The ​Horse and His Boy (The Chronicles of Narnia 3.) 30 csillagozás

C. S. Lewis: The Horse and His Boy C. S. Lewis: The Horse and His Boy C. S. Lewis: The Horse and His Boy C. S. Lewis: The Horse and His Boy C. S. Lewis: The Horse and His Boy C. S. Lewis: The Horse and His Boy C. S. Lewis: The Horse and His Boy C. S. Lewis: The Horse and His Boy C. S. Lewis: The Horse and His Boy C. S. Lewis: The Horse and His Boy C. S. Lewis: The Horse and His Boy C. S. Lewis: The Horse and His Boy C. S. Lewis: The Horse and His Boy C. S. Lewis: The Horse and His Boy C. S. Lewis: The Horse and His Boy C. S. Lewis: The Horse and His Boy C. S. Lewis: The Horse and His Boy

On a desperate journey, two runaways meet and join forces. Though they are only looking to escape their harsh and narrow lives, they soon find themselves at the center of a terrible battle. It is a battle that will decide their fate and the fate of Narnia itself.

Eredeti megjelenés éve: 1954

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
HarperCollins, London, 2010
176 oldal · ISBN: 9780261670488 · Illusztrálta: Pauline Baynes
>!
HarperCollins, London, 2009
ISBN: 9780061974137
>!
HarperCollins, London, 2009
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780007323081

5 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Shasta · Aravis · Nyehi-nyíhaha-ha-he-bree (Bree) · Hwin · Arsheesh

Helyszínek népszerűség szerint

Calormen


Most olvassa 3

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

NannyOgg>!
C. S. Lewis: The Horse and His Boy

Eddig ez a csúcspont a sorozatban, de most, hogy túl vagyok a bűvös hármason*, határozottan megállapítom, hogy Lewis nagyon nem az én íróm, se stílusában, se mondanivalójában, se sehogy. Intellektuális felüdülés céljából röviden szüneteltetem a Narniát.

*Házi szabály: íróról, sorozatról csak minimum három könyv után általánosítok.

budvigszandi>!
C. S. Lewis: The Horse and His Boy

Még az olvasás után pár hónappal is sajnálom, hogy mennyire untam és milyen nyögvenyelősen ment nekem ez a rész. Az egész sorozaton végig akartam szaladni, de ez a rész kicsit elém rakta a STOP-táblát. Persze voltak benne nagyon érdekes részek és maga a történet is jó volt, de valami nekem hiányzott belőle, és ez sajnos az olvasás időtartamán is meglátszik… Ettől függetlenül kíváncsi vagyok a következő részekre, mert fogalmam sincs, hogy a megfilmesített történeteken kívül mi fog történni.

brigi11 P>!
C. S. Lewis: The Horse and His Boy

Annak ellenére, hogy kedveltem Shasta-t és örültem, hogy minden jóra fordult az életében, nekem ez a rész kicsit gyengébb volt, mint az előzőek. Hiányzott Peter és kicsit sok volt már a végén Aslan. De továbbra is tartom, hogy ez egy nagyon szerethető mese és kíváncsian várom, hogy fogunk-e még talàlkozni az ikrekkel. @sztinus mehetünk tovább :-)

havrillas>!
C. S. Lewis: The Horse and His Boy

Ebből a részből semmire sem emlékeztem, pedig olvastam már magyarul. Emiatt úgy is voltam, hogy biztosan felejtős, nem túl izgalmas történet. Kellemesen meg is lepődtem, amikor sokkal jobban tetszett, mint az előző részek, sokkal olvasmányosabb volt.
Narnia világa itt kezd el igazán kinyílni. A történet legnagyobb része másik országban játszódik, másik kultúrával, társadalommal és szereplőkkel. Igazán kedveltem ezt a közel-keleties országot. Shasta és Aravis kalandjait pedig sokkal izgalmasabbnak találtam, mint a Pevensie testvérekét. Ráadásul a beszélő lovak a szívem csücskei lettek. A bibliai vonalat is mintha hanyagolták volna, már különböző tanítások így is vannak benne.

FitzwilliamDarcy667>!
C. S. Lewis: The Horse and His Boy

Majdnem pont ugyanazt tudja nyújtani ez a könyv, mint ez előző kettő. Adott egy fiú meg egy lány karakter akik találkoznak és együtt kalandoznak jobbra balra. Ezzel nem lenne baj, de a legelcsépeltebb dolgok történnek. Szétválnak, de mégis találkoznak megint. Aslan valahogy mindent irányítgat a háttérből, mert megteheti. spoiler

gabcsika1>!
C. S. Lewis: The Horse and His Boy

Természetesen ebben a könyveben is azok a részek voltak a kedvenceim, ahol Narnia királya és királynői jelen voltak. Szívesen körülnéztem volna kicsit jobban az aranykorát élő Narniában, de sebaj, így megismerhettük a Narniától délre fekvő országokat is.

and_rea>!
C. S. Lewis: The Horse and His Boy

Bár a könyvek írási sorrendje nem ugyanaz, mint a történetek sorrendje, de tetszik, ahogy a világ történései, szereplői egybefolynak, vannak utalások előzményekre, mégis egy teljesen más történetet olvashattunk, más szereplőkkel.
A két paci, Bree és Hwin cuki volt, a gyerekek (Shasta és Aravis) is szimpatikusak voltak, találkozhattunk Peter, Edmund királlyal, és Susan, Lucy királynőkkel, meg persze Aslan is felbukkant, tiszteletet parancsolóan és fenségesen.
Az is tetszett, hogy nemcsak Narniaban kalandoztunk, hanem tényleg egy egész világ kibontakozik előttünk, pedig alig 140 oldalas a könyv.
(Még az is lehet, hogy a 7 könyv végére felértékelem Narnia krónikáit, és átteszem az újraolvasós kategóriába. :))

bürök>!
C. S. Lewis: The Horse and His Boy

Visszagondolva, az első két kötet előtt teljesen irreális elvárásaim voltak. Ha nem is egy újabb Gyűrűk urára, de mindenképpen valami monumentálisabbra számítottam. Mire eddig jutottam, már helyrepakoltam magamban a dolgokat, visszafiatalítottam a lelkem jó 15 évvel, és minden sorát élveztem. : )

Ildiko_Lengyak>!
C. S. Lewis: The Horse and His Boy

Annyira de annyira cukik ezek a történetek! Lewis humora pedig abból a zseniális fajtából való, amin a felnőttek ugyanakkorákat tudnak kacagni, mint a gyerekek. Ő az első olyan író, akinél komoly késztetést éreztem arra, hogy idézetet is linkeljek az olvasmányhoz. :)

Chris_Q>!
C. S. Lewis: The Horse and His Boy

Nehéz értékelést írnom erről a könyvről, mert voltak részek benne, amiket imádtam, és voltam, amiket egyenesen untam. Az eleje, mikor a szereplők útnak indulnak, és megtudjuk a történetüket, kimondottan izgalmas volt, ahogy a vége is, ugyanis kapunk egy nagy csavart, egyáltalán nem úgy fejeződött be, ahogy vártam. Azonban a közepe… egyszerűen úgy éreztem, hogy a jó indítás után szétcsúszott a történet, nem nagyon tudott érdekelni, mi fog történni a karakterekkel, és Bree-n kívül nem kerültem közelebb egyikükhöz sem. Az is kifejezetten zavart, hogy nem tudtam meg, hogyan kerültek Narnia világába a Pevensie-testvéreken kívül emberek. Az országok közti szembenállással is vegyesek az érzéseim, mert szerintem jól volt megírva, csak nem annyira nem illett az előző kötetekben megismert Narniához, hogy teljesen idegennek éreztem, a végén lévő csatajelent is hiába tetszett, nem tartottam odaillőnek. A legrosszabb pedig az volt, hogy a Narniát oly különlegessé tevő varázslat is nagyrészt hiányzott.


Népszerű idézetek

Lanolin>!

„Child,” said the Voice, „I am telling you your story, not hers. I tell no one any story but his own.”

Szelén>!

„Oh yes, of course,” said Shasta. „At least, I've ridden the donkey.”
„Ridden the what?” retorted the Horse with extreme contempt. (At least, that is what he meant. Actually it came out in a sort of neigh – „Ridden the wha-ha-ha-ha-ha.” Talking horses always become more horsy in accent when they are angry.)
„In other words,” it continued, „you can't ride. That's a drawback. I'll have to teach you as we go along. If you can't ride, can you fall?”
„I suppose anyone can fall,” said Shasta.
„I mean can you fall and get up again without crying and mount again and fall again and yet not be afraid of falling?”

10. oldal, 1. fejezet - How Shasta Set Out On His Travels

Kapcsolódó szócikkek: · lovaglás · Nyehi-nyíhaha-ha-he-bree (Bree) · Shasta · szamár
Szelén>!

„What quarrelsome creatures these humans are,” said Bree to the mare. „They're as bad as mules. Let's try to talk a little sense. I take it, ma'am, your story is the same as mine? Captured in early youth – years of slavery among the Calormenes?”
„Too true, sir,” said the mare with a melancholy whinny.

27. oldal, 2. fejezet - A Wayside Adventure

Kapcsolódó szócikkek: Hwin · · Nyehi-nyíhaha-ha-he-bree (Bree)
Szelén>!

In those days, far south in Calormen on a little creek of the sea, there lived a poor fisherman called Arsheesh, and with him there lived a boy who called him Father. The boy's name was Shasta. On most days Arsheesh went out in his boat to fish in the morning, and in the afternoon he harnessed his donkey to a cart and loaded the cart with fish and went a mile or so southward to the village to sell it.

1. fejezet - How Shasta set out on his travels

Kapcsolódó szócikkek: Arsheesh · Calormen · halászat · Shasta
Lanolin>!

„ For this is what it means to be a king: to be first in every desperate attack and last in every desperate retreat, and when there's hunger in the land (as must be now and then in bad years) to wear finer clothes and laugh louder over a scantier meal than any man in your land.”

Chris_Q>!

Aravis immediately began, sitting quite still and using a rather different tone nad style from her usual one. For in Calormen, story telling (whether the sories are true or made up) is a thing you are taught, just as English boys and girls are taught essay writing. The difference is that people want to hear the stories, whereas I never heard of anyone who wanted to read the essays.

pikkupilvi P>!

I do think, said Shasta, that I must be the most unfortunate boy that ever lived in the whole world. Everything goes right for everyone except me.

GinTonic95>!

But one of the worst results of being a slave and being forced to do things is that when there is no one to force you any more you find you have almost lost the power of forcing yourself.

109. oldal, 9. fejezet - Across the desert (HarperCollins, 2009)

pikkupilvi P>!

He had not yet learned that if you do one good deed your reward usually is to be set to do another and harder and better one.


A sorozat következő kötete

The Chronicles of Narnia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: The Burning Maze
John Flanagan: The Battle for Skandia
Lucy Strange: Sisters of the Lost Marsh
Matt Haig: A Boy Called Christmas
Angela Dorsey: Silver Dream
Rick Riordan: The Hammer of Thor
Diana Wynne Jones: The Lives of Christopher Chant
Derek Landy: Dark Days
Kelley Armstrong – Melissa Marr: Loki's Wolves
Cressida Cowell: The Wizards of Once