The ​Last Battle (The Chronicles of Narnia 7.) 19 csillagozás

C. S. Lewis: The Last Battle C. S. Lewis: The Last Battle C. S. Lewis: The Last Battle C. S. Lewis: The Last Battle C. S. Lewis: The Last Battle C. S. Lewis: The Last Battle C. S. Lewis: The Last Battle C. S. Lewis: The Last Battle C. S. Lewis: The Last Battle C. S. Lewis: The Last Battle C. S. Lewis: The Last Battle C. S. Lewis: The Last Battle C. S. Lewis: The Last Battle C. S. Lewis: The Last Battle C. S. Lewis: The Last Battle C. S. Lewis: The Last Battle C. S. Lewis: The Last Battle C. S. Lewis: The Last Battle C. S. Lewis: The Last Battle

Narnia . . . where lies breed fear . . . where loyalty is tested . . . where all hope seems lost. During the last days of Narnia, the land faces its fiercest challenge—not an invader from without but an enemy from within. Lies and treachery have taken root, and only the king and a small band of loyal followers can prevent the destruction of all they hold dear in this, the magnificent ending to The Chronicles of Narnia.

Eredeti megjelenés éve: 1956

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
HarperCollins, London, 2010
172 oldal · ISBN: 9780001670525 · Illusztrálta: Pauline Baynes
>!
HarperCollins, London, 2009
ISBN: 9780061974144
>!
HarperCollins, London, 2009
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780007323142

5 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Lucy Pevensie

Helyszínek népszerűség szerint

Cair Paravel


Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

brigi11 P>!
C. S. Lewis: The Last Battle

Fájdalmas a búcsú, még akkor is, ha Lewis már az ötödik rész végén kezdett elköszönni a szereplőktől. Még fájdalmasabb, hogy egy buta szamárnak és egy majomnak köszönhető az egész. Csodálatos időt töltöttem Narniaban, hiányozni fog, és soha, de soha nem fogom megbocsájtani ezt a befejezést.

1 hozzászólás
Nicoleee >!
C. S. Lewis: The Last Battle

Hát, nem ilyen jellegű befejezésre számítottam. De tetszett. Különösen tetszett, hogy a régebbi főszereplőket láthattuk. Kicsin múllott, hogy nem sírtam a végén. Összeségiben méltó lezárása volt a sorozatnak, nem hagyott bennem hiányt.

Lahara IP>!
C. S. Lewis: The Last Battle

Nem tudtam úgy olvasni, mint amikor először olvastam, hiszen ez már a sokadik alkalom volt, viszont most először angolul. Egyfajta tisztelgés, egy kicsit az oxfordi utazás után is, meg egyébként, mert szeretem ezt a hétkötetes történetfolyamot. Nem tudom, hogy nevezzelek, mese, fantasy vagy átirat. Mert átemelés sok van benne, tanítás, okítás jóról, rosszról és döntésekről, gyerekeknek csomagolva. Oh, come on! Hát az oroszlánbőrbe bújt szamár, és a hamis istenek. Első olvasásra nem tűnt fel vagy ha gyerekként találkoztam volna vele először, valószínűleg akkor sem, de most már utána vagyok sok utánolvasásnak.
Szeretem és szerettem ezt a részt, még akkor is, ha a befejezés mindig egy kicsit összetör bennem valamit, de valljuk be, ez tényleg így kerek, egész.
Ami nagyon érdekes dolog volt, és még nem tartok olyan nyelvi szinten az angolból, hogy az ilyen finom árnyalatokat tökéletesen átérezzem, de a szamár, amikor csak egyszerűen szamár, akkor donkey volt, és amikor a majom ostoba szamárként hivatkozott rá, akkor már ass. Igen, a szó eredetileg az állat, nem pedig, amire manapság használják. Mr ha nem tévedek nagyot.
Bár a kiadás összemontázsolt borítójával nem vagyok megelégedve, pedig régen tetszett, annak örülök, hogy az illusztrációk az eredetiek.

>!
HarperCollins, London, 2001
224 oldal · ISBN: 0007115547 · Illusztrálta: Pauline Baynes
gabcsika1>!
C. S. Lewis: The Last Battle

Ejj, nem sikerült kibírni bőgés nélkül. Szép lezárás. Vagy épp kezdet?

Dia9117>!
C. S. Lewis: The Last Battle

Csodálatos keretes befejezés egy csodálatos történetnek.

FitzwilliamDarcy667>!
C. S. Lewis: The Last Battle

Hát ez az utolsó rész se tudott annyira lenyűgözni. Ugyanazokat az elemeket használja mint az összes előző rész és mindig pont ugyanannyira idegesítő az egész. Aslan megint mindenkit megment és mindent megold és mindenkit szeret, mert persze ez az Istenkép kell egy jó keresztény könyvbe. A könyv lezárása pedig nem akkora csavar, mint Lewis akarta szerintem, eléggé hamar rá lehet jönni, hogy mi történt. Ebben a könyvben se marad el persze a jó keresztény tanítás. Az Istenkáromlókat megbüntetik, Aslan pedig majd eldönti ki léphet be a Mennyekbe és ki nem. Aki nem hisz benne az nem juthat be természetesen. Így a 7. rész végére belefáradtam ezekbe a könyvekbe, nagyon látszik, hogy gyerekeknek lett írva, és az hogy ezt a sorozatot a Gyűrűk Urához hasonlítgatják az nagyon nem oké, tök más a két könyv világa.

chibizso>!
C. S. Lewis: The Last Battle

Az utolsó kötetnél értékelném egészben a sorozatot.
Voltak jobb és gyengébb kötetek, ez kétségtelen. Bájos kis kalandos mese a Narnia krónikái beszélő állatokkal, meselényekkel, gyerekekkel: ilyennek is kell lennie egy jó gyerekkönyvnek. Sokszor elbűvölt, vagy megmosolyogtatott.
Viszont ha a regény mélyére nézünk, számtalan bibliai elem felfedezhető, amelyeket Lewis logikusan és tisztán kapcsol egymáshoz. Főleg az utolsó kötetben mutatkozik meg. Ez már valami.
A könyvsorozat során csak az zavart, hogy sokszor dedós módon magyarázkodott az elbeszélő. Néha jól jött az angol nyelvű olvasás során, de hosszú távon még ezen a nyelven is idegesítő volt. Ilyenkor éreztem azt, hogy ez nem az én korosztályomnak szól. Mellesleg, Lewis stílusa tetszetős, jól bánik az angollal, még ha egyszerűen is használja. A hangutánzó szavakkal nagyon hangulatossá tudott tenni egy-egy leírást.
Röviden, Narnia világa elképesztő. Csak ajánlani tudom. A csillagok pedig ennek a kötetnek szólnak. A 2. után ez a legjobb. :)

Szonyecska87>!
C. S. Lewis: The Last Battle

Többedszeri újraolvasásra is hoz újat, új megértést. Ahogy az Ige is. Hisz az inspirálta. Tudom, sokaknak ez csak mese, fantasy, dedós valami, megint csak egy „keresztény” könyv. De nekem egy olyan könyv, ami segít újra és újra Istennel találkozni. S feljön az, hogy mennyire várom, hogy színről színre lássam, ne csak árnyékát érzékeljem annak, aki a Dicsőséges.
A könyv, hű a Jelenések könyvének leírásához. :) Ne várjunk más befejezést, mert "láttam új eget és új földet, mert az első ég és az első föld elmúlt, és a tenger sincs többé."( Jel 21,1)

BarbieB>!
C. S. Lewis: The Last Battle

Talán ez az egyetlen gyerekkönyv, amiben Platón neve felbukkan, sőt nem csak a neve, hanem a barlang-hasonlat egy igazán sajátos, „narniai” verziója is. Anélkül, hogy teljesen lelőném a poént, csak annyit árulhatok el, hogy az eddig megismert Narnia csak árnya a valódinak, amit az arra érdemesek végül megpillanthatnak. Így lehetséges, hogy el is búcsúzunk ettől a varázslatos világtól, meg nem is, és így lesz ez az elválás olyan keserédes, mint Narnia krónikáinak valamennyi története.
https://litfan.blog.hu/2020/01/11/c_s_lewis_the_chronic…

Ildiko_Lengyak>!
C. S. Lewis: The Last Battle

Grandiózus darab, a végén egy hatalmas csavarral. Valahogy ugyanaz az érzésem támadt, ami a Harry Potter utolsó köteténél: felnőttünk.

Úgy látom, a nagyobb lélegzetvételű könyvsorozatok végén kötelező ellőni egy nagy egymásra találós jelenetet, ahol ismét felvonul és „meghajol” a gárda. Ez történt a Gyűrűk urában, a Harry Potterben, és most a Narnia sorozatban is – persze mindenhol a történethez illő stílusban. És mi meg is tapsoljuk a szereplőket, ahogy kell, hiszen olyanoktól veszünk búcsút, akik meghatározták az elmúlt hónapjainkat.

Hát akkor viszlát, királyok és királynők, beszélő állatok, törpék, óriások, varázslatos és hétköznapi lények! Köszi az utazást! Remélem, még találkozunk!


Népszerű idézetek

Szelén>!

She could see the whole southern desert and beyond it the great city of Tashbaan: to eastward she could see Cair Paravel on the edge of the sea and the very window of the room that had once been her own. And far out to sea she could discover the islands, island after island to the end of the world, and, beyond the end, the huge mountain which they had called Aslan's country.

16. fejezet - Farewell to Shadow-Lands

Kapcsolódó szócikkek: Cair Paravel · Lucy Pevensie · tenger
chibizso>!

Has not one of the poets said that a noble friend is the best gift and a noble enemy the next best?

195. oldal

chibizso>!

Their prison is only in their own minds, yet they are in that prison; and so afraid of being taken in that they cannot be taken out.

181. oldal

chibizso>!

There goes one," thought Farsight, "who has called on gods he does not believe in. How will it be with him if they have really come?

142. oldal

chibizso>!

The stars never lie, but Men and Beats do.

27. oldal


A sorozat következő kötete

The Chronicles of Narnia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. M. Barrie: Peter Pan
Michael Ende: The Neverending Story
Gail Carson Levine: Ella Enchanted
Jessica Ennis-Hill: The Silver Unicorn
J. R. R. Tolkien: The Hobbit
Angie Sage: Flyte
Elizabeth Goudge: The Little White Horse
Dodie Smith: The Hundred and One Dalmatians
Neil Gaiman: Coraline (angol)
Cressida Cowell: How to Cheat a Dragon's Curse