó zóna

!

Narnia

35 tag · 13 karc · Utolsó karc: 2021. január 6., 00:05 · Bővebben


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Bleeding_Bride IP>!
C. S. Lewis: Utazás a tengeri cirkálón

Eddigi kedvenc részem a sorozatból. Aranyos volt és izgi is. Eustace karaktere meg nagyon kellett bele, hogy verném agyon :))

Erzsébet_Szászi>!
C. S. Lewis: Utazás a tengeri cirkálón

Örülök, hogy ismét találkozhattam Aslannal, Reepicheepel, Caspiannal, Lucyval és Edmunddal. Tartalmas rész volt ez tele történéssel és izgalommal, ugyanakkor hiányoltam a korábbi részekre jellemző színesnél színesebb leírásokat. Lehet, hogy a túl sok izgalom miatt éreztem némely részeket furcsán rövidnek és összecsapottnak (pl. a sötétség szigetét). A tanítást is szájbarágósnak éreztem néha, pedig ez a korábbi kötetekben nem zavart.

Hajnalka_Ferencsák>!
C. S. Lewis: Utazás a tengeri cirkálón

A többi részhez képest ez kifejezetten tetszett. Sok esemény történt, nem csak elhúzott leíró részek, rengeteg varázslat és szereplő vonult fel.
De önmagában még mindig nem érzem át a lelkesedést a könyv kapcsán (mint ahogy más gyermekkönyvek kapcsán szoktam érezni). A 4 csillag a saját kategóriáján belül értendő.

Lahara IP>!
C. S. Lewis: Utazás a tengeri cirkálón

Szerintem a fordítás némileg eltér A Hajnalvándor útjától, de megkapja az öt csillagot, ugyanis pár apróságot leszámítva ugyanúgy imádtam. A pár apróság közé tartozik az illusztráció, ami jobb lenne, ha inkább nem is lenne, mert illúzióromboló.
És ahogy már korábbi Narnia-részeknél, itt is felismertem különféle hatásokat, amik bekerültek a történetbe. Előző részekben népmesei, aiszopuszi motívumokra bukkantam, most odisszeuszira.
De mindent összevetve, nagyon szeretem, és örülök, hogy Eustace végül némi jellemfejlődésen esett át.
Van viszont pár dolog, amit nem értek, például a szereplők kora. Edmund olyan tizennégy, Lucy kábé tizenhárom éves lehet, Eustace tizenegy vagy tizenkettő. Caspian úgy van megemlítve, mint aki közel annyi idős, mint Lucy, tehát akkor egészen gyerek volt még, amikor trónra került, és akkor mégis nekem volt igazam, és túlkoros a Caspiant játszó színész az eredeti karakterhez.

balage P>!
C. S. Lewis: Utazás a tengeri cirkálón

A szokásos „narniai színvonalat” hozza az író. Eustace jellemfejlődése is jó.
A filmben jelentősen változtattak a történeten, szerintem teljesen feleslegesen. Először a filmet láttam, és aztán ahogy olvastam, mindig vártam, hogy na majd most fog ez vagy az történni, és mindig meglepődtem, hogy elmaradtak a várt filmbéli események.

SzRéka >!
C. S. Lewis: Utazás a tengeri cirkálón

Sajnos egy kicsit untam… Lucy számomra túl idegesítő, és mivel Edmund ebben a részben alig szólalt meg, leginkább a kiscsaj szerepelt, aminek nem örültem. A matrózokat bírtam, ééés sajnos ennyi pozitívumot találtam a könyvben. :(
Aslan sem volt az igazi, Caspian is csalódást okozott, talán az egér volt a legelviselhetőbb szereplő, de azt is nehezen viseltem, hogy mindig kihangsúlyozták a cincogó hangját… Megint többször előfordultak olyan szavak, mint „ill.” és „stb.”. amik véleményem szerint nem hogy mesekönyvbe, de alapjáraton egy könyvben sem szerepelhetnének. :(

Leilaa>!
C. S. Lewis: Utazás a tengeri cirkálón

sokkal több mindenről szólt, mint a film. Arra emlékszem, hogy a film szinte egyáltalán nem fogott meg. Nem rég láttam, de halvány részletek derengenek. Aranyos volt a könyv. Még az illusztráció is tetszett.

syil>!
C. S. Lewis: Utazás a tengeri cirkálón

Nagyon régen már olvastam ezt a könyvet, de őszintén szólva, már halvány segéd fogalamam sem volt róla, miről szól. Így azt gondoltam, valószínűleg nem volt annyira jó, hogy nem hagyott nyomot bennem. De ennek ellenére meglepően tetszett. Izgalmas kalandok, méghozzá sorban egymás után, de a nyugalmasabb részek sem hagyják lankadni a figyelmet. Örülök, hogy újraolvastam.


Népszerű idézetek

SzRéka >!

Volt egyszer egy fiú, akit Eustace Clarence Scrubb-nak hívtak.

(első mondat)


A sorozat következő kötete

Narnia krónikái sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Ende: A Végtelen Történet
J. M. Barrie: Pán Péter
Lewis Carroll: Alice Tükörországban
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Ecsédi Orsolya: Banyavész
L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
Nyulász Péter: Helka
Angie Sage: Repülés