Míg ​arcunk nem lesz 37 csillagozás

C. S. Lewis: Míg arcunk nem lesz C. S. Lewis: Míg arcunk nem lesz

Felnőtteknek ​szóló regény C.S. Lewis angol írónak, Tolkien barátjának, a világhírű Narnia-sorozat szerzőjének tollából. Kortalan mítosz két hercegnőről, a szépségről és a csúfságról, a szent és a profán szeretet küzdelméről, a látható és a láthatatlan valóságról. A magával ragadó, lebilincselő regény igényes kivitelben, kemény kötésben igazi ajándékkönyv!

C. S. Lewis szépirodalmi munkásságának egyik legnagyszerűbb művéhez az író egy klasszikus mítoszt használt forrásként. Ámor és Psziché történetét Lucius Apuleius írta le először „Az aranyszamár”-ként ismert regényében. A történetet Oruál hercegnő meséli el, a világszép Psziché megkeseredett és visszataszító külsejű nővére, aki húgát féltő szeretettel birtokolja. Oruál legnagyobb keserűsége, hogy Pszichébe maga Ámor szeret bele. A szent és a profán szeretet tusájának, a látható és a láthatatlan világ harcának Glóm királysága, egy barbár világ ad helyet. Oruál küzdelme addig tart, amíg rá nem ébred: az égiek akaratát… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1956

>!
Harmat, Budapest, 2018
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884103 · Fordította: Kertai Barbara
>!
Harmat, Budapest, 2008
230 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639564398 · Fordította: Kertai Barbara
>!
Harmat, Budapest, 2005
230 oldal · ISBN: 9639564397 · Fordította: Kertai Barbara

Kedvencelte 9

Most olvassa 2

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Míriel>!
C. S. Lewis: Míg arcunk nem lesz

C. S. Lewis-nál minden a végső misztériumról beszél és vall, és ez a regénye is az emberi és isteni szeretetről, az Istennel való találkozásról képes bölcsen és klisék nélkül megszólalni. Megtalálta az egyik legjobb formát erre, egy mitológiai történet E/1-es személyű önvallomás-változata szinte észrevétlenül csábítja be az olvasót a történetbe, először a díszleteken és az elbeszélői hangon keresztül. Ahogy Oruál döntéshelyzetbe kerül, s önmarcangoló, az isteneket vádoló kérdései kínozzák, az olvasó elé is kérdések állnak. Mennyit hisz el a szükségképpen elfogult történetmesélésből, milyen ítéletet hoz Oruál tette fölött, mit gondol, mik voltak valódi indítékai? Esetleg, hogy ő milyen következtetésre jutott volna ebben a helyzetben? Én magam sok mindenben hasonlítok Oruálra, s ezzel talán nem vagyok egyedül, így nem tudtam kárhoztatni döntéséért, még ha fájdalmas is volt látni a saját korlátai közé szorított embert, aki valami nála hatalmasabbal szembesülve, nem az általa ismert szabályok szerint kellene jó döntést hozzon. A regény által adott végső magyarázatban aztán a keresztény üdvtörténet elemei köszönnek vissza, s az Istennel való találkozás tapasztalata, amit persze ki-ki elutasíthat vérmérséklete szerint, noha ekkor a regény azzal a kellemetlen tapasztalattal hagyja magára, hogy ő talán a Róka a történetben, akit hamis és felszínes, emberi bölcselkedés vakít el. Mindenesetre tükröt tart Oruál nemcsak önmaga, de az olvasó felé is.

Msabee>!
C. S. Lewis: Míg arcunk nem lesz

Nem tudok sokat mondani arról, ami szavakban oly nagyszerűen lett megfogalmazva, ahogyan azt Lewis tette. Lelki atyám könyveit mindig szívesen, pontosabban vágyakozva és örömmel forgatom. Ezt a könyvet úgy vettem meg @DayStyle-nak, hogy előtte nem olvastam el. E hibát akkor is elkövettem, amikor egy másik barátom kapta tőlem. Most, hogy türelmesen kivártam azt a pillanatot, amikor ajándékba kaptam a régen vágyott könyvet, még nagyobb volt az örömöm, mert úgy bontottam föl a csomagolást, hogy nem ismertem tartalmát, és amikor kinyitva beszippantottam a gerincéből áradó illatokat, nem volt kétséges, hogy ez a csinos, szép könyv örökre a barátom lesz, s én mindig vigyázni fogok rá, és ahányszor csak tehetem, előveszem, hogy belemerülve a sorokba átadjam magam a kettőnk között lévő intim kapcsolat hevének.
No igen, talán valóban sok, amit mondok. De a Lewis-könyvekkel való bensőséges kapcsolatomat csak az értheti meg, aki maga is megtapasztalja azt.
Nagyszerű ókori mese, istenek szférájába és a szellem magasságába emelkedik vele az olvasó.

Jesper_Olsen >!
C. S. Lewis: Míg arcunk nem lesz

Jelen esetben a könyv gyors elolvasása a történet sodró lendületéből adódott, kíváncsi voltam, mi lesz a vége, a felmerülő rejtélyek megoldása. A mítoszt nem ismerve még kevésbé tudtam kikövetkeztetni, hogy mi fog történni. – Mivel Lewis könyveinek általában több rétege van, mostani olvasásom csak egy kis részt tárt fel a mélyebb mondanivalóból, szeretném később még újraolvasni (kicsit lassabban, gondolkodósabban). Ami még tetszett, az itt-ott felbukkanó humor.

Reelka>!
C. S. Lewis: Míg arcunk nem lesz

Azoknak ajánlom, akik szeretik a mítoszokat és a meséket.

Alcyone P>!
C. S. Lewis: Míg arcunk nem lesz

Bár nem nagyon emlékeztem az eredeti mítoszra, néha fel-felderengett egy-egy jelenet, amely segített jobban megérteni a cselekményt. Gyorsan elolvastam, mert folyamatosan fenntartotta az érdeklődésemet, tetszett a néha fellelhető irónia és humor és tökéletesen volt adagolva a mélyebb mondanivaló is, bár ahhoz, hogy ténylegesen minden aspektusát megértsem a könyvet, biztos, hogy még többször el kell olvasnom. Második olvasásra is biztos, hogy más, addig számomra rejtett mondanivalót fedezek fel majd benne. :)

haboskávé>!
C. S. Lewis: Míg arcunk nem lesz

Szeretem C.S. Lewis-t, szerettem ezt a könyvét is, annak ellenére, hogy a főszereplőtől, Oruáltól, kirázott a hideg, nem sok jót találtam benne. A vége egy kicsit nyögvenyelős volt nekem, de az utolsó 20 oldalig olvastatja magát a könyv.

padamak>!
C. S. Lewis: Míg arcunk nem lesz

Hát, ez ám a mélyfilozófia! Nem bírtam lemerülni az aljára. Még a címét sem igazán értettem meg, bár a hátsó borítón is, a második rész végéhez közeledve is említik. (ld. idézet a 214. oldalról!)
Mindenesetre majd még esetleg visszatérek rá, alkalmasabb időben (nem fogfájástól gyötrődős félébrenlétben…)

Sequoiah>!
C. S. Lewis: Míg arcunk nem lesz

Day Style – maximálisan egyetértek. Újra és újra el kellene olvasnom, mert nem értem eléggé.

B_Panka>!
C. S. Lewis: Míg arcunk nem lesz

Nehéz róla írni, sokáig emésztettem. Emlékszem, mikor elkezdtem olvasni, kritikus voltam. Psziché mint istennő, de Átkozott, ezért fel kell áldozni… stb. nem voltam tőle elragadtatva.
Aztán ahogy haladtam a történetben, úgy lettem én is egyre inkább a történeté, megfogott. Most, hogy megint beleolvastam a végébe néhány gondolatért, újra magával ragadott. Micsoda fantasztikus királynő lett a végére Oruál!
Nagyon fontos gondolatokat rejt a történet. Ráadásul lenyűgöző, ahogy C. S. Lewis megfogalmazza ezeket.


Népszerű idézetek

psn>!

Most már tudom, Uram, hogy miért nem válaszolsz. Te magad vagy a válasz. Színed előtt elhal minden kérdés. Milyen egyéb válasz lenne megfelelő? Minden más csak szó és szó, egyik a másik ellen, csatarendbe állítva. Sokáig gyűlöltelek, sokáig féltem tőled.
Talán most…

224. oldal

Reelka>!

(…) nem azt szégyelljük a leginkább, amiről nem tehetünk?

84. oldal

mohapapa I>!

– Legutóbb, amikor együtt voltunk, említetted azt a napot, amikor kihúztuk a tüskét a kezedből. Fájdalmat okoztam akkor, de helyesen cselekedtem. Aki szeret, annak tudnia kell fájdalmat is okozni…

psn>!

Most úgy érzem, hogy mindvégig rosszul ítéltem meg a világot, mert valójában barátságos és vidám. Minthogyha a szíve is táncolt volna a gyönyörtől. Még csúfságomban se tudtam hinni. Ki tudná magát csúfnak érezni, amikor gyönyörködik a szíve?

73. oldal

padamak>!

Az imént azt írtam, munka és gyengeség a mi vigaszunk, de a leghatékonyabb az izzadtság. Jobban gyógyítja a rossz hangulatot, mint a filozófia.

69. oldal - Harmat Kiadó, 2005

haboskávé>!

Ma is fogok találkozni kegyetlenkedőkkel, gyávákkal, hazugokkal, irigyekkel és részegeskedőkkel. Azért olyanok, mert nem tudják megkülönböztetni a jót a rossztól. Ettől a szerencsétlenségtől azonban én mentes vagyok, ezért inkább sajnálnom kell őket, s nem megvetnem.

54. oldal

B_Panka>!

Nem fél többé ember haragjától az, aki istennel nézett szembe.

132. oldal

psn>!

– Nem gondolod… nem lehetséges, hogy akármilyen valószínűtlen is, de… vannak dolgok, amik valóságosak, csak a mi szemünk nem látja azokat?
– Hogyne lennének: igazság, egyenlőség, a lélek, vagy mondjuk a hangjegyek.
– Jaj, Nagyapó, tudod, hogy nem ilyesmikre gondolok. Ha van lélek, nem gondolod, hogy létezik… létezhetnek házaik is?

104. oldal

>!

Már az a tény, hogy vannak istenek, nagy szerencsétlenség nekünk. Számunkra és számotokra nincs hely ugyanabban a világban.

296. oldal

Jesper_Olsen >!

Az ajtóból még visszafordult:
– Oruál, ugye szerzel nekem férjet?
– Hogyne, kettőt is – mondtam. – Egy tucat királyfi lóg a szekrényemben.

148. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

John Banville: Végtelenek
James Joyce: Ulysses
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
Madeline Miller: Kirké
Madeline Miller: Akhilleusz dala
Szabó Magda: A pillanat
Gabriel Wolf: A halhatatlanság hullámhosszán
Lilian H. AgiVega: A Bermudák királynője
Dan Simmons: Ílion