The ​Chronicles of Narnia (The Chronicles of Narnia 1–7.) 20 csillagozás

C. S. Lewis: The Chronicles of Narnia C. S. Lewis: The Chronicles of Narnia C. S. Lewis: The Chronicles of Narnia C. S. Lewis: The Chronicles of Narnia C. S. Lewis: The Chronicles of Narnia C. S. Lewis: The Chronicles of Narnia C. S. Lewis: The Chronicles of Narnia

„Like ​his fellow genius, Tolkien, C. S. Lewis has redefined the nature of fantasy, adding richness, beauty, and dimension. … In our times, every fantasy realm must be measured in comparison with Narnia.” — Lloyd Alexander

Journeys to the end of the world, fantastic creatures, and epic battles between good and evil — what more could any reader ask for in one book? The book that has it all is The Lion, the Witch and the Wardrobe, written in 1949 by Clive Staples Lewis. But Lewis did not stop there. Six more books followed, and together they became known as The Chronicles of Narnia.
    For the past fifty years, The Chronicles of Narnia have transcended the fantasy genre to become part of the canon of classic literature. Each of the seven books is a masterpiece, drawing the reader into a world where magic meets reality, and the result is a fictional world whose scope has fascinated generations.
    This edition presents all seven… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
HarperCollins, New York, 2013
1338 oldal · ASIN: B008LUYSAE
>!
HarperCollins, New York, 2013
1096 oldal · ISBN: 9780062245762 · Illusztrálta: Carla Weise
>!
HarperCollins UK, London, 2013
524 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780007100248 · Illusztrálta: Pauline Baynes

8 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 10

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Juci P>!
C. S. Lewis: The Chronicles of Narnia

Azt hiszem, jobb lesz, ha megírom az értékelést az egyes részekről, ahogy elolvastam őket, különben a végére elfelejtem.
The Magician's Nephew: játékos, varázsos, vicces, nagyon jó indítás a sorozathoz szerintem. Narnia „teremtését” nagyon el tudtam képzelni.
The Lion, the Witch and the Wardrobe: kicsit komolyabb, drámaibb, mint az első rész; bár ezt írta meg elsőként Lewis, nem árt neki a „bevezetés”. Itt még erősebben kidomborodnak a keresztény hittel való párhuzamok, mint az előző részben, de nem egy az egyben a Bibliát ülteti át a mesébe, szerintem vannak lényegi különbségek. Úgyhogy én a magam számára úgy döntöttem, hogy aki akarja, keresztény példázatként értelmezi, aki meg nem, annak számára szép történet a barátságról és az önfeláldozásról. Persze az erkölcsi mondanivaló kb. tízéves gyerekek számára van megfogalmazva, de azért nem vészesen szájbarágós.
The Horse and His Boy: minden benne van, ami egy jó kalandhoz kell.
Prince Caspian: hálistennek sokkal jobb, mint a film, ami szerintem nagyon tré volt (pedig az első tetszett, de ebben erősen átírták a sztorit a CGI kedvéért, sőt valójában gyakran úgy éreztem, útközben elveszett a forgatókönyv). A könyv viszont tartja az eddigi színvonalat; legjobban talán a mellékes, akár csak egy-két mondat erejéig felbukkanó teremtmények tetszenek, akiket annyira jól megformál Lewis. És persze megint ad némi apropót, hogy gondolkozzunk a hit természetéről.
The Voyage of the Dawn Treader: Eddig talán ez a rész fogott meg a legkevésbé, bár vannak benne szép részek, pl. Eustace és Aslan találkozása. A vége már egyértelműen keresztény allegória.

Hihetetlen, de egy év után végre volt lelkierőm elővenni és befejezni. :)

The Silver Chair: megint egy jó kis kaland, Puddleglum a kedvenc karakterem lett a teljes sorozatból.
The Last Battle: spoiler nélkül talán csak annyit, hogy nem gondoltam, hogy ennyire lehull a lepel, mármint görögül, és ezt a keresztény allegóriát nagyon szépen csinálja Lewis, de akkor is azt érzem, hogy 15 éves korom előtt kellett volna olvasnom az egész sorozatot a maximális hatás érdekében. (Ja, és azt nem tudom megszokni, hogy a jó ügy érdekében halomra kell öldökölni a gonoszokat, az én Aslanom ilyet nem kérne, de tudom, mese.)

6 hozzászólás
Lanolin>!
C. S. Lewis: The Chronicles of Narnia

Részletes értékelést írtam minden részhez (az angol és a magyar változathoz is), szóval ha bárkit érdekel (amit kétlek :P), akkor az ott elolvashatja.
De röviden csak annyit mondanék, hogy imádom a Narnia könyveket, és ha tudsz angolul, akkor mindenképpen úgy olvasd el!^^

Izolda P>!
C. S. Lewis: The Chronicles of Narnia

Egyértelmű a bibliai párhuzam, és persze a vége… Ez egy szép mese a jóról és a gonoszról. Én felnőttként is szerettem.

Saleszter24>!
C. S. Lewis: The Chronicles of Narnia

The magician's nephew :
Nagyon tetszett. Érdekes volt Narnia megalakulását látni. A könyv olvastatta magát, elég hamar a végére lehet jutni. Most így „idősebb fejjel” a bibliai párhuzamokat is jobban észrevettem, aminek nagyon örülök.
Befejezés: 09.24

The lion, the witch and the wardrobe:
Kezdés: 10.01
Ez a rész is nagyon tetszett, bár az elején idegesített, hogy mindenki (itt a professzorra és a boszorkányra gondolok) úgy tett, mintha az előző rész meg sem történt volna. Tudom, hogy A varázsló unokaöccsét később írta C.S. Lewis, de így azért egy kicsit rossz volt.
Maga a történet érdekes volt, a bibliai párhuzamokat is jól meg lehetett figyelni (Aslan önfeláldozása és halála stb.). Edmund eléggé hasonlított Digory – ra ő is olyan kis rossz természetű volt, de örülök hogy a végére megváltozott.
Befejezés: 11.02.

The horse and his boy
Kezdés: 19.11.04 – 19.12.21
Különösen tetszett ebben a részben, hogy Aslan tényleg olyan Isten/Jézus személyiségét testeítette meg, most valahogy ezek jobban kiemelkedtek. A történet elején még nem volt vilagos, hogy mi köze lesz ennek Aslanhoz, de aztán ugye kiderült, hogy mindvégig a főszereplők (Shasta, Aravis, Bree és Hwin) közelében volt, és segítette őket az útjukon. A befejezés természetesen happy – end, nem is lehetne más. Örülök, hogy Shasta vagyis Cor herceg és Aravis végül összeházasodtak. :)

Prince Caspian
2020.01.26 – 2020.03.29
Nos. Ez a rész is jó volt, de valahogy nem tetszett annyira, mint a többi. Mármint nem volt olyan érdekes, viszonylag kiszámítható volt a története.

The voyage of the Dawn Treader
2020.04.01 – 05.01
Ez a rész most nagyon tetszett. Egyáltalán nem untam, meglepően érdekes volt. Főleg az volt jó, hogy itt megint megjelentek olyan metaforák Aslannal kapcsolatban, amiből egyből Istenre gondoltam. Pl amikor spoiler Azt sajnálom, hogy spoiler Izgatottan várom, hogy mi fog történni a következő kötetben. :)

The silver chair
2020.05.4 – 06.4
Na, ez a rész, mégjobb volt, mint az előző. Sok újat nem tudok róla mondani, csak hogy tényleg érdekes és kalandos volt. Jill az elején eléggé hasonlított Lucyra, főleg a vége felé. Örülök, hogy Eustace – t most láthattam megváltozva és kicsit érettebben, bár olyan sokat nem beszélt. A befejezés tetszett, viccesre sikeredett. Sajnáltam, hogy spoiler. Meglepett, hogy spoiler

The last battle
2020.06.06 – 07.16.
Jó befejezés, érdekes volt látni, hogy a főszereplők találkoztak azokkal, akik már régebben meghaltak. Kicsit sajnálom, hogy spoiler, de nyilván tudom, hogy mennyivel csodálatosabb dolgok vártak rájuk az igazi Narniában ami feltételezhetően a mennyország. Az elején nagyon csúnya volt, ahogy a majom bánt Puzzle – lel, valamint az a jelenet egy kicsit fura volt, amikor spoiler.

A nyelv szempontjából fontos tudni, hogy ez az első angol könyvem (eredetiben, eddig csak egyszerűsítettet olvastam). Ennek ellenére teljesen jó volt. Mondjuk az igaz, hogy az első három kötetet már magyarul is olvastam, szóval az alapszituációval tisztában voltam, de akkor is. Egy másik értékelésben láttam, hogy szerinte a Narnia túl szájbarágós. Van benne igazság, de nekem pont emiatt volt tökéletes. Nyilván így is volt néhány ismeretlen szó.
Ajanlom másnak is, aki el akar kezdeni angol könyveket olvasni!

Néreisz>!
C. S. Lewis: The Chronicles of Narnia

Az első hat „rész” nagyon tetszett, utána nem tudtam folytatni, egyszerűen nem fogott meg a történet. Nem volt érdekes számomra. Sajnálom.


Népszerű idézetek

szangi P>!

If you want to get out of a house without being seen, the middle of the afternoon is in some ways a better time to try it than the middle of the night. Doors and windows are more likely to be open; and if you are caught, you can always pretend you weren't meaning to go far and had no particular plans. (It is very hard to make either giants or grown-ups believe this if you're found climbing out of a bedroom window at one o'clock in the morning.)

605. oldal

szangi P>!

And in the inquiry all sorts of things about Experiment House came out, and about ten people got expelled. After that, the Head's friends saw that the Head was no use as a Head, so they got her made an Inspector to interfere with other Heads. And when they found she wasn't much good even at that, they got her into Parliament where she lived happily ever after.

663. oldal

szangi P>!

“How beastly one feels after sleeping in one’s clothes,” said Jill, sitting up.
“I was just thinking how nice it was not to have to dress”, said Eustace.

579. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Lewis Carroll: Through the Looking-Glass
Michael Ende: The Neverending Story
J. R. R. Tolkien: The Hobbit
Gail Carson Levine: Ella Enchanted
Angie Sage: Flyte
Neil Gaiman: Coraline (angol)
Cressida Cowell: How to Cheat a Dragon's Curse
Matt Haig: A Boy Called Christmas
Chris Colfer: A Tale of Magic
Cressida Cowell: Never and Forever