Keresztény ​vagyok 23 csillagozás

C. S. Lewis: Keresztény vagyok C. S. Lewis: Keresztény vagyok C. S. Lewis: Keresztény vagyok C. S. Lewis: Keresztény vagyok

A szerzőnek ez a kötete a BBC rádióban elhangzott előadás-sorozatának gyűjteménye. Benne az erkölcs, a képzelet és a racionalitás – avagy a jó, a szép és az igaz – szempontjából egyaránt lenyűgöző erővel vonultatja föl a keresztény eszméket, tudatosan mellőzve a felekezeteket elválasztó dogmatikai különbségeket.

Eredeti megjelenés éve: 1952

Tartalomjegyzék

>!
Harmat, Budapest, 2017
294 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632883953 · Fordította: Várhidy Gyula
>!
Harmat, Budapest, 2013
294 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632881522 · Fordította: Várhidy Gyula
>!
Harmat, Budapest, 2006
294 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639564524 · Fordította: Várhidy Gyula

2 további kiadás


Enciklopédia 3


Kedvencelte 11

Most olvassa 10

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
mandris
C. S. Lewis: Keresztény vagyok

Jellemzően, ha könyvtári kölcsönzésről van szó, nem vagyok egy impulzív személy, most mégis véletlenül megakadt a szemem Lewis könyvén, és úgy döntöttem, erre kíváncsi vagyok, úgyhogy nem is halogattam sokáig, hogy belekezdjek. És milyen jól tettem. Lewis-on nagyon érződik, hogy sok kérdésen elég sokat elgondolkodott. Mivel felnőtt korban tért meg – részben Chesterton hatására, és barátja, Tolkien nagy örömére – ráadásul élete egy jelentős részében valószínűleg épp e tanokkal hadakozott, vitázott. Érződik is a könyvön, hogy mire az alapjául szolgáló rádióműsorra sor került, volt alkalma kiérlelni a saját válaszait a leggyakoribb kérdésekre és ellenvetésekre, amelyek a kereszténységgel kapcsolatban felmerülnek. Ezek pedig eredetiek, a példái üdítőek, néha szokatlanok, látszik rajtuk, hogy a szerző nem képzett teológus, de gondolkodó, önmagára és a világra reflektáló ember.
Ami szintén nagy erénye a könyvnek, hogy bárhol is tartson az olvasó az ateista – elkötelezett keresztény skálán, nem hiábavaló elolvasnia, ugyanis mindenkinek tud valamit adni. Olvasás közben sokáig úgy éreztem, hogy nekem egyelőre legfeljebb érveket adott, hogy amikor legközelebb valamely ellenvetéssel vagy kérdéssel szembe kerülök, tudjak mit válaszolni, de aztán a könyv harmadik és főleg negyedik fejezete nagyon szíven talált.
Persze, de ezt Lewis is jól látta, mint valamely felekezethez tartozó keresztények, lehet hiányérzetünk is a könyvvel kapcsolatban, és nekem is volt, de Lewis nagyon fegyelmezetten tartotta magát ahhoz, hogy csak arról beszél, ami a keresztény felekezetekben közös. Ezáltal lesz a könyv alkamas arra – remélhetőleg – hogy a kereszténységtől korábban idegenkedőket mégiscsak bevezesse abba az előszobába, ahonnan aztán továbbmehetnek valamely felekezethez, de arra is, hogy bármely felekezethez is tartozzon az ember, olyan új nézőpontból láthassa a kereszténységet, amelyből azidáig ritkábban látta. Nekem olyannyira tetszett ez a könyv, hogy az 50-es listán (a könyvekről, amelyeket minden katolikusnak el kéne olvasnia) minden habozás nélkül lecserélném a Csűrcsavar leveleit erre. Pedig utóbbit is nagyon szerettem.

>!
ppeva P
C. S. Lewis: Keresztény vagyok

Itt a Molyon figyeltem fel erre a könyvre. Nagyon jó, érdekes és gondolatébresztő könyv, az első fele teljesen lenyűgözött, milyen jól és szemléletesen tud magyarázni és érvelni. Aztán valahol a közepénél kezdett előjönni néhány olyan dolog, amit nem értettem vagy amivel nagyon nem értettem egyet. Az is zavart, ha egy dolgot önmagával magyarázott, vagy nagyon hajánál előrángatott magyarázattal állt elő (pl. hogy miért kell a feleségeknek engedelmeskedniük a férjeknek, miért undorító a homoszexualitás /csak/, vagy hogy miért annyira fontos a szexuális önmegtartóztatás).
Mindenesetre és mindennek ellenére nagyon örültem, hogy kezembe került, elolvastam, elgondolkoztam rajta, és hogy egy csomó olyan dolgot megértettem, amire magamtól biztosan nem jöttem volna rá.

4 hozzászólás
>!
page
C. S. Lewis: Keresztény vagyok

A Pázmány Péter elektronikus könyvtárból jogtisztán letölthető:
http://www.ppek.hu/k149.htm
.
Mit mondjak? Majdnem végig elolvastam: szívemből szól. (:

5 hozzászólás
>!
tataijucc
C. S. Lewis: Keresztény vagyok

Kész. Vége. Nincs mese, behódolok: életem első kedvencnek jelölt könyve.
Kicsiknek és nagyoknak, fiúknak és lányoknak, cserkészenek és katonáknak, apóknak és nagyszülőknek, keresőknek és stabil lábon állóknak egyaránt ajánlom. Nem meggyőz, hanem érthetően magyaráz. Élvezhető teológiai iromány.

>!
mohapapa I
C. S. Lewis: Keresztény vagyok

Meghatározó olvasmány volt. addig nem tudtam, hogy egy keresztény is lehet intellektuális, nem csupán dogmatikus és liturgikus.
Lewis meggyőzőtt arról, hogy Jézus nem egyenlő a kereszténységgel.

5 hozzászólás
>!
GingerKid I
C. S. Lewis: Keresztény vagyok

Ez a könyv nagyon szívemből szólt. Lewis világosan, nagyszerűen és közvetlenül magyaráz és fejteget sokszor igen komoly és még a hívő ember számára is nehezen felfogható dolgokat. Mindezt pedig irigylésre méltó alázattal és elhivatottsággal teszi. Sokat segített, hogy néhány kérdésem kapcsán közelebb jussak a válaszokhoz.
Mivel tényleg nagyon olvasmányos, jól érthető, de nagyon is elgondolkodtató könyv ez, azoknak is remek olvasmány lehet, akik bár nem hívők, vagy nem vallják magukat kereszténynek, de kicsit megismerkednének a témával.

>!
jendre P
C. S. Lewis: Keresztény vagyok

Nagyon tetszett igy harmadszorra is.
Ami miatt most még érdekes volt, hogy sok más keresztény irón mennyire érezhető a hatása.

>!
Dana
C. S. Lewis: Keresztény vagyok

C. S. Lewis nagyon jól eltalálta a hangsúlyokat és ráadásul van humorérzéke is. Jó volt olvasni, mindenkinek ajánlom figyelmébe.

>!
raiders
C. S. Lewis: Keresztény vagyok

Igazán értékes olvasmány, habár nehezen emészthető és elgondolkoztató, így nem is javaslom, hogy valaki egyszerre több tíz oldalt olvasson el belőle. Általában lefekvés előtt kezdtem bele mindig, de gyakran olyan fáradt voltam, hogy félre kellett tenni. Ezt a könyvet csak tiszta fejjel lehet olvasni.
Gyakran egyedi látásmódot mutatott be, vagy olyan gondolatokat hozott elő az író, amibe még sosem gondoltam bele. Remélhetőleg egy kicsit épültem általa…


Népszerű idézetek

>!
ajikarei P

Ha valaki azt gondolja, hogy a keresztények az erkölcstelenséget tartják a legnagyobb bűnnek, az téved. A testi bűnök rosszak, de az összes bűnök közül a legkevésbé azok. A legrosszabb élvezetek tisztán szellemiek: mások megtévesztése, lekezelése, másokon való uralkodás, zsarnokoskodás, mások örömének elrontása, a hatalom és a gyűlölet élvezete. Ugyanis két dolog van bennünk, amelyek mindegyike harcban, illetve versenyben áll az emberi énnel, amiknek igyekeznünk kell érvényt szerezni. Az egyik az állati, a másik az ördögi hajlam. Az utóbbi a rosszabb a kettő közül. Ez az oka annak, hogy egy rideg, önhitt álszent, aki rendszeresen jár templomba, esetleg sokkal közelebb van a pokolhoz, mint egy prostituált.

141. oldal, Harmadik könyv: 5. Szexuális erkölcsi felfogás (Harmat, 2017)

>!
Jesper_Olsen

A legfontosabb azonban az, ha eszünkbe véssük, hogy bár az érzelmek jönnek és mennek, Isten irántunk való szeretete nem változik. Nem kezdik ki bűneink vagy közömbösségünk, és fáradhatatlan abban az eltökéltségben, hogy ki kell gyógyulnunk bűneinkből, bármibe is kerül nekünk, bármibe is kerül Neki.

130. oldal

>!
Jesper_Olsen

Senki nem tudja, mennyire rossz, amíg igen keményen meg nem próbálja, hogy jó legyen.

137. oldal

>!
tataijucc

A világ egy nagy szobrászműhely. Mi vagyunk a szobrok, és az a hír járja a műhelyben, hogy némelyek közülünk egy napon életre fognak kelni.

>!
Jesper_Olsen

Isten nem tud magától távol boldogságot és békét adni, mivel az ott nincs.

58. oldal

>!
ajikarei P

Az első, amit az ember és ember közti erkölccsel kapcsolatban világosan kell látnunk, az, hogy ezen a téren Krisztus nem tanított semmilyen új erkölcsöt. Az Újszövetség aranyszabálya – Cselekedj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled cselekedjenek! – alapjában véve összefoglalása mindannak, amit az emberek mindig is helyesnek tartottak. Az igazán nagy erkölcstanárok sohasem vezettek be új erkölcsöket: nincs eszénél, aki ilyesmivel próbálkozik. Ahogyan dr. Johnson¤ mondja: „Az embereket gyakrabban kell emlékeztetni, mint tanítani.” Minden erkölcstanító feladata az, hogy folytonosan, újra és újra visszavezessen bennünket azokhoz a régi, egyszerű igazságokhoz, elvekhez, amelyeket oly gondosan szeretnénk figyelmen kívül hagyni; …

¤ Dr. Samuel Johnson író, az első angol értelmező szótár megalkotója, amit 1749–1789 között szerkesztett.

114. oldal, Harmadik könyv: 3. Társadalmi erkölcs (Harmat, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: Samuel Johnson
>!
tataijucc

Nem születhetnek teremtmények vágyakkal, ha lehetetlen, hogy azok kielégüljenek. A kisgyerek éhséget érez: van étel. A kiskacsa úszni akar: van víz. Az emberek szexuális vágyat éreznek: nos, van szex. Ha olyan vágyat találok magamban, amelyet semmilyen e világi tapasztalat nem tud kielégíteni, akkor az a legvalószínűbb magyarázat, hogy egy másik világ számára vagyok teremtve.

III. könyv, 10. Remény

>!
Jesper_Olsen

Aki foglalkozik történelemmel, az tudja, hogy a jelen világért éppen azok tették a legtöbbet, akik a legtöbbet gondoltak az elkövetkező világra.

130. oldal

>!
Jesper_Olsen

Amióta a keresztények már csak keveset törődnek a másvilággal, azóta lettek oly eredménytelenek ezen a világon. Vedd célba a mennyországot és megkapod a földet „ráadásul”; de ha a föld a célod, egyiket sem kapod meg.

130. oldal

>!
ajikarei P

Csak miután felfogtuk, hogy van egy igazi erkölcsi törvény és egy hatalom a törvény mögött, s hogy megszegtük ezt a törvényt, és szembeszálltunk ezzel a hatalommal, csakis ezek után és egy perccel sem előbb kezd szólni hozzánk a kereszténység üzenete. Csak akkor fordulunk orvoshoz, amikor betegek vagyunk. Csak akkor fogjuk elkezdeni megérteni, miről beszélnek a keresztények, miután ráébredtünk, hogy helyzetünk alighanem reménytelen. Ugyanis gyakran éppen arra adnak magyarázatot, hogyan kerültünk a jelenlegi helyzetbe, hogy tudniillik egyszerre gyűlöljük és szeretjük a jóságot. Magyarázattal szolgálnak arra nézvest, miképpen lehetséges az, hogy az erkölcsi törvény mögött rejlő személytelen értelem Isten, aki ugyanakkor mégis személy. Rámutatnak, hogyan engedelmeskedett e törvény követelményeinek valaki helyettünk, amelynek egyikünk sem tud eleget tenni; hogyan lett emberré maga Isten, hogy megmentse az embert az Isten ítéletétől. […] …nézzenek szembe a tényekkel, hogy megértsék azokat a kérdéseket, amelyekre a kereszténység állítja, hogy tud válasszal szolgálni. S ezek igen elriasztó tények. Bárcsak tudnék valami kellemesebbet mondani! Ám arról kell beszélnem, amit igaznak tartok. Természetesen egyetértek azzal, hogy hosszú távon a keresztény vallás kimondhatatlan vigaszt nyújt. De nem kezdődik vigasztalással; azzal a rémülettel kezdődik, amit leírtam, és nincs értelme vigaszt keresni anélkül, hogy előbb keresztülmentünk volna a rémületen. A vallásnál, éppúgy, mint a háborúban vagy bárhol, a vigasz az a valami, amit nem kaphatunk meg annak révén, hogy keressük. Ha az igazságot keressük, végül találhatunk vigaszt; ha a vigaszt keressük, nem fogjuk megtalálni sem azt, sem az igazságot, hanem először csak hízelgést és vágyálmokat, a végén pedig kétségbeesést.

54-55. oldal, Első Könyv: 5. Okunk van a nyugtalanságra (Harmat, 2017)


Hasonló könyvek címkék alapján

Johannes Scotus Eriugena: A szellem sasmadarának hangja
Makkai Sándor: „Nem békességet…”
Alázatos: Az Isten országa
Piero Coda – Bíró László – Tomka Ferenc: Teológiai napok előadásai
A Bibliáról a Biblia Évében
Alister E. McGrath: Bevezetés a keresztény teológiába
Alister E. McGrath: Emil Brunner
Philip Yancey: Hová tűnt az örömhír?
Ferenc pápa: Laudato si’
Joseph Ratzinger (XVI. Benedek): A Názáreti Jézus III.