85. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján

Az ​oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény (Narnia Krónikái 2.) 916 csillagozás

C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Narnia ​birodalmának titokzatos történetét hét kötetben mondja el a világhírű angol szerző, C. S. Lewis, ezek közül az első, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény címűt vitte filmre a Walt Disney Pictures és a Walden Media.

A Narnia Krónikája a Jó és Rossz örök háborúját meséli el. Olykor a csatamezőn, nyílt küzdelemben csap össze a fény az árnnyal, máskor a szív rejtett zugaiban. Ám legyenek az ütközetek akár a lélekben, akár a harcmezőn: minden összecsapás meghatározó erejű.

Olyan utakon kalandozhatunk, amelyek a világ végére vezetnek, fantasztikus lényekkel köthetünk ismeretséget, megtudjuk, mi az árulás, mi a hőstett, mit jelent megnyerni vagy épp elveszíteni egy barátot. Kalandos utazás ez a fantázia birodalmában, ugyanakkor a legmélyebb valóságban. Kiadónk sorozatban jelenteti meg a rajzokkal illusztrált hét kötetet. Sorozat ez, melyben minden mű önmagában is teljes egész, önállóan is lenyűgöző olvasmány.

A NARNIA KRÓNIKÁINAK MÁSODIK… (tovább)

Az oroszlán, a boszorkány és a különös ruhásszekrény és Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1950

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Harmat, Budapest, 2018
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884349 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János · Illusztrálta: Pauline Baynes
>!
Harmat, Budapest, 2017
188 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881249 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János
>!
Harmat, Budapest, 2015
184 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881249 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János

5 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Narnia

25 tag · 10 karc · Utolsó karc: 2020. augusztus 22., 16:56 · Bővebben


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Aslan · Lucy Pevensie · Edmund Pevensie · Peter Pevensie · Susan Pevensie · Mr. Tumnus · Digory Kirke · Mikulás


Kedvencelte 87

Most olvassa 22

Várólistára tette 176

Kívánságlistára tette 140

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Kikiriki>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Ahogy az első rész is, ez is nagyon tetszett. Sőt, talán egy fokkal jobban. Három rész elolvasása után eddig ez a kedvencem.
A szereplőket már valamennyire ismertem a filmekből, amire tulajdonképpen nem igazán emlékszem, csupán az elejére (de így legalább izgalmasabb volt a könyv).
Könnyen olvasható, tele van szép rajzokkal, izgalmas, aranyos és szórakoztató.

2 hozzászólás
Klodette>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

A második rész az egyik kedvencem. Filmen is imádtam és könyvben is lenyűgöző.
Nagyon szeretem a Pevensie testvéreket. Peter és Lucy a kedvencem, Edmundot itt még nagyon utáltam és haragudtam rá, de a későbbiekben őt is a szívembe zártam. Susan nekem itt még egy kicsit közömbös, de végül őt is sikerült megkedvelnem.
Szerencsések ezek a gyerekek, hogy ilyen hatalmas, életre szóló kalandokban vehetnek részt. Régebben is úgy voltam vele, hogy bárcsak én is egy lettem volna közülük és ez most sem változott. Ők négyen a kedvenc könyves testvéreim. ( Ezt jól megmondtam!)
spoiler Én biztos nem viseltem volna olyan jól ezt az egészet, mint ők. Le a kalappal előttük.
Megyek gyorsan megnézem a filmet úgy ezredjére is.

1 hozzászólás
Bleeding_Bride IP>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Újszülöttnek minden mese új, aztán ahogy nő, sokat felejt és kezdheti elölről – na valahogy így vagyok ezzel a történettel. Kölyökkoromban olvastam (csak ezt a részt az összes közül), meg persze láttam a filmet is, most mégis olyan jól esett elővenni.
Gyermekkönyv, mi tagadás, de azért Aslan-ra várni izgi, és hiába rémlik, hogy minden rendben lesz, mégis van helyzet, mikor már- már könnyezel.
Szeretem kis könyv.

GytAnett>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Hűűű, már ezer éve érdekelt a Narnia. A könyvsorozat. A filmet valamikor régen láttam már, egészen jól elvoltam vele emlékeim szerint. A Boszorkányok éjszakája kihívásra ez a könyv teljesen jól jött.
Jajj, nem gondoltam volna, hogy ennyire fogom unni! Azt hittem, hogy soha az életben nem érek a végére. Inkább kétoldalanként FB-on meg molyon lógtam 5-10 percekre, nem volt túlzottan időhatékony az olvasásom.
Abszolút nem bírtam magamat beleélni a történetbe. Nem tetszett az írásmód sem. Pedig a cselekmény alapvetően izgalmas volt, elvégre volt benne másik világ, gonosz boszorkány, csata, kővé dermesztés és minden egyéb. A testvérek közül sem bírtam senkit sem megkedvelni, sőt, Edmund kifejezetten unszimpatikus volt.
Nem tudom, hogy most csak rossz időpontban olvastam, vagy tényleg nem nekem való ez a sorozat, de nem győzött meg arról, hogy továbbolvassam. :/

4 hozzászólás
WindStorm>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Nincs olyan mese, amiben a kismadár gonosz volna.

Igazán örülök annak, hogy először filmen láttam, mert az nélkül el sem jutottam volna Narniába.
Szeretem ahogy Lewis mesél és ír.
Szeretem a történeteit.
Semmi bonyodalom, csupa egyszerűség, lenyűgöző képzeletbeli mesék. A szereplői kedvelhetőek, főleg Lucy-t tudnám kiemelni aki maga az ártatlanság és gyermeki szív. A lények pedig egytől-egyig mindig mosolyt csaltak az arcomra.
Amit kicsit hiányoltam, az a nagy csata és leírása volt, vagy csak a film miatt éreztem hiányérzetet. Remélem a további kötetek ebben kárpótolnak majd.

Hát, igen, én most élem a második gyermekkorom. :))))

>!
Harmat, Budapest, 2015
184 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881249 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János
Muki75 P>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Ez a rész még jobban tetszett, mint az előző. Izgalmas, kalandos. Narnia születése és aranykora. Letehetetlen olvasmàny. Kíváncsi vagyok, a négy gyerek vajon felbukkan-e még? Máris veszem elő a következő részt.

Evelena>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Itt kérem nincs teketóriázás, hosszas tájleírások, személyiségi és megjelenési elemzések hosszú sora, itt cselekmény van, és jó gyorsan zajlik.
Mikor anno a belőle készült filmet láttam első alkalommal, rögtön beleszerettem.
Egy olyan világ, ahova érdemes és érdekes eljutni, tele beszélő állatokkal, mesés tájakkal, varázslattal, no és persze Aslannal, akinél akárhányszor felbukkan, mindig könnyek lepik el a szemeimet, nem tehetek róla, egyszerűen így van. Valami olyan mértékű szeretet sugárzik a könyvből, akárhányszor megjelenik.
A történet, ahol egy kicsi, hittel teli lány felfedez egy titkokat őrző szekrényt, egy fiú, aki többre vágyik és árulásra kényszerül, egy lány aki már ennyi idősen is kész lady és egy másik fiú, akinek elkezdődik az útja afelé, hogy nagy ember lehessen.
Nagyon jólesik ide elkalandozni, akkor is, ha már ismerjük a történetet.
Annyit hiányoltam a könyvből, hogy nem érződött olyan szorosnak az Aslan és Lucy közti kapocs, ami a filmekben annyira megjelenik.
Egy mesés hely Narnia, ami még sok-sok kalandot tartogat az ide látogatóknak.
Na de merre van egy ilyen ruhásszekrény.. hmm, hmm… megyek, keresek egyet. ;)

CsakSimánDorka>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Minden sokkal jobban helyére került ennél a könyvnél, mint a filmben volt. Bár ez nem meglepő, hiszen a legtöbb esetben a könyv mindig jobb, mint a film. Sokkal jobban ki vannak dolgozva a karakterek, az indíttatások is világosabbak lettek számomra. Imádtam ezt a részt is, és alig várom, hogy visszavigyék a 3. részt a könyvtárba, hogy újra Narniába kalandozgassak :)

AniTiger P>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Ahogy újraolvasom lassacskán a sorozatot, mind inkább arra jutok, hogy ha jó pillanatban mélyedek bele Narnia világába, akkor mindegyik könyvet a kedvencemnek titulálom… Be kéne látnom, hogy nincs is kedvenc Narnia könyvem? Dehogy! Van vagy 7! Kedvtől függően vagy éppen az, amelyiket olvasom/olvastam.

Ez a rész aranyos és dühítő egyszerre. Érdekesek a látogatások a ruhásszekrényen keresztül, idegesítő a kis áruló viselkedése, megható az éjszaka leple alatt történő eset és nagyon jó a sztori lezárása.
Az biztos, hogy ez a regény élvezetesebb az első résznél, hiszen kalandosabb, jobban megismerjük a hely lakóit, picit bepillantunk Narnia életébe! Én a legjobban mégis az elejét meg a végét szeretem a történetnek – Lewis bácsi iszonyat jól tud keretezni. Valahonnan valahova, igazából el sem mentünk sehova: mint az olvasás, nem? Aztán közben mennyi csodás tájon jártunk, micsoda csatát vívtunk meg?

Blog – http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/09/cs-lewis-na…

>!
M&C, Budapest, 2005
206 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637342397 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János · Illusztrálta: Pauline Baynes
2 hozzászólás
csillagka P>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Komolyan mondom ez szörnyű, elegem van magamból, ezt így nem lehet folytatni, megígérem több sorozatba nem kezdek bele buta fejemmel ( hányszor elhangzott ígéret :P ) mert ha mind ennyire tetszik akkor el kell olvasnom az összes rész és megint csak a várólistám hosszabbodik most éppen hat könyvvel.
Ez nem fair, hogy a fenében létezik, hogy az ifjúsági irodalom ennyire szórakoztató művekkel van tele, újra szeretnék születni és még időben elolvasni ezeket a meséket, sajnálom, hogy nem volt senki aki kislány koromban ilyenek a kezembe adott volna, mindenki a pöttyösöket és csíkosokat ajánlgatott amiktől akkoriban kivert a víz, nem akartam jó kislányként szép ruhában férjhez menni, már akkor is akcióra és kalandra vágytam és nem kaptam meg, legalábbis míg fel nem fedeztem Dumast és Agathát.
Fiuk nem is tudják mennyivel szerencsésebbek, nekik már akkor is kezükbe adtak ilyesmiket.
Narnia teljes jogú előzménye a mai fantasy irodalomnak, nem érzek minőségi különbséget, talán kicsit több a mese és kevesebb az akció, többet mesél de kevesebbet üt.( mondjuk engem letaglózott, tátott szájjal olvastam végig, hogy ilyen is lehetett volna)
Lassabb mint a mai művek, de engem kilóra vett meg, a négy testvérrel egyetemben, Aslan pedig egyenlő a páncélos medvével rajongás ezerrel :)
Tökéletes választás fiataloknak és ilyen lökött gyereklelkű felnőtteknek akik most fedezik fel az ifjúsági irodalom gyöngyszemeit.

>!
M&C, Budapest, 2005
206 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637342397 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János · Illusztrálta: Pauline Baynes
9 hozzászólás

Népszerű idézetek

island>!

Peter behúzta az ajtót, de nem zárta be, mert ő is tudta, amit minden épeszű ember tud: soha, de soha nem szabad magunkra zárni a szekrényajtót.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Peter Pevensie
3 hozzászólás
Cheril>!

Ó, Éva leánya a ragyogó Szek Rényországból, a messzi Idekimász városából, ahol örök fény és nyár uralkodik, mit szólnál ahhoz, ha meghívnálak egy csésze teára – magamhoz?

118. oldal (Narnia krónikái - Sorszámozott Aranykiadás, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Mr. Tumnus
GSzabina>!

Jóra fordul minden rossz, ha Aslan visszatért,
Megfizet a gonosznak a sok-sok bánatért.
Ha összecsapja mancsait, elszökik a tél,
Ha megrázza a sörényét, a tavasz visszatér.

92. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aslan
worsi P>!

Nincs olyan mese, amiben a kismadár gonosz volna.

75. oldal (Hatodik fejezet - Az erdőben)

1 hozzászólás
Cheril>!

– Most mit tegyünk? – kérdezte Susan.
– Kedvesem – nézett rájuk szeretettel az öreg –, létezik egy lehetőség, amit még senki sem említett, mégis érdemes megpróbálni.
– Mi az? – kérdezte izgatottan Susan.
– Hogy mindenki törődjön a maga dolgával – válaszolta, mintegy lezárva ezzel a beszélgetést.

132. oldal (Narnia krónikái - Sorszámozott Aranykiadás, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Susan Pevensie
AniTiger P>!

– (…) Tudod te egyáltalán, hogy mit csinálunk?
– Hogyhogy mit? – szólt vissza fojtott hangon Peter.
– Olyasvalakit követünk, akiről semmit sem tudunk. Fogalmunk sincs róla, hogy kinek a szolgálatában áll. Lehet, hogy csapdába csal minket.
– Ez marhaság! Mégiscsak egy vörösbegy! Nincs olyan mese, amiben a kismadár gonosz volna.

74. oldal, 6. fejezet - Az erdőben (M&C, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: Edmund Pevensie · Peter Pevensie
AniTiger P>!

– Jó estét, jó estét! Bocsánat, nem akarok tolakodó lenni, ugye jól gondolom, hogy te Éva lánya vagy, tehát ember?
– A nevem Lucy – hangzott a zavart válasz, mert a kislány nem pontosan értette, hogy tulajdonképpen mit is akar ez a fura szerzet.
– De te, tényleg ne haragudj, ugye lány vagy? – kérdezte újra a faun.
– Hát persze, hogy az! – helyeselt Lucy kissé megilletődve.
– Akkor voltaképpen ember vagy?

21. oldal, 2. fejezet - Tumnus úr titkos megbízatása (M&C, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: faun · Lucy Pevensie · Mr. Tumnus
Cheril>!

Azt hiszem, még nem történt az életetekben olyan, ami miatt annyira elkeseredtetek volna, mint Susan és Lucy ezen az éjen. Ha mégis átéltetek már hasonló megrázkódtatást, tudhatjátok, hogy elérkezik egy olyan pillanat, mikor valamiféle önkéntelen nyugalom és kimerültség vesz erőt az emberen. Úgy érzi, ezután minden mindegy. Hát ez a két kislány is így érzett.

180. oldal (Narnia krónikái - Sorszámozott Aranykiadás, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Lucy Pevensie · Susan Pevensie

A sorozat következő kötete

Narnia Krónikái sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Coraline
L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Nyulász Péter: Helka
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
J. M. Barrie: Pán Péter
Lewis Carroll: Alice Tükörországban
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó