Az ​oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény (Narnia krónikái 2.) 1268 csillagozás

C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Narnia ​birodalmának titokzatos történetét hét kötetben mondja el a világhírű angol szerző, C. S. Lewis, ezek közül az első, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény címűt vitte filmre a Walt Disney Pictures és a Walden Media.

A Narnia Krónikája a Jó és Rossz örök háborúját meséli el. Olykor a csatamezőn, nyílt küzdelemben csap össze a fény az árnnyal, máskor a szív rejtett zugaiban. Ám legyenek az ütközetek akár a lélekben, akár a harcmezőn: minden összecsapás meghatározó erejű.

Olyan utakon kalandozhatunk, amelyek a világ végére vezetnek, fantasztikus lényekkel köthetünk ismeretséget, megtudjuk, mi az árulás, mi a hőstett, mit jelent megnyerni vagy épp elveszíteni egy barátot. Kalandos utazás ez a fantázia birodalmában, ugyanakkor a legmélyebb valóságban. Kiadónk sorozatban jelenteti meg a rajzokkal illusztrált hét kötetet. Sorozat ez, melyben minden mű önmagában is teljes egész, önállóan is lenyűgöző olvasmány.

A NARNIA KRÓNIKÁINAK MÁSODIK… (tovább)

Az oroszlán, a boszorkány és a különös ruhásszekrény és Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1950

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Harmat, Budapest, 2022
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884349 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János · Illusztrálta: Pauline Baynes
>!
Harmat, Budapest, 2021
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884349 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János · Illusztrálta: Pauline Baynes
>!
Harmat, Budapest, 2018
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884349 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János · Illusztrálta: Pauline Baynes

7 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Narnia

73 tag · 21 karc · Utolsó karc: 2024. február 24., 14:01 · Bővebben


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Aslan · Lucy Pevensie · Edmund Pevensie · Peter Pevensie · Susan Pevensie · Tumnus · Digory Kirke · Mikulás


Kedvencelte 111

Most olvassa 29

Várólistára tette 187

Kívánságlistára tette 166

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Kikiriki>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Ahogy az első rész is, ez is nagyon tetszett. Sőt, talán egy fokkal jobban. Három rész elolvasása után eddig ez a kedvencem.
A szereplőket már valamennyire ismertem a filmekből, amire tulajdonképpen nem igazán emlékszem, csupán az elejére (de így legalább izgalmasabb volt a könyv).
Könnyen olvasható, tele van szép rajzokkal, izgalmas, aranyos és szórakoztató.

2 hozzászólás
Klodette>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

A második rész az egyik kedvencem. Filmen is imádtam és könyvben is lenyűgöző.
Nagyon szeretem a Pevensie testvéreket. Peter és Lucy a kedvencem, Edmundot itt még nagyon utáltam és haragudtam rá, de a későbbiekben őt is a szívembe zártam. Susan nekem itt még egy kicsit közömbös, de végül őt is sikerült megkedvelnem.
Szerencsések ezek a gyerekek, hogy ilyen hatalmas, életre szóló kalandokban vehetnek részt. Régebben is úgy voltam vele, hogy bárcsak én is egy lettem volna közülük és ez most sem változott. Ők négyen a kedvenc könyves testvéreim. ( Ezt jól megmondtam!)
spoiler Én biztos nem viseltem volna olyan jól ezt az egészet, mint ők. Le a kalappal előttük.
Megyek gyorsan megnézem a filmet, úgy ezredjére is.

1 hozzászólás
Ancalimë P>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Az újraolvasásom ismét ráébresztett arra, mennyire szeretem Narnia világát. Ez a kötet pedig mindig is különleges helyet fog betölteni a szívemben, mert – bár filmben, de – ezáltal ismertem meg ezt a különleges, gyönyörű világot és ez Peterék első kalandja Narniában. Kedvelem én a többi kötet főhőseit is, de a bestek mindig is ők maradnak.
Tényleg nem tudom szavakkal kifejezni, hogy mennyire jólesett a lelkemnek ismét elmerülni Narnia világában. Ez most egy életmentő újraolvasás volt. Imádom ezt a világot, a benne lévő különleges lényeket és a könyv hangulatát.

Bár tényleg nagyon szeretem a könyvet is, de mégis rá kellett arra döbbenjek, hogy mindkét olyan jelenet, amit azonnal kiemelek, ha megkérdezik, melyik a kedvenc Narnia pillanatom, csak a filmben létezik. Szóval van az a ritka pillanat, amikor az adaptáció egy picit nagyobb élményt nyújt, mint a könyv. Szerintem a filmben jót tett a történetnek az, hogy kicsit nagyobb hangsúlyt kapott a csata és nemcsak a végén kapcsolódtunk be.

Nagyon kedvelem mind a négy főhőst, de a fő kedvencem Peter és Edmund. Ezt nemcsak a könyvnek köszönhetem, hanem az adaptációnak is. Mondjuk úgy, hogy a kettő együtt kellett ahhoz, hogy ennyire a szívemhez nőjenek. Imádom őket külön-külön is, a karakterfejlődésüket (ez inkább Edmundnál szembetűnőbb) valamint a kapcsolatuk is nagy hatással van rám. Magukról a karakterekről a könyv adja a legértékesebb információkat viszont a kapcsolatuk ábrázolásában az adaptáció végzett jobb munkát. Csak hogy egy példát mondjak: ugye mindenkinek megvan az a jelenet, amikor spoiler?

3 hozzászólás
DarknessAngel>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Már régóta tervezgettem elolvasni a könyvet, hisz a film nagy kedvencem. Ez a rész is csodás volt, csak úgy, mint az első. Folyamatosan magam előtt láttam a filmbéli karaktereket, végképp nem tudtam elkülöníteni a kettőt. De nem is baj, mert a könyv egy aranyos mese, a film pedig érdekes módon sokkal részletesebb és bővebb. Azért így is nyújtott egy kis pluszt a könyv, valamint Narniába én is mindig szívesen visszatérek, így igazán jó volt nosztalgiázni.
A Pevensie testvérek nagyon cukik, Aslant pedig imádom.

Keiran_Rowley IP>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Aslan badass

Előző részhez írt értékelésemben már írtam, hogy nagyon szeretem a könyvből készült filmeket, és ezt valószínűleg minden kötetnél meg fogom említeni a hangsúly érdekében. Vagy ötvenszer láttam mindet túlzás nélkül.

És hát elérkeztünk az első kötethez, amit adaptáltak. Mit is mondhatnék róla? Edmund egy patkány, a fordulása 200 oldalban nem jön át annyira, de a megbocsátás fontosságára gyönyörűen tanít Lewis ebben a könyvben, ahogyan arra is, hogy megbocsátás ide vagy oda, a tetteinknek bizony súlyos következményei vannak. Mindezt olyan formában, hogy egy gyerek is megérthessen belőle valamit. Rettenetesen fontos témák, rettenetesen jól tálalva.
Peter és Susan eléggé mellékszereplők maradtak, nem úgy Lucy. A drága, naiv, jólelkű, szeretni való Lucy. Itt is nagy kedvencem lett a karaktere, bárcsak lenne egy kislányom, aki hasonlít rá. :)
Aslan viszont egyáltalán nem hasonlít a filmbeli párjára. Aslan valóban fenséges és rémisztő. Gondolom ezt akarta ellensúlyozni Lewis azzal a jelenettel, amikor visszatér a lányokhoz. Aki tudja… :) Bolondok! :D

A kötet elringatott, de nem sok pluszt adott a korábbi élményemhez, noha pont arra számítottam, hogy a filmhez képest ha nem is jobb, de több lesz. Egyik se lett végül. Ugyanazt kaptam. És felmerült bennem a kérdés: vajon a feldolgozás sikerült-e ennyire jól, vagy ez a rész nem annyira jó, mint gondolom? De jó! Mindkettő. Viszont a könyv nem kiemelkedően jó, ha nem körözi le a filmet. Ezért a 4 csillag, semmi másért.

Bleeding_Bride IP>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Újszülöttnek minden mese új, aztán ahogy nő, sokat felejt és kezdheti elölről – na valahogy így vagyok ezzel a történettel. Kölyökkoromban olvastam (csak ezt a részt az összes közül), meg persze láttam a filmet is, most mégis olyan jól esett elővenni.
Gyermekkönyv, mi tagadás, de azért Aslan-ra várni izgi, és hiába rémlik, hogy minden rendben lesz, mégis van helyzet, mikor már- már könnyezel.
Szeretem kis könyv.

dorib99 P>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Gyerekkori kedvencem a Narnia film, ezért úgy gondoltam adok neki egy esélyt könyvben is. Nem bírtam abbahagyni az olvasását annyira magával ragadott! Megismerhettem a főhősök gondolatait, érzéseit. Bővebben ki lett fejtve, hogy mit miért cselekedtek a testvérek. Izgalmas volt, és fordulatos. Egyáltalán nem csalódtam. Örülök, hogy elolvastam, mert nagyon tetszett, és a kedvencem lett.:)

Ibanez P>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Egy régi nagy kedvencem vettem elő újra, igazából olaszul szerettem volna újraolvasni, de végül nem volt hozzá kedvem, no meg a második résszel kellett kezdenem (egy kihívásra kellett). Úgyhogy el is döntöttem, hogy jövőre elolvasom olaszul, elölről indulva, akkor is, ha az első rész nem nagy kedvenc, legalábbis ahogy visszaemlékszek, az nem fogott meg annyira (jól döntöttek a film készítői, hogy egyből ezzel a résszel indítottak).

A történetet imádom! Egyből beszippant a szekrény magába, valahol hozza a „legyen benne gyerek és állat és siker lesz” sztorikat :-D De ha van benne mágia, beszélő állatok és más lények, hát az már csak hab a tortán! Kedvenc, hogy a gyerekek – bár testvérek – mégis annyira különbözőek és Lewis szépen belerakta a reális súrlódásokat is, azt, hogy akár egyik testvér bántja a másikat, s gyerekként nem is igazán gondolnak át dolgokat. Lucy imádnivaló, persze, hogy ő a kedvenc (van egyébként egy barátnőm, akinek a kislánya egy az egyben a Lucyt alakító kislányra hasonlított pici korában :-D). No és Aslan! Persze úgy, hogy már olvastam az egész történetet, más egy picit, de ugyanúgy elvarázsol a történet és dobogós helyen van (Harryékkel és a Gyűrűk urával egyetemben) :-D

2 hozzászólás
WindStorm>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Nincs olyan mese, amiben a kismadár gonosz volna.

Igazán örülök annak, hogy először filmen láttam, mert az nélkül el sem jutottam volna Narniába.
Szeretem ahogy Lewis mesél és ír.
Szeretem a történeteit.
Semmi bonyodalom, csupa egyszerűség, lenyűgöző képzeletbeli mesék. A szereplői kedvelhetőek, főleg Lucy-t tudnám kiemelni aki maga az ártatlanság és gyermeki szív. A lények pedig egytől-egyig mindig mosolyt csaltak az arcomra.
Amit kicsit hiányoltam, az a nagy csata és leírása volt, vagy csak a film miatt éreztem hiányérzetet. Remélem a további kötetek ebben kárpótolnak majd.

Hát, igen, én most élem a második gyermekkorom. :))))

>!
Harmat, Budapest, 2015
184 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881249 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János
Evelena P>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Itt kérem nincs teketóriázás, hosszas tájleírások, személyiségi és megjelenési elemzések hosszú sora, itt cselekmény van, és jó gyorsan zajlik.
Mikor anno a belőle készült filmet láttam első alkalommal, rögtön beleszerettem.
Egy olyan világ, ahova érdemes és érdekes eljutni, tele beszélő állatokkal, mesés tájakkal, varázslattal, no és persze Aslannal, akinél akárhányszor felbukkan, mindig könnyek lepik el a szemeimet, nem tehetek róla, egyszerűen így van. Valami olyan mértékű szeretet sugárzik a könyvből, akárhányszor megjelenik.
A történet, ahol egy kicsi, hittel teli lány felfedez egy titkokat őrző szekrényt, egy fiú, aki többre vágyik és árulásra kényszerül, egy lány aki már ennyi idősen is kész lady és egy másik fiú, akinek elkezdődik az útja afelé, hogy nagy ember lehessen.
Nagyon jólesik ide elkalandozni, akkor is, ha már ismerjük a történetet.
Annyit hiányoltam a könyvből, hogy nem érződött olyan szorosnak az Aslan és Lucy közti kapocs, ami a filmekben annyira megjelenik.
Egy mesés hely Narnia, ami még sok-sok kalandot tartogat az ide látogatóknak.
Na de merre van egy ilyen ruhásszekrény.. hmm, hmm… megyek, keresek egyet. ;)


Népszerű idézetek

island>!

Peter behúzta az ajtót, de nem zárta be, mert ő is tudta, amit minden épeszű ember tud: soha, de soha nem szabad magunkra zárni a szekrényajtót.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Peter Pevensie
6 hozzászólás
Cheril>!

Ó, Éva leánya a ragyogó Szek Rényországból, a messzi Idekimász városából, ahol örök fény és nyár uralkodik, mit szólnál ahhoz, ha meghívnálak egy csésze teára – magamhoz?

118. oldal (Narnia krónikái - Sorszámozott Aranykiadás, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Tumnus
minialoe>!

Jóra fordul minden rossz, ha Aslan visszatért,
Megfizet a gonosznak a sok-sok bánatért.
Ha összecsapja mancsait, elszökik a tél,
Ha megrázza a sörényét, a tavasz visszatér.

92. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aslan
Cheril>!

– Most mit tegyünk? – kérdezte Susan.
– Kedvesem – nézett rájuk szeretettel az öreg –, létezik egy lehetőség, amit még senki sem említett, mégis érdemes megpróbálni.
– Mi az? – kérdezte izgatottan Susan.
– Hogy mindenki törődjön a maga dolgával – válaszolta, mintegy lezárva ezzel a beszélgetést.

132. oldal (Narnia krónikái - Sorszámozott Aranykiadás, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Susan Pevensie
worsi P>!

Nincs olyan mese, amiben a kismadár gonosz volna.

75. oldal (Hatodik fejezet - Az erdőben)

1 hozzászólás
AniTiger P>!

– […] Tudod te egyáltalán, hogy mit csinálunk?
– Hogyhogy mit? – szólt vissza fojtott hangon Peter.
– Olyasvalakit követünk, akiről semmit sem tudunk. Fogalmunk sincs róla, hogy kinek a szolgálatában áll. Lehet, hogy csapdába csal minket.
– Ez marhaság! Mégiscsak egy vörösbegy! Nincs olyan mese, amiben a kismadár gonosz volna.

74. oldal, 6. fejezet - Az erdőben (M&C, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: Edmund Pevensie · Peter Pevensie
AniTiger P>!

– Jó estét, jó estét! Bocsánat, nem akarok tolakodó lenni, ugye jól gondolom, hogy te Éva lánya vagy, tehát ember?
– A nevem Lucy – hangzott a zavart válasz, mert a kislány nem pontosan értette, hogy tulajdonképpen mit is akar ez a fura szerzet.
– De te, tényleg ne haragudj, ugye lány vagy? – kérdezte újra a faun.
– Hát persze, hogy az! – helyeselt Lucy kissé megilletődve.
– Akkor voltaképpen ember vagy?

21. oldal, 2. fejezet - Tumnus úr titkos megbízatása (M&C, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: faun · Lucy Pevensie · Tumnus
Millázs>!

– […] Mindig tél van, de soha sincs karácsony. Képzelheted!
– Hú, ez tényleg borzalmas lehet! – szörnyülködött Lucy.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: karácsony · tél

A sorozat következő kötete

Narnia krónikái sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
Peter S. Beagle: Az utolsó egyszarvú
Åsa Larsson – Ingela Korsell: A fantomok
Cressida Cowell: Hajdan varázslói
Diana Wynne Jones: A másik palota
Kelly Barnhill: The Girl Who Drank the Moon – A lány, aki holdfényt ivott
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Michelle Harrison: Egy csipetnyi mágia
Eva Ibbotson: A 13. vágány titka