Keresztény ​vagyok 41 csillagozás

C. S. Lewis: Keresztény vagyok C. S. Lewis: Keresztény vagyok C. S. Lewis: Keresztény vagyok C. S. Lewis: Keresztény vagyok C. S. Lewis: Keresztény vagyok

A szerzőnek ez a kötete a BBC rádióban elhangzott előadás-sorozatának gyűjteménye. Benne az erkölcs, a képzelet és a racionalitás – avagy a jó, a szép és az igaz – szempontjából egyaránt lenyűgöző erővel vonultatja föl a keresztény eszméket, tudatosan mellőzve a felekezeteket elválasztó dogmatikai különbségeket.

Eredeti megjelenés éve: 1952

Tartalomjegyzék

>!
Harmat, Budapest, 2020
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632885797
>!
Harmat, Budapest, 2017
294 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632883953 · Fordította: Várhidy Gyula
>!
Harmat, Budapest, 2013
294 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632881522 · Fordította: Várhidy Gyula

3 további kiadás


Enciklopédia 14


Kedvencelte 15

Most olvassa 11

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 68

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Klodette >!
C. S. Lewis: Keresztény vagyok

Párhuzamosan olvastam egy másik C. S. Lewis kötettel, szóval ezzel is kicsit lassabban haladtam, de attól még nagyon tetszett.
Roppant személyes, de az nem gond, hiszen az író elkötelezett hívő volt és így beavatott minket is a legbelsőbb gondolataiba, véleményébe.
Itt is sok olyan eszme jelenik meg, ami a Narnia krónikáiban is előtérbe került.
A Narnia is telis-tele van keresztény motívumokkal, én pedig pont azokról írok a szakdolgozatomban. Ez a kötet megint hasznos kincsnek bizonyult az idézetek terén.

2 hozzászólás
mandris>!
C. S. Lewis: Keresztény vagyok

Jellemzően, ha könyvtári kölcsönzésről van szó, nem vagyok egy impulzív személy, most mégis véletlenül megakadt a szemem Lewis könyvén, és úgy döntöttem, erre kíváncsi vagyok, úgyhogy nem is halogattam sokáig, hogy belekezdjek. És milyen jól tettem. Lewis-on nagyon érződik, hogy sok kérdésen elég sokat elgondolkodott. Mivel felnőtt korban tért meg – részben Chesterton hatására, és barátja, Tolkien nagy örömére – ráadásul élete egy jelentős részében valószínűleg épp e tanokkal hadakozott, vitázott. Érződik is a könyvön, hogy mire az alapjául szolgáló rádióműsorra sor került, volt alkalma kiérlelni a saját válaszait a leggyakoribb kérdésekre és ellenvetésekre, amelyek a kereszténységgel kapcsolatban felmerülnek. Ezek pedig eredetiek, a példái üdítőek, néha szokatlanok, látszik rajtuk, hogy a szerző nem képzett teológus, de gondolkodó, önmagára és a világra reflektáló ember.
Ami szintén nagy erénye a könyvnek, hogy bárhol is tartson az olvasó az ateista – elkötelezett keresztény skálán, nem hiábavaló elolvasnia, ugyanis mindenkinek tud valamit adni. Olvasás közben sokáig úgy éreztem, hogy nekem egyelőre legfeljebb érveket adott, hogy amikor legközelebb valamely ellenvetéssel vagy kérdéssel szembe kerülök, tudjak mit válaszolni, de aztán a könyv harmadik és főleg negyedik fejezete nagyon szíven talált.
Persze, de ezt Lewis is jól látta, mint valamely felekezethez tartozó keresztények, lehet hiányérzetünk is a könyvvel kapcsolatban, és nekem is volt, de Lewis nagyon fegyelmezetten tartotta magát ahhoz, hogy csak arról beszél, ami a keresztény felekezetekben közös. Ezáltal lesz a könyv alkamas arra – remélhetőleg – hogy a kereszténységtől korábban idegenkedőket mégiscsak bevezesse abba az előszobába, ahonnan aztán továbbmehetnek valamely felekezethez, de arra is, hogy bármely felekezethez is tartozzon az ember, olyan új nézőpontból láthassa a kereszténységet, amelyből azidáig ritkábban látta. Nekem olyannyira tetszett ez a könyv, hogy az 50-es listán (a könyvekről, amelyeket minden katolikusnak el kéne olvasnia) minden habozás nélkül lecserélném a Csűrcsavar leveleit erre. Pedig utóbbit is nagyon szerettem.

ppeva P>!
C. S. Lewis: Keresztény vagyok

Itt a Molyon figyeltem fel erre a könyvre. Nagyon jó, érdekes és gondolatébresztő könyv, az első fele teljesen lenyűgözött, milyen jól és szemléletesen tud magyarázni és érvelni. Aztán valahol a közepénél kezdett előjönni néhány olyan dolog, amit nem értettem vagy amivel nagyon nem értettem egyet. Az is zavart, ha egy dolgot önmagával magyarázott, vagy nagyon hajánál előrángatott magyarázattal állt elő (pl. hogy miért kell a feleségeknek engedelmeskedniük a férjeknek, miért undorító a homoszexualitás /csak/, vagy hogy miért annyira fontos a szexuális önmegtartóztatás).
Mindenesetre és mindennek ellenére nagyon örültem, hogy kezembe került, elolvastam, elgondolkoztam rajta, és hogy egy csomó olyan dolgot megértettem, amire magamtól biztosan nem jöttem volna rá.

4 hozzászólás
Narissza>!
C. S. Lewis: Keresztény vagyok

Zseni. Lewis alaposan, érthetően és logikusan végigvezet minket a kereszténység alapjain, megmutatva, hogy ez azért egy logikus valami, nem csak arról van szó, hogy volt egy ötlet és istenkép kétezer éve, aztán sehova nem fejlődött az egész, vagy amit mégis, azt teljességgel hidegen hagyja a világ fejlődése. off
Az egész könyvön érződik, hogy Lewis alaposan átgondolta, mit is jelent a kereszténység, és nagyon sokat olvasott is hozzá, és ebből egy kifejezetten hiteles kötet született. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne bepillantani a különböző felekezetek közös előszobájába, akár azért érdeklődik, mert hívást érez, akár csak szeretné megérteni a világunk egyik fontos alapkövét. Rengeteget adott.

4 hozzászólás
tataijucc>!
C. S. Lewis: Keresztény vagyok

Kész. Vége. Nincs mese, behódolok: életem első kedvencnek jelölt könyve.
Kicsiknek és nagyoknak, fiúknak és lányoknak, cserkészenek és katonáknak, apóknak és nagyszülőknek, keresőknek és stabil lábon állóknak egyaránt ajánlom. Nem meggyőz, hanem érthetően magyaráz. Élvezhető teológiai iromány.

page>!
C. S. Lewis: Keresztény vagyok

A Pázmány Péter elektronikus könyvtárból jogtisztán letölthető:
http://www.ppek.hu/k149.htm
.
Mit mondjak? Majdnem végig elolvastam: szívemből szól. (:

5 hozzászólás
mohapapa I>!
C. S. Lewis: Keresztény vagyok

Meghatározó olvasmány volt. addig nem tudtam, hogy egy keresztény is lehet intellektuális, nem csupán dogmatikus és liturgikus.
Lewis meggyőzőtt arról, hogy Jézus nem egyenlő a kereszténységgel.

5 hozzászólás
Нори I>!
C. S. Lewis: Keresztény vagyok

Ez a könyv nagyon szívemből szólt. Lewis világosan, nagyszerűen és közvetlenül magyaráz és fejteget sokszor igen komoly és még a hívő ember számára is nehezen felfogható dolgokat. Mindezt pedig irigylésre méltó alázattal és elhivatottsággal teszi. Sokat segített, hogy néhány kérdésem kapcsán közelebb jussak a válaszokhoz.
Mivel tényleg nagyon olvasmányos, jól érthető, de nagyon is elgondolkodtató könyv ez, azoknak is remek olvasmány lehet, akik bár nem hívők, vagy nem vallják magukat kereszténynek, de kicsit megismerkednének a témával.

jendre P>!
C. S. Lewis: Keresztény vagyok

Nagyon tetszett igy harmadszorra is.
Ami miatt most még érdekes volt, hogy sok más keresztény irón mennyire érezhető a hatása.

Daniella78>!
C. S. Lewis: Keresztény vagyok

C. S. Lewis nagyon jól eltalálta a hangsúlyokat és ráadásul van humorérzéke is. Jó volt olvasni, mindenkinek ajánlom figyelmébe.


Népszerű idézetek

Jesper_Olsen >!

A világ egy nagy szobrászműhely. Mi vagyunk a szobrok, és az a hír járja a műhelyben, hogy némelyek egy napon életre fognak kelni.

151. oldal

1 hozzászólás
ajikarei >!

Ha valaki azt gondolja, hogy a keresztények az erkölcstelenséget tartják a legnagyobb bűnnek, az téved. A testi bűnök rosszak, de az összes bűnök közül a legkevésbé azok. A legrosszabb élvezetek tisztán szellemiek: mások megtévesztése, lekezelése, másokon való uralkodás, zsarnokoskodás, mások örömének elrontása, a hatalom és a gyűlölet élvezete. Ugyanis két dolog van bennünk, amelyek mindegyike harcban, illetve versenyben áll az emberi énnel, amiknek igyekeznünk kell érvényt szerezni. Az egyik az állati, a másik az ördögi hajlam. Az utóbbi a rosszabb a kettő közül. Ez az oka annak, hogy egy rideg, önhitt álszent, aki rendszeresen jár templomba, esetleg sokkal közelebb van a pokolhoz, mint egy prostituált.

141. oldal, Harmadik könyv: 5. Szexuális erkölcsi felfogás (Harmat, 2017)

Jesper_Olsen >!

Isten nem tud magától távol boldogságot és békét adni, mivel az ott nincs.

58. oldal

Jesper_Olsen >!

A legfontosabb azonban az, ha eszünkbe véssük, hogy bár az érzelmek jönnek és mennek, Isten irántunk való szeretete nem változik. Nem kezdik ki bűneink vagy közömbösségünk, és fáradhatatlan abban az eltökéltségben, hogy ki kell gyógyulnunk bűneinkből, bármibe is kerül nekünk, bármibe is kerül Neki.

130. oldal

Jesper_Olsen >!

Senki nem tudja, mennyire rossz, amíg igen keményen meg nem próbálja, hogy jó legyen.

137. oldal

Lunemorte P>!

A szeretet, amely különbözik a szerelemtől, nem csupán érzés. Mélységes harmónia és egység ez, amelyet az akarat tart fenn és a szokás útján szándékosan erősít, s (a keresztény házasságokban) összetart az a kegyelem, amelyet mindkét fél kér és kap Istentől. […]
A házasság motorját a szeretet hajtja: a szerelem volt az a robbanás, amely elindította.

124. oldal

tataijucc>!

Nem születhetnek teremtmények vágyakkal, ha lehetetlen, hogy azok kielégüljenek. A kisgyerek éhséget érez: van étel. A kiskacsa úszni akar: van víz. Az emberek szexuális vágyat éreznek: nos, van szex. Ha olyan vágyat találok magamban, amelyet semmilyen e világi tapasztalat nem tud kielégíteni, akkor az a legvalószínűbb magyarázat, hogy egy másik világ számára vagyok teremtve.

III. könyv, 10. Remény

Jesper_Olsen >!

Amióta a keresztények már csak keveset törődnek a másvilággal, azóta lettek oly eredménytelenek ezen a világon. Vedd célba a mennyországot és megkapod a földet „ráadásul”; de ha a föld a célod, egyiket sem kapod meg.

130. oldal

ajikarei >!

Az első, amit az ember és ember közti erkölccsel kapcsolatban világosan kell látnunk, az, hogy ezen a téren Krisztus nem tanított semmilyen új erkölcsöt. Az Újszövetség aranyszabálya – Cselekedj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled cselekedjenek! – alapjában véve összefoglalása mindannak, amit az emberek mindig is helyesnek tartottak. Az igazán nagy erkölcstanárok sohasem vezettek be új erkölcsöket: nincs eszénél, aki ilyesmivel próbálkozik. Ahogyan dr. Johnson¤ mondja: „Az embereket gyakrabban kell emlékeztetni, mint tanítani.” Minden erkölcstanító feladata az, hogy folytonosan, újra és újra visszavezessen bennünket azokhoz a régi, egyszerű igazságokhoz, elvekhez, amelyeket oly gondosan szeretnénk figyelmen kívül hagyni; …

¤ Dr. Samuel Johnson író, az első angol értelmező szótár megalkotója, amit 1749–1789 között szerkesztett.

114. oldal, Harmadik könyv: 3. Társadalmi erkölcs (Harmat, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: Samuel Johnson
ppeva P>!

A lényeg az, hogy valami helyes ok miatt tartózkodik ettől vagy attól, amit nem ítél el és szívesen nézi, hogy mások azt élvezik. Egy bizonyos típusú rossz embernek az az egyik ismertetőjele, hogy nem tud abbahagyni valamit anélkül, hogy ne kívánná: mindenki más is hagyjon fel azzal. Ez nem keresztény attitűd. Egyesek jónak tarthatják, hogy egy bizonyos okból lemondjanak valamiről – például a házasságról, a húsevésről, a sörről vagy a moziról –, de amint azt állítják, hogy a dolgok önmagukban véve rosszak, vagy fölényesen lenézik azokat, akik az általuk mellőzött dolgokkal élnek, helytelen álláspontot képviselnek.

110-111. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Philip Yancey: Hová tűnt az örömhír?
Eugene H. Peterson: A lelkészi szolgálat három sarokpontja
Baptista hitvallás
Bill Liversidge: A törvény cselekedete nélkül
Agatha Christie: Csillag Betlehem felett
Khrisztosz Jannarasz: Az ortodox keresztény hit alapjai
Böjte Csaba – Karikó Éva: Iránytű a végtelenhez
Szentírás
Francine Rivers: Visszhang a sötétségben
Biblia