91. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

Narnia ​krónikái (Narnia krónikái 1–7.) 214 csillagozás

C. S. Lewis: Narnia krónikái C. S. Lewis: Narnia krónikái C. S. Lewis: Narnia krónikái C. S. Lewis: Narnia krónikái

A Narnia Krónikái a Jó és a Rossz örök háborúját meséli el. Olykor a csatamezőn, nyílt küzdelemben csap össze a fény az árnnyal, máskor a szív rejtett zugaiban. Ám legyenek az ütközetek akár lélekben, akár a harcmezőn: minden összecsapás meghatározó erejű.

Olyan utakon kalandozhatunk, amelyek a világ végére vezetnek, fantasztikus lényekkel köthetünk ismeretséget, megtudjuk, mi az árulás, mi a hőstett, mit jelent megnyerni vagy épp elveszíteni egy barátot. Izgalmas utazás ez a fantázia birodalmában, ugyanakkor a legmélyebb valóságban.

Narnia birodalmának titokzatos történetét hét kötetben mondja el a világhírű angol szerző, C. S. Lewis. Ezek közül a másodikat, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény, és a negyediket, a Caspian herceg címűt vitte eddig filmre a Walt Disney Pictures és a Walden Media. További két kötet, A Hajnalvándor útja és az Ezüsttrón forgatási munkálatai pedig máris folynak.

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Harmat, Budapest, 2022
768 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632886961 · Fordította: Háy János, Liszkay Szilvia · Illusztrálta: Pauline Baynes
>!
Harmat, Budapest, 2019
768 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632884547 · Fordította: Háy János, Liszkay Szilvia · Illusztrálta: Pauline Baynes
>!
M&C, Budapest, 2008
760 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639859005 · Fordította: Liszkay Szilvia

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Narnia

60 tag · 17 karc · Utolsó karc: 2022. június 28., 11:00 · Bővebben


Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Sherlock Holmes · Aslan · Lucy Pevensie · Edmund Pevensie · Peter Pevensie · Caspian · Cincz Vitéz · Susan Pevensie · Digory Kirke · Eustace Clarence Scrubb · Shasta · Nyehi-nyíhaha-ha-he-bree (Bree) · Tirian

Helyszínek népszerűség szerint

Narnia · Baker Street


Kedvencelte 79

Most olvassa 78

Várólistára tette 199

Kívánságlistára tette 460

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
C. S. Lewis: Narnia krónikái

Bence véleményét olvashatjátok, aki újraolvasta az egész sorozatot:

Régóta szerettem volna már újraolvasni az egész Narnia sorozatot, ezt most végre meg is tettem, örülök, hogy ezt ezzel a csodálatos kiadvánnyal tehettem meg, amely mind a hét kötetet tartalmazza.
C. S. Lewis egy nagyszerű és egyedülálló világot alkotott meg a Narnia-krónikáiban, mely a legelső fantasy sorozatok egyike volt és ami valószínűleg további fantasy történetek nemzedékeire lehetett hatással, mindezt mégis úgy, hogy a sorozat mer nagyon más lenni.
Bővebben: https://konyvutca.blogspot.com/2019/08/cslewis-narnia-k…

Esztus>!
C. S. Lewis: Narnia krónikái

Tavaly olvastam egy-két részt a sorozatból, de nem folytattam tovább. Most hogy megvan az összes rész egy könyvben, így mostmár nincs lelkiismeret furdalásom. Nagyon tetszettek a könyvek, mindegyik örök kedvenc nem tudnék egyet se választani közölük. spoiler

ScarlettBlair>!
C. S. Lewis: Narnia krónikái

Ez a könyv már nagyonnagyon régóta a kívánságlistámon, aztán pedig a várólistámon volt. Amióta láttam a film első részét a moziban azóta szerettem volna elolvasni a könyvet. Végül ebben a csodálatos, mind a hét kötetet tartalmazó kiadásban sikerült megszereznem a sorozatot, és nagyon örülök neki.
Maga a kötet egyszerűen meseszép, nem csak a csodás borító, de a kedves kis rajzok, és térképek mind-mind hozzáadnak az olvasmányélményhez.
Bevallom őszintén a Eustace és Jill kalandjai hozzám közelebb álltak mint a Pevensie testvérek történetei. Bár minden egyes kötetet imádtam a kedvencem mégis A ló és kis gazdája valamint Az ezüsttrón lett.
Az egész könyvből szerintem Borongány, a mocsári flanga lett a kedvenc karakterem, nagyon „derűlátó” kis fickó :D
Az biztos, hogy a Narnia-krónikáit ugyan úgy fel fogom majd olvasni a gyerekemnek, mint a Harry Pottert, ha majd lesz, és ha majd abba a korba ér, és remélem, hogy be fog mászni a ruhsászekrénybe a Lámpás-tisztást keresve.
spoiler

Szentinel>!
C. S. Lewis: Narnia krónikái

Újabb utazás ért véget. Ezt 2014. október 16-tól 2016. március 31-ig jártam. A második felét egyetlen hónap alatt bedaráltam. Így elnézve lehettem volna sokkal gyorsabb is, de akkor még nem volt meg bennem ez a „fejezzükbeasorozatotminélelőbb” mentalitás. Mióta befejeztem a The Dark Towert, felbukkant bennem egy igény: látni szeretném, meddig szárnyal az írói képzelet. Ezért is fordultam a fantasyk felé, és olvasom belőlük minél többet. Még én sem tudom, milyen indíttatásból, de a Narnia krónikáit választottam utam következő állomásának. Amúgy jah, Aslan A Sötét Toronyban is felbukkan, utalás szinten. Ki tudja, talán az egyik Torony felé vezető sugár éppen maga Narnia lenne?

A Narnia krónikái Tolkien A Gyűrűk Urája mellett a legklasszikusabb „high fantasy”, és sok hasonlóságot mutatnak, mégis teljesen eltérnek. A Narnia hét kötetes, a GyU három(ra lett bontva), mégis a kötetek aprók, és úgy az egész sorozat egyszerre, egyben olvasva sem volt annyira megterhelő számomra, mint Tolkien eddig általam olvasott munkái. A Narnia főszereplői gyermekek, és az egésznek van egy gyerekes naivitása, mégis sok szempontból érzem felnőttebbnek, komorabbnak a mondanivalóját, mint a GyU-nak. Tolkien nyelvészetet vitt a mesébe, majd a mesét vitte a mitológiába, majd a mitológiát varázsolta az olvasó elé, mégis Lewisnál éreztem jobban, hogy tanítani akar. Narnia első pillantásra egy meseszerű hely, ahol gyermekkorunk kel életre, mégis sokkal könyörtelenebb tud lenni, mint egy hobbit piknikparti közvetlenül Mordor mellett. Ez utóbbit pedig egyetlen vonásával éri el: kirángat a komfortzónádból.

A Narnia szereplői, még ha gyermekek is, gyakran lépnek tévútra, esnek bűnbe és hoznak rossz döntéseket. A világ pedig duplán fizeti vissza nekik az összeset. A Hajnalvándor útjában felbukkanó Eustace Scrubbs kalandja erre a legjobb példa, aki hitetlenségéért és folyamatos szurkálódásaiért olyan katasztrófán megy keresztül, hogy szabályosan fájt olvasni. Ez pedig a gonosz karakterekre is érvényes. Elég brutális halált szenvednek el itt-ott: lefejezés, elevenen felfalás, nyilvános megaláztatás, kitörlés a tér-idő kontinuumból… Azt hiszem, sokan felülértékelik Narnia világának eszképizmusát, pedig szerintem nincs szó többről, mint egyedi történetvezetésről. Amikor a jó szereplők jól döntenek, jól cselekszenek, mégis veszélybe kerülnek, akkor a deus ex machina siet segítségükre, hogy kihúzza őket a bajból. Ennél bibliaiabb és posztmodernebb nehezen lehetett volna ez a könyvsorozat. Az utolsó kötet elolvasása után derült ki számomra, hogy Narnia valójában egy sokkal összetettebb, szimbolista világ volt, mint ahogy azt először sejtettem. Aslan pedig a legbetegebb istenség valaha, és ellentmondásos módon mégis, szinte tökéletes leképzése annak, ahogy a fantasy zsánere a keresztény istenhez viszonyul.

Maguk a könyvek formailag is rendben vannak. Nagyon rövidkék a későbbi high fantasyk hosszához képest, szépen illusztráltak, gyorsan olvashatók és izgalmasak. Az egyetlen negatívuma, hogy minden csak akkor fog majd az olvasó előtt tisztázódni minden egyes furfangossága, ha az utolsó kötet is megvolt. A sorvégi két könyv például remek ellentétjét képezi egymásnak, mégis, mintha egyetlen könyvben írták volna meg őket. A varázsló unokaöccse és A végső ütközet az alfa és az omega. Ja, és Lewis, mint narrátor, maga is jelen van a könyvekben. Rendszeresen kiszól az olvasónak, és magyaráz neki, vagy olyan részleteket árul el, melyek kideríthetetlenek lennének a szövegből. Látszik, hogy a szerző szerette a szereplőit, és a világot is, melyet megteremtett.

A Narnia krónikái tehát nem más, mint egy ifjúsági fantasy köntösébe bújtatott bibliai útmutató, ugyanakkor az olvasó fantáziáját alaposan megragadó, majd pofán csapó, kritikus történet. Egy álomvilágról ír, mely magához kupál, átalakít téged, ha nem vagy neki szimpatikus, és nem játszol a szabályai szerint. Egy valláskritikus munka egy vallásos írótól, aki bibliai példázatot írt annak minden szépségével és rútságával, közben pedig kipróbálta a fricskadobálást is. Mindenképpen érdemes elolvasni az összes könyvet, de nem csak fantasybolondoknak, hanem úgy mindenkinek.

3 hozzászólás
Ancalimë P>!
C. S. Lewis: Narnia krónikái

Egyik kedvenc könyvsorozatom lett. Új történet számomra csak A varázsló unokaöccse és a A végső ütközet volt. A többit már külön könyvben is elolvastam. Mindig is kíváncsi voltam rá, hogyan is alakult ki Narnia, gyönyörűen le lett írva az egész. A végső ütközet pedig kicsit komorabb, mint a többi rész, főleg a vége volt számomra megdöbbentő.

10 hozzászólás
KingucK P>!
C. S. Lewis: Narnia krónikái

Olyan régóta terveztem, hogy belevetem magam Narnia világába, most eljött a pillanat. Igazság szerint már egyszer elindultam az úton, de valahogy az első részen nem jutottam túl. Sok érdekes fantázia elem volt benne és kétségtelen a keresztény hit ihletése. Voltak izgalmas kalandok, utazások, harcok, barátságok és ellenségek.
Most sem lettem teljesen Narnia hívő, valahogy nem varázsolt el, nem szippantott be. Hasonlót éreztem annak idején a filmek nézése közben is, hogy szép, látványos, de valahogy nem az én világom. Azonban örülök, hogy végre elolvastam.

Bogi_könyveskuckója>!
C. S. Lewis: Narnia krónikái

Már nagyon régóta el szerettem volna olvasni ezt a kötetet. Ez egy olyan könyv/könyvsorozat, melynek minden könyvmoly polcán ott kellene lennie.
Ez a kiadás egyszerűen fantasztikus! Kívül és belül is gyönyörű.
A hét könyvecskéből természetesen Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény volt a kedvencem. A négy testvér története volt az, amely a legjobban melengette a szívemet. Edmund karaktere számomra nagyon ellenszenves. És ez végig így is maradt, nem tudtam megszeretni. Lucy karakterét hihetetlenül kedveltem. Ő a legtisztább szívű karakter az egész kötetben. Aki tiszta szívű és nagy a hite minden csodát és apró mágiát megneszel és lát is.
Vannak olyan pillanataim az életben, mikor én is legszívesebben bebújnék a szekrénybe, abba bízva, hogy egy másik világ rejtőzi, a mélyén. Ennek a könyvnek a gyermeki lélek és a gyermeki szív és hit a kulcsa.
A könyv egyes jelenetei, mozzanatai párhuzamba hozhatóak a Bibliával is. Több bibliai jelenet is át lett helyezve ebbe a kötetbe. Lényegében Narnia világának saját Bibliáját olvassa az olvasó.
A világ felépítése egyszerűen fantasztikus volt! Beleszerettem.

teemaci P>!
C. S. Lewis: Narnia krónikái

A varázsló unokaöccse
Remek felvezetés, kiváló kezdés, meghozta a kedvem a további részek elolvasásához.
Nem voltak különösebb elvárásaim, tudtam, hogy gyerekkönyvnek szánta az író, úgy is álltam hozzá. Amúgy is kifejezetten szeretem a meséket.
A varázsló unokaöccse igazán kedves kis történet, leírások nélkül, nagyon egyszerű nyelvezettel, időnként előtűnő nevelő célzatú mondatokkal és tanulságokkal.
Valódi mese csodálatos világokkal off, melyben a jó elnyeri méltó jutalmát.
Narnia lenyűgöző birodalom, örülök, hogy megismertem a teremtéstörténetét.

Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény
Szintén egy kellemes kis történet, talán ez a legismertebb mind közül.
Továbbra is marad az egyszerűség, folytatódnak a gyerekeknek szóló okító figyelmeztetések off.
Új karakterek lépnek színre off, megjelenik az árulás, a becsület, az igaz hit. Mint egy keresztény tanmese a tékozló fiú történetével.
Gyorsan zajlanak az események, elbűvölő a jó és rossz küzdelme, szóval mese a javából.

A ló és a kis gazdája
Egyik kedvenc részem a Narnia krónikáiból.
Itt már nem annyira minimalista a nyelvezet, képzeletgazdagabb és összetettebb a cselekmény.
Régi igazságok és bölcsességek jelennek meg a gyerekeknek szóló tanácsok mellé, üdítően hatottak az új karakterek, bár ebben a részben sincsenek különösebben árnyalva.
Örültem az új környezetnek, kiszakadtunk Narniából, más tájakra kalauzolt, egy igazi kalandos utazás volt, melyben Arwin és Shasta, a két szökevény történetét mesélte el.

Caspian herceg
A négy testvérrel visszatérünk Narniába és folytatódnak az izgalmas kalandok. Színre lép pár új szereplő off, utazunk hegyen-völgyön, és a Berunai ütközetben is részt vehetünk. Marad a vallásos vonal, Lucy hite kerül előtérbe.
Ez a rész, bár valamennyivel komolyabb hangvételű, a gyerekek is leleményesebbek, mégsem lett a kedvencem. A csatától eltekintve kevés a valódi cselekmény, maga a harc sincs komolyabban kifejtve.

A Hajnalvándor útja
Már a kezdete is lenyűgöző, igazán ötletes, hogy egy hajós festmény az átjáró Narniába.
Nekem ez volt az egyik legizgalmasabb rész az egész Narnia krónikáiból, nagyon tetszett a hajó leírása, a kalandos hajóút, a vihar a tengeren.
Csodásak a szigetek, a mindent arannyá változtató tengerszem, kedvenceim lettek a Hangok szigete, a Sárkány sziget, a Sötétség szigete, a Csillag szigete.
Caspian sokat fejlődött az előző rész óta, viszont jött egy újabb szereplő, Eustace személyében, akit elég nehéz kedvelni, gonosz és arrogáns. A végére viszont ő is jellemfejlődésen megy át, ami előnyére válik.
Mindent egybevetve számomra ez volt a legszórakoztatóbb, legösszetettebb rész mind közül, már nem annyira gyerekes, a karakterek is kidolgozottabbak, igazán élvezettel olvastam.

Az ezüsttrón
Az a nagyszerű ebben a sorozatban, hogy mindig új tájakra, új szereplők és teremtmények közé vezet.
Ebben az esetben elkalauzolt az óriások földjére off, felfedeztem a föld mélyén megbújó Lennvilágot a sötét barlangjaival és furcsa lakóival, a Rögmókokkal.
A legnagyobb élmény az volt számomra, hogy megismertem Borongányt, a mocsári flangát.
Irtó pesszimista, csupa borongás, de mindez nagyon megtévesztő, mert a felszín alatt csupa szeretetreméltó tulajdonságai vannak. Ő lett a kedvencem ebben a részben.

Végső ütközet
A befejező rész véleményem szerint túlnőtt a gyermekkönyv jellegen.
Búskomor, szomorkás hangulata van, komoly vallási és filozófiai üzeneteket hordoz, szinte végig az volt az érzésem, hogy a bibliával azonos könyvet olvasok, átvitt értelemben.
Meglepett ez az erős párhuzam, a háttér-mondanivaló, a bibliai példázatok off: Isten és Ördög, túlvilág, mennyország, elragadtatás, Paradicsom, özönvíz, végítélet, a hit ereje és a hitetlenség, az elmúlás…és még sorolhatnám.
Nem lett a kedvenc részem, a végére én is olyan mélabús lettem.

A kiadásáról pár szóban:
Súlyos és méretes kötet, nem igazán tudtam magammal hurcolni, viszont csodaszép a könyv, igényes kivitelezés, gyönyörű a borító és az illusztrációk. Így utólag nem bánom, hogy ezt a példányt szereztem be.

>!
Harmat, Budapest, 2019
768 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632884547 · Fordította: Háy János, Liszkay Szilvia · Illusztrálta: Pauline Baynes
WolfEinstein>!
C. S. Lewis: Narnia krónikái

Mivel az egyes köteteket külön már értékeltem, ezúttal egyben próbálom megfogalmazni a benyomásaimat az egész történettel kapcsolatban.
A hét történet elég különböző színvonalú, és nekem a legkiforratlanabbnak paradox módon Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény tűnik, annak ellenére, hogy ez a kötet tette népszerűvé Narniát. Persze érthető: ezt írta meg elsőként a szerző. Az írói kvalitásai a további kötetekkel felettébb látványosan javulnak, mégis ezzel a kötettel teremtett meg egy világot. Egy világot, ami minden stilisztikai hibája, gyermeteg fordulata és sok esetben koncepciótlannak tűnő dramaturgiája ellenére egészen elvarázsolja az olvasót. Egy világot, ahol örök tél uralkodik, még sincs soha karácsony, ahol egy elhagyatott tisztás közepén áll egy lámpaoszlop, ami mindig világít, ahova többek között egy régi ruhásszekrényen keresztül lehet eljutni. Hiába sokkal, de sokkal jobb a többi kötet, mégis ez az igazán klasszikus Narnia-történet. Ha az alapján vesszük sorra a köteteket, ahogy Lewis megírta őket, feltűnő, hogy egyre jobb írói kvalitásokra tesz szert, míg végül a keresztény hitvilág csodálatosan komplex metaforájává válik. A gyerekeknek írt, ízig-vérig klasszikus angol meseregény kötetről kötetre mitológiává, filozófiává és teológiává alakul, hogy egy hatalmasra duzzasztott példázat kerekedjen belőle hitről, erkölcsről – az egymás között oly sokféleképpen átjárható világokról. A meséből kaland lesz, a kalandból pedig az olvasó egyszer csak azt tapasztalja, hogy elkezdi mélyen vizsgálni és újraértelmezni a világképét – elkezdi Aslant keresni önmagában, és elkezdi kutatni a Narniába (vagy mindenki nevezze kedve szerint) vezető utat. Narniába (vagy mindenki nevezze kedve szerint) bárki eljuthat, és mindenki a saját útján kell hogy eljusson oda…
Ja, és Borongányt imádom! Felülmúlhatatlan figura!


Népszerű idézetek

SDániel P>!

De olykor a szívjóság okozza a legnagyobb bajt.

96. oldal, A varázsló unokaöccse; 14. fejezet - Az alma elültetése

Milli88 P>!

Hiszen nem ijed meg az ember a kunkorodó gilisztától, ha már csörgőkígyóval is volt dolga, nem retteg a tehéntől, ha már találkozott megvadult bikával.

A varázsló unokaöccse - 6. fejezet - 44. oldal

Lalauda P>!

De tanuld meg, soha semmi sem történik kétszer ugyanúgy.

371. oldal

SDániel P>!

– Feleség leszel vagy rabszolga – ki tudja, melyik a rosszabb.

A ló és kis gazdája; 5. fejezet - Corin herceg, 236. oldal

SDániel P>!

Jóra fordul minden rossz, ha Aslan visszatér,
Megfizet a gonosznak a sok-sok bánatért.
Ha összecsapja mancsait, elszökik a tél,
Ha megrázza sörényét, a tavasz visszatér.

145. oldal, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény; 8. fejezet - A vacsora utáni baljós esemény

Kapcsolódó szócikkek: Aslan
SDániel P>!

Lovaglás terén egy ló a legjobb oktató.

216. oldal, A ló és kis gazdája; 2. fejezet - Találkozás a titokzatos menekülőkkel

Kapcsolódó szócikkek: lovaglás
Lalauda P>!

Ó, Éva leánya a ragyogó Szek Rényországból, a messzi Idekimász városából, ahol örök fény és nyár uralkodik, mit szólnál ahhoz, ha meghívnálak egy csésze teára – magamhoz?

118. oldal

SDániel P>!

– […] Mégiscsak egy vörösbegy! Nincs olyan mese, amiben a kismadár gonosz volna.

138. oldal, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény; 6. fejezet - Az erdőben

Kapcsolódó szócikkek: Peter Pevensie · vörösbegy
csucsorka IP>!

A gyermeki butasághoz hasonlóan a felnőttek ostobaságának is megvannak a sajátosságai. Ebben a pillanatban Andrew bácsi elindult a butaság felnőttekre jellemző útján. Most, hogy a boszorkány már nem volt vele egy szobában, igen gyorsan megfeledkezett arról, mennyire megrémítette, csak a tündökletes szépségére emlékezett. „Micsoda szépség! – gondolta magában. – Teremtőm, micsoda szépség! Igazi csodalény!” Valahogy az is kimenet a fejéből, hogy a gyerekek hozták ide ezt a „csodalényt”. Teljesen azt hitte, ő hívta elő a varázserejével az ismeretlen világokból.
– Andrew, fiacskám! – szólította meg magát a tükörben. – Pokolian jóvágású fickó maradtál még ebben a korban is! Még mindig remek megjelenésű úriember vagy!
A bolondos öregember belehajszolta magát abba a hitbe, hogy a boszorkány beleszeretett. A két pohár itóka is megtette a hatását, meg így kiöltözve tényleg tetszett magának. Nagyon hiú volt, akár egy páva, ezért is lett belőle varázsló.

47-48. oldal, A varázsló unokaöccse (Harmat, 2019)

SDániel P>!

– Jegyezd meg: csak nálad erősebbel merj csúfolódni! Gyengébbel szemben sose hősködj!

A ló és kis gazdája; 15. fejezet - Rabadash, a röhejes, 303. oldal


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Lucy Strange: A nővérek átka
Mindee Arnett: The Nightmare Affair – A Rémálom-ügy
Brandon Mull: A mesés menedék
Cressida Cowell: Hajdan varázslói
Elizabeth Lenhard: Az utolsó könnycsepp
Michelle Harrison: Egy csipetnyi mágia
Diana Wynne Jones: A másik palota
Böszörményi Gyula: Zsófi és az ősboszorkány
Nyulász Péter: Helka
M. A. Larson: Csillagfürt Akadémia