Caspian ​herceg (Narnia krónikái 4.) 653 csillagozás

C. S. Lewis: Caspian herceg C. S. Lewis: Caspian herceg C. S. Lewis: Caspian herceg C. S. Lewis: Caspian herceg

Narnia ​birodalmának titokzatos törtenetét hét kötetben mondja el a világhírű angol szerző, C. S. Lewis, ezek közül az elsőt, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény címűt vitte filmre a Walt Disney Pictures és a Walden Media.
A Narnia Krónikája a Jó és Rossz örök háborúját meséli el. Olykor a csatamezőn, nyílt küzdelemben csap össze a fény az árnnyal, máskor a szív rejtett zugaiban. Ám legyenek az ütközetek akár a lélekben, akár a harcmezőn: minden összecsapás meghatározó erejű.
Olyan utakon kalandozhatunk, amelyek a világ végére vezetnek, fantasztikus lényekkel köthetünk ismeretséget, megtudjuk, mi az árulás, mi a hőstett, mit jelent megnyerni vagy épp elveszíteni egy barátot. Kalandos utazás ez a fantázia birodalmában, ugyanakkor a legmélyebb valóságban. A kiadó sorozatban jelenteti meg a rajzokkal illusztrált hét kötetet. Sorozat ez, melyben minden mű önmagában is teljes egész, önállóan is lenyűgöző olvasmány. Tarts velünk, s a herceggel, ki koronájáért száll… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1951

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Harmat, Budapest, 2021
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884479 · Fordította: Liszkay Szilvia · Illusztrálta: Pauline Baynes
>!
Harmat, Budapest, 2019
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884479 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János · Illusztrálta: Pauline Baynes
>!
Harmat, Budapest, 2017
242 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881430 · Fordította: Liszkay Szilvia

6 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Narnia

45 tag · 15 karc · Utolsó karc: 2021. május 15., 11:30 · Bővebben


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Aslan · Lucy Pevensie · Edmund Pevensie · Peter Pevensie · Caspian · Cincz Vitéz · Susan Pevensie · Trumpkin · Miraz · Nikabrik

Helyszínek népszerűség szerint

Narnia · Hold


Kedvencelte 60

Most olvassa 19

Várólistára tette 151

Kívánságlistára tette 109


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
C. S. Lewis: Caspian herceg

Nagyon régóta a polcomon tudtam a Narnia első hat kötetét, de megfogadtam, hogy csak akkor fogok bele a sorozatba, ha sikerül megszereznem a hetedik, befejező részt is. Decemberben sikerült megvennem a záró kötetet, így elhárult az akadály.
Hihetetlenül magával ragadott az első három történet, a másodikból készült filmet már évek óta ismertem, többször is láttam. De a Caspian herceg-et majd csak most fogom megnézni, hogy elolvastam a könyvet.
C.S. Lewis ezúttal újra visszaküldi Narniába Edmundot, Petert, Lucyt és Susant, a második-harmadik kötetből megismert fiatalokat. Bár ők évekig uralkodtak Narniában, most egy év kihagyás után elhagyatott kastélyukkal kell szembesülniük. Mi történt mióta legutóbb nem jártak itt és mért tűnik úgy, mintha évszázadok múltak volna el azóta? Most újra gyerekként kerültek a Cair Paravel várba, ahol újabb kalandok várnak rájuk. Megismerik Caspian herceget és találkoznak megannyi új lénnyel, törpékkel, egerekkel. Természetesen visszatér Aslan is.
Nagyon jó volt ez a rész is, talán az első rész mellett ez tetszett a legjobban.
Hamarosan folytatom a sorozatot, hiszen egy kihívás inspirál arra, hogy mindezt fél éven belül tegyem meg. Alig várom a következő kalandot Narniában.

4 hozzászólás
Kikiriki>!
C. S. Lewis: Caspian herceg

Nem igazán tudok már újat mondani, így négy rész után. Minden rész más, de mégis mindegyik nagyon jó. A borítók szépek, az illusztrációkat pedig imádom! :)
A második rész mellett ez a kedvencem eddig.
Milyen kár, hogy a többi rész nincs meg a könyvtárban. :/

Klodette>!
C. S. Lewis: Caspian herceg

A legjobb Narnia regény. Most már kétségtelen, legalábbis nekem.
Minden sorát szerettem, hiszen visszatértek a régi, kedvenc szereplők és rengeteg új is jött.
Caspian a tökéletes herceg és jövőbeli király jelölt. Amikor még fiatalabb voltam róla álmodoztam és nem titok, hogy ő volt az első igazi, könyves álompasim.
Peter és Lucy legszerethetőbb tulajdonságai a hűség, a hit és a bátorság ebben a kötetben mind-mind megjelennek.
Cincz Vitéz pedig olyan édes és szerethető egy figura. :)
Mivel külön is olvasható, nem feltétele a többi résznek az ismerete, így ha csak egy könyvet ajánlhatnék a sorozatból, akkor ezt mondanám.
Team Caspian.
Az egyetlen amit sajnálok, spoiler Pedig én nagyon shippelem őket.

Evelena>!
C. S. Lewis: Caspian herceg

Egy lány egy napon látott egy filmet. Minden megragadta benne, a táj, a szereplők, a világ, a történet, a zene. Nem kellett sokat várnia, a rajongása tárgya elég hamar a legjobb barátnőjéhez is eljutott. Órákig tudtak beszélni, álmodozni erről a csodálatos világról, ami az embert a gyermeki boldogság érzésével árasztja el. Ahol az állatok beszélnek és barátra lehet lelni bennük, ahol, ha sok jó összefog, van remény.
Először olvasva a nagy filmes rajongás miatt a könyv kevésbé varázsolt el, de most, évekkel később már sikerült neki.
Hálás vagyok ezért a sorozatért, minden alkalommal, mikor olvasom.
Caspian meg nagy szerelem nekem, szerintem mindig is az lesz… :)

WindStorm>!
C. S. Lewis: Caspian herceg

Tanuld meg, egy dolog kétszer ugyanúgy nem történik meg soha.

Végre ez a rész már sokkal jobb volt, mint az előző!
Az első laptól kezdve nagyon kíváncsivá tett, s hála egészen a végégig lekötötte a figyelmemet.
A szereplőink visszatértek Narniába, csak közben több száz év elmúlt az utolsó ott létük óta. Igazán érdekes volt a mindenhez való közelítésük és hitetlenkedésük. Tetszettek a hely leírások, a visszaemlékezések és cselekményváltások. Ők közben kicsit felnőttek, de egy részük még mindig hitt a mesében. Szerencsénkre. :)))
Narnia lakói igazán színesek voltak, volt köztük Törpe, Medve, Faun és még sorolhatnám a Fehér Boszorkányig. Az árulókon nem lepődtem meg, de váratlanul ért a tettük és annak oka.
A „végső” harcban volt izgalom, félelem, s végül győzelem. Örültem, hogy történetünk szereplői visszakapták régi otthonukat, vele együtt Caspian-t. Ő róla még elfelejtettem tudatni, hogy kellemes csalódás ért általa, igazán kedves karakter a számomra.

>!
Harmat, Budapest, 2015
242 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881430 · Fordította: Liszkay Szilvia
Narutofan98 P>!
C. S. Lewis: Caspian herceg

Itt valami hibádzott. De nagyon. Valahogy nem tudtam elképzelni, hogy ebből a könyvből készítették el a filmet. Bár való igaz, hogy előbb láttam a filmet, mint olvastam volna a könyvet, de még ha ez fordítva is lenne, akkor is nehezen tudnál elképzelni, hogy ebből készült el.
Vontatott volt helyenként, mint ha az író már nagyon unná, de azért jó is szórakozna az írása közben. Ezenfelül még szeretem magát a sorozatot, de ez valahogy nem sikerült meggyőzőre.

2 hozzászólás
ViraMors P>!
C. S. Lewis: Caspian herceg

Korábban ez volt az egyik kedvenc kötetem, most ugyan még csak a felénél tartok az újrázásnak, de azt hiszem, ez (is) változatlan marad.
Kellemes hangulatú, mesés hangvételű rész ez is. Rengeteg kaland, nem kevés tanulság, pár régi ismerős. És végre egy olyan királyjelölt, aki az udvarban fölnőve tanul is valamit, az uralkodásra készülve :)

Orsi_olvas>!
C. S. Lewis: Caspian herceg

Eddig ez a rész a kedvencem!
Ismét találkozunk Peterrel, Edmunddal, Susannal és Lucyval, visszatérünk velük együtt Narniába, ám mióta Peterék uralkodtak sok minden megváltozott. Caspian is nagyon szimpatikus karakter, Cincz Vitéz pedig rögtön levett a lábamról. Egyik kedvenc jelenetem mikor Lucy az életre kelt fákkal táncol.
Narnia krónikái igazi tündérmesék, elvarázsolnak, tanítanak és a bonyoldalmak után a jó mindig elnyeri méltó jutalmát. Felnőtt fejjel is élvezet volt olvasni!

Deziréé>!
C. S. Lewis: Caspian herceg

Nagyon tetszett ez a történet is. Örültem, hogy ennek is jó lett a vége, mégsem volt lapos a történet, sok izgalmas dolog volt benne, amire nem is számítottam :)

sztinus>!
C. S. Lewis: Caspian herceg

Az eddigi legjobb rész.
Kalandok ezrei, izgulás minden oldalon, szomorúsàg, hogy megint el kell búcsúznom Narniától kis időre.


Népszerű idézetek

Cheril>!

– Bízzunk benne, hogy úgy van, ahogy mondod! Mert én egyáltalán nem emlékszem ezekre a helyekre – sóhajtott Susan.
– Jellemző. A lányok soha nem hordanak térképet a fejükben – legyintett Edmund. A törpe és Peter buzgón bólogatott.
– De csak mert nekünk már eleve van valami a fejünkben! – vágott vissza Lucy.

359. oldal (Narnia Krónikái - Sorszámozott Aranykiadás, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Edmund Pevensie · Lucy Pevensie · Susan Pevensie
bobo1019>!

– Ádám és Éva utóda vagy. Márpedig ez akkora tisztesség, amitől még a legszegényebb koldus is emelt fővel járhat, és akkora szégyen, amitől még a legnagyobb császárnak is meggörbed a háta.

289. oldal

mrsp>!

– Jellemző. A lányok nem hordanak térképet a fejükben – legyintett Edmund.
A törpe és Peter buzgón bólogatott.
– De csakis azért nem, mert nekünk már eleve van valami a fejünkben! – vágott vissza Lucy.

129. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Edmund Pevensie · Lucy Pevensie · Peter Pevensie · Trumpkin
Cheril>!

– Fenség, légy oly kedves elővenni Pulverulentus Siccus: Kis nyelvi kertészet, avagy alaktani arborétum zsenge elmecsemeték számára című tankönyvét, és kinyitni a 4. oldalon.

325. oldal (Narnia Krónikái - Sorszámozott Aranykiadás, 2008)

Millázs>!

– Valami szörnyű sejtelem jutott az eszembe, Su.
– Micsoda?
– Iszonyatos volna, ha otthon, a mi világunkban az emberek egyszer csak belül éppúgy elvadulnának, mint itt az állatok, de továbbra is embernek látszanának, s te nem tudnád eldönteni, ki milyen.

132. oldal

Adrirawia>!

[…] Ugyan ki hisz manapság Aslanban? -gúnyolódott Trumpkin
– Én – szólalt meg ekkor Caspian. – És ha eddig nem hittem volna, most biztosan hinnék. Sok ember, aki kineveti Aslant, nevet a beszélő állatokról és törpékről szóló történeteken is. Néha, én magam is eltöprengtem, létezik-e egyáltalán Aslan nevű lény, de azon is, hogy ti léteztek-e. És lám, most itt álltok körülöttem.

99. oldal M&C kiadó

Kapcsolódó szócikkek: Caspian · Trumpkin
Ancalimë P>!

Tanuld meg, egy dolog kétszer ugyanúgy nem történik meg soha.

Cheril>!

Petertől, ki Aslan akaratából, választás, szokásjog és hódítás révén, tehát törvény és jog szerint Narnia legfőbb királya, a Magányos Szigetek kormányzója, Cair Paravel ura, az Oroszlán legnemesebb rendjének lovagja – Miraznak, ki VIII. Caspian fia, Narnia hajdanvolt kormányzója, ma trónjának bitorlója. Légy üdvözölve!

389. oldal (Narnia Krónikái - Sorszámozott Aranykiadás, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Aslan · Miraz · Narnia · Peter Pevensie
Cheril>!

– Ó! – bődült fel Aslan. – Megnyertetek az ügynek! Hatalmas szívetek van. Nem a méltóságod számít, Hős Cincz Vitéz, hanem a szeretet, amely a társaiddal összeköt.

405. oldal (Narnia Krónikái - Sorszámozott Aranykiadás, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Aslan · Cincz Vitéz · szeretet

A sorozat következő kötete

Narnia krónikái sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Erich Kästner: Május 35.
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Michael Ende: A Végtelen Történet
Tea Stilton: Az erdők hercegnője
L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
Astrid Lindgren: Oroszlánszívű testvérek
Lewis Carroll: Évike Tündérországban
J. M. Barrie: Pán Péter
Cressida Cowell: A Nukkalave pikkelye
Ecsédi Orsolya: Banyavész